Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Gratulacje dla Ursusa!:multi: A co to za drugi piesek? To chyba jest ten mieszkajacy w Bydgoszczy, zakupiony w Niemczech - napiszcie jak sie nazywa i rodzicow jego.
Ursusa daliscie na mlodego prezentera? Czy to moze jakas inna konkurencja?

• Replies 4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='czapla']To chyba jest ten mieszkajacy w Bydgoszczy, zakupiony w Niemczech - napiszcie jak sie nazywa i rodzicow jego.
Ursusa daliscie na mlodego prezentera? Czy to moze jakas inna konkurencja?[/quote]

tak to ten ktorego widziałas w Poznaniu
GERD JUNIOR vom Blauen Chevalier wł Justyna Bielicka
O KORDESUNIQUE FUTURE
M ANDY vom Blauen Chevalier

URSUS latał na mł. prezenterze z Florka,pisała kiedys na forum

Posted

[quote name='czapla']Gratulacje dla Ursusa!:multi: A co to za drugi piesek? To chyba jest ten mieszkajacy w Bydgoszczy, zakupiony w Niemczech - napiszcie jak sie nazywa i rodzicow jego.
Ursusa daliscie na mlodego prezentera? Czy to moze jakas inna konkurencja?[/quote]

730 [B]GERD JUNIOR vom Blauen Chevalier/D[/B]
ur 15.06.2006
O:CH.VDH,DK,Klub Sg KORDES UNIQUE FUTURE
M:CH.D,DK ANGY vom Blauen Chevalier
Pies mieszka w Żołędowie.

Posted

Witam nowego KERAKA na forum:multi:. A tak lepiej za dużo niż wcale. Było nie było, nowy kerak trochę jak z rodziny. Nasz synek, UCZI jest tatusiem najmłodszych keraczków z von Blauen Chevalier i mężem ANDY.

Posted

IRLANDIA. W rankingu wystawowym obejmującym wszystke rasy psów
I lokata - Edbrios BLUE IVANHOE-842 punkty. II lokata Akita Amerykańska - 424 punkty.:eviltong:
Z ogromną przewagą wygrał keraczek.:multi::multi::multi::multi::multi::multi:

Posted

Filipek jest bardzo ładny. Do ideału przydała by się dłuższa łopatka. Przypomnę zapis ze wzorca - psy którym się podtrzymuje głowę na ringu mogą mieć obniżoną ocenę. Psy za krótkimi łopatkami są mocno podciągane. Obejrzałem sobie filmiki z wystaw w Irlandii to pieski biegają na luźnych ringówkach.

Posted

Mnie osobiście Filipek również bardzo się podoba:lol:
Co do podtrzymywania na ringu, to ja poproszę o pokazanie któremu kerrakowi u nas na ringach się tej głowy nie podtrzymuje i ewentualnie, kto za takie podtrzymywanie miał obniżoną ocenę, osobiście nie widziałam u nas kerry które biega na luźnej ringówce,( nawet specjalnie przeglądnęłam zdjęcia z naszego forum )... chociaż nie, widziałam, młodego Bheliona w klasie baby na klubówce, fakt, on biegał wtedy właśnie na takiej luźno wiszącej obok ringówce. Poza tym , myślę, i pisze na podstawie własnych obserwacji, kerry który ma mocny temperament
(a taki jest przecież pożądany w naszej rasie) będzie rączo podążał do przodu, wręcz ciągnąc tą ringówką właściciela, co z kolei usłyszałam jako zarzut , że pies jest podciągany w biegu, żeby dalej stawiał przednie łapy, a to jest nieprawda, moja mała torpeda, wcale nie jest przeze mnie podciągana, tylko raczej ciągnie mnie do przodu, ale cóż, jakieś wady pies mieć musi:evil_lol:

Posted

Zapraszam na wystawę w Lesznie to pokażę jak UPI biega. W Głogowie sam sędzia zwrócił mi uwagę aby ringówka nie majtała się przed pyskiem. Zdjęcia jakieś poszukam.

