Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry,

mam dwa pytania. Na jednej ze stron internetowych jednej z lecznic weterynaryjnych przeczytałam, że rosnącym psom nie należy podawać serc wołowych ze względu na wysoką zawartość fosforu w stosunku do wapnia. Karmie moją Rudą mięsem z kurczaka i sercami wołowymi lub cielęcymi, które bardzo lubi (oczywiście ryż plus warzywa plus witaminy), ale ale teraz juz sama nie wiem. Moze ktoś wie coś dokładniejszego na ten temat? Ruda ma prawie 12 msc., ale jako seter jest jeszcze w fazie rozwoju.
A drugie moje pytanie dotyczy kurczaków. Mięso z kurczaka Ruda je od zawsze, ma piekną sierść, ale ostatnio tyle przeczytałam o szkodliwym wpływie hormonów, którymi są ponoć te kurczaki szprycowane, że znów sie zaczęłam zastanawiać.
Pozdrawiam
Gośka

Posted

megann napisał(a):

że rosnącym psom nie należy podawać serc wołowych ze względu na wysoką zawartość fosforu w stosunku do wapnia. ......ale ostatnio tyle przeczytałam o szkodliwym wpływie hormonów, którymi są ponoć te kurczaki szprycowane, że znów sie zaczęłam zastanawiać.

Gosiu tylko spokój nas może uratować przed szaleństwem. A jeśli chcesz mieć ABSOLUTNĄ pewność to dołącz jeszcze od czasu do czasu indyczynę lub "zwykłe" wołowe. Mieszanie rodzajów mięsa jest zresztą zdrowe - zbyt jednostronne żywienie "rozleniwia" układ immunologiczny ( he he sama się dokładam do szaleństwa). Co do stosunku fosforu i wapna i "kurczakowych" hormonów to faktycznie coś jest na rzeczy ale nigdy nie wyeliminujemy wszystkiego co nie jest idealne w diecie - nawet marchewka może być be bo pryskana.
Dlatego różnorodność pokarmów minimalizuje ew. zagrożenia

Posted

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Z nadmiaru informacji faktycznie popadłam ostatnio w lekką histerię. Musiałabym bym chyba sama kury hodować w ostateczności. Ale własnych bym przecież nie zabiła! Ot, hipokryzja:).
Dołożę Rudej indyka. Gdzieś czytałam o sercach indyczych:).
Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam serdecznie z Łodzi. Gośka

Posted

hehe:)
mój Qndzio ma 7 miesięcy i karmię go wieloma rodzajami mięska:kurczak,indyk,serca wieprzowe i wołowe,mięsko gotowane wieprzowe i czasem surowe wołowe i na razie pies nie ma drugiej głowy;)też drżę,czy aby na pewno prawidłowo bilansuję mu dietę ale wydaje mi się,że jakby chcieć to we wszystkim możnaby doszukać się szkodliwego wpływu na psa:]
poza tym pamiętajmy,że pies to również padlinożerca i teoretycznie jego układ pokarmowy przeżyje naprawdę wiele rzeczy:loveu:
pzdr... Blow i Fado:)