Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='malawaszka']

a co do tej średniaczki co ma 42 cm i 14 kg wagi to jak pisałam ona jest ze schroniska i dość wychudzona :roll:[/quote]

moje dziewczyny waza jakies 16-17 kg

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

No właśnie z tą wagą to bywa różnie Teri raczej nie należy do tych mocno zbudowanych średniakow ( to pewnie po mamie choc Steven tez nie wyglądał mi na jakiegoś "pakera").
Lando średniak od Elitesse też jest taki szczupły o ile dobrze pamiętam to on ma 15 kg przy wzroście 50 cm i na pewno nie jest głodzony :lol::lol:

Choc stwierdzam że dużo psów w wieku młodzienczym ma nie dowage choć np Phalco ma 5 kg niedowagi.

Beluta zgadzam sie z Elitesse jak chcesz jakiegoś sensownego reproduktora to w Czechach lub za wschodnią granicą :D

Posted

[quote name='Romas']:-) Nie bede sie sprzeczac ale jednak sadzac po moich psach waga 14 kg to zdecydowanie za malo .

Dzewczyny ,podpowiedzcie prosze.
Zastanawiam sie nad ta wystawa w NDM.Tam sedziuje pan ,ktory dopiero zrobil uprawnienia na sznuacery ( dobrze zapamietalam ?).
No i zastanawiam sie czy w takim razie warto pojechac ,bo moze czlowiek nie znajac zbyt dobrze sznuacerow bedzie stawial na inne cechy niz sa w cenie u sznaucerow.
Wiecie ,ze kazda rasa ma swoja specyfike i np w niektorych zdobywaja ocene doskonala psy ,ktore maja ta jedna ceche( glowe, szate ) choc nie sa ogolnie idealne.
A czy taki nowy sedzia bedzie szukal tych sznucerowych cech czy podeprze sie tym co zna ze swoich ras np grzbiet , przedpiersie czy cos tam.
Mam dylemat ,bo chce pojechac i dowiedziec sie czy warto dalej jezdzic a czy taka ocena bedzie miarodajna?
No i co robic?Co byscie zrobily na moim miejscu ?

I pytanie nr 2 ,jak wytrymuje Bianke na poczatku marca a ostrzyge pod koniec marca przedpiersie i podogonie to bedzie O.K na wystawe?Ona wolno zarasta.A moze to za pozno bedzie ?[/quote]

Na to nie ma mądrych. Każda wystawa to trochę loteria. Belka brała udział w trzech wystawach, wszędzie ocena doskonała złoto aż błyszczy, tylko każdy opis sędziowski inny. Wydaje mi się, że tak jak u ludzi nie ma psów idealnych. Może żeby ocena była obiektywna należałoby przepuścić psa przez komputer z zakodowanym idealnym wzorcem. Ale po co wtedy wystawy z ich dreszczykiem emocji?
Co do trymowania i przygotowania do wystawy. Jeżeli sama chcesz psinę przygotować i czujesz się na siłach to dobrze, ale jednak radziłabym przed samą wystawą spotkać się z fachowcem ( ostatni "szlif" nadawany jest Belce na 1-2 dni przed wystawą). Zawodowiec (oczywiście dobry!)wie zawsze co w trawie piszczy, a niekiedy wie co preferuje sędzia oceniający na danej wystawie. Na warszawską międzynarodówkę w lipcu 2005. Belusia miała zostawioną dość długą sierść na grzbiecie. Strasznie na to kręciłam nosem gdy odbierałam ją od fryzjera. Jednak to trymerka miała rację! Ocena doskonał, złoto, CWC, CACIB i BOB.Dwa psiaki natomiast były nie do oceny ponieważ miały krótką sierść na grzbiecie i sędzina nie miała co ocenić. Tyle z mojego skromnego doświadczenia, życzę powodzenia[IMG]http://static.dogomania.pl/forum/images/icons/icon7.gif[/IMG]

Posted

[quote name='Beluta']Na to nie ma mądrych. Każda wystawa to trochę loteria.[/quote]
Beluta, Romas to wszystko wie, tylko tak się kryguje :eviltong: (i strasznie nie chce jej się jechać do Oddziału :diabloti:)

Magda, przestań się zastanawiać i wynajdywać kolejne problemy - leć do Związku, potem zgłaszaj Biankę a ja będę Ci kibicować :loveu:

[quote name='Beluta']Na warszawską międzynarodówkę w lipcu 2005.[/quote]
Byłaś w lipcu? Ja też byłam z Atosem, chociaż my w charakterze zawodników agility a nie wystawiających :lol: Faktem jest, że było tak gorąco, że praktycznie cały czas przesiedzieliśmy w cieniu pod daszkiem, więc nawet nie zaszłam na ring średniaków...

