solito Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 Nie wiem czy dobrze to powtórzę, ale mój wet powiedział, że naczynia krwionośne w oku bardzo narosły i "wrastają" w rogówkę /czy tęczówkę?!/, co powoduje depigmentację oka /i dlatego nie widać już źrenicy/. Jest to proces nieodwracalny Quote
justynavege Posted October 10, 2007 Author Posted October 10, 2007 solito dziękuje to rowniez napiszę :) Quote
solito Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 [quote name='justynavege']solito dziękuje to rowniez napiszę :)[/quote] Robertowi zostawiłam napisaną na kartce nazwę tej choroby, którą stwierdził wet... O ile dobrze pamiętam, to jest to "zespól Uberrichtera" czy jakoś tak... Quote
rotek_ Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 tak gosiu....to inaczej zespół suchego oka... wet powiedzial ze rwka na to oko napewno nie widzi.... a mozne go to boli bo nie wydzielana jest lza.... oko powinno być cały czas wilgotne Quote
Ewusek Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 to sie robi takie specjalne badanie na wilgotnosc oka. Wpuszcza sie atropine a potem przyklada taki specjalny kartonowy paseczek i sprawdza sie na nim jaka jest wilgotnosc oka. Przy okazji bada sie dno oka specjalnym aparatem. Pamietam, ze Faldka w jednym oku miala wilgotnosc 30% a w drugim ok 50%. Kilka razy dziennie musial jej wpuszczas "sztuczne łzy". Dodam, ze maxitrol i cyclosporyne miala dostawac dwa razy dziennie a dostawala na poczatku tylko raz, bo byla w szpitalu na SGGW i tam nikt jej nie zakraplal. Ja codziennie jezdzilam do niej po 20 km w jedna strone, zeby oczyscic jej oczy i zakroplic. Ale efekty byly, nawet po stosowaniu tych specyfikow raz dziennie. Quote
justynavege Posted October 10, 2007 Author Posted October 10, 2007 Ewusek z tego co pamietam to w zdrowym oku wynik w normie a w chrym ma 0 wg skali czyli wogole brak nawilzenia:-( Quote
Ewusek Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 a dostaje sztuczne lzy ? Musi dostawac, zeby bylo jakiekolwiek nawilzenie, bo inaczej powieka trze o sucha galke i ja dodadkowo podraznia, co sprawia mu straszny bol :-( Zostalo mi troche lacrimalu, jak chcecie, to moge Wam podeslac dla Rexia od cioteczki Ewuska :-) Quote
justynavege Posted October 10, 2007 Author Posted October 10, 2007 dostaje jednak powinien dostawać 6 razy dziennie a to pies schroniskowy i nei ma na to szans :shake: lacrimal kupiłam dziekuje :) na razie jeszzce jest Quote
rotek_ Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 czasmi jest tak ze jak tylko przehodzimy to krople w rece i do reksia... ale zdazaja nam sie połdniowe wyjazdy.... czasmi nie ma nas przez kilka godzin.... wieczorem jest ciemno i do boksu z latarką już nie wchodzimy.... od 18-10 rano (cała noc) res jest bez kropel... w warunkach schroniskowych cieżko będzie to zmienić... daltego myślimy o amputacji... wet powiedział ze on cierpi(wcześniej nie zdawailiśmy sobie z tego sprawy) ale z drugiej strony to zmniejszy jego sznase na adopcje:shake: Quote
Ewusek Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 niewiadomo... ostatnio jest moda na psy po przejsciach, trzeb go bedzie tylko niezle wypromowac. Bardzo smutne historie poruszaja ludzi i pies-inwalida ma czasmi wiecej szczescia niz zdrowy. Oczywiscie, nie zycze mu, zeby mial amputowane oko, ale chyba powinno sie wykorzystac wszystkie zrodla informacji (konsultacje) niz podejmowac decyzje po ogledzinach jednego weta. Moze potrzebna bylaby operacja ??? Nie wiem czy czytalyscie watek rottka, ktoremu na galce ocznej wyroslo futro ? To chyba byla skórzyca. Dr Garncarz przeprowadzil operacje, piesio widzi i znalazl szczesliwy domek chyba w Niemczech [url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=74696[/url] Quote
rotek_ Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 kilka wetów oglądało reksa... jeden antyintelektualny wysawiał nawet złą diagnozę... przez kilka miesięcy podawaliśmy reksiowi leki które tak naprawdę nic nie pomagały.... dlatego decyzji o amutacji nie podjęliśmy.... będziemy się jeszcze konsultować... ...ale z tego co wiem to zespół suchego oka jest nieuleczlny.... mozna jedynie zatrzyać ten proces ropienia gałki ocznej...ale już nie cofnie się tego Quote
Ewusek Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 ale zespol suchego oka nie ma wplywu na widzenie... tzn, na to co Rexio ma w srodku galki... chyba... Quote
solito Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 [quote name='Ewusek']ale zespol suchego oka nie ma wplywu na widzenie... tzn, na to co Rexio ma w srodku galki... chyba...[/quote] Ale może to mieć związek z tymi poprzerastanymi naczyniami krwionośnymi i tą depigmentacją /czy przepigmentowaniem...:roll:/ - świecąc na chore oko z boku nie widać źrenicy, a w zdrowym oku ładnie widać... Quote
yewcia1 Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 czyli Reksio do do końca życia na lekach musi być?? Quote
solito Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 [quote name='yewcia1']czyli Reksio do do końca życia na lekach musi być??[/quote] Niestety tak...:-( Quote
*zaba* Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 Wiele psow przyjmuje leki cale zycie.Reksiu,nie poddawaj sie ,musi byc ok! Quote
solito Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 Cały czas czekam na dobre wiadomości...:roll: Quote
justynavege Posted October 12, 2007 Author Posted October 12, 2007 ja wyniki bede miala dopiero w pon od weta i dzis poznym wieczorem zdjecia oka Reksia poskladam to wtedy do kupy i wysle zapytanie do P Garncarza Quote
rotek_ Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img220.imageshack.us/img220/6043/img0186gc2.jpg[/IMG][/URL] nie wiem czy takie zdjęcie może być... robione z lampą błyskową.... w zdrowym oku widać obijające sie dno oka... natomiast chore oczko jest całe brązowe Quote
rotek_ Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 jeszcze ta fotka dobrze oddaje koloryt oka [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img443.imageshack.us/img443/4853/img0184kv7.jpg[/IMG][/URL] Quote
solito Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 Na tym oczku jescze widać trochę ropy... Quote
justynavege Posted October 12, 2007 Author Posted October 12, 2007 rotek dziekuje :) czy wysłałas mi te foty na maila? w pon bede pisac do P Garncarza Quote
uxmal Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 taka fotka była jeszcze z Reksiem w samochodzie i na tym oku była ropa. Może jeszcze to zdjęcie coś powie? Quote
justynavege Posted October 12, 2007 Author Posted October 12, 2007 to chyba fotka solito......... Gosiu czy mozesz mi ja przesłać na maila?? Quote
Recommended Posts