Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, chciałam się zapytać, czy ktoś może miał do czynienia z czymś takim u psa, pani weterynarz powiedziała że da się to wyleczyć antybiotykami, jednak one nie pomogły. Znajomy hodowca stwierdził że to herpes wirus i należy to leczyć własnie czymś co mogę kupić w aptece dla ludzi na opryszczkę, smaruję mu maścią, nie jest już to miejsce takie czerwone, zbladło, kupiłam też heviran, ale jeszcze psu nie podałam, ponieważ nie chcę mu zaszkodzić.

[attachment=3439:11625.attach]

Posted

Takie zabrązowienia sierści w miejscach ciemnych i wilgotnych (np. między palcami, w okolicach genitaliów, w pachwinach lub na owłosionej części dolnej szczęki właśnie) to często drożdżaki z gatunku malassezia. Nierzadko występują z wtórnym nadkażeniem gronkowcem. Są podatna na leczenie środkami opartymi na ketokonazolu (w formie maści), warto też przed nałożeniem preparatu przemyć zajętą część skóry roztworem Manusanu lub nadmanganianu potasu. Oczywiście o ile to malassezia.
Aby potwierdzić diagnozę należałoby zrobić wymaz z chorego miejsca i sprawdzić w posiewie, co się wyhoduje. Jeśli jest gronkowiec to o doborze leku powinien decydować antybiogram, bo dobranie odpowiedniego nie jest sprawą prostą. To wszystko warto omówić z wetem, bo zdjęcie to zdecydowanie za mało, aby stawiać jakiekolwiek diagnozy :)

Posted

Tak, chodzi mi o te brązowe przebarwienia. Weterynarz przepisał antybiotyki tak jak wcześniej pisałam, chyba udam się do innego, moze on będzie wiedział jak pomóc, wam też dziękuję, teraz przynajmniej wiem z czym mogę mieć do czynienia.

Posted

To nie jest herpeswiroza, te zmiany na żuchwie Twojego psa mają swoją nazwę :) Szkoda stosować tych maści na wirusa opryszczki. Chyba najlepiej będzie jak skonsultujesz się z kimś innym.

Posted

[quote name='vetches']To nie jest herpeswiroza, te zmiany na żuchwie Twojego psa mają swoją nazwę :) Szkoda stosować tych maści na wirusa opryszczki. Chyba najlepiej będzie jak skonsultujesz się z kimś innym.[/QUOTE]
jaką nazwę?

Posted

[quote name='suden']Witam, chciałam się zapytać, czy ktoś może miał do czynienia z czymś takim u psa, pani weterynarz powiedziała że da się to wyleczyć antybiotykami, jednak one nie pomogły. Znajomy hodowca stwierdził że to herpes wirus i należy to leczyć własnie czymś co mogę kupić w aptece dla ludzi na opryszczkę, smaruję mu maścią, nie jest już to miejsce takie czerwone, zbladło, kupiłam też heviran, ale jeszcze psu nie podałam, ponieważ nie chcę mu zaszkodzić.

[ATTACH=CONFIG]12829[/ATTACH][/QUOTE]
Przecież lekarz Ci już odpowiedział [url]http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=17773[/url]