Posted

[quote name='dorotak']Beluta, Romas to wszystko wie, tylko tak się kryguje :eviltong: (i strasznie nie chce jej się jechać do Oddziału :diabloti:)

Magda, przestań się zastanawiać i wynajdywać kolejne problemy - leć do Związku, potem zgłaszaj Biankę a ja będę Ci kibicować :loveu:

Byłaś w lipcu? Ja też byłam z Atosem, chociaż my w charakterze zawodników agility a nie wystawiających :lol: Faktem jest, że było tak gorąco, że praktycznie cały czas przesiedzieliśmy w cieniu pod daszkiem, więc nawet nie zaszłam na ring średniaków...[/quote]

Tak, tą wystawę odbyliśmy - ze względu na niemiłosierny upał i burze - w trzech aktach:1. siedzenie w namiocie, 2. pokaz na ringu, 3. siedzenie w namiocie. I właściwie "to byłoby na tyle" jesli chodzi o wrażenia z wystawy.
Nie wiedziałam, że Roamas to taka kokietka[IMG]http://static.dogomania.pl/forum/images/icons/icon10.gif[/IMG]

Posted

hmm...szukam i szukam, aż zdecydowałam się pójść na łatwiznę i zapytać tutaj o jakiś wątek o maszynkach, oraz o wasze osobiste doświadczenia - co polecacie, co odradzacie?
wytyczne: lecznica plus sznaucer olbrzym:) na emeryturze
będe wdzięczna za pomoc:lol:

Posted

O przepraszam ,nie kokietuje tylko zbieram informacje.
I mniejsza z tym ,ze mi sie do oddzialu nie chce jechac :-) ,pojade jutro ,powaznie:-)Tylko panika mnie troche wziela jak pomyslalam ,ze ten sedzia nigdy nie sedziowal sznaucerow i nie zachwycie sie jej twarda sierscia a czepi sie jakiejs drobnej wady .
Wiem ,ze wystawy to loteria i konkurs pieknosci i godze sie z tym.
Ale ja juz dwa psy wystawialam, ktore w opisach sedziow nie nadawaly sie na wystawy ( Zuzia bo lekliwa ale o dobrej budowie a Toro zle zbudowany)
I tak bym chciala raz choc dowiedziec sie od fachowca ,ze moj piesek jest zblizony do wzorca :-)
Probuje zagadac moje obawy rozmawiajac o tym :-)

Juz sie dowiedzialam z tych rozmowa ,ze jednak musze fryzjera umowic ,wiec jednak na cos sie przydaja takie wymiany informacji :-)
Beluta ,fajnie ,ze Twoja pociecha zdobywala takie imponujace wyniki na wystawach .
Bedziesz ja rozmnazala ?
Bluerat na terierach i chyba na Pielegnacji siersci sa watki o maszynkach.
Ja strzyhe Thrive i nie narzekam .

Posted

[quote name='bluerat']hmm...szukam i szukam, aż zdecydowałam się pójść na łatwiznę i zapytać tutaj o jakiś wątek o maszynkach, oraz o wasze osobiste doświadczenia - co polecacie, co odradzacie?
wytyczne: lecznica plus sznaucer olbrzym:) na emeryturze
będe wdzięczna za pomoc:lol:[/quote]

Ja polecam Moser Max
Ponieważ dopiero powróciłam z delegacji, z opóźnieniem gratuluję Trencinskim zwycięzcom :multi:

Posted

[quote name='jostra']
Ponieważ dopiero powróciłam z delegacji, z opóźnieniem gratuluję Trencinskim zwycięzcom :multi:[/quote]

a ja sie zastanawialam czy cie przypadkiem maz mie posiekal i do zamrazarki nie wlozyl :evil_lol:

Posted

[quote name='Elitesse']a ja sie zastanawialam czy cie przypadkiem maz mie posiekal i do zamrazarki nie wlozyl :evil_lol:[/quote]

Byłam nad zalewem Zegrzyńskim i nie mialam dostępu do kompa, dopiero przed chwilą przyleciałam :cool3:

Posted

[quote name='orsini']hejka
gratulacje wszystkim!!!!
Jostra jeszcze raz jak to sie korzysta z tego GG na www????pliz":)))jak dla 5cio latka[/quote]

wchodzisz na stronę
[URL="http://web.gadu-gadu.pl"]http://web.gadu-gadu.pl[/URL]
klikasz na żółty prostokąt "Web Gadu-Gadu"
wpisujesz swój numer i hasło

Posted

[quote name='jostra']Byłam nad zalewem Zegrzyńskim i nie mialam dostępu do kompa, dopiero przed chwilą przyleciałam :cool3:[/quote]
Bylas nad Zalewem i nic nie mowilas :mad: .

Romas bedziesz jutro w ZK? To bysmy sie spotkaly bo jutro bede na sekcji i moze bym wziela Bangitosa :).

Posted

[quote name='Ka-Vanga']Bylas nad Zalewem i nic nie mowilas :mad: .
[/quote]
Miałam na gg :roll:
Poza tym prawie od rana do nocy mialam warsztaty :razz:
Co prawda wczoraj wieczorem byłam już w Wawce w hotelu, ale nie chciałam Ci zawracać głowy.

Posted

[quote name='jostra']Miałam na gg :roll:
Poza tym prawie od rana do nocy mialam warsztaty :razz:
Co prawda wczoraj wieczorem byłam już w Wawce w hotelu, ale nie chciałam Ci zawracać głowy.[/quote]
Eeee to ja nie zauwazylam :placz: .

Trzeba bylo mowic, ze bedziesz :eviltong: , to bysmy sobie pogadaly :eviltong: .

Posted

[quote name='jostra']wchodzisz na stronę
[URL="http://web.gadu-gadu.pl"]http://web.gadu-gadu.pl[/URL]
klikasz na żółty prostokąt "Web Gadu-Gadu"
wpisujesz swój numer i hasło[/quote]
aha dzieki!
:evil_lol: :evil_lol: :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

[quote name='Ka-Vanga']Eeee to ja nie zauwazylam :placz: .

Trzeba bylo mowic, ze bedziesz :eviltong: , to bysmy sobie pogadaly :eviltong: .[/quote]

Od maja będę bardzo często jeździć do Jachranki, więc nic straconego ;)

Posted

[quote name='Romas']O przepraszam ,nie kokietuje tylko zbieram informacje.
I mniejsza z tym ,ze mi sie do oddzialu nie chce jechac :-) ,pojade jutro ,powaznie:-)Tylko panika mnie troche wziela jak pomyslalam ,ze ten sedzia nigdy nie sedziowal sznaucerow i nie zachwycie sie jej twarda sierscia a czepi sie jakiejs drobnej wady .
Wiem ,ze wystawy to loteria i konkurs pieknosci i godze sie z tym.
Ale ja juz dwa psy wystawialam, ktore w opisach sedziow nie nadawaly sie na wystawy ( Zuzia bo lekliwa ale o dobrej budowie a Toro zle zbudowany)
I tak bym chciala raz choc dowiedziec sie od fachowca ,ze moj piesek jest zblizony do wzorca :-)
Probuje zagadac moje obawy rozmawiajac o tym :-)

Juz sie dowiedzialam z tych rozmowa ,ze jednak musze fryzjera umowic ,wiec jednak na cos sie przydaja takie wymiany informacji :-)
Beluta ,fajnie ,ze Twoja pociecha zdobywala takie imponujace wyniki na wystawach .
Bedziesz ja rozmnazala ?
Bluerat na terierach i chyba na Pielegnacji siersci sa watki o maszynkach.
Ja strzyhe Thrive i nie narzekam .[/quote]

Bardzo bym chciała żeby urodziły się małe czarne kluseczki, ale na razie mamy z tym trochę trudności. Ponieważ Belcia miała w zeszłym roku kłopoty z cieczką (najpierw skrócenie odstępów miedzy nimi do 4 m-cy, a potem cieczka trwająca 1 mies. i 23 dni, horror!!), dostała zastrzyk wstrzymujący cieczkę. Teraz czekamy kiedy wszystko wróci do normy, a nie ma na to reguły. Jak powiedział wet. może cieczka pojawić się po 2-3 mies. albo nawet po 1,5 roku. No i jak tu coś planować? Zgłaszanie na wystawy też jest w tej chwili mocno problematyczne. Ale jestem dobrej myśli i spokojnie szukam dla Belusi "księcia z bajki":iloveyou:.

Posted

o problemach z cieczkami to ja chyba wiem co nieco :)
Tess miala je regularnie jak w zegarku do pierwszych dzieci, potem bylo 8 miesiecy przerwy, kolejna cieczka powinna wypasc w listopadzie i Tess miala byc ponownie kryta a tu do dnia dzisiejszegoi cieczki nie widac :( w tej chwili dostaje tabletki coby uregulowac gospodarke hormonalna organizmu i zobaczymy ...

Posted

Ja zupelnie zapomnialam ,ze Bianka moze dostac cieczki na ta wystawe kwietniowa.I co wtedy ,pieniedzy nie zwracaja ,tak ?
To wspolczuje Belutko :-) ,bo faktycznie trudno cos planowac kiedy nie wiadomo kiedy bedzie cieczka ,no i pewno strach o suczke czy nie dzieje sie cos zlego.

Ola !!! Planuje pojechac jutro po godz 16stej.Czy bedziesz mogla po tej godzinie ??
Gdybym wiedziala napewno ze bedziesz to bym wziela Bianke ,bo tak to nie chce jej ciagnac do miasta.Z tego co widzialam w ZK niezbyt lubia warczace psy :-))))
Napisz mi moze na priva swoj telefo a ja juz pisze moj to bedziemy ew. jutro w kontakcie .

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...