Posted

Z ogromną przyjemnością przyjechałabym podziwiać kerraki w Lesznie, ale jak już napisałam, wszędzie mam dalej niż 200 km, a do leszna, to wyprawa na dwa dni jak dla mnie, więc odpada. Właśnie pzred chwilką znalazłam na naszym forum zdjęcia Bhelioma biegającego na luźnej ringówce, wstawiał je chyba Kerry, nie pamietam z jakiej wystawy były, ale Ursus był w konkurencji. Gokaiba, to mogę tylko pozazdrościć, bo ja na takiego kerraka jeszcze nie trafiłam i maluch też nie zapowiada się na grzeczniutko , luźniutko biegającego kerraczka:evil_lol:, no cóż, ze mnie jest kawał baby, więc pewnie i psy sie dostosowują;) i ciągną

Posted

Zdjęcia nie wszystko oddają. Na filmiku lepiej widać. Na Westminster zwycięzca rasy trochę się zachował jak nasz TYTUSEK. Troche bobrykał i poszczekał na ringu. Super facet.:razz:

Posted

Gokaiba - nie ma psow idealnych i pewnie i u Filipa cos sie znajdzie, aczkolwiek dla mnie jest najblizszy idealowi:loveu:
Co do prezentowania psa na luznej ringowce - wlasnie sobie wyobrazilam Lucysie:evil_lol: jak mnie wlecze za soba, a moja reka wyrwana z barku:evil_lol: Zdaje sobie sprawe, ze jest to kwestia wyuczenia, by pies chodzil na luznej smyczy, ale ile na to trzeba czasu i nerwow? Wlasnie z Lucysia mi sie nie powiodlo - mimo szkolenia cale zycie ciagnie jak parowoz:shake: Tak czasami z bardzo temperamentnymi zwierzami bywa, jak mam z nia dlugo na smyczy chodzic, to halter zakladamy:p
A Leszno to strasznie daleko i zupelnie nie podrodze:shake:

Posted

a ja jak zawsze trzy grosze...
pomijając czy ringówka luźna czy nie...ale bolączką jest to ,że większości naszych wystaw ma za małe ringi...i nawet jak by udało sie wypracowac wspólne tempo to kerrak ..dobry kerrak w ruchu jest tak dynamiczny , że niestety czesto powierzchnia ringu ogranicza tą swobode pokazania go w całej krasie...stąd i zachowania wystawców w ringu są jakie są ...nie ma swobody...a to kerrak kocha...

Posted

takkkkk Lucysia najlepiej przy nodze chodzi (bo to nie o to chodzi, ze nie potrafi, tylko jest ponad takie glupoty;)) jak jest spuszczona ze smyczy, a ja mam cos pysznego w kieszeni - idzie na takim kontakcie, ze w obedience moglaby sie pokazac:lol:
A swobode kocha oczywiscie najbardziej i dla mnie nie ma nic piekniejszejszego niz moje zwierza buszujace po polach i lasach:loveu:, czasami jednak moze sie dla mnie "pomeczyc" chodzac na ringowce;)

Posted

Właśnie pooglądałam sobie filmik z kerrakami z Westminster, żaden kerrak nie biega na luźnej ringówce, owszem przy ustawianiu, pełna gracja, luźne ringóweczki i handlerzy stojący przed pieskami, kerraczki machające ogonkami, bajka - i jeszcze jedno, żaden kerrak mimo widocznego ogromnego temperamentu, nie wypiął sie z ringówki, a odległości pomiędzy wystawcami są bardzo, bardzo małe, oprócz tego, bardzo sympatyczna sprawa, właściwie wszyscy, po ogłoszeniu werdyktu podchodzą, wraz z psami- nadal na ringówkach!!!!!!!! do zwycięzkiego handlera i gratulują, psy sa dosłownie, jeden obok drugiego, napewno są ogromne emocje, ale nic się nie dzieje:multi:- dla mnie super!!!

Posted

Zebra, ringówki wyglądaja na napięte. Ale tak naprawdę nikt nie podciąga psa na siłę. Pieski same elegancko trzymją głowę do góry, pewnie stawiając przednie łapy na ziemi. Nie widziałem częstego u nas zjawiska, że pieski prawie w powietrzu przebierają przednimi łapkami.:crazyeye:

Posted

Gokaiba, moje szczenię tak własnie robi, przebiera w powietrzu przednimi łapkami, i wierz mi, wcale go na siłę nie podciągam - Czapla była i widziała, poprostu są psy które tak chodzą;), widać Semi ma to po tatusiu, i mnie osobiście bardzo to cieszy, ale innym podobać się nie musi, co wcale nie znaczy, ze podciągam na siłę psa do góry, jest to wynik rączego podążania psa do przodu, pies ma głowę faktycznie podniesioną do góry, właściwie wygląda to "na wprost" i napewno stawia" pewnie przednie łapki na ziemi", teraz ja zapraszam na wysatwe do pooglądania mojej małej i Qu oczywiście, bo przeciez zdjecia wszystkiego nie oddają.
Ale faktycznie, na różnych zdjeciach na naszym forum widać takie praktyki wystawców, a na niektórych to wręcz można zobaczyć, jak pies ciągnie głowę do dołu:evil_lol:

Posted

Obejrzalam z nieklamana przyjemnoscia:loveu: i troche z zazdroscia;) Piekne psy, swietnie przygotowane i pokazane (dla mnie te ringowki sa napiete:roll:), fantastyczna oprawa - po prostu wielkie show w kazdym detalu!

Posted

[URL="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1eb67933d487ef96.html"][IMG]http://images32.fotosik.pl/152/1eb67933d487ef96.jpg[/IMG][/URL]
Zebra.Tak sunia przebiera nóżkami?
Pieski ładne. Zw. Rasy. to wnuczka tego samego psa co dziadek Ursusa i Upi. Naj. pies jest z kolei synem dziadka - Torum'sa TUNDE BAYOU
Tak na serio. Chodzi o to, że ringówka jak wodze, służy do kierowania psem a nie ciągnięcia na siłę do góry. Prawidłowo biegajacy kerry ma stawiać pewnie nogi na ringu. Odbija się nie tylko tylnymi nogami. Przegadałem z Delmarem i Ivanovem prawie całą noc na temat właściwego ruchu keraka. Ja skromny żuczek czegoś się dowiedziałem. Wcześniej wydawało mi się, że tak jest ładniej. Pamiętam jak kładli szczególną uwagę na różnice jakie powinny być pomiędzy ruchem keraka i foxa.

Posted

Nie no, bez przesady, ruchu kerraka z foxem nie da sie porownywac:shake:
Tu na zdjeciu piesek Ci po prostu podskakuje i nie o to chodzi Zebrze. Sprobuje to wytlumaczyc - dobrze skatowane konczyny tylne daja kerrakowi niesamowity naped. Z przodu ma powstrzymujaca smycz, ringowka jest pod sama glowa, wiec niejako mimo woli ja podciaga. Miesnie szyi psa sa bardzo silne, wiec pies spokojnie opiera sie na ringowce i przednie lapy prawie sa niepotrzebne;)(sprawia to takie wrazenie), wiec tylko muskaja podloze. Doluzmy do tego swietnie ustawiona lopatke dajaca duzy wykrok z przodu i mamy obraz wysoko wyrzucanych przednich lapek i prawie nie widzimy momentu styku tych lap z podlozem - oczywiscie jesli pies jest bardzo dynamiczny.
Nie wiem czy to jest obrazowe, ale lepiej chyba nie potrafie wytlumaczyc.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...