Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a wiec doszedl u nas nowy problem. Mloda boi sie deszczu nawet takiego delikatnego , jak pada wogle  z pod klatki nie chce wyjsc.  Siedzi pod drzwiami  wyje zeby ja wpuscic. I to samo jest z trawa  czy mokra czy wilgotna  po  rosie. Nie wlezie i juz. Bralam ja na smakolyki , to cwaniara  podleci chwyci smakol i ucieka na chodnik.

Posted

Wydaje mi się, że im mocniej się rozdrabniamy nad szukaniem rozwiązań i metod, analizujemy, zastanawiamy się jak to przepracować, tym mocniej pies nam kombinuje.

Z moich obserwacji: pracuję nad zobojętnieniem suce samochodów, gdyż ona ma tendencję aby się na nie rzucać, tzn. zamordować. Im bardziej kombinowałam i im bardziej byłam przy tym niezdecydowana, jednocześnie przewidując co się zaraz może wydarzyć (czyli zęby w ruch), tym bardziej ona sobie to utrwalała. Nawet jak wypracowałam siad na widok nadjeżdżającego auta, to nie było do końca to, bo ona dalej je namierzała i aż mi się trzęsła z emocji, tak bardzo chciała wyskoczyć. Odkąd trzymam krótko (aby nie miała pola manewru) i po prostu twardo idę, jest o niebo lepiej. Jak pies próbuje kombinować, to mu niewygodnie. Mi też, nie powiem, ale trzeba być twardym i to pomaga, bo pies wyluzował. I duzo lepiej mi to idzie w mieście, gdzie jest duzo aut niż na wsi, gdzie coś jedzie raz na ruski rok, w ilości sztuk jeden. Mój wniosek z tej sytuacji: jeśli chcesz coś psu zobojętnić, to sam potraktuj to jako coś obojętnego, jakby tego nie było.

Co do Twojego psa i deszczu, sądzę że on się nie boi, tylko mu się nie podoba. Wnoszę po tym, że jest skory do jedzenia i kombinowania, czyli wyjdę po tego smaczka, porwę i zwieję. W 1 z psich książek przeczytałam, że nie można się jednocześnie bać i jeść, bo te 2 stany są powiązane z 2 różnymi ośrodkami w mózgu, więc albo działa jeden albo drugi. Tak jakoś, słowo w słowo nie pamiętam, ale taki był sens ;)