mortikia Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 Hej! :) Pomyślałam, że temat jest ciekawy. Mam nadzieję, że Was zainteresuje:cool3: Ja zacznę ;) Jeden z pierwszych treningów przed rozpoczęciem sezonu. Zaprzęg prowadzi Sweety z Maximą, a w drugiej parze biegnie Journey ze Snowe. Quote
ar2r Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 Świetny pomysł Mortikia. :-) Ja z przyjemnością czekam na więcej zdjęć. Niestety własnych tego typu nie mam. Stąd ten głód. :-( Powodzenia w przygotowaniach do sezonu ;-) Quote
mortikia Posted September 1, 2007 Author Posted September 1, 2007 Bardzo dziękuję, w tym sezonie planuję częściej bywać na zawodach ;) Cieszę się, że spodobał Ci się pomysł:) No więc trochę więcej zdjęć i czekam na fotki innych:) Chwila odpoczynku: Meta: Trening w zimę, meta: Journey i Maxima: Od przodu: Lawcia z Andzią, Snowe, Journey z Bajką Prowadzi Lawcia z Journeyem, z tyłu Snowe z Andzią: Ten sam skład o tyłu (meta): Na razie tyle:eviltong: Zdjęć mam sporo, ale czekam na odzew i fotki innych:cool3: Quote
chicken Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 SUPER temat! czekam na wiecej :loveu: Quote
mortikia Posted November 24, 2007 Author Posted November 24, 2007 Letni trening: Paulina z Bady'm na mecie: A jaka była z niego zadowolona ! :multi: Quote
Coffee&Nera Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Boskie fotki ! Na jakich zawodach macie zamiar sie pokazac ;)? Quote
mortikia Posted November 24, 2007 Author Posted November 24, 2007 Moi rodzice są dziś i jutro w Łodzi, ja nie mogłam tym razem jechać. Quote
HUSKYTEAM Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Szczury Północy na jesiennym treningu ;) Quote
teska Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Super pozostało mi tylko pozazdrościć :placz: Quote
mortikia Posted November 25, 2007 Author Posted November 25, 2007 Kilka zdjęć różnych zaprzęgów ;) Quote
---------- Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Nitor-Nivalis napisał(a): bez łączówki? Quote
Coffee&Nera Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Świetne zdjęcia, widac ze psiaki lubią wyscigowanie :D Quote
mortikia Posted November 28, 2007 Author Posted November 28, 2007 Asia, jeżeli psy są ze sobą zgrane a maszer im ufa- można nie mieć łączówki. Ja na przykład lubię bez niej trenować, bo wtedy można świetnie sprawdzić liderów, ich karność i zgranie. Łączówka to wymóg tylko na zawodach;) A jak haszczaki radzą sobie z kundlami ? Nitor Nivalis, śliczne zdjęcia i fajnie, że Twoje psiaki biegają :) Mało hodowców ma chęci, żeby choć rekreacyjnie trenować swoje psy Północy, a szkoda. I żeby nie było, że off ;-) Pierwszy trening Sweetki :) (jutro na DGM wstawię jej aktualne zdjęcia) Quote
HUSKYTEAM Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Asia, jeżeli psy są ze sobą zgrane a maszer im ufa- można nie mieć łączówki. No cóż... są 3 dobre argumenty ZA uzywaniem łączówki: 1) stanowi zabezpieczenie w przypadku odpięcia się/zerwania liny ciągowej któregoś z leaderów. Be złączówki taki pies idzie "w długą". 2) zabezpiecza przed wzięciem przszkody z dwóch stron. 3) umożliwia trzymanie w ryzach całego zaprzęgu poprzez złapanie łączówki. Do czego NIGDY NIE STOSOWAC łączówki: 1) Do przytrzymywania pierwszej pary zaprzęgu przy podpinaniu psów biegnących z tyłu przed startem, bo może spowodować uraz kręgosłupów leaderów. Pozdro! Quote
Nitor-Nivalis Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Ja nigdy laczowki nie stosowalam a ze dopiero sie ucze :) chetnie przyjmuje rady - ale Asia wybacz raczej od tych bardziej doswiadczonych Moje psy sa w miare posluszne, ale sprobujemy i z laczowka Dzieki Mortikia :) Quote
---------- Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 mortikia napisał(a):Asia A jak haszczaki radzą sobie z kundlami ? Laredo sobie juz radzi, z Reina jest problem bo boi sie - jak wielu innych rzeczy zreszta. Nitor-Nivalis napisał(a): chetnie przyjmuje rady - ale Asia wybacz raczej od tych bardziej doswiadczonych Niedoswiadczona wybacza. Jak widac nie mialam racji i sie nie znam. Quote
mortikia Posted November 28, 2007 Author Posted November 28, 2007 HUSKYTEAM napisał(a):Bez złączówki taki pies idzie "w długą". Uważam, że lider nie powinien pójść w długą, bo jest to pies, od którego niemal wszystko zależy- on prowadzi zaprzęg, nadaje tempo itd i to on powienien być posłuszny (jeżeli nie NAJpsłuszniejszy) i mieć ''poważanie'' u pozostałych psów,aby chciały mu się podporządkować (przynajmniej w zaprzęgu, bo alfa liderem być nie musi;)). Jeszcze co do łączówki, zgadzam się z HT, ale tak jak już pisałam - jazda bez łączówki to najlepszy sprawdzian dla maszera i jego zaprzęgowców. Czasami, kiedy liderami są dwa psy, okazuje się, że ''luzem'' nie potrafią się zgrać i biegną jak głupie przed siebie a na zakrętach zatrzymują się, bo są zdezorientowane i nie wiedzą co dalej ;) Miałam tak kiedyś z suczką Uti- ''połączona'' z Bajką momentami biegła tak szybko, że Baja ledwo przebierała łapami (jednak zwykle była kawałek za nią), ale kiedy nie były spięte, to Baja galopowała i ciągnęła a Uti truchtała obok niej. Wyglądało to tak, jakby niezmotywowana przez Baję (a raczej- nie ciągnięta,bo nie przypięta łączówką) stwierdziła ''hm, po co mam się męczyć??:evil_lol:". Jak ja się cieszę, że nie mam takich problemów z moimi husky :multi::eviltong: Nitor-Nivalis, nie ma za co ;) Quote
agacia Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Ja niezbyt doswiadczona wprawdzie,ale proponuje jeszcze kupic jakis amortyzator albo linke amortyzowana ;) Quote
HUSKYTEAM Posted November 29, 2007 Posted November 29, 2007 Uważam, że lider nie powinien pójść w długą, bo jest to pies, od którego niemal wszystko zależy- on prowadzi zaprzęg, nadaje tempo itd i to on powienien być posłuszny Dobrze to ujęłaś, "powinien" ;) A ja jestem w tej kwestii jak Lenin: ufam, więc sprawdzam :) Quote
mortikia Posted November 29, 2007 Author Posted November 29, 2007 HUSKYTEAM napisał(a):Dobrze to ujęłaś, "powinien" Niestety, nie każdemu trafi się taki pies, więc musiałam napisać ''powienien'' zamiast ''nie może''... ;) HUSKYTEAM napisał(a):ufam, więc sprawdzam U nas podobnie :p Z przodu od lewej Maxima z Leśnego Traktu i Anchorage Fotyunatus, z tyłu Journey Fortunatus :p Quote
Recommended Posts