Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie!
Przyszłam na forum z prośbą o pomoc. Wiem ze jest dużo podobnych wątków, jednakże nigdzie nie znalazłam tego pomocnego. Mam 2,5 letniego charta płci męskiej. Mieszkają z nim jeszcze dwa inne psy, suka po sterylizacji oraz 9 letni pies. Pies sika w domu od szczeniaka. Są momenty, że nie sika przez dwa tygodnie a są momenty gdzie sika kilka razy dziennie. Ja juz nie daje sobie z tym rady. Jesteśmy tym strasznie zmęczeni. Proszę nie zrozumcie mnie źle, kocham tego psa ale już mi ręce opadają. Proszę również o nie pisanie bezsensownych komentarzy np. Jak nie masz siły to go oddaj bo takie często zdarzają się na tym forum. W grę nie wchodzi kastracja ponieważ to pies wystawowy. Zaznaczę ze wcześniej nie miałam takiego problemu z innymi psami . Zastanawiam się czy to może być sikanie lękowe, ponieważ pies był bity przez mojego byłego męża. Skończyło się to dwa tygodnie temu. Jednakże od niedzieli pies sika nieustannie, co zmusiło mnie to do napisania tego postu. Może to być lęk separacyjny -pies zostaje razem z suka w domu (drugi pies jest zamknięty z uwagi na możliwość sprzeczki), nie niszczy ni, czasem tylko zje coś z blatu? Wracają do sprzeczki między samcami - od jakichś 3 miesięcy jest spokój tzn gryzly się tylko w ogrodzie zawsze zaczynał ten co sika. To nawet nie była taka walka ponieważ zawsze rozdzielalam je od razu gdy tylko usłyszałam ze cis się dzieje. Teraz gdy je wypuSzcze razem do ogrodu (co zdarza się rzadko) bawią się ale nie jest to taka 100% zabawa. Nie wiem czy to ma związek ale wole o tym wspomnieć. Dodam jeszcze ze głównie pies sika podczas naszej nieobecności ale zdarza mu się zasikać gdy ktoś jest w domu. Pies jest po kilku operacjach.

Posted

Zacznij od podstawy, czyli wykonanie analizy moczu w ludzkim laboratorium niech to nie bedzie test paskowy w gabinecie veta, zrób usg nerki, prostata, układ moczowy, cała jama brzuszna. Musisz się upewnić czy sikanie nie jest wynikiem problemów z oddawaniem moczu, jakąś wadą wrodzoną lub przewlekłym zapaleniem dróg moczowych.

Jak pies sika to robi to prawidłowo normalnym strumieniem, nie kropelkuje ?.

Piszesz, że załatwia się w domu przy Twojej obecności i przy gościach, czy to jest zaznaczenie terenu czy pełne opróżnianie pęcherza.

Pies po kilku operacjach jakie to operacje, długie narkozy, leki podawane podczas i po zabiegach to wszystko wpływa na pracę układu moczowego, zabierz się najpier od strony medycznej do psa, jeżeli okaże się, że nie tu jest problem to pozostanie się zająć psią psychiką.

Posted

Sika normalnym strumieniem, jednakże jego mocz jest bardzo żółty. Czasem jest do duża kałuża a czasem kilka kropel. Jutro będę robiła badania z moczu. Jakie dokładnie to mają być ? Możliwe, że w najbliższym czasie zrobię mu USG, chcialabym je zrobić sama (jestem lekarzem) żęby oszczędzić psu stresu związanego z wizytą u WET-a. Jakich anomalii powinnam poszukiwać ? Dodam ze jestem urologiem.

Posted

A czy sika podnosząc nogę czy normalnie ? Bo miałam psa samoyeda który sikał w domu podnosząc nogę co się potem okazało, że sobie zaznaczał teren. A też moi teściowie mają sunie husky która sika z emocji, albo z lęku. Ma 8 lat i zawsze sika jak coś się w domu dzieje, goście czy coś.

