Madzika Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 No i dzieki teraz tylko nauczyc sie czeskiego (zartuje) i dzieki za info :) Quote
AM Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 Pani Galvasowa (hodowla Majoruv haj) zrozumie jak napiszesz po polsku, prostymi zdaniami. Mnie zrozumiaĆa :cool3: Quote
Babel Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Witam,ja kupilem piekna sunie czarnego owczarka niemieckiego ,zrobilem po tÄ Sunie 1100 kilometrow ale oplacaĆo siÄ [URL="http://www.czarnywilk.republika.pl"]www.czarnywilk.republika.pl [/URL] Quote
asher Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Babel, a to zarejestrowana hodowla, czy raczej rozmnaĆŒalnia? :cool3: Quote
Babel Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Tak szczerze to nie wiem,ale moĆŒna tam zadzwoniÄ i zapytaÄ na stronce podany jest numer,ale z suni jestem naprawde zadowolony. Quote
asher Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 To zapytam inaczej ;) Czy twoja sunia ma rodowĂłd? JeĆli tak, to jakiej organizacji? Tyle chyba powinienieĆ wiedzieÄ? ;) Quote
ayshe Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Babel fajnie ze jestes zadowolony i ze sunia jest fajna-ale zlituj sie nie dawaj namiarow na rozmnazalnie:shake: Quote
ayshe Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 bylam na stronie.zalamka.czarne onki wydaja sie ludziom strasznie rzadkie a tak nie jest-bez przesady.i gosciu zwietrzyl interes i ma chodoffffle psow bez papierow,bez HD,bez......typowy biznesik oparty na ludzkiej naiwnosci i checi posiadania czarnego unikatowego onka:shake: .a wystarczylo pojechac do poludniowych naszych sasiadow i kupic super czarnego onka za nie wygorowana cene.szlag mnie trafil.ale cfaniaczek.i jeszcze nazwal sobie hodowle,bajer.ohyda:angryy: Quote
asher Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 [quote name='Babel']Nie ma rodowodu :shake: ale Sunia jest Ćliczna.[/quote]Babel, to, ĆŒe jakiĆ piesek jest Ćliczny, to jeszcze nie wszystko ;) Hodowla z prawdziwego zdarzenia nie polega na rozmnaĆŒaniu pieskĂłw Ćlicznych, tylko na dÄ ĆŒeniu do tego, ĆŒeby szczeniaki byĆy nie tylko Ćliczne, ale przede wszystkim zdrowe i z odpowiedniÄ psychikÄ . Prawdziwy hodowca szczegĂłĆowo analizuje jakiego reproduktora wybraÄ dla swojej suki, tak, by szczeniaczki z tego skojarzenia jak najbardziej odpowiadaĆy wzrocowi rasy... Po to miÄdzy innymi sÄ rodowody... A wiesz co to jest inbred? Jak uniknÄ Ä przypadkowego skojarzenia w bliskim pokrewieĆstwie, jeĆli nie zna siÄ przodkĂłw rozmnaĆŒanych psĂłw? A nieprzemyĆlany inbred moĆŒe mieÄ tragiczne wrÄcz skutki... Po drugie nie bez przyczyny organizajce kynologiczne wprowadziĆy dla owczarkĂłw niemieckich obowiÄ zkowe badania zdrowotne i testy psychiczne - to wszystko po to, ĆŒeby zminimalizowac ryzyko, ĆŒe szczeniaki bÄdÄ chore, czy charakterem bÄdÄ odbiegaĆy od wzorca rasy... Wiesz, ĆŒe w tej rasie dysplazja jest sporym problemem? Czy przodkowie twojej suni byli pod tym kÄ tem badani? A jeĆli twoja psina nie ma rodowodu, to nie masz ĆŒadnej pewnoĆci, ĆŒe naprawdÄ jest owczarkiem niemieckim. Nie znasz jej pochodzenia, przodkĂłw... JeĆli nie zalezaĆo ci na psie rasowym, to nie musiaĆeĆ wydawaÄ kilkuset zĆotych na kundelka podobnego do owczarka niemieckiego, w schroniskach takich Ćlicznych owczarkowatych szczeniaczkĂłw jest na pÄczki, a na dodatek Bozia zaliczyĆaby ci dobry uczynek ;) A tak - przyĆoĆŒyĆeĆ rÄkÄ do szemranego interesu... :shake: I nie unoĆ siÄ, nie piszÄ tego po to, ĆŒeby ci "dokopaÄ". Poczytaj o tym, co to sÄ psy rasowe. Poczytaj tez o tym, jaki jest mechanizm powstawania bezdomnoĆci zwierzÄ t... W tym drugim moĆŒe ci pomĂłc ten film: [url]http://www.brightlion.com/InHope_pl.aspx[/url] Quote
ayshe Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 to prawda babel-bron boszsze nie chcemy ci "dokopac".na mnie takie chodofffle[i to nie tylko te nie rodowodowe-rozmnazalnie]dzialaja jak plachta na byka.:angryy: .a pies niech ci sie chowa zdrowo-tylko nie nakrecaj rozmnazaczowi interesu podajac link do chodddofffli . przypominam wszystkim ze onki czarne mozna kupic z doskonalych hodowli,po sprawdzonych rodzicach,od hodowcow z pasja i dbajacych o rozwoj rasy.nie jest to duzy problem miec czarnego onka.wystarczy troche zainteresowania.zreszta kupujac "banalnego"czapraka tez zdaje sie dobrze jest troszke sie rozejrzec:roll: Quote
Jula Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Ayshe, a czarnego ON dĆugowĆosego (DONka) teĆŒ mozna? Zaraz bÄdzie :mad: i :angryy: . Quote
jovi Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 A ja w tym wÄ tku chciaĆam zapytaÄ o jeszcze jednÄ sprawÄ: czarny ON, a wystawy , w Polsce. ChciaĆam kiedyĆ mieÄ czarnego ONka i jeĆŒdĆŒÄ c po wystawach pytaĆam wystawiajÄ cych ONy przy ringu owczarkowym o czarne. Co mnie bardzo zasmuciĆo to wiÄkszoĆÄ tych osĂłb ( moĆŒe trafiĆam na niewĆaĆciwe) twierdziĆa, ĆŒe czarny ON nie ma szans na polskich ringach. Nie chodziĆo mi o to, ĆŒe ma zwyciÄĆŒaÄ, ale ĆŒeby chociaĆŒ hodowlankÄ byĆ w stanie zrobiÄ i te osoby wĆaĆnie twierdziĆy, ĆŒe samiec to musiaĆby byÄ wybitny ĆŒeby dostaĆ te 3 razy doskonaĆÄ , natomiast z dobrÄ sukÄ to MOĆ»E. Dlatego pytanie kierujÄ do ludzi, ktĂłrzy orientujÄ siÄ w temacie, jak to jest. AM- masz piÄknego owczarka bo widziaĆam go 'na ĆŒywo', ale teĆŒ wielokrotnie pisaĆaĆ, ĆŒe w Polsce nie ma on wĆaĆciwie szans na hodowlankÄ bo jest 'inny' ;) Czy faktycznie? Quote
ayshe Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 [quote name='Jula']Ayshe, a czarnego ON dĆugowĆosego (DONka) teĆŒ mozna? Zaraz bÄdzie :mad: i :angryy: .[/quote]ja nie mam nic przeciwko donkom-mam tylko zastrzezenia co do hodowania psow z wadliwym wlosem.mozna a dlaczego nie? Quote
AM Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 [quote name='jovi'] AM- masz piÄknego owczarka bo widziaĆam go 'na ĆŒywo', ale teĆŒ wielokrotnie pisaĆaĆ, ĆŒe w Polsce nie ma on wĆaĆciwie szans na hodowlankÄ bo jest 'inny' ;) Czy faktycznie?[/quote] [B]jovi,[/B] dziÄki za komplementy w imieniu mojego "maluszka" ;) MĂłj pies szans na hodowlanke nie ma. To pies z linii uĆŒytkowych. KiedyĆ Kierownik sekcji ONa go oglÄ daĆ i powiedziaĆ, ĆŒe doskonaĆej nigdy nie dostanie dlatego sie nie pcham na wystawy. ZresztÄ ten pan miaĆ racjÄ bo pies nie jest na "doskonaĆÄ " i wcale siÄ nie upieram o "doskonaĆÄ ". W Niemczech, w Czechach czy na SĆowacji - pies moĆŒe mieÄ bardzo dobra ocenÄ z wystaw byleby miaĆ dobrze "pod kopuĆÄ " (oczywiĆcie pies musi speĆniaÄ dodatkowe wymogi: szkolenie, HD itd.) i zostanie reproduktorem. U nas, niestety, nadal licza siÄ gĆĂłwnie wystawy i psy z doskonaĆymi ocenami a kiepskÄ psychikÄ majÄ "hodowlankÄ". Ostatnio przeglÄ dajÄ c strony w necie znalazĆam stronkÄ psa ONka, Championa PL, ktĂłrego pamiÄtam ze szkolenia. Pies cierpiaĆ na agresje lÄkowÄ , baĆ siÄ wĆasnego cienia, nie miaĆ popÄdu na Ćup i nagle ma IPO zdane na BDB - ciekawe jak...:angryy::mad: Ja kupiĆam psa do "sportu" i czerpiÄ przyjemnoĆÄ z nim trenujÄ c. ChciaĆam mu zrobic uprawnienia "do szuflady", gĆĂłwnie dla satysfakcji jego hodowcĂłw (moje trochÄ teĆŒ). ZresztÄ i tak by nie miaĆ co kryc bo "brzydki", poza tym ja bym byĆa bardzo wymagajÄ ca w stosunku do suk, ktĂłre miaĆby (ewentualnie) kryÄ wiÄc pewnie ĆŒadna "panna" by sie nie znalazĆa. D Z ww. powodĂłw mĂłj ONek bÄdzie ĆŒyĆ w celibacie :razz: [B]jovi,[/B] jedziesz w tym roku na obĂłz? :cool3: Quote
ayshe Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 [quote name='jovi']A ja w tym wÄ tku chciaĆam zapytaÄ o jeszcze jednÄ sprawÄ: czarny ON, a wystawy , w Polsce. ChciaĆam kiedyĆ mieÄ czarnego ONka i jeĆŒdĆŒÄ c po wystawach pytaĆam wystawiajÄ cych ONy przy ringu owczarkowym o czarne. Co mnie bardzo zasmuciĆo to wiÄkszoĆÄ tych osĂłb ( moĆŒe trafiĆam na niewĆaĆciwe) twierdziĆa, ĆŒe czarny ON nie ma szans na polskich ringach. Nie chodziĆo mi o to, ĆŒe ma zwyciÄĆŒaÄ, ale ĆŒeby chociaĆŒ hodowlankÄ byĆ w stanie zrobiÄ i te osoby wĆaĆnie twierdziĆy, ĆŒe samiec to musiaĆby byÄ wybitny ĆŒeby dostaĆ te 3 razy doskonaĆÄ , natomiast z dobrÄ sukÄ to MOĆ»E. Dlatego pytanie kierujÄ do ludzi, ktĂłrzy orientujÄ siÄ w temacie, jak to jest. AM- masz piÄknego owczarka bo widziaĆam go 'na ĆŒywo', ale teĆŒ wielokrotnie pisaĆaĆ, ĆŒe w Polsce nie ma on wĆaĆciwie szans na hodowlankÄ bo jest 'inny' ;) Czy faktycznie?[/quote]wlasnie to jest lekko chore ze licza sie wystawy i koniec.moze by nasz szanowny klub wreszcie zainteresowal sie jak to jest w SV?tu nie chodzi o masc psa tylko o to ze uzytki sa czasem delikatnie mowiac malo podobne do onka.nie chodzi tu o katowania-w eksterierach ped do hipertypu sie skonczyl,niestety nie we wszystkich hodowlach a i czesc polskich sedziow radosnie promuje taki typ byc moze niezbyt swiadomie.bylam na stronach kilku hodowli i 2 maja psy w hipertypie:shake: .mimo ze SV absolutnie takiego typu nie promuje i takie psy nie sa wysoko oceniane.z bardzo prostej przyczyny-niewydajnego,chwiejnego ruchu.dobra.wracam do tematu.chodzi o to ze onki czarne zostaly w liniach uzytkowych.dlaczego?bo filary byly czaprakami.no i tez dlatego ze w DDR lubiono wilczaste i czarne onki.z wilczastymi SV odwalila kawal dobrej roboty,z czarnymi jest troche wiekszy problem ,to umaszczenie wymaga wiecej czasu na wprowadzenie do populacji z podniesiona jakoscia budowy.uzytki tez maja problemy;).w niemczech pies ani suka nie musza miec super ocen wystawowych,ba moga wogole nie pojsc na wystawe i przejsc sam przeglad.to przywilej dla uzytkow.eksterier tak nie moze:roll: .polityka hodowlana SV jest bardzo madra i dalekowzroczna.przydaloby sie w polsce takie nastawienie do ON.do tego hodowcy nie boja sie uzycia eksterierow w hodowli uzytkow i odwrotnie. Quote
ayshe Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 chcialam tylko dla przypomnienia napisac ze sa i lekliwe uzytki badz skrajnie agresywne sa tez doskonale psychicznie wspaniale eksteriery.i vice versa.to ze pies jest z linii uzytkowej nie gwarantuje super charakteru .i nie kazdy eksterier to pies na kanape.przyklad znany na tym forum:shado.eksterier.delikatnie mowiac ma genialny charakter i wspaniale popedy.znam takie eksteriery.jest ich bardzo duzo. przepraszam ale mocno zle reaguje na przyklejanie nalepek wiec na wszelki wypadek.....:diabloti: Quote
AM Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 [quote name='ayshe']chcialam tylko dla przypomnienia napisac ze sa i lekliwe uzytki badz skrajnie agresywne sa tez doskonale psychicznie wspaniale eksteriery.i vice versa.to ze pies jest z linii uzytkowej nie gwarantuje super charakteru .i nie kazdy eksterier to pies na kanape.[/quote] [B]ayshe,[/B] oczywiĆcie i tu i tu sÄ dobre i sĆabe psy. Quote
ayshe Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 [quote name='AM'][B]ayshe,[/B] jak zwykle dobrze mĂłwisz...:cool2:[/quote]:oops: a bo siem denerwuje zaraz zawsze:oops: :oops: .a na swiatowce widzialam odpadajace od rekawa uzytki i eksteriery:cool1: .tyle ze procentowo eksterierow jest wiecej.no i musze napisac ze utrzymanie na rekawie eksteriera tez ciekawe jest bo ....no ....troszke wiekszy jest:roll: .nie mam ochoty zeby z onkow zrobiono maliniaki.i bardzo sie ciesze jak sie na maliniaki przerzucaja coraz to nowi.jest bardzo mocny w polsce nacisk na dwie linie onkow.tymczasem najlepsze hodowle uzytkow MYSLA i wiedza ze trzeba siegac do eksterierow zeby poprawic co nieco.np.bardzo czeste kontuzje uzytkow o slabych zwiazaniach,marne pietno plci,mocniejsze[o ironio]obciazenia kregoslupa.a eksteriery-no wiemy.przerastanie,hipertyp,dopuszczanie nagminnie psow z IPO wysepionym dla psa ktory PT nie powinien zdac[dlaczego nie zrobic BH i zapraszac sedziow:diabloti: ].eksteriery maja klatwe-wystawy.nadal nie wiem po co klasa otwarta w onkach albo championat?no i gloopia umre:razz: :diabloti: Quote
jovi Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Ayshe- ja zawsze z wielkÄ uwagÄ czytam wszelkie Twoje wypowiedzi na temat ONkĂłw, z wielkÄ przyjemnoĆciÄ ! Od razu widaÄ, ĆŒe jesteĆ autentyczny Ćwirek ONkowy ( w jak NAJBARDZIEJ POZYTYWNYM tego sĆowa znaczeniu ), powala mnie Twoja wiedza na temat ukochanej przez Ciebie rasy, i najwaĆŒniejsze: wiesz o czym piszesz bo masz doĆwiadczenie i hodowlane i w pracy z psami ( nie tylko ONkami), masz wizjÄ rasy. Super! do AM- bardzo chciaĆabym pojechaÄ bo bardzo pomĂłgĆ moim psom ten obĂłz, ale powinnam mieÄ w tym czasie szczeniaki wiÄc nie da rady. Quote
Nowalijka Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Na Ćlasku czarne owczarki sa spotykane i kojarzone . Jak moj ojciec byĆ mĆody miaĆ czarnego onka wywodzacego sie z hodowli nazistowskiej na potrzeby obozu oswiecim. po jego upadku psy byĆy rozmnaĆŒane i sprzedawane osobom prywatnym . I co jak co ale jak tata wspomina swego murzynka to zawsze czuc taka nostalgie i zal za tym psiskiem ( bardziej niz za pozostaĆymi co posiadal) JaK do dzis dziadkowie mowia Owczarek"oswiecimski to bylo cos". Ayshe znasz historie tycch owczarkow w Polsce napewno lepiej niz ja. I musze przyznac ze nierozumiem czemu sa one zadziej spotykane niz tzw podpalane onki one tez maja w sobie to "cos" :p Ayse prosze o wypowiedz:razz: Quote
ayshe Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Nowalijka-no ocz wlasciwie to juz odpowiedzialam....genetyka.....w DDR i w okresie przedwojennym byloa duza populacja onkow czarnych.potem tak sie zdarzylo ze te filarowe dla rasy onki o ogromnym genetycznym potencjale na ktore sie inbredowalo i inbreduje nadal przez ich doskonalych potomkow byly czaprakami.niestety nie trafil sie zaden wybitny czarny pies.i tak to sie stalo wlasnie.SV od wielu juz lat zajmuje sie poprawieniem eksterieru onkow o innych umaszczeniach niz czapraki ale to zmudna praca,dla wielu pokolen.poprawienie psow z krwia DDRow trzeba robic tak by nie zatracic masci.a czarne ladne onki zdarzaja sie naprawde rzadko.ale juz sa.niestety poza mascia nie zawsze przekazuja swe cechy potomstwu jako ze sa malo stabilne genetycznie.ladny pies-to nie wszystko.czarne psy maja bowiem tendencje do "szczurowatosci"-braku pietna plci i braku np.zwiazania.w partii ledzwiowej sa dlugie,maja strome przody.uzyskanie takiej klasy jak np.buster adelmannsfeld land mial jest ciezkie.buster laczyl w sobie linie meska-DDR przez przodkow z czolowej hodowli DDR-baruther land i linie zenska bardzo czesta u uzytkow-mutza pelztierfarm[przez VA anderl'a kleinen pfahl.linie mutza obecnie w eksterierach prowadzi VA hill farbenspiel i jego bardzo udane dzieci. my w polsce mielismy swego czasu tez psy z linii mutza-po sax wittichland i byl w VA pies fando sudblick.linia mutza jest bardzo ciekawa-daje wspaniala uzytkowosc.dlatego nie stronia od niej hodowcy uzytkow SV.w hodowlach uzytkowych czesto spotyka sie tez np.VA dingo haus gero.ale to juz ciekawostka.doskonale rezultaty dawal wlew urana wildsteiger land do uzytkow. tak wiec czarne onki sa i byly i beda-beda coraz lepsze pod wzgledem typu. a jak juz siedzimy w temacie uzytkow-dla zainteresowanych jak to robia w SV proponuje zajrzenie do rodowodu takich psow jak naro vom sternbush-utytuowany pies wspaniale laczacy w sobie inbredy na jack'a furstenberg[marko cellerland],pirola kirschental,anderla kleinen pfahl[mutz pelztierfarm].a uzytkowych cech nikt mu nie moze odmowic-universalsieger DJJM 2005 na przyklad.inbredowany na mutza przez anderla jest tez np.sid von der fasanerie-czarny onek.czy np.czarny znowu hasko vom fern-tal z pieknymi inbredami. Quote
ayshe Posted May 18, 2006 Posted May 18, 2006 czarny onek w starym typie,carlo bosen bruderschaft [img]http://img406.imageshack.us/img406/5066/car15ug.jpg[/img] cash vom salztablick-juz lepiej zbudowany pies [img]http://img406.imageshack.us/img406/4514/ca14dq.jpg[/img] blacky neuen lande [img]http://img109.imageshack.us/img109/493/by4ew.jpg[/img] buster adelmannsfeld land [img]http://img113.imageshack.us/img113/3559/bu17bu.jpg[/img] Quote
Recommended Posts