Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jest jakis paragraf czy coś że :
-pies nie ma prawa wejść do sklepu
-pies może wejśc do sklepu jeśli pracownicy sobie rtego życzą
-pies bez względu na prawowników moze wjeśc do sklepu

Bo zawsze wchodzę do Aimexu z Kiarą zostawiam ją przy wózkach i nikt nie wrzeszczy, wręcz ekspedientki zawsze przychodzą głaskać :razz:
Do Lewiatanu też często ale ostatnio wchodze a baba
-ale do sklepu nie można z psami :angryy::mad:

Pfff, słyszałam kiedyś ze yto ze nie wpuszczają psow do sklepu to łamanie prawa, ale nie wiem ile w tym prawdy...

Posted

Zalezy do jakiego pi_wei ma racje do spozywczego nie mozna wchodzic bo jak Sanepid by sie dowiedzial o tym to sklep bedzie miec spore klopoty.
Ja czasami tez zabieram Silky do sklepow ale nigdy nie do spozywki;)

Posted

Witam!
Co sie dotyczy zakazu wprowadzania psow do roznych placowek np: szpitale, sklepy, banki, hotele, restauracje itd. Nigdy nie było i nie ma takiej Ustawy Prawnej . Zakaz taki narzuca i ustala sobie dana placowka i gdy bedzie miala dobre checi to wpusci osobe z psem ( to zalezy od podejscia i szczescia).mozna sie bronić tym aby przedstawili gdzie jest napisane takie prawo itd--- i tu nie beda wiedzieli co odpowiedzieć i jak sie tłumaczyć.
Pozdrawiam
ANULUS

Posted

Co sie dotyczy osob niewidomych i niepelnosprawnych z psem przewodnikiem ,to dana placowka ma obowiązek aby wspomagać takie osoby a nie utrudniać.
W Maju uczestniczyłam na Miedzynarodowej Konferencji ,,20 lat dogoterapii w POLSCE,, organizowaną przez Fundacje CZE-NE-KA p. Mari Czerwinskiej, trwała ona 2 dni.
Były tam rowniez osoby z innych panstw ktorzy sie wypowiadały co do swoich doswiadczeń i organizacji. Musze przyznać że konferencja byla na bardzo wysokim poziomie. Filmy oraz recenzje przedstawione przez uczestnikow pokazywaly ich ciezką prace i doswiadczenia w kierunku dogoterapii. Bardzo to miłe jesli ktoś dzieli sie takimi informacjami z kims innym, rowniez Lekarze medycyny podzielili sie swoim doswiadczeniem wspolpracujac z psami w swoich placowkach szpitalnych itd.
Mozna duzo pisać, lecz ja naprawde dowiedziałam sie duzo i bede rowniez udzielać tych informacji innym.

Pozdrawiam
ANULUS

Posted

W sprawie ustawy, że nie ma zakazu wprowadzania psów do sklepów - nie ma również zakazu wjeżdzania konno, czy przepędzania stada owiec. Pewne rzeczy wynikają z przestrzegania tzw. zasad niepisanych. Prawo to nie tylko ustawy i inne "paragrafy", ale tzw. prawo zwyczajowe. Jest przyjęte, że się czegoś nie robi i to powinno wystarczyć.
Natomiast pies opiekun osoby niepełnosprawnej (nie tylko niewidomej) powinien mieć możliwość wejścia wszędzie. I tak jest. Nie wiem czy w Polsce, ale w większośći krajów zachodnich psy w ramach akcji dogoterapii wpuszczane są nawet do szpitali (oczywiście po uprzednim przygotowaniu np: wcześniejszej kąpieli w odpowiednich środkach dezynfekcyjnych).

Posted

Nie ma zadnej ustawy, ze nie wolno, to kwestia wlascicieli sklepu, a znajomi, co maja sklep, powiedzieli mi, ze sanepid nie ma nic do tego ;) To podobno tylko taka wymowka...

A w najnowszych psich gazetach [P.Pies i Moj Pies] jest o psach-przewodnikach w Polsce... Normalnie tragedia... Nie chca ich nigdzie wpuszczac... :(

[Ja w ogole nie chodze z psem do sklepow, bo za duzo nerwow mnie to kosztuje, po prostu... Czy mnie wpuszcza, czy nie, czy jakis *** dzieciak chamsko zwroci mi uwage, ze jest tabliczka, ze bez psow, a ja mam psa w sklepie znajomych... Phi, po co mi to... Ewentualnie na poczte biore psa, bo mam mozliwosc zostawienia go przed ni w takim miejscu, ktore widze :]]

Posted

[quote name='dog_master']A w najnowszych psich gazetach [P.Pies i Moj Pies] jest o psach-przewodnikach w Polsce... Normalnie tragedia... Nie chca ich nigdzie wpuszczac... :([/quote]
A to moim zdaniem to juz chamstwo bo rozumiem ze wpelni sprawnego czlowieka mogo nie wposcic do sklepu bo sobie nie zycza ale osobe z psem przewodnikiem powinni wszedzie wposcic.

Posted

nie zdziwiłabym się gdyby coś co ma moc prawną było jeszcze mniej respektowane niż to nieuregulowane XPtaki właśnie jest nasz kraj:shake: