Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 261
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ARKA napisał(a):
A jak sunienka wogole, chyba to bardzo miła sunienka jest?

Nuka jest po prostu super! Jest grzeczna, mila i lagodna do wszystkich - kazdy z czlonkow naszego stowarzyszenia, ktory pomaga w opiece nad Nuka tak samo jest odbierany i przez nia akceptowany. Cieszy sie, merda ogonkiem, lasi. Na spacerach akceptuje inne psiaki, nie bylo poki co zadnych incydentow z agresja. Do kotow stosunek jeszcze nie znany.

Dzisiaj, niestety, z koniecznosci musielismy dolozyc jej wspollokatora - malego, mlodziutkiego, przestraszonego kundelka. Poczatkowo bylo troche warczenia, ale przy karmie. Ostatecznie psiaki sie dogadaly i wieczorem juz razem bawily sie, a nawet... braly smakole z reki! Bez agresji!

Nuka posiada za to dosyc silny instynkt obrony terytorium - szczeka z daleka na nadchodzacych ludzi i psiaki, udaje grozna ;-) Udaje, bo z tymi samymi ludzmi i psami na smyczy calkowicie sie zgadza, ale za plotkiem jest Pania :) Mysle, ze to zaleta - ktoz by nie chcial psiaka, ktory jest super grzeczny i lagodny, ale na zewnatrz robi wrazenie i odstrasza nieproszonych gosci? :-)

Ze zlych wiesci - jestesmy niemile zaskoczeni reakcja ludzi po odebraniu suczki. Po pierwszym artykule fora wrzaly, ludziska sie interesowaly, do nas sie zglaszaly itd. Po odebraniu suczki poza jednym telefonem nie bylo zadnego odzewu - ani na apel o tymczas na czas leczenia pozabiegowego po sterylce, ani o wolontariuszy do opieki nad Nuka (a tyle osob sie nia martwilo!), ani, tym bardziej, o dom. Chocby niezobowiazujaco... Pomoc finansowa naplynela z dwoch zrodel - od dziewczyn z Gubina i Pana z Wawy. Tyle. Cierpi, umiera? Oooo... cos sie dzieje.... Bezpieczna, ale potrzebuje pomocy? Eeee... nudy....

AM

Posted

Nuka zawsze była przyjazna dla ludzi, kojarzyła ich chyba z jedzeniem. "Własciciel" jej nie karmił, za to ludziska z blokowiska zawsze coś podrzucili.
Z tego co zauważyłam szczekała przez płot tylko na duże psy, a właściwie na suczki (np. moja Nala), ale mniejsze od siebie tolerowała spokojnie. Nawet te, które dostały się na jej podwórko.
Co do kotów to na 100% krzywdy im nie robi. Widziałam nie raz jak kotki podchodzą do jej budy. Przeważnie młode bezdomne kociaki jakich wiele na osiedlu.
W zeszłym roku czarna kotka wychowywała kocięta w budzie Nuki. Jednak cała kocia rodzinka została eksmitowana z "posesji" jak tylko maluszki zaczęły chodzić. Wyrosły zdrowo w naszej piwnicy. O stosunek do kotków mozecie byc spokojni.... bo psi charakter chyba pod tym względem się nie zmienia.

Z wiadomych powodów nie mozemy ofiarować nic więcej poza wsparciem finansowym. Wiem, ze nie było tego dużo. Postaramy sie o więcej!!
Nie mozemy szukać domku dla Nuki w Gubinie....
A spacerki? Całe stado młodych ludzi biegałoby z Waszymi psiakami godzinami, zwłaszcza w wakacje.... ale prawie 60 km to troszke daleko:niewiem:

Posted

Dzieki Anashar!!!!

Jesli chodzi o inne psiaki, to na spacerach jest super, ale w kojcu i na wybiegu powarkuje i oszczekuje wszystkie - rowniez psiaki i to male.

Tayga - dzieki wielkie za wszystko. Szkoda, ze w ZG nikt sie nie pali do pomocy, a ponoc wakacje i uczniowie czasu maja sporo...

Inna pomoc - moze plakaciki adopcyjne w Waszych okolicach?

Pozdrawiam,
Andrzej M.

Posted

Ta sunia przypomina mi trochę mojemo Mocusia... Takie właśnie kundelki kocham najbardziej - podobne do wielu innych, nie rzucające się w oczy zwykłym ludziom, a tak naprawdę - najpiękniejsze, najsłodsze, najwierniejsze ze wszystkich... Nuczka jest cudowna, pytał się już ktoś o nią?

Posted

Niestety nie. Nikt o Nuke nie pyta, nawet nie ma osob z zewnatrz chetnych do pomocy nad biezaca opieka nad nia - chocby dla poznania jej, z czystej ludzkiej ciekawosci...

AM