Soko Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 To prawda, do tego dochodzi wieczna pielęgnacja. Kulki śniegu na sierści jak bombki na choince to tradycja każdego spaceru.. Quote
Asia & Ginger Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 Spaniel do budy? Odpada! Już pomijam kwestię pielęgnacji takiego psa. Ale to jest pies, który kocha ludzi i chce być wciąż blisko swojej rodziny, buda to nie miejsce dla spaniela. :shake: Jeśli Ci ludzie chcą psa, to polecam adopcję psiaka w typie rasy stróżującej, takie psiaki są zazwyczaj bardziej niezależne i samodzielne, ewentualnie psiaka, który już wcześniej mieszkał w budzie i nie będzie to dla niego coś nowego. Quote
emilia2280 Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 [quote name='faith35']Tymczasem u nas roczna spanielka, bez oczka...:( [URL]http://schronisko.avx.pl/psy-do-adopcji/item/1307-unka[/URL][/QUOTE] wiadomo co moglo spowodowac utrate oczka? u Was sterylizujá przed wydaniem psy? Quote
elinaa Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 Szukałam wczoraj i dziś tego spaniela.Dziś jednego znalazłam.Biegał samopas.Miał pęto kiełbasy i nie chciał ze mną rozmawiać.Od napotkanych ludzi dowiedziałam się,gdzie mieszka jego właściciel.Z panią z TOZ-u sprawdzimy warunki.Utyka na łapkę,nie wyglądał źle.Nie mam pewności,czy to ten sam pies.Napisałam do dziewczyny,która prosiła o pomoc dla niego. Quote
niusia_509 Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 [quote name='elinaa']Szukałam wczoraj i dziś tego spaniela.Dziś jednego znalazłam.Biegał samopas.Miał pęto kiełbasy i nie chciał ze mną rozmawiać.Od napotkanych ludzi dowiedziałam się,gdzie mieszka jego właściciel.Z panią z TOZ-u sprawdzimy warunki.Utyka na łapkę,nie wyglądał źle.Nie mam pewności,czy to ten sam pies.Napisałam do dziewczyny,która prosiła o pomoc dla niego.[/QUOTE] Szkoda że nic nie wyszło z mojej pomocy, bo na uszatka czekało już mięciutkie posłanko, miseczki i ciepłe kolanka :) Ale jeżeli piesio ma dom to może lepszy taki niż nowe nieznane miejsce... Jak będziecie wiedzieć coś o losie spaniela z Łomży chciałabym wiedzieć.. W jakich warunkach mieszka i czy nie jest konieczne odebranie psa.. Po drodze do domu za Piątnicą (jadąc z Łomży przed Piątnicą) znalazłam małego potrąconego psa w typie spanielka, raczej mieszany ale podobny, z długimi uszkami i bez ogonka :( ale za późno, już nie żył :( ... chociaż do końca nie jestem pewna czy to potrącenie czy cos go tak pogryzło.. Jakby ktoś ogłaszał zaginiecie czarnego podpalanego spanielka w wieku ok 3-4 miesięcy z okolic Łomży to odszedł za tęczowy most :( .. Quote
faith35 Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 [quote name='emilia2280']wiadomo co moglo spowodowac utrate oczka? u Was sterylizujá przed wydaniem psy?[/QUOTE] Niestety, nie wiadomo, co było tego przyczyną, z takim oczkiem trafiła już do nas do schroniska. Tak, sterylizujemy suczki i kastrujemy psy :) Quote
feliksik Posted October 8, 2012 Posted October 8, 2012 [quote name='niusia_509']Szkoda że nic nie wyszło z mojej pomocy, bo na uszatka czekało już mięciutkie posłanko, miseczki i ciepłe kolanka :) [/QUOTE] niusia_509 tyle tu bid, że może któryś inny może skorzystać z twojej propozycji? Quote
DZIR Posted October 8, 2012 Posted October 8, 2012 (edited) Znalazłam takie ogłoszenie. Może macie dla tej osoby pieska cyt ogłoszenie z alegratka z 7.10.12 "Poszukuję pieska cocker spaniel złotego, najchętniej odchowanego w wieku roku dwóch, jestem z okolic warszawy. Mogę odebrać w każdym mieście. Tel. 787-602-521. " Edited October 8, 2012 by DZIR Quote
emilia2280 Posted October 8, 2012 Posted October 8, 2012 [quote name='niusia_509']Szkoda że nic nie wyszło z mojej pomocy, bo na uszatka czekało już mięciutkie posłanko, miseczki i ciepłe kolanka :) Ale jeżeli piesio ma dom to może lepszy taki niż nowe nieznane miejsce... Jak będziecie wiedzieć coś o losie spaniela z Łomży chciałabym wiedzieć.. W jakich warunkach mieszka i czy nie jest konieczne odebranie psa.. Po drodze do domu za Piątnicą (jadąc z Łomży przed Piątnicą) znalazłam małego potrąconego psa w typie spanielka, raczej mieszany ale podobny, z długimi uszkami i bez ogonka :( ale za późno, już nie żył :( ... chociaż do końca nie jestem pewna czy to potrącenie czy cos go tak pogryzło.. Jakby ktoś ogłaszał zaginiecie czarnego podpalanego spanielka w wieku ok 3-4 miesięcy z okolic Łomży to odszedł za tęczowy most :( ..[/QUOTE] Nusiu, moze przygarnélabys na DT té biedulké bez oczka? Quote
faith35 Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 Kurcze, byłoby wprost wspaniale! :) Jeśli chodzi o transport, to z naszym schroniskiem w tej kwestii mozna się dogadac, możliwe, że pomogą. Chciałabym, by się jej poszczęściło, tym bardziej, że nasze schronisko przedadopcyjne robi tylko dla molosów, psów w typie huskych i ttb, więc nie wiadomo, do jakich ludzi by Unka trafiła, a i poadopcyjne nie wszystkie psy mają... Quote
niusia_509 Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 [quote name='faith35']Kurcze, byłoby wprost wspaniale! :) Jeśli chodzi o transport, to z naszym schroniskiem w tej kwestii mozna się dogadac, możliwe, że pomogą. Chciałabym, by się jej poszczęściło, tym bardziej, że nasze schronisko przedadopcyjne robi tylko dla molosów, psów w typie huskych i ttb, więc nie wiadomo, do jakich ludzi by Unka trafiła, a i poadopcyjne nie wszystkie psy mają...[/QUOTE] Dam Wam znać za jakiś czas, postaram sie jak najszybciej bo czekam na odpowiedź wolontariuszy ze schronu woj kuj. pom. mam wziąć sunie w typie westa.. jak nie znajdzie się transport dla suni to wezmę tą niunię :) ale jeszcze pogadam ze znajomymi :) moze ktoś da dom jakiemuś biedakowi... Pozdrawiam ... a jakbyście mieli spaniela białego lub biało złotego, bez wzgledu na wiek i płeć dajcie znac :) dam DS :) marze o takim fakt mam juz jednego ale czarnego podpalanego :D ale miałam biało złotego od dziecinstwa i niestety kilka lat temu odszedł od nas a ja ciagle takiego szukam po schroniskach ... Nie chce kupowac od pseudo .. Quote
emilia2280 Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 [quote name='niusia_509']Dam Wam znać za jakiś czas, postaram sie jak najszybciej bo czekam na odpowiedź wolontariuszy ze schronu woj kuj. pom. mam wziąć sunie w typie westa.. jak nie znajdzie się transport dla suni to wezmę tą niunię :) ale jeszcze pogadam ze znajomymi :) moze ktoś da dom jakiemuś biedakowi... Pozdrawiam ... a jakbyście mieli spaniela białego lub biało złotego, bez wzgledu na wiek i płeć dajcie znac :) dam DS :) marze o takim fakt mam juz jednego ale czarnego podpalanego :D ale miałam biało złotego od dziecinstwa i niestety kilka lat temu odszedł od nas a ja ciagle takiego szukam po schroniskach ... Nie chce kupowac od pseudo ..[/QUOTE] ta sunia od Faith jest zlota, piékna, tylko nie ma oczka. Quote
faith35 Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 niusia_509, spaniel biały lub biało-złoty? To może Lunka? Ta, którą zabrala emilia2280 wraz ze spanielkiem Maksiem? A Unka to naprawdę śliczna sunia, tylko, że szansę na dom dla niej w schronisku są znikome, bo nie ma oczka.. Quote
