Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No już trochę czasu minęło :roll: Powinny dojść jutro albo poniedziałek ;)

Kaja je 750g dziennie (około). Jak podroby to więcej, bo 500g podrobów plus 200g warzyw a wieczór porcje 250g.

Posted

[quote name='magdabroy']
Nie, szele nie doszły :shake:
Pisałam Marcie już w zeszły piątek. Jak jutro ich nie będzie, to będę znowu pisać :roll:[/QUOTE]
Już zapomniałam, ze je kupiłaś :evil_lol:

Chwal się fotkami, jakie zabawki kupiłaś i linka do tego furminatora... bo mam chwile słabości :eviltong:
i w sumie ot też jestem ciekawa piłeczek :)

Posted

Mojej Torce starcza 600g na dobę, wtedy ma idealną figurę :loveu:

Ale jak dostaje właśnie udziec z indyka, to wychodzi coś koło 700g. Taki udziec waży około 400g, a w zamrażarce mam zrobione porcje po 300g. A nie chce mi się bawić w odkrajanie mięsa itp., więc czasem dostaje właśnie owe 700g ;)

Posted

Kalyna link [url]http://allegro.pl/duza-szczotka-10cm-grzebien-dla-psa-konia-fr1-i4350428553.html[/url]
Tą dziewczyny mi poradzały, podróbkę ;) Zdjęcia wstawić jak to wszystko odbiorę (jedna paczka już z awizo, jeszcze 2 :D). I zdał relacje z czesania bo moja jest trudnym, zasierścionym przypadkiem, więc będzie co sprawdzać :D

Magda ja chyba zmniejsze porcje, jak ty dajesz 600g to powinno u mnie też tyle starczyć. Na tym co ma teraz tyje, a i ruchu mniej bo lato :roll: Na innym forum czytałam, jak DONek dostaje dziennie 750g, a waży 38kg. Więc porównując to za dużo daje ;)

Posted

Hej, czytałam naGamoniowym wątku o strachu przed burzą. Jeśli mogę Ci coś polecić to wyjść jest kilka :) Zmagam się z tym samym problemem więc troche jestem w temacie.
Behawiorystka poleciła nam w dniu kiedy spodziewamy się/nadchodzi burza podawać melatoninę, zwykłą dostępną w aptce, tylko dawkę musi dobrać wam weterynarz.
Kolejna rzecz pomocna to Anxiety Wrap. To są takie uciskowe kamizelki, wyciszają psa. Można je stosować nie tylko w domu ale i na zewnątrz. Jedyny minus to taki, ze moim zdaniem w upalne dni na zwenątrz się nie nadają, bo psu cieplej wniej. Ale podczas burzy w domu jak najbardziej :)

Kolejna sprawa. Widzisz, że pies sie wycofuje zaczyna się stresować, zajmujesz go zabawą, pracą czymś przyjemnym. My robimy to intensywnie i bardzo nagradzająco podczas burzy.

A z babcią znam problem. Przerabiałam to wiele lat :/ Ale raczej z dokarmianiem pod stołem i nie tylko... Więc na to recepty nie mam. Po prostu jeśli jesteś z psem kiedy jest burza i się boi to z nim pracuj albo dawaj jej tą melatoninę.

Jeśli chodzi o wystrzały, to jeśli masz dobre głośniki, to poszukaj w sieci odgłosów które ją stresują i puszczaj z głośników kilka razy w ciągu dnia np 15 minut najpierw cichuteńko, na poziomie na jakim jest w stanie znieść to pies i pracuj z nią sztuczkuj itp, albo daj jej coś pysznego do żucia kong czy coś. Kiedy przestaje zwracać uwagę na danej głośności, podgłaśniasz.. i tak w kółko...

Nie mogę zagwarantować 100% skuteczności ale warto spróbować. My na razie walczymy o obniżenie poziomu stresu więc nie stosuję tego, bo nic u nas nie da. Ale mam nieco inny przypadek z Dexem :)

Posted

Aga genialny pomysł :D Baski ogólnie pracuję z Kają, jest coraz lepiej. Ostatnio poszła na spacer jak wyszła burza, była spięta ale nie było strasznie. Ona najgorzej się zachowuje przy babci, bez niej potrafi się położyć i spać ;) Będziemy ćwiczyć dalej, tylko fajerwerki są nie do przejścia :/

Posted

[quote name='marta1624']Nie, u nas do max 16 roznosi listonosz ;) A teraz jest zbyt gorąco żeby wychodzić ;)[/QUOTE]

No u nas też , a za chwile dosiadam rumaka i jade do mamy :diabloti:

Posted

[quote name='dOgLoV']No u nas też , a za chwile dosiadam rumaka i jade do mamy :diabloti:[/QUOTE]

Ty uważaj z tym rumakiem, jednego dosiadłaś i w ciąży jesteś :diabloti:

Posted

[quote name='marta1624']Ty uważaj z tym rumakiem, jednego dosiadłaś i w ciąży jesteś :diabloti:[/QUOTE]

no uważam uważam , juz nigdy takiego "dzieckorobiącego" nie dosiąde :eviltong:

Posted

[quote name='rashelek']No 750g jedzenia dziennie to jest bardzo dużo... Nie wiem, jak się powinno to liczyć na BARFie, ale raczej to za wielkie porcje są dla niej ;)[/QUOTE]

Ogólnie przyjęta zasada to 2.5% masy ciała ;) Przy psie ważącym 30kg wychodzi równo 750g na dobę ;)
Ale każdy pies jest inny i trzeba obserwować ;)
Mojej wystarczają 2%, ale są na wątku barfowym psy, które jedzą 3% albo i więcej ;)

Posted

[quote name='dOgLoV']no uważam uważam , juz nigdy takiego "dzieckorobiącego" nie dosiąde :eviltong:[/QUOTE]

Może kiedyś jeszcze dosiądziesz, jak już przebrniesz tą ciążę słonicy :D Magda, właśnie trochę mniej będę dawać, bo mi się w szelki nie będzie mieścić i trza będzie nowe kupować :D