Jump to content
Dogomania
Kasia.M

Wyniki morfologii

Recommended Posts

Witam
Bardzo bym prosiła o szybką interpretację wyników badań pieska

WBC 8.2
LYM 1.4
MON 0.3
GRA 6.5
LYM% 16.5
MON% 3.9
GRA% 79.6

RBC 6.61
HGB 15.0
HCT 45.5
MCV 68.8
MCH 22.7
MCHC 33.0
RDW 12.4

PLT 437
MPV 6.7

Z gory dziękuje

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak widział wyniki ale powiedział, że jest wszystko ok. A za co odpowiada MCHC i RDW ? Bo norma MCHC wynosi 32-36 to mi się wydaje, że Papi ma akurat w normie
Mam się czym martwić ? Edited by Kasia.M

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie dostałam telefon od wetki, że zrobiła wymaz z pazura i wyniki też są ok i, że nie mam się czym martwić :)
Gryf80 - najpierw za tydzień powtórze badanie morfologii, a potem będę myśleć nad preparatem jak nadal będzie ta bladość :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Kasia.M']Tak widział wyniki ale powiedział, że jest wszystko ok. A za co odpowiada MCHC i RDW ? Bo norma MCHC wynosi 32-36 to mi się wydaje, że Papi ma akurat w normie
Mam się czym martwić ?[/QUOTE]
MCHC i RDW to sprawy ewentulnej niedokrwistości. Według moich danych z lecznicy MCHC norma to 34-36, ale to na pewno zależy od wieku, wielkości, aktywności itp. psa, nie masz się czym martwić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój pies miał dzisiaj badaną krew. U weta powiedzieli, że wyniki są bardzo dobre, a ja dopiero w domu zauważyłam, że jest przekroczone PLT: wynik 587x10^9L, norma: 175-500. Wszystkie inne parametry (ALB, ALKP, ALT, AMYL, Ca, Chol., CREA, GLU, PHOS, TBIL, TP, BUN, GLOB, HCT, HGB, MCHC, WBC, GRAN, %GRN, NEUT, EOS, L/M, %L/M) są w normie. Przy poprzednich badaniach krwi PLT było zawsze dobre, bliżej dolnej granicy niż górnej. Pies nie miał ostatnio operacji ani stanów zapalnych, nie dostawał sterydów.Skąd teraz wzięło się takie wysokie PLT i co jeszcze w związku z tym zbadać? Kurczę, boję się, że to nowotwór :(

Pomóżcie, proszę!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli chodzi o PLT - nie masz się czym martwić, nie sądzą, aby był to tez błąd maszyny. Sądze raczej, że krótko przed badaniem śledziona uwolniła trombocyty do krwi, stąd wynik ponad normę. Pewnie nie raz będziesz robiła morfologię, to zwróc uwagę, że PLT zazwyczaj się zmienia. Gorzej, gdyby były poniżej normy, wtedy byłby powód do zmartwień ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja suńka miała dziś morfologię i biochemię robioną, wyszło jej za mało limfocytów 9,9% na 12% min.) oraz podwyższone białko, ALAT, GGTP i alfa-amylaza (tu szczególnie wysoko, bo 2915 U/l na 938 normy). Wet twierdzi, że to ma związek z wątrobą, kazał przejść na dietę, jak nie pomoże, to leki, ale ja się boję, bo wyczytałam w internecie, że takie parametry np. obniżone limfocyty i podwyższona amylaza, mogą wskazywać na nowotwór. :( Czy mam się martwić? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Denerwuje mnie, że wet zamiast od razu to sprawdzić, to tak gdybał. Specjalnie czekałam na miejscu na wyniki badania, by w razie czego zrobić jeszcze dodatkowe, pytałam, czy może jeszcze jakieś badanie jest potrzebne, ale nic nie zaproponował. A z psem muszę się tłuc do weta 30km pociągiem, bo innego dojazdu nie mam. :/ Dopiero jak sprawdziłam wyniki w necie, to się zaniepokoiłam.

Chodzi o badanie samego brzuszka czy klatki piersiowej też?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o usg brzuszka,a jak będziesz u tego drugiego weta,to powtórz też badania krwi,(ja bym tak zrobiła...)

Odzywaj się,ok?Trzymajcie się I pamiętaj,że wujek 'gugiel' medycyny jednak nie skonczył :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzę do jednego weta, do innych to już w ogóle nie mam jak dojechać. 

Suńka miała mieć też dziś USG pęcherza (główny problem wizyty to nietrzymanie moczu), wet zrobił próbne USG i stwierdził, że za pęcherz ma za mało wypełniony moczem, by dokonać diagnozy. Czy na tym badaniu widział też inne narządy w brzuchu? Chyba by powiedział, gdyby było coś niepokojącego. Mówił coś, że na tyle, na ile może coś stwierdzić, to nie widzi żadnych zmian, ale nie wiem, czy to było tylko w odniesieniu do pęcherza czy całości obrazu USG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie, chciałam zapytać czy ktoś mógłby mi pomóc w interpretacji wyników, trochę niepokoi mnie podniesione wartości niektórych parametrów, badania psiakom zrobiłam w celu sprawdzenia czy wszystko w porządku, a nie dlatego by miały jakieś niepokojące objawy. Psiaki są regularnie odrobaczane – ostatnie na początku marca, a badanie jest z 25.03. weterynarz stwierdził u obu odwodnienie, ale jak np. sprawdzałam im po skórze na szyi to wszystko było w porządku, szybko po naciągnięciu wracała do normalnego stanu. Psy raczej nie miewają wymiotów czy biegunek, aczkolwiek faktycznie mało piją wody, w dni kiedy mnie nie ma w domu podobno czekają aż do mojego powrotu i dopiero wtedy zabierają się za jedzenie i picie – czy to może mieć wpływ na wartość wskaźników. Oba mają taką samą dietę.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Piesek – jack russell terier, wiek 2 lata, waga 9,2 kg

ALP 32.935

ALT 66.938

AST 60.557

KREA 0.263

MOCZN 10.496

AST/ALT 0.905

WBC 12.1 X 10^9

LIMF 2.6 X 10^9

MON 0.6 X 10^9

GRAN 8.9 X 10^9

% LIMF 21.8%

MON % 5.3%

% GRAN 72.9%

RBC 8.84 X 10^12

HGB 219

HCT 69.0%

MCV 78.1

MCH 24.7

MCHC 317

RDW 10.8%

PLT 244 X 10^9

MPV 8.9

PDW 16.2

PCT 0.217%

EOS % 0.4%

 

 

Suczka – mieszaniec, wiek 3 lata, w zeszłym roku miała zabieg sterylizacji, waga 10,5 kg (lekka nadwaga)

ALP 26.193

ALT 65.791

AST 24.289

KREA 0.934

MOCZN 6.298

AST/ALT 0.369

WBC 8.5 X 10^9

LIMF 2.3 X 10^9

MON 0.5 X 10^9

GRAN 5.7 X 10^9

% LIMF 26.5%

MON % 6.5%

% GRAN 67.0%

RBC 7.85 X 10^12

HGB 181

HCT 60.2%

MCV 76.7

MCH 23.0

MCHC 300

RDW 14.5%

PLT 240 X 10^9

MPV 9.3

PDW 15.8

PCT 0.223%

EOS % 1.4%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Announcements

×
×
  • Create New...