Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bródka - Drutka przyjechała ze mną wczoraj ze schronu z Ostrowi Mazowiecekiej. nie mogłam oprzeć się jej smutnym oczom i zabrałam ją do siebie wbrew woli męża.
Moje psy malenką przyjęły bardzo dobrze, mój TZ już też łaskawiej patrzy na Drutkę.

Drutka jest bardzo sragniona kontaktu z człowiekiem. Była w schronie około miesiąc w miejscu dosyć odosobnionym z 2 duzymi szczeniakami.

Dziś u weta okazało się ,że Drutka ma drożdzaki lub świerzba w uszach. Wyniki będą w poniedziałek. Niewykluczone, ze jest w ciązy:shake:
Czeka ją sterylka i to jak najszybciej.

• Replies 117
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bródka jest piękna!!!
A nie miałaś przypadkiem pewnego pana chętnego na małego kudłacza? Ja do niego dzwoniłam, ale nie odbierał telefonu...
Ale uważaj z tym świerzbem, bo on się jakoś szybko przenosi na inne psy.
Dostałam 100zł od nowego pana Figi, więc przeznaczę je na leczenie Bródki.

Posted

sika już:mad: w domu
wetka wymacała jej pecherz, powiedziała,ze nie jest pełen. po powrocie do domu (i po nadprogramowym spacerku) znalazłam olbrzymie siku. a po popołudniowym spacerze siku i kupę:mad:
jak taką małą cholerkę oduczyć sikania?ona wie,ze źle robi, bo jak jej mówię, ze nie wolno sikać w domu, tuli uszy i znowu tak na mnie patrzy:loveu:

Posted

gdgt, bardzo Ci dziękuję
dziś w lecznicy wydałam 53 zł
Drutka miała czyszczone gruczoły (ma wygryziony ogonek - wetka podejrzewa, że albo gruczoły, albo alergia, albo pchła - pcheł nie znalazłam, kup pchlich też), czyszczone biedne uszyska i pobraną wydzielinę do badania - w poniedziałek będą wyniki

Posted

znalazłam dziś w aparacie takie zdjęcie:mad: nawet nie wiedziałam,że rano coś takiego się przytrafiło
twarz musiałam wyciąc, bo fatalnie to wygladało, za to moje psiuszki cudne:loveu:

Posted

może niepotrzebnie panikuję, ale:

Świerzbowiec uszny jest najczęściej spotykana chorobą uszu u kotów, u psów występuje znacznie rzadziej. Przyczyną jest świerzbowiec uszny (Otodectes cynotis), który pasożytuje głównie w zewnętrznym przewodzie słuchowym, ale może też atakować okolice małżowin usznych, szyję i okolicę grzbietu w części lędźwiowej i ogonowej. Do zarażenia dochodzi przez kontakt bezpośredni. Młode zwierzęta są znacznie wrażliwsze niż starsze, ale świerzb spotyka się u psów i kotów w każdym wieku. Możliwe jest przeniesienie świerzba usznego na człowieka. Zarażeniu towarzyszą objawy silnego swędzenia w okolicach ramion i tułowia.

Martwię się o swoje psy:-(

Posted

Ronju, rozumiem panikę, biorąc pod uwagę że już raz przechodziłaś leczenie wszystkich swoich psów. Kot, którego przygarnęłam na jesieni miał świerzba usznego. Zaraził mojego psa, o czym dowiedziałam się całkiem przypadkiem, bo pies się w ogóle nie drapał. Poza tym świerzb nie przeniósł się na nic innego, ani na ludzi, bo kot najpierw mieszkał z nami, a potem z rodziną mojej siostry. Jej dziecko też się nie zaraziło.

Posted

U mnie była sunia ze świerzbem w uszach i pani wetka powiedziała, że prawdopodobieństwo przeniesienia na moje zwierzaki jest niewielkie. I faktycznie, żadne się nie zaraziło. Przez 2 tygodnie stosowałam Stronghold i było ok.

Posted

ja tylko chciałabym znać odpowiedź, dlaczego każdy nowy pies w naszym domu musi zaszczać nasze łóżko???:mad: :angryy:
i kupę strzeliła Karmelkowi na kocyk:mad:

Posted

ja już nie wiem, czy ona jest nienauczona czystości czy ma chory pęcherz. wczoraj przyłapałam ją w trakcie sikania na Karmelka kocyk, nakrzyczałam, wzięłam na spacerek, było duże siku i nagródki. wstałam po 5 to ona od razu zrobiła siku w pokoju (po 8 godzinach):roll: . znalazłam też brzydką kupę. nie wiem czy to od wczorajszego serka białego z żółtkiem. poprzednie dwie kupy (które też zrobiła w domu) były wzorcowe. boję się też czy ona nie podłapała parwo od szczeniaków z którymi jechała. mimo, iż była prawie miesiąc w schronie, nie była zaszczepiona na wirusówki

Posted

była dziś kupa (na dworzu:multi: ) całkiem ładna. będę ją obserwowac. do weta pójdziemy wieczorem, bo to kawałek, a Bartek zabrał samochód. termometru nie mam. ona nosek ma cały czas ciepły,ale apatyczne nie jest. wręcz przeciwnie (jesli jeszcze jedzenie jest na horyzoncie, to już w ogóle:evil_lol: )

Posted

w ogóle po porannej kupie (to mogłam wybaczyć) i siku zupełnie ją zignorowałam i poskutkowało. odczekałam 5 godzin i poszłysmy na spacerek. kupka była od razu, siusiu też . dałam nagródki, wygłaskałam.
Druciak bardzo mądra jest. nauczyła się robić siad. wczoraj już zaczynała łapać o co chodzi, dziś robi od razu. boi się duzych samochodów, boi się obcych ludzi, którzy chcą ją głaskać i boi się Łapciuchy:razz: (tzn szanuje starszą koleżankę)