Posted

Zaczyna się od podstawowej analizy moczu, określenie ph, ciężkości składników mineralnych, białka, krwinek białych i czerwonych ot takie podstawowe badanie do wykonania w ludzkim labie, może masz kogoś znajomego kto zrobi Ci to badanie ręcznie pod mikroskopem nie na pasku.

Czy piesek miał robione badania z krwi, pewnie tak skoro jest po operacjach: analiza w podstawie oraz, mocznik, kreatynina w celu sprawdzenia funkcjonowania nerek, poziom cukru. Czy pies nie pije za dużo wody ? czym go karmisz ?Mocz może być bardziej żółty to nie przeszkadza byle nie był mętny, ma być klarowny. Jak okolice siusiaka nie zbiera się tam zielona wydzielina, pies nadmiernie nie wylizuje tej okolicy (profilaktycznie raz na tydzień można wykonać płukanie worka napletkowego, roztworem nadmanganianu potasu)

W usg trzeba się przyjrzeć ścianie pęcherza moczowego, czy jest gładka, bez narostów i poszerzeń, połączenia moczowodu  z pęcherzem, szukać kamyków to samo dotyczy nerek ich budowa oraz gęstość miąszu.  Sprawdzić wielkość prostaty choć u tak młodego psa będzie zapewne w porządku. Przyczyn  może być wiele, długotrwała infekcja, kamienie, i inne, trzeba się jednak udać do doświadczonego veta ale nie można tu też wykluczyć psychiki, jednak to już po badaniach.

Co do stresu u veta przy wykonaniu usg to nie jest to poziom wysoki, lekarz wygala miejsce pole (koniecznie bez golenia psa się nie obejdzie) po którym ma być prowadzona głowica i ogląda dokładnie narządy wewnętrzne, oczywiście jak się znasz na badaniu usg i jego wykonaniu to jeszcze lepiej działaj szybko.

Posted

Sika normalnym strumieniem, jednakże jego mocz jest bardzo żółty. Czasem jest do duża kałuża a czasem kilka kropel. Jutro będę robiła badania z moczu. Jakie dokładnie to mają być ? Możliwe, że w najbliższym czasie zrobię mu USG, chcialabym je zrobić sama (jestem lekarzem) żęby oszczędzić psu stresu związanego z wizytą u WET-a. Jakich anomalii powinnam poszukiwać ? Dodam ze jestem urologiem.

jeśli wynik badania moczu wyjdzie dobry,to poszukaj ,popytaj weta o łagodne środki(suplementy)uspokajjające,mogace złagodzić zachowanie np.KalmVet,KalmAid itd.jeśli ten 9 cio letni pies nie jest wykastrowany to moze warto to zrobić(jeśli nie jest wystawowy)

Posted

A czy sika podnosząc nogę czy normalnie ? Bo miałam psa samoyeda który sikał w domu podnosząc nogę co się potem okazało, że sobie zaznaczał teren. A też moi teściowie mają sunie husky która sika z emocji, albo z lęku. Ma 8 lat i zawsze sika jak coś się w domu dzieje, goście czy coś.

A chciałabyś żeby suczka sikała podnosząc nogę? I wtedy oznaczałoby to,że zaznacza teren? :)

Posted

Mówię tutaj o samcu, nie o suczce i mówię z własnego doświadczenia, że mój samoyed sikając w domu zaznaczał teren.

Szczerze mówiąc nie wiem czy samce potrafią normalnie się wysikać podnosząc nogę nie zaznaczając terenu. Bo z takim się jeszcze nie spotkałam.

Posted

Normalnie czyli w jednym miejscu opróżnić pęcherz tak jak to robią suczki, a przynajmniej moja, że na jednym spacerze raz siknie i koniec. Mój samoyed znaczył teren, samiec którego teraz wyprowadzam znaczy teren, samce moich znajomych znaczą teren i taka myśl mi przyszła czy one w ogóle załatwiają się raz a porządnie.

Posted

Raz a porzadnie to nie, ale 2-3 porzadne sikniecia na spacer sie zdarzaja. A zdarza sie i tak, ze siknie sobie raz tak dluzej, a potem co jakis czas znaczy.