evel Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Ciekawe, ciekawe. W ogóle hodowanie z pomysłem, z jakąś myślą przewodnią, wydaje się być fascynującym zajęciem. Dziedziczenie różnych cech... Znajoma teraz miała miot, powiedzmy, testowy. Suka ma dobry charakter, ale psuje to jedna cecha - brak pewności siebie. Teraz pytanie, na ile to wynika z jej głowy, a na ile z prowadzenia w początkowym okresie życia. Quote
Vectra Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 Na temat charakteru , to można serio gadać latami .... co ma wpływ. Tak serio najprościej .... predyspozycja w głowie + warunki życia , dodatkowo bodźce i stymulacja w okresie kojcowym ;) Ja mam bardzo dużo swoich spostrzeżeń , przemyśleń .... ale niestety na podstawie 4 miotów - ciężko tak na 200% to określić. Bardzo mi pomaga w tym , możliwość kontaktu z nowymi domami i szczegółowe opisy - reakcji , zachowań i serio też prowadzenia tych psów. Komfort że poznam ojca dzieci też dużo daje. Na pewno pies musi mieć predyspozycje by być mniej pewnym siebie , spieprzone prowadzenie , doświadczenia , obserwacja .. mogą tylko to pogłębić. Pies który nie wykazuje braku pewności siebie , czyli jest mega śmiały i zuchwały - są nikłe szanse , by zburzyć jego pewność. Ale gdy szczenie jest mniej śmiałe , bo są takie i też takie miałam. Takie się , że tak powiem uczy pokonywać tą barierę i powiem , że z fajnym skutkiem. Z miotu Rekina najmniej śmiała była Gafa ... czego na dzień dzisiejszy nikt by nie zauważył. Myślę że charakter Marioli , która jako szczeniak była przebojowa , ale do tego bardzo stabilna , dał to że po przeżyciu łańcucha bardzo szybko buduje relacje prawidłowe i nie zamyka się na nowe. Urszula była mistrzem kompromisu we wszystkim i serio to ułatwia jej życie mega i życie świata dookoła niej. Nie była typem który był wszędzie pierwszy , ale nie miała braku pewności siebie. To samo miała Andzia - odnajdywała się w chwil kilka w nowych sytuacjach , nie robiąc z niczego fety. A największym dowodem na to , jak można spieprzyć psa , to są Terrier i Miecio. Rafał na nich dwojgu popełnił mega tysiące błędów. A fajnie że jak mu się kora mózgowa otworzyła i zaczął inaczej prowadzić już Miecia i sam widzi jak pies optymistyczniej żyje. Dlatego nigdy w życiu już u Rafała nie urodzi się żadne szczenie :) Bo rola człowieka w procesie prowadzenia szczeniąt , jest taka dość szczególna i odwrotnie proporcjonalna od człowieczego serca. Szczenięcia nie chroni się przed światem , szczenie się rzuca w ten świat. Quote
Vectra Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 [quote name='Alicja']Miecio to ewenement[/QUOTE] Teraz byś się sama zdziwiła , jak odrobinka moich macek ... pieska wyprostowała przeciw swojemu wujciowi :diabloti: Rafał popełnił z nimi klasyczny błąd , bronił i chronił przez złem tego świata. Nie dawał podejmować samodzielnych decyzji. Wprowadzał w poczucie , że jak sie czegoś boję i nie chce .. przycupne do ziemi i wujo zaraz przytuli i wywali wroga. Nie uczył że coś trzeba , że coś można , że trzeba dokonywać wyborów. Teraz z Miecia pierdoły , który tylko siedział na kolankach u wuja i nie chciał z nikim mieć nic wspólnego. Zrobił się wojownik z boomer ballem , który zjadł wujowi laptopa , naszczał mu na głowę i absolutnie nie życzy sobie kołysania i tulania jak pies chce poznać coś nowego. Quote
Alicja Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 [quote name='Vectra']Teraz byś się sama zdziwiła , jak odrobinka moich macek ... pieska wyprostowała przeciw swojemu wujciowi :diabloti: Rafał popełnił z nimi klasyczny błąd , bronił i chronił przez złem tego świata. Nie dawał podejmować samodzielnych decyzji. Wprowadzał w poczucie , że jak sie czegoś boję i nie chce .. przycupne do ziemi i wujo zaraz przytuli i wywali wroga. Nie uczył że coś trzeba , że coś można , że trzeba dokonywać wyborów. Teraz z Miecia pierdoły , który tylko siedział na kolankach u wuja i nie chciał z nikim mieć nic wspólnego. Zrobił się wojownik z boomer ballem , który zjadł wujowi laptopa , naszczał mu na głowę i absolutnie nie życzy sobie kołysania i tulania jak pies chce poznać coś nowego.[/QUOTE] :lol: biedny wujcio , a tak niuniał Pamiętam ile musiało minąć czasu aby Miecio podszedł do mnie ...masakra Quote
Vectra Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 [quote name='Alicja']:lol: biedny wujcio , a tak niuniał Pamiętam ile musiało minąć czasu aby Miecio podszedł do mnie ...masakra[/QUOTE] sama wiesz , ile wojen w wujem stoczyłam , by przestał być nadopiekuńczą mamusią :angryy: dobrze że Terrierka szybko przeciw wujowi obróciłam :evil_lol: Teraz Terrier słyszy w komplemencie , że wujek nosił na rączkach od maleńkości , a ty wuja już nie lubisz :mdleje: Quote
Asiaczek Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Melduje się po dłuzszej nieobecności. Wierze, że ten brak czasu i dodatkowe zajęcia juz mam za sobą i znowu będę aktywnie działać na polu DGM;) pzdr. Quote
Alicja Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 [quote name='Vectra']sama wiesz , ile wojen w wujem stoczyłam , by przestał być nadopiekuńczą mamusią :angryy: dobrze że Terrierka szybko przeciw wujowi obróciłam :evil_lol: Teraz Terrier słyszy w komplemencie , że wujek nosił na rączkach od maleńkości , a ty wuja już nie lubisz :mdleje: :roflt::roflt: Quote
Vectra Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 [quote name='Asiaczek']Melduje się po dłuzszej nieobecności. Wierze, że ten brak czasu i dodatkowe zajęcia juz mam za sobą i znowu będę aktywnie działać na polu DGM;) pzdr.[/QUOTE] Jesteś rozgrzeszona ;) [quote name='Alicja']:roflt::roflt:[/QUOTE] nie śmiej się , to straszna trauma :diabloti: żebyś widziała , jaką traumę miał wujcio , jak Mieczyk ruszył z boomerem :mdleje: bo przecież się cały poobija :mdleje: za batem będzie skakał ? przecież się połamie. Zabawa z Hanką i Emilą ? no przecież te dwie rude idiotki , zniszczą mu ubranko :shake: Niestety wujcio wchodzi , w okres wieku średniego i mu wali na dekiel :evil_lol: Quote
Vectra Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 [video=youtube;Qkiw6AWKYC4]http://www.youtube.com/watch?v=Qkiw6AWKYC4&feature=youtu.be[/video] Quote
ania z poznania Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Ta panika jak cycek z gębusi wypadnie :)! Quote
Korenia Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Drugie z lewej - prawie szersze niż dłuższe :evil_lol: Quote
Alicja Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 [quote name='Vectra']Jesteś rozgrzeszona ;) nie śmiej się , to straszna trauma :diabloti: żebyś widziała , jaką traumę miał wujcio , jak Mieczyk ruszył z boomerem :mdleje: bo przecież się cały poobija :mdleje: za batem będzie skakał ? przecież się połamie. Zabawa z Hanką i Emilą ? no przecież te dwie rude idiotki , zniszczą mu ubranko :shake: Niestety wujcio wchodzi , w okres wieku średniego i mu wali na dekiel :evil_lol:[/QUOTE] no tak ...kryzys wieku średniego ...nikt mnie nie kocha , nikt mnie nie rozumie Faktycznie masz zapasy śniegu do maja co najmniej :lol: Quote
Vectra Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 Franciszek bez implantu , po cieczce Marysi .... to dopiero będzie gruby , trzeci dzień nic nie żre , bo KOCHA :diabloti: stęka , kwęka, lata jak kot z pęcherzem po chałupie :angryy: mam ochotę mu ukręcić ten pusty łeb :mad: a szczerze , to po implantach jest gorszy , chyba to to jak schodzi , to pobudza potrójnie popęd :diabloti: ale ciocia mu kupi prezent :loveu: i znów będzie normalny cały rok Quote
ajeczka Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 One emanują pewnością siebie i dumą. Piękne są. Wiem, że to źle zabrzmi, ale mam ochotę ukraść jakiegoś ;-) Quote
Aleks89 Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 Ewa pewnie któregoś chętnie da ukraść jak ją wk...:evil_lol: Quote
Vectra Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 Lalkę , warunek trzeba sobie ją wyjąć z za płota :diabloti: Quote
Doginka Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 Ja to mam szczęście, zawsze jak zajrzę, to foty są, a zazwyczaj to przegadane jest:lol: Filmik mogłabym oglądać i oglądać, prawie jak Zmierzch:lol::loveu: A dla mnie to małe rude najpiękniejsze jest:eviltong::loveu: Quote
Recommended Posts