zaba Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 Witam wszystkich rottmaniakow:loveu: Lapiovra bardzo sie ciesze ze z sunia jest juz lepiej:multi: Julieczka u mnie sunia tez czesto pomrukuje a w szczegolnosci gdy sie ja przytula,jak byla mala to wogole nie lubila glaskania,zadnej interwencji w jej cielsko,trzeba bylo ja nauczyc wszystkiego powoli ze to przyjemna rzecz.W sumie tak wszyscy bylismy spragnieni rottka po odejsciu suni ze przeginalismy chyba z tymi pieszczotami ,a w szczegolnosci syn na sile dawal jej buzki,teraz wlasnie jak ja mocniej sie przytula to pomrukuje. Ale nie jest to zadna agresja ani ostrzezenie tylko tak jakby chciala powiedziec mam dosc tego:p puscie mnie,dusze sie!! Pozdrawiam wszystkich! Quote
bachar Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Z maliniakami, to nie do końca jest tak. Napewno są twardsze od ON-ków, ale i u nich dużą rolę w szkoleniu odgrywa ciętość i popęd myśliwski, co nie zawsze współgra z twardością. Podobno ciężko się z nimi żyje pod jednym dachem :diabloti: , mają ogromny temperament i tendencje do destrukcji. W zasadzie nadają się do domu z ogrodem. Zawsze myślałam, że to ON-ki mają syndrom nadpobudliwości ruchowej a tu się okazało, że nie tylko. Quote
Monika3 Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Bachar, no ja znam takie maliniaki kupione typowo do sportu, czyli do szkolenia IPO. To są naprawdę twarede charaktery. Wszystkie zresztą jakie znam maliniaki to są importy ze Słowacji. Nie wiem jak jest z psychiką maliniaków z naszego kraju. Poza tym te maliniaki, które ja znam to sa same linie pracujące. Eksterier pozostawia dużo do życzenia, ale ten charakter to jest to. Pewnie masz racje, że linie eksterierowe maliniaków wcale nie sa twarde. Trochę napisałam skrótem myślowym w ostatnich postach :lol: . Swoją drogą szkoliłaś kiedyś swoje psy na Muchowcu? Co do nadpobudliwości malniaków to zgadzam się w zupełności, że ADHD to one napewno mają :evil_lol: . Ubolewam nad tym faktem, ale dopóki nie będę miała domku to o maliniaku mogę pomarzyć tylko :placz: . No i tak zrobił nam się temat maliniakowy, a ma być rottkowy. Co do nadpobudliwości onków to te psy na ośrodku szkolenia przy malniakach to są poprostu muły No to, żeby nie było zbaczania z tematu. Jak się mają dzisiaj Wasze pieski. Co nowego słychać u nich. Może Ania i Bachar wrzuciłyby jakieś nowe fotki Romy i Whitney :mad: :lol: Quote
bachar