niusia_509 Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 .. Nie wiem co mam na ten temat myslęc ... 4 lutego tego roku pod mój salon zostały podrzucone 2 spaniele, jedna sunia cała czarna i jedna czarna podpalana ... Jedna z nich została z nami 2 znalazła bardzo szybko nowy domek.. dziś z pod urzedu miasta moja sąsiadka przywiozła kolejne dwa spanielki z tym że oba biszkoptowe chłopaki :) Maluchy mają oki 8-10 tygodni... Przeszukałyśmy wszystkie portale z ogłoszeniami, najgorsze jest to że nikt nie próbował znaleśc im nowego domku, tylko jak już stały się samodzielne znlazły sie pod urzędem, widać ze maluchy nie były trzymane w mieszkaniu bo były brudne i smierdziały sianem ..Jeden z maluchow na razie jest u mnie i demoluje mi dom razem z moją spanielką :D a drugi został u Pani któ¶a go znalazła ... Więc póki co chyba DT u mnie nie jest możliwy chyba że do rodziców nie pójdzie sunia w typie westa... Postaram sie załączys fotki malucha i mojej Tosi :) Juz zapomniałam jak maluchy mogą przewrócić wszystko do góry nogami he .. skąd w nich tyle energii.. Bony jest taki słodki :( ... i ma taki fany brązowy nochal .. Skąd mogę pobrać umowę adopcyjną?? i powiedzcie mi w jakim wieku już mozna kastrowac szczeniaki?? Quote
Asia & Ginger Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 Psiaki najlepiej kastrować po osiągnięciu dojrzałości, czyli w wieku ok. 1 roku. Co do umowy, to mogę przesłać taką jaką ja daję do podpisania, chyba że Emilia2280 zechce wydać psiaki na umowy fundacyjne, to byłoby jeszcze lepiej. Quote
niusia_509 Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 [quote name='Asia & Ginger']Psiaki najlepiej kastrować po osiągnięciu dojrzałości, czyli w wieku ok. 1 roku. Co do umowy, to mogę przesłać taką jaką ja daję do podpisania, chyba że Emilia2280 zechce wydać psiaki na umowy fundacyjne, to byłoby jeszcze lepiej.[/QUOTE] oki wiec poprosze na maila umowe, jak chciałabym małego oddac do adopcji jak ktos chciałby go wziac to wystarczy podpisac taka umowe i co dale?? skad bede miala pewnosc ze Porto bo tak go nazwałam zostanie wykastrowany a nie bedzie jakims reproduktorem?? mail [email][email protected][/email] Quote
emilia2280 Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 [quote name='niusia_509']oki wiec poprosze na maila umowe, jak chciałabym małego oddac do adopcji jak ktos chciałby go wziac to wystarczy podpisac taka umowe i co dale?? skad bede miala pewnosc ze Porto bo tak go nazwałam zostanie wykastrowany a nie bedzie jakims reproduktorem?? mail [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL][/QUOTE] tak jak pisze Asia - najbezpieczniej wyadoptowac je na Kastora, to bédziemy mialy pewnosc ze je wykastrujá w przyszlosci a jakby zaczéli fikac to mozna psa odebrac na taká umowé. Quote
niusia_509 Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 [quote name='emilia2280']tak jak pisze Asia - najbezpieczniej wyadoptowac je na Kastora, to bédziemy mialy pewnosc ze je wykastrujá w przyszlosci a jakby zaczéli fikac to mozna psa odebrac na taká umowé.[/QUOTE] oki tylko co to znaczy na kastora? moze mi ktos na maila wysłac wskazówki ? :) jestem ciemna masa do tej poryy jak znalazłam jakiegos pieska to ogłoszenie oddam w dobre rece i bez zadnej umowy bez niczego oddawałam .. ale tez zalezy mi na tym zeby peski bez rodowodu starylizowac aby jak najmniej przychodziło ich na swiat i trafiały na ulice albo do schroniska.. Wiec prosze o jakies wskazówki, przykładową umowe i jakies rady .. Mały jest słodki :O Zakochałam sie w tym łobuzie .. zdązył juz mi buta pogryźć :) Quote
Asia & Ginger Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 [quote name='niusia_509']oki tylko co to znaczy na kastora? moze mi ktos na maila wysłac wskazówki ? :) jestem ciemna masa do tej poryy jak znalazłam jakiegos pieska to ogłoszenie oddam w dobre rece i bez zadnej umowy bez niczego oddawałam .. ale tez zalezy mi na tym zeby peski bez rodowodu starylizowac aby jak najmniej przychodziło ich na swiat i trafiały na ulice albo do schroniska.. Wiec prosze o jakies wskazówki, przykładową umowe i jakies rady .. Mały jest słodki :O Zakochałam sie w tym łobuzie .. zdązył juz mi buta pogryźć :)[/QUOTE] W umowie jest punkt o obowiązku kastracji i konieczności wysłania zaświadczenia od weterynarza, którzy przeprowadzał zabieg. Poza tym jest jeszcze punkt, że osoba adoptująca zgadza się na wizyty przedadopcyjne, a w przypadku niewywiązania się z umowy można psiaka odebrać. Ja tak mam w umowie, Emilia pewnie też. Z Kastorem chodzi o to, że jest to Fundacja Emilii, dużo spanielków wyadoptowują, domy zainteresowane adopcją są skrupulatnie sprawdzane. Lepiej więc podpisać umowę na fundację niż na osobę prywatną, bo ludzie mają wtedy większy respekt. Quote
emilia2280 Posted October 9, 2012 Posted October 9, 2012 [quote name='Asia & Ginger']W umowie jest punkt o obowiązku kastracji i konieczności wysłania zaświadczenia od weterynarza, którzy przeprowadzał zabieg. Poza tym jest jeszcze punkt, że osoba adoptująca zgadza się na wizyty przedadopcyjne, a w przypadku niewywiązania się z umowy można psiaka odebrać. Ja tak mam w umowie, Emilia pewnie też. Z Kastorem chodzi o to, że jest to Fundacja Emilii, dużo spanielków wyadoptowują, domy zainteresowane adopcją są skrupulatnie sprawdzane. Lepiej więc podpisać umowę na fundację niż na osobę prywatną, bo ludzie mają wtedy większy respekt.[/QUOTE] dziéki za wyjasnienie Dlugie-Uszy :) Tak Ewo, jak masz pytania to dzwon jutro do Eli z naszej strony www, wytlumaczy Ci jak to dziala jesli cos jeszcze niejasne. Quote
faith35 Posted October 10, 2012 Posted October 10, 2012 Całe szczęście, że będzie umowa adopcyjna i mam nadzieję, wizyta PA ;) Quote
niusia_509 Posted October 10, 2012 Posted October 10, 2012 [quote name='faith35']Całe szczęście, że będzie umowa adopcyjna i mam nadzieję, wizyta PA ;)[/QUOTE] :) Porto- jeden ze spanielków zostaje na stałe z nami :) nie idzie do nowego domu .. Tylko co dalej, czy muszę podpisać też taka umowę, jeżeli decyduje się na zostawienie tego malucha? Oczywiście nie chodzi mi o to żeby Fundacja pokrywała jakiekolwiek koszta :) mały został juz odrobaczony dostał pierwsza szczepionkę :) miewa się dobrze, a purinkę wcina jak by to była szyneczka :).. Quote
emilia2280 Posted October 10, 2012 Posted October 10, 2012 [quote name='niusia_509']:) Porto- jeden ze spanielków zostaje na stałe z nami :) nie idzie do nowego domu .. Tylko co dalej, czy muszę podpisać też taka umowę, jeżeli decyduje się na zostawienie tego malucha? Oczywiście nie chodzi mi o to żeby Fundacja pokrywała jakiekolwiek koszta :) mały został juz odrobaczony dostał pierwsza szczepionkę :) miewa się dobrze, a purinkę wcina jak by to była szyneczka :)..[/QUOTE] no to jak go zostawiasz sobie to ok. niepotrzebnie cale zamieszanie. Quote
emilia2280 Posted October 11, 2012 Posted October 11, 2012 (edited) kolejny rudy glupol od wczoraj poza schroniskiem, jutro jedzie z Poznania do hoteliku pod Kielcami: Biszkopt: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/233465-Biszkopt-cocker-spaniel-9-mcy-szuka-domu!?p=19802770#post19802770[/URL] szkoda ze spanielka bez oczka siedzi w schronie. jest moze jakis wolny DT na spanielowym forum? Edited October 11, 2012 by emilia2280 Quote
Asia & Ginger Posted October 11, 2012 Posted October 11, 2012 [quote name='emilia2280']szkoda ze spanielka bez oczka siedzi w schronie. jest moze jakis wolny DT na spanielowym forum?[/QUOTE] Emilia na razie nie ma. Jak wrócę do domu po weekendzie, to zrobię jej wydarznie na FB. Chyba, że ktoś może już teraz zrobić, bo ja do poniedziałku będę miała sporadyczny dostęp do neta. Quote
Recommended Posts