*Magda* Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Ile gram dziennie dostaje Kaja? Nie, szele nie doszły :shake: Pisałam Marcie już w zeszły piątek. Jak jutro ich nie będzie, to będę znowu pisać :roll: Quote
marta1624 Posted July 3, 2014 Author Posted July 3, 2014 No już trochę czasu minęło :roll: Powinny dojść jutro albo poniedziałek ;) Kaja je 750g dziennie (około). Jak podroby to więcej, bo 500g podrobów plus 200g warzyw a wieczór porcje 250g. Quote
kalyna Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 [quote name='magdabroy'] Nie, szele nie doszły :shake: Pisałam Marcie już w zeszły piątek. Jak jutro ich nie będzie, to będę znowu pisać :roll:[/QUOTE] Już zapomniałam, ze je kupiłaś :evil_lol: Chwal się fotkami, jakie zabawki kupiłaś i linka do tego furminatora... bo mam chwile słabości :eviltong: i w sumie ot też jestem ciekawa piłeczek :) Quote
*Magda* Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Mojej Torce starcza 600g na dobę, wtedy ma idealną figurę :loveu: Ale jak dostaje właśnie udziec z indyka, to wychodzi coś koło 700g. Taki udziec waży około 400g, a w zamrażarce mam zrobione porcje po 300g. A nie chce mi się bawić w odkrajanie mięsa itp., więc czasem dostaje właśnie owe 700g ;) Quote
marta1624 Posted July 4, 2014 Author Posted July 4, 2014 Kalyna link [url]http://allegro.pl/duza-szczotka-10cm-grzebien-dla-psa-konia-fr1-i4350428553.html[/url] Tą dziewczyny mi poradzały, podróbkę ;) Zdjęcia wstawić jak to wszystko odbiorę (jedna paczka już z awizo, jeszcze 2 :D). I zdał relacje z czesania bo moja jest trudnym, zasierścionym przypadkiem, więc będzie co sprawdzać :D Magda ja chyba zmniejsze porcje, jak ty dajesz 600g to powinno u mnie też tyle starczyć. Na tym co ma teraz tyje, a i ruchu mniej bo lato :roll: Na innym forum czytałam, jak DONek dostaje dziennie 750g, a waży 38kg. Więc porównując to za dużo daje ;) Quote
*Magda* Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 No, ja na początku dawałam Torce jakoś 800-900g i było ok ;) Po kilku miesiącach zaczęła mi tyć i zmniejszyłam dawkę. No i teraz jest ok :) Quote
Baski_Kropka Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 A ja daje kubek żarcia i czasem twarożek, czasem jogurt czasem żółtko z jajka i mam spokojną głowę :P Quote
rashelek Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 No 750g jedzenia dziennie to jest bardzo dużo... Nie wiem, jak się powinno to liczyć na BARFie, ale raczej to za wielkie porcje są dla niej ;) Quote
marta1624 Posted July 4, 2014 Author Posted July 4, 2014 Hejka ;) Podają żeby liczyć wagęx0,02x1,25 (dla psów średnioaktywnych) i wyszło mi 0,75kg dziennie. Ale zmniejszę dawkę, bo mi w szelki przestanie wchodzić :D Quote
Baski_Kropka Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Hej, czytałam naGamoniowym wątku o strachu przed burzą. Jeśli mogę Ci coś polecić to wyjść jest kilka :) Zmagam się z tym samym problemem więc troche jestem w temacie. Behawiorystka poleciła nam w dniu kiedy spodziewamy się/nadchodzi burza podawać melatoninę, zwykłą dostępną w aptce, tylko dawkę musi dobrać wam weterynarz. Kolejna rzecz pomocna to Anxiety Wrap. To są takie uciskowe kamizelki, wyciszają psa. Można je stosować nie tylko w domu ale i na zewnątrz. Jedyny minus to taki, ze moim zdaniem w upalne dni na zwenątrz się nie nadają, bo psu cieplej wniej. Ale podczas burzy w domu jak najbardziej :) Kolejna sprawa. Widzisz, że pies sie wycofuje zaczyna się stresować, zajmujesz go zabawą, pracą czymś przyjemnym. My robimy to intensywnie i bardzo nagradzająco podczas burzy. A z babcią znam problem. Przerabiałam to wiele lat :/ Ale raczej z dokarmianiem pod stołem i nie tylko... Więc na to recepty nie mam. Po prostu jeśli jesteś z psem kiedy jest burza i się boi to z nim pracuj albo dawaj jej tą melatoninę. Jeśli chodzi o wystrzały, to jeśli masz dobre głośniki, to poszukaj w sieci odgłosów które ją stresują i puszczaj z głośników kilka razy w ciągu dnia np 15 minut najpierw cichuteńko, na poziomie na jakim jest w stanie znieść to pies i pracuj z nią sztuczkuj itp, albo daj jej coś pysznego do żucia kong czy coś. Kiedy przestaje zwracać uwagę na danej głośności, podgłaśniasz.. i tak w kółko... Nie mogę zagwarantować 100% skuteczności ale warto spróbować. My na razie walczymy o obniżenie poziomu stresu więc nie stosuję tego, bo nic u nas nie da. Ale mam nieco inny przypadek z Dexem :) Quote
marta1624 Posted July 4, 2014 Author Posted July 4, 2014 Aga genialny pomysł :D Baski ogólnie pracuję z Kają, jest coraz lepiej. Ostatnio poszła na spacer jak wyszła burza, była spięta ale nie było strasznie. Ona najgorzej się zachowuje przy babci, bez niej potrafi się położyć i spać ;) Będziemy ćwiczyć dalej, tylko fajerwerki są nie do przejścia :/ Quote
marta1624 Posted July 4, 2014 Author Posted July 4, 2014 Ola odebrałam szarpaki, są super :loveu: Dziękuje :loveu: Quote
łamAga Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 To teraz zdjecia psow z szarpakami musisz dać :cool3: Quote
marta1624 Posted July 4, 2014 Author Posted July 4, 2014 Fotki będą, jak z domu wyjdę ;) Bo czekam na drugą paczkę ;) Quote
łamAga Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 [quote name='marta1624']Fotki będą, jak z domu wyjdę ;) Bo czekam na drugą paczkę ;)[/QUOTE] tak to możesz sobie i do 18stej czekać :evil_lol: Quote
marta1624 Posted July 4, 2014 Author Posted July 4, 2014 Nie, u nas do max 16 roznosi listonosz ;) A teraz jest zbyt gorąco żeby wychodzić ;) Quote
cockermaister Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Heeej :D witamy się u Was :) jesteście z Łaz? to nawet nie daleko Poraja :D może wpadniecie kiedyś? Quote
łamAga Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 [quote name='marta1624']Nie, u nas do max 16 roznosi listonosz ;) A teraz jest zbyt gorąco żeby wychodzić ;)[/QUOTE] No u nas też , a za chwile dosiadam rumaka i jade do mamy :diabloti: Quote
marta1624 Posted July 4, 2014 Author Posted July 4, 2014 Hejka ;) Tak, jesteśmy z Łaz. Może wybierzemy się do Poraja, na razie mamy jechać do Częstochowy ;) I muszę nauczyć moją podróżować pociągiem :D Quote
marta1624 Posted July 4, 2014 Author Posted July 4, 2014 [quote name='dOgLoV']No u nas też , a za chwile dosiadam rumaka i jade do mamy :diabloti:[/QUOTE] Ty uważaj z tym rumakiem, jednego dosiadłaś i w ciąży jesteś :diabloti: Quote
łamAga Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 [quote name='marta1624']Ty uważaj z tym rumakiem, jednego dosiadłaś i w ciąży jesteś :diabloti:[/QUOTE] no uważam uważam , juz nigdy takiego "dzieckorobiącego" nie dosiąde :eviltong: Quote
*Magda* Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 [quote name='rashelek']No 750g jedzenia dziennie to jest bardzo dużo... Nie wiem, jak się powinno to liczyć na BARFie, ale raczej to za wielkie porcje są dla niej ;)[/QUOTE] Ogólnie przyjęta zasada to 2.5% masy ciała ;) Przy psie ważącym 30kg wychodzi równo 750g na dobę ;) Ale każdy pies jest inny i trzeba obserwować ;) Mojej wystarczają 2%, ale są na wątku barfowym psy, które jedzą 3% albo i więcej ;) Quote
marta1624 Posted July 4, 2014 Author Posted July 4, 2014 [quote name='dOgLoV']no uważam uważam , juz nigdy takiego "dzieckorobiącego" nie dosiąde :eviltong:[/QUOTE] Może kiedyś jeszcze dosiądziesz, jak już przebrniesz tą ciążę słonicy :D Magda, właśnie trochę mniej będę dawać, bo mi się w szelki nie będzie mieścić i trza będzie nowe kupować :D Quote
Recommended Posts