Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='SZPiLKA23']A co ja mam powiedziec :D 8 godzin na dogo[/quote]

[QUOTE] Napisał [B]lupak[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=10742332#post10742332"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL]
[I]Z roboty mnie w końcu wywalą, bo zamiast pracować chichram się tu nieprzytomnie :lol::lol::lol:.[/I]
[/QUOTE]

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ale pięknie macie , 8 godzin na dogo i jeszcze wam za to płacą :loveu:

Posted

Do małego akwarium sa swietne bojowniki syjamskie bo pieknie sie pusza ale musza miec lusterko lub akwarium przedzielone szybka i kolege(czyt. przeciwnika) za nia ;) tylko ze te wariaty nie moga zyc z małymi rybkami bo je podskubuja...

Posted

80 litrów , to nie takie małe ... bojownika miałam , pływał w ogólnym akwarium i był grzeczny ... a zabił go glonojad .. znaczy utopił .. bo oskubał bojownikowi płetwy :diabloti:

Posted

[quote name='Vectra']:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ale pięknie macie , 8 godzin na dogo i jeszcze wam za to płacą :loveu:[/quote]

teraz mam przerwe na malowanie pazurków... ciekawe ile za to płaca bo za siedzenie na dogo marnie:shake::diabloti:

Posted

[quote name='Vectra']Ok Tęczowy , bo już oglądałam :)
a można ten basen np z miski zrobić ? czy innego naczynka ?

[B]A rób basenik z czego chcesz.... akwarium po prostu jest fajne, przeźroczyste, kształt trzyma i ciężko krabowi szkło pociąć :diabloti:.... pomyśl, że musisz zrobić domek dla czegoś o charakterze twoich świnek, tylko dużo mniejszego to zrozumiesz o co chodzi mi z trwałością :evil_lol:.
[/B]
w tam mu jakiś pomost wykombinować ? by sobie wychodził ?

[B]To nie musi być pomost... jak juz pisałam u mnei to jest filtr, a wcześniej to była dracenka położona w poprzek akwarium [od 1 rogu na dnie do 2 rogu na powierzchni oparta] ;). Kraby znakomicie się wspinają :cool3:. Może to też być wysoka kryjówka ustawiona tak, żeby krab dał radę przejść na ląd :razz:[/B]

Na pokrywie jest klapka , to służy do karmienia , sprzątania akwarium - pewno wiesz.
to może by zdjął klapkę i siatkę tam zaczepił ? co by nie zwiał ?

[B]Możesz... możesz też zabrać klapkę tak wszystko poukładać, żeby krab nie miał jak się dostać do powstałej dziury [ja mam tak teraz - po zmianie wystroju chcę, żeby mi szybciej piasek odparował, bo teraz wszędzie jest mokro]. Tylko wtedy wszystko musi być odsunięte o jakieś 20 cm od dziury :diabloti:[/B]

Czyli potrzebuje
- piasek , żwirek
- kryjówki
- grzałkę ? ale jaką ?????
[B]Fajne są te z termoregulatorem :razz:[/B]
- no świetlówka też mile widziana , co by go było widac ..
[B]No tak, tego nie dodałam :lol:[/B]

ile musi miec stopni ?
[B]E...y.... nie pamiętam :oops:... już idę sprawdzić...

O, znalazłam - w wodzie powinno być ok 26-28 stopni :diabloti:. Jak będziesz miała tyle w wodzie, to ląd sam ci się ogrzeje, więc nim się nie przejmuj ;)[/B]

jak głęboka musi byc woda ? pytam coby filter znaleśc .... i jak duży ten zbiornik ?
on tam pływa , kąpie się czy co ?

[B]Moczy pazurki :evil_lol:. Jak masz 80l akwarium to możesz zrobić 20l części wodną... ogólnie u tęczowych robi 1/3 wody i 2/3 lądu ;)[/B].[B] Kraby pływać nie potrafią, ale spacerują po dnie. Przy tak dużej części wodnej możesz tak wrzucić parę rybek czy krewetek... fakt, ze mogą posłużyć za obiadek [to zależy od kraba], ale będą ładnie wyglądać :cool3:[/B]

z tymi kablami , to mnie zbiłaś :evil_lol: tzn że Lalka też ma coś z kraba :diabloti:

[B]Bo Lalka to największy krab na świecie :evil_lol:[/B]

a i jak duży jest taki krabik ?

[B]Do 20 cm [sam karapas - tzn. głowotłów] :razz:. Ale w sprzedaży zazwyczaj są takie ok. 5 cm ;)[/B]

no i chyba nie łazi po szkle ???

[B]Pionowym nie :evil_lol:. Co nie znaczy, że nie probuje:diabloti:[/B]

trudne to chyba nie jest w utrzymaniu co ? nie wymaga specjalnej pielęgnacji wymaga .
Micha , wodę wyczyścic i gotowe tak ?

[B]W dużym skrócie to tak... dobrze jest jeszcze raz na czas sadzić roślinki jako przekąskę i trzba troche uważać przy wylinkach ;)
[/B]
a może inne coś mi polecisz do akwarium , bez pająków i węży :evilbat:
co by ładnie wyglądało , nie było wymagające i co bym tego nie zabiła niewiedzą ;)[/quote]
[B]
MODLISZKI :evilbat:... ew. jeszcze patyczaki, liśćce i straszyki [takie robaczki przypominające kawałki kory] :cool3:
[/B]

Posted

[quote name='Vectra']80 litrów , to nie takie małe ... bojownika miałam , pływał w ogólnym akwarium i był grzeczny ... a zabił go glonojad .. znaczy utopił .. bo oskubał bojownikowi płetwy :diabloti:[/quote]

ostatnio widzialam wyrabanego glonojada miał ze 30 cm, wiem co do duzego akwarium :p rekinki takie małe np. 3 zarabiscie wygladaja :loveu:

sie chyba nazywa brzanka rekinia

Posted

[quote name='SZPiLKA23']Do małego akwarium sa swietne bojowniki syjamskie bo pieknie sie pusza ale musza miec lusterko lub akwarium przedzielone szybka i kolege(czyt. przeciwnika) za nia ;) tylko ze te wariaty nie moga zyc z małymi rybkami bo je podskubuja...[/quote]
Bojownik jak się puszy to rwie sobie płetwy... a na widok w lusterku po pewnym czasie przestaje reagować :razz:...

Posted

Yyyyyyy miałam 3 do tej pory i zadnemu nic sie nie stało (poza jednym ktorego ugotowałam bo baba głupia sprzedała mi grzałke do 50 L akwarium a ja miałam 5L- cały czas twierdziła ze grzałka bedzie dobra) lusterko zdejmowałam na pare godzin i zakładałam spowrotem i niegdy im sie nie znudził ten "przeciwnik"

Posted

to jak dziś wrócę z pracy idę na zakupy będzie KRAB HA

aha Bonsai , bo chyba nie kumam ... tej wody wystarczy tak z 5 cm głębokości ?
bo ja chcę zrobic w misce tylko .. i piasku tak jak dla ryb plus jakiś pagórek do kopania i kryjówki .... wiesz co mam na myśli ?
Nie tak huzia do połowy akwarium woda , tylko basenik ...

taka grzałka może byc ?

[url]http://www.allegro.pl/item420665163_cyfrowy_termoregulator_termostat_do_terrar_rt_2c.html[/url]

to ma byc sprzęt do terrarium czy akwarium ... szlag by ja jestem zielona w tym temacie

Posted

[B][I]Co do grzałki..mój kumpel kiedyś włożył do akwarium z rybkami taką grzałkę co się nią zagrzewa wodę do herbaty tudziez kawy...iiii...rybki się ugotowały bo zapomniał ją wyciągnąć:evil_lol:[/I][/B]

Posted

[quote name='Vectra']idę się szykować do pracy[/quote]
[B][I]do czwego ?:crazyeye::crazyeye:[/I][/B]
[B][I]toż Ty nie pracujesz tylko siedzisz z psami w domu żeby nie oszalały :evil_lol:[/I][/B]

Posted

[B]Vectra[/B], nie jest grzałka, to sam termoregulator :D. Pójdź do zoologicznego i poproś o grzałkę z termoregulatorem - tam już ci pokażą co to jest.. Albo tutaj rzuć okiem [url]http://www.allegro.pl/item417323245_grzalka_hailea_serii_cb_z_termostatem_300w.html[/url] .

No i 5 cm wody to za mało - krab musi być w wodzie w czasie wylinki! U mnie jest to dokładnie 18 cm wody i na razie tyle wystarcza. Pamiętaj, że basenik może być wkopany w ziemię, nie musi sterczeć na powierzchni ;).
Lepiej na spokojnie urządź sobie najpierw krabarium, a dopiero na sam koniec pójdź po kraba ;)

Posted

znalazłam w necie blisko mnie sklep żywy , jak się wyrobie , to tam pojadę.
Jasne , najpierw muszę zrobic mu domek , krab na końcu :)
jak będzie tam kto bardziej kompetentny pracował , co rzadko się zdarza ostatnio w sklepach zoo :mad: to może mi skompletuje wszystko ...
Dziękuje Bonsai :buzi: aczkolwiek i tak będę Cię jeszcze zadręczać :diabloti:
dobra teraz idę , bo znowu przez dogo nie pojadę popracować :evil_lol:
znaczy zaraz tu wrócę , bo do pracy wyjadę MOŻE po 17 tej :evilbat:

Posted

[B]Vectra[/B] tylko pamiętaj o jednym - w sklepach zoologicznych często głupoty gadają.... mnie próbowali namówić do kupna kuli dla kraba, bo mu tyle wystarczy :D. A o ptasznikach to takie bzdury piszą, że często ręce opadają...
A w ogóle to ty pracujesz? Nie wiedziałam...

Posted

Nigdy nie wierz sprzedawcom z zoologa :evil_lol: Lepiej pozapisuj sobie w domu na kartce co i jak i w sklepie tylko udawaj mądrą ;)

Ja już chyba miałam wszystkie zwierzaki co nadają się do bloku, ale piesy najlepsze som :multi::loveu:

Posted

[B]Kaska [/B]no nie gadaj.... a fretkę miałaś? kochane potworki z nich.... jeszcze nigdy u mnie nie było tak czysto jak wtedy, kiedy dostałam Timusia [niestety musiałam go oddać :(] :D

Posted

Ooo i tu mnie masz, fretki i szynszyla nie miałam. Ale sporo innych się u mnie w domu przewinęło /psy,kot, rybki,krab,papugi,świnki morskie,chomiki, patyczaki więcej nie pamiętam/ i tak po kilka razy.

Posted

[quote name='bonsai_88'][B]Vectra[/B] tylko pamiętaj o jednym - w sklepach zoologicznych często głupoty gadają.... mnie próbowali namówić do kupna kuli dla kraba, bo mu tyle wystarczy :D. A o ptasznikach to takie bzdury piszą, że często ręce opadają...
A w ogóle to ty pracujesz? Nie wiedziałam...[/quote]
No właśnie wiem , że w sklepach gadają bzdety .. dlatego zdam się na Twoje rady .. obejrzałam akwarium i pod prysznicem wdarł mi się do głowy pomysł , jak to urządzi.
Mam kotnik jeszcze , taki własnie 1/3 wielkości tego zbiornika co mam HA.
Kupię mały filterek do tego .. może by kable w metalowe rurki jakieś wstawic ? bo o tych kablach myślę :diabloti: co nie zabrakło nam prądu nagle , któregoś dnia :cool3:
A grzałka to do wody ? czy taka do terrarium ?

[quote name='kaskaSz']Nigdy nie wierz sprzedawcom z zoologa :evil_lol: Lepiej pozapisuj sobie w domu na kartce co i jak i w sklepie tylko udawaj mądrą ;)

Ja już chyba miałam wszystkie zwierzaki co nadają się do bloku, ale piesy najlepsze som :multi::loveu:[/quote]
ja mialam już też tego zwierzyńca , ale teraz potrzebuje lampkę do przedpokoju :evil_lol: a to akwarium jest tam na mur beton zainstalowane , więc go ni wywalę .. stoi takie syf :angryy:

Dzwonię do TZ , oznajmić mu radosną nowinę
- będziemy mieli kraba :multi:
TZ mi na co , co znowu , skąd , duże to :crazyeye:
- mówię ; małe , kupie będzie różnokolorowe :multi:
TZ - staffik różnokolorowy :crazyeye:

nosz w morde :evil_lol: ja mu o krabie , a ten mi że staffik :mdleje:

na koniec dodał , że jak będę jechała , to żebym zajrzała do warsztatu , zobaczyć jak silnik pięknie pasuje :loveu: :diabloti:

chwile potem dzwoni do mnie klient , czy już do niego jadę
odpowiadam , że jeszcze NIE
a o której będę
mówię nie wiem , może za godzine
a czemu dopiero
Bo Mania się obudziła , jak zaśnie to przyjadę :evil_lol:

Tylko klient nie wie , że Mania to pies :grins::grins::grins:

Posted

No widzisz, kotnik to świetny pomysł :biggrina:. W sam raz się nada. A kabelki jeśłi chcesz to daj do metalowej rury, ale dobrze ją przed wilgociom zabezpiecz... jak nie to kup np. rurkę bambusową i tam kabelki wepchaj [nie mówię, że to będzie łatwe :diabloti:]. No to powodzenia w szykowaniu domku dla różnokolorowego staffika :evil_lol:...

Hmm... właśnie oglądałam swoje nogi i doszłam do wniosku, że dobrze, że nie nosze spódniczek... bo jak moja delikatna sunia się bawi, to ja mam pełno siniaków na udach :loveu:

PS. tylko się nie przyznawaj klientowi, że Mania to pies :lol:.

Posted

ło matko.....dobrze, ze na urlopie jestem dzisiaj, bo w pracy głupio sie tak zaśmiewać :evil_lol:....eh...nie moge z Wami...a Ty Vectra, to masz ubaw... nie dość ze świnki powykręcane, to jeszcze TZ :evil_lol:

Ty sobie nie myśl, ze krab będzie normalny :stupid: