Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem czy dobrze to powtórzę, ale mój wet powiedział, że naczynia krwionośne w oku bardzo narosły i "wrastają" w rogówkę /czy tęczówkę?!/, co powoduje depigmentację oka /i dlatego nie widać już źrenicy/. Jest to proces nieodwracalny

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='justynavege']solito dziękuje
to rowniez napiszę :)[/quote]

Robertowi zostawiłam napisaną na kartce nazwę tej choroby, którą stwierdził wet... O ile dobrze pamiętam, to jest to "zespól Uberrichtera" czy jakoś tak...

Posted

tak gosiu....to inaczej zespół suchego oka...

wet powiedzial ze rwka na to oko napewno nie widzi....
a mozne go to boli bo nie wydzielana jest lza....
oko powinno być cały czas wilgotne

Posted

to sie robi takie specjalne badanie na wilgotnosc oka. Wpuszcza sie atropine a potem przyklada taki specjalny kartonowy paseczek i sprawdza sie na nim jaka jest wilgotnosc oka. Przy okazji bada sie dno oka specjalnym aparatem.
Pamietam, ze Faldka w jednym oku miala wilgotnosc 30% a w drugim ok 50%.
Kilka razy dziennie musial jej wpuszczas "sztuczne łzy".

Dodam, ze maxitrol i cyclosporyne miala dostawac dwa razy dziennie a dostawala na poczatku tylko raz, bo byla w szpitalu na SGGW i tam nikt jej nie zakraplal. Ja codziennie jezdzilam do niej po 20 km w jedna strone, zeby oczyscic jej oczy i zakroplic.
Ale efekty byly, nawet po stosowaniu tych specyfikow raz dziennie.

Posted

a dostaje sztuczne lzy ?
Musi dostawac, zeby bylo jakiekolwiek nawilzenie, bo inaczej powieka trze o sucha galke i ja dodadkowo podraznia, co sprawia mu straszny bol :-(
Zostalo mi troche lacrimalu, jak chcecie, to moge Wam podeslac dla Rexia od cioteczki Ewuska :-)

Posted

czasmi jest tak ze jak tylko przehodzimy to krople w rece i do reksia...

ale zdazaja nam sie połdniowe wyjazdy....
czasmi nie ma nas przez kilka godzin....
wieczorem jest ciemno i do boksu z latarką już nie wchodzimy....
od 18-10 rano (cała noc) res jest bez kropel...

w warunkach schroniskowych cieżko będzie to zmienić...
daltego myślimy o amputacji...
wet powiedział ze on cierpi(wcześniej nie zdawailiśmy sobie z tego sprawy)
ale z drugiej strony to zmniejszy jego sznase na adopcje:shake:

Posted

niewiadomo...
ostatnio jest moda na psy po przejsciach, trzeb go bedzie tylko niezle wypromowac.
Bardzo smutne historie poruszaja ludzi i pies-inwalida ma czasmi wiecej szczescia niz zdrowy.
Oczywiscie, nie zycze mu, zeby mial amputowane oko, ale chyba powinno sie wykorzystac wszystkie zrodla informacji (konsultacje) niz podejmowac decyzje po ogledzinach jednego weta. Moze potrzebna bylaby operacja ???

Nie wiem czy czytalyscie watek rottka, ktoremu na galce ocznej wyroslo futro ? To chyba byla skórzyca. Dr Garncarz przeprowadzil operacje, piesio widzi i znalazl szczesliwy domek chyba w Niemczech
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=74696[/url]

Posted

kilka wetów oglądało reksa...
jeden antyintelektualny wysawiał nawet złą diagnozę...
przez kilka miesięcy podawaliśmy reksiowi leki które tak naprawdę nic nie pomagały....

dlatego decyzji o amutacji nie podjęliśmy....

będziemy się jeszcze konsultować...
...ale z tego co wiem to zespół suchego oka jest nieuleczlny....
mozna jedynie zatrzyać ten proces ropienia gałki ocznej...ale już nie cofnie się tego

Posted

[quote name='Ewusek']ale zespol suchego oka nie ma wplywu na widzenie... tzn, na to co Rexio ma w srodku galki...
chyba...[/quote]

Ale może to mieć związek z tymi poprzerastanymi naczyniami krwionośnymi i tą depigmentacją /czy przepigmentowaniem...:roll:/ - świecąc na chore oko z boku nie widać źrenicy, a w zdrowym oku ładnie widać...

Posted

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img220.imageshack.us/img220/6043/img0186gc2.jpg[/IMG][/URL]
nie wiem czy takie zdjęcie może być...
robione z lampą błyskową....
w zdrowym oku widać obijające sie dno oka...
natomiast chore oczko jest całe brązowe