Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam :) .

Pierwszy post więc się przedstawię .

Na imię mam Martyna , od niedawna wraz z moim partnerem jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami suczki rasy Pitbull - Furii .

Dwa dni temu skończyła 3 miesiące .

CAM00046-1.jpg

Do pełni szczęścia brakuje jednak jednej rzeczy .. Furia niechętnie załatwia się na podwórku a co gorsza - niechętnie wychodzi na spacery !

Jest to dość uciążliwe . Pies zapiera się i nie chce iść . Uczęszczałyśmy na 'psie przedszkole' , trenerka udowodniła mi , że to nie strach - a tego się obawiałam , więc to dobrze . Uszy i ogon ma podniesione , poprostu zapiera się i pokazuje nam , że jej się nie chce . Początkowo (myśląc jeszcze , że się boi) brałam ją i niosłam dalej , namawiałam do tego, żeby szła itd - pokazując jej w ten sposób , że ona może decydować . Teraz już wiem , że nie może - bo to ja decyduje . Mamy szelki dlatego mogę nie pozwalać jej na zatrzymywanie się wtedy kiedy ona sobie tego życzy. I nie mówią tu oczywiście o sadystycznym znęcaniu się nad psem - szelki nie robią jej żadnej krzywdy , poprostu ją do siebie podsciągam . Wtedy kiedy idzie przy nodze nagradzam ją smakołykami i chwalę .

Wychodzimy na podwórko już nieco ponad dwa tygodnie . W domu Furia niestety nie obrała jednego miejsca do załatwiania się - mówiąc mało delikatnie wali po całym mieszkaniu . Ma podkład , na który czasami udaje się jej nasiusiać ale mało kiedy . Zmyłam calutkie mieszkanie specjalnym płynem do usuwania moczu psa , później położyłam podkład na który już wcześniej nasiusiała ale to niestety nie pomogło dużo . Wiem , że nie mogę się martwić i wkurzać częstym sikaniem , bo trzy miesięczny piesek poprostu nie jest w stanie panować nad pęcherzem a jeśli będę ją karcić za siusianie w domu to może w ogóle przestać się przy nas załatwiać - a tego nie chcemy .

Martwię się natomiast o niechęć do wychodzenia a co za tym idzie ciężej mi będzie oduczyć jej załatwiania się w domu :( . Wydaje mi się , że jest jej poprostu zimno . Wręcz jestem pewna gdyż trzęsie się na podwórku - i tak jak pisałam nie jest to oznaka strachu . Kupiłam jej wczoraj sweterek , ale jakoś mało to pomaga . Wogóle nie cieszy się ze spacerów , idzie jak za kare (jak było pare cieplejszych dni to chodzenie lepiej szło). Kilka razy (zwłaszcza rano , jak tylko wstajemy łapię ją i idziemy na podwórko) udało się jej zrobić siku na trawniku najblizej klatki , po czym od razu rwała do domu . Raz nawet wyszła kupa . Została za to oczywiście obsypana pochwałami i nagrodzona smakołykami - ale bez wiekszego entuzjazmu z jej strony (ja za to cieszyłam się jak idiotka :) ) . Dodam , że nie jest to naprawde zestresowany pies , lubi się przytulać , bawimy się z nią , śpimy , kochamy ! Nie bijemy i nie krzyczymy .

Nie wiem co mam robić , nie wiem czy to wszystko jest normalne czy nie . Boje się , że idące coraz niższe temperatury zmarnują mi psa :( . Jak mam postępować , żeby jak najszybciej jej tego wszystkiego nauczyć ? Czy robię wszystko dobrze i poprostu trzeba cierpliwości ?

Nie wiem czy napisałam wszystko co chciałam , ale napewno większość .

Pomocy .

Dziękuję za odpowiedzi .

Posted

jeśli jest po kwarantannie poszczepiennej może warto umówić sie z kims kto też tak jak wy ma szczeniaka lub młodego psa.wtedy piesek moze kojarzyc wyjście na dwór z zabawa z psem

Posted

Na imię mam Martyna , od niedawna wraz z moim partnerem jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami suczki rasy Pitbull - Furii .
Dwa dni temu skończyła 3 miesiące .

Szczeniak w tym wieku powinien jeszcze siedzieć w gnieździe z matką i rodzeństwem. Pewnie z jakiejś "hodowli" garażowej pochodzi, gdzie najważniejszy jest ruch w interesie. To na dzień dobry podstawowy powód kłopotów z takim psim dzieckiem - braki w socjalizacji. Ale mleko się już rozlało i należałoby teraz dokończyć tę socjalizację na miejscu przez najbliższy miesiąc: jak najwięcej bawić się z suczką i bawiąc uczyć cierpliwie psiego elementarza - ale tylko w mieszkaniu. Na dwór biegać z nią tylko na siku i kupkę - profilaktycznie te trzy-cztery razy dziennie, ale przede wszystkim pilnować, jak to szczeniaka: jak się zbiera do kucania, to pod pachę go i biegiem na dwór - bez durnego przyzwyczajania malucha do szczania i srania na gazety. W nocy to samo - sorry, taki mamy klimat ze szczeniakiem. I nie przejmować się, że nie lubi wychodzić na dwór, byle tylko na razie zrobił na dworze to, co należy. Podrośnie, oswoi się z wrogim światem bez mamy, to zacznie brykać i na dworze. Cierpliwości! I miłości.
Posted

Ale mleko się już rozlało i należałoby teraz dokończyć tę socjalizację na miejscu przez najbliższy miesiąc: jak najwięcej bawić się z suczką i bawiąc uczyć cierpliwie psiego elementarza - ale tylko w mieszkaniu. Na dwór biegać z nią tylko na siku i kupkę

A czy ta socjalizacja nie powinna odbywać się także na zewnątrz ? Żeby mi się psiak nie nauczył , że nie tylko w domu jest zabawa i nauka ale także w każdym innym miejscu . Jak było cieplej socjalizacje robiłyśmy na pierwszych spacerach oraz psim przedszkolu - zapoznawałyśmy się z całym światem , wszystkim co dziwne , inne , nowe , z ludźmi i zwierzątkami. W czasie kwarantanny wynosiłam Furie na rękach żeby mogła obserwować świat i nie zdziczeć oraz wypuszczałam na prywatnym poodwórku . Czy to napewno dobry pomysł , żeby teraz chodzić z nia tylko na siku ? Zima jest długa ...

Posted

Skąd jesteś? Fakt, jeśli psiak jest po kwarantannie poszczepiennej i jest po profesjonalnym szkoleniu to trochę się dziwie, że problem nie został rozwiązany. Pies w wieku szczenięcym powinien przejść złotą 12 socjalizacji. Spacery muszą stać się dla psiaka przyjemnością, możliwością spotkania psich kumpli, zabawy, odreagowania i zmęczenia fizyczno-psychicznego. Moim zdaniem należy zacząć od nauki komendy " idziemy" za każdą poprawnie wykonaną komendę nagradzać, nagradzać i jeszcze raz nagradzać, następnie zapinać psa na smycz i wydawać komendę idziemy. Zabierać na spacer zabawkę, której nie ma na co dzień, która będzie nowością, tak, aby kojarzył spacer z czymś przyjemnym. Spacery w towarzystwie innego psa również są dobrym sposobem 

Posted

Jestem z Białegostoku .

Problem nadal jest taki sam, nic sie nie zmieniło .

Zawsze nagradzam ją jak tylko udaje jej się iść ładnie na lużnej smyczy i przedewszystkim do przodu ;) .

Co do zabierania zabawki na spacer czy nie powinna to być ulubiona zabawka ? Taka , na którą mogłabym wywołać efekt łupu ? Chwile się pobawić , i zabrać kiedy jeszcze pies bardzo jej chce, później będzie jej chciał jeszcze bardziej . Pomyślałam , że może jak przestaniemy bawić się w domu a zaczniemy tylko na podwórku , to pomoże ?

Co do szkolenia , to naprawde jak chodziłyśmy po mieście (nawet 11 listopada , gdzie ludzi było tyle , że ledwo można się było między nimi przeciskać) sunia chodziła ślicznie , pilnowała się , przybiegała do mnie na zawołanie z odległości. Nie wiem już czy to z zimna czy z jakiegoś innego powodu nie chce spacerować ...

Nie wiem jak wywołać u niej odpowiednią motywację ..

Posted

Mozesz zabierac glodnego psa na dwor i skarmiac duza czesc dziennej porcji za cos, z reki.

Zabawka powinna być super i masz racje z dozowaniem dostepu do niej ;)