Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Suczkę wypatrzyłam na fb: https://www.facebook.com/fundacja.rottka/photos/pcb.288443971313022/288443854646367/?type=1&theate

Szukałam dla niej pomocy. Dzięki ludwie z 4 Dogs udało się znaleźć dla niej miejsce w Fundacji Azylu Koci Świat. Warunkiem przyjęcia jej przez azyl jest to, żeby była wysterylizowana. Schronisko nie sterylizuje jednak suk. Maleństwo zawiozłam dzisiaj do awaryjnego DT do Świecia, w którym ją wysterylizujemy, żeby mogła jechać do Kociego Świata.

Powiem szczerze, że się wystraszyłam jak zobaczyłam ją na żywo :(. Suczka przedstawia sobą obraz nędzy i rozpaczy i nie ma ani jednego zęba.

Jutro suczkę zobaczy weterynarz.

Oczy też fatalne- ropiejące. Nie widać tęczówek ani źrenic, tylko białka.

Suczka została oceniona przez weta na 18 lat, więc ze względu na to, nie będzie sterylizowana w awaryjnym DT.

Suczka dostała imię Tosia.

W schronisku:

Edited by toyota
Posted

O matko, jakieś paskudnie ropiejace te oczka, ależ to musi boleć i przeszkadzać....... Ciekawe, co powie lekarz, i co zaleci.
Toyotka, super, ze ją wypatrzyłaś :)

Posted (edited)

Wet ocenił, że Tosia może mieć 18 lat i jest przeciwny sterylizacji w tym wieku. Nie wiem co na to Fundacja, czy mają miejsce dla niewysterylizowanej suczki ? Tosia może nie mieć już cieczki, ale tego nie wiemy.

Tosia na razie głównie śpi, na spacerach siedzi i podnosi się tylko wtedy, gdy potrzebuje zrobić siusiu albo kupkę. Nie brudzi w domu, nie posikuje, nic z tych rzeczy. Pomimo, że piła w nocy, trzymała siusiu do porannego spaceru. Tosia mieszka teraz w DT w bloku z dwoma przyjaznymi psami.

Bardzo dopisuje jej apetyt.

Sprostowanie nt. zębów- po dokładnych oględzinach weta- Tosia ma jeden ząb a dokładnie kieł.

Edited by toyota
Posted (edited)

Ciesze sie, ze ruda juz poza schroniskiem :multi: Na dniach mialam zakladac watek zbiorczy dla niej i dla drugiej suni, ktora jest w jeszcze wiekszej potrzebie, wiekszej! mozecie sobie ja wyobrazic??? bo ja nie :placz: Z tego co piszesz to wszystko sie sypnelo, bo ruda miala jechac do fundacji, a w miejsce rudej wejsc ta druga sunia, ktora w ogole sobie nie radzi w schronie, tak jak ruda jadla i merdala ogonem, o dziwo dobrze sobie radzila, ta to beznadziejny przypadek, tez babulinka, chyba ledwo widzaca i okropnie chuda, tylko co teraz? :niewiem::niewiem::niewiem:

Edited by kolejna kobietka
Posted (edited)

Ale dlaczego się sypnęło :( ? Myślisz, że Fundacja nie przyjmie Tosi ?

Tak poza tym, to Tosia miała kilogramy pcheł :roll:.

Edited by toyota
Posted

[quote name='toyota']Ale dlaczego się sypnęło :( ? Myślisz, że Fundacja nie przyjmie Tosi ?

Tak poza tym, to Tosia miała kilogramy pcheł :roll:.

Wydarzenia to chyba lepiej jej Asiu nie zakładaj, bo ona została adoptowana prywatnie przez pracowniczkę. Chyba, że ludwa założy, to nie znajdą.[/QUOTE]

No nie wiem, mam nadzieje, ze jednak wezma Tosie, tylko przeczytalam, ze warunkiem byla sterylizacja, a piszesz, ze ona jest za starenka juz na nia.

Posted

[quote name='toyota']Ta pracowniczka, z którą ja rozmawiałam nic o tym nie wiedziała i była zaskoczona jak jej powiedziałam :razz:.[/QUOTE]

Jak masz na mysli TĄ pracowniczke o ktorej tez mysle, to sie nie dziwie, ze byla zaskoczona ;) Chyba musisz zmienic zrodlo cioteczko, bo ciebie w blad wprowadza, a potem ty innych.

Posted

[quote name='kolejna kobietka']Jak masz na mysli TĄ pracowniczke o ktorej tez mysle, to sie nie dziwie, ze byla zaskoczona ;) Chyba musisz zmienic zrodlo cioteczko, bo ciebie w blad wprowadza, a potem ty innych.[/QUOTE]

Szczerze mówiąc, nie rozumiem ? Że niby kłamie ?

Posted

[quote name='malagos']Żeby i tej drugiej bidulce się udało.......![/QUOTE]

No mam nadzieje cioteczko, ze jakos sie uda, chociaz juz jutro mogla wyjsc awaryjnie, ale wszystko zalezalo od tego, czy ruda pojedzie do fundacji, no i czy obecny DT rudej zgodzi sie na 100% wziasc kolejna staruszke, dzisiaj mialo byc to potwierdzone.

Posted

[quote name='kolejna kobietka']Na pewno nie jest wiarygodnym zrodlem jak widac, jezeli przekazuje informacje, ktore nie pokrywaja sie z rzeczywistoscia.[/QUOTE]

Bez przesady, może akurat ona nie zauważyła braku zębów.

Posted (edited)

[quote name='toyota']Batony są podawane w dużych kawałkach i mieszane z suchą, a puszki to mają raczej z darów (chyba że coś się zmieniło w ostatnim czasie), więc ciągle brakowało i były przeznaczone dla szczeniąt i kotów.
Tosia była w boksie z 2 innymi psami.
Chodzi mi o to, że nikt nie zauważył, że nie ma zębów, więc nie była specjalnie traktowana i sobie jakoś radziła ;).[/QUOTE]

[quote name='toyota']Bez przesady, może akurat ona nie zauważyła braku zębów.[/QUOTE]

No chyba, ze tak, ale wczesniej pisalas, ze nikt nie zauwazyl, wiec mialam po prostu rowniez to na mysli i to o lykaniu suchej karmy :razz:

Edited by kolejna kobietka
Posted

Dobra. Jaki jest sens rozpatrywania kto co zauważył i ile zębów staremu psu zliczył?
Rozmawiałam z Gosią. Wezmą ten zabytek klasy zerowej. Ślepy, z jednym zębem i nie wysterylizowany. Dobrze, ze chociaż kolorystycznie do pekińczyka zbliżona;) I tego się trzymam cały czas

Posted

[quote name='ludwa']Dobra. Jaki jest sens rozpatrywania kto co zauważył i ile zębów staremu psu zliczył?
Rozmawiałam z Gosią. Wezmą ten zabytek klasy zerowej. Ślepy, z jednym zębem i nie wysterylizowany. Dobrze, ze chociaż kolorystycznie do pekińczyka zbliżona;) I tego się trzymam cały czas[/QUOTE]

ahaha super!!! :multi: to i dla Myszy pojawilo sie swiatelko w tunelu! :)

Posted (edited)

[quote name='kolejna kobietka']No chyba, ze tak, ale wczesniej pisalas, ze nikt nie zauwazyl, wiec mialam po prostu rowniez to na mysli i to o lykaniu suchej karmy :razz:[/QUOTE]

A jaki jest sens czepiać się każdego słowa ?

Edited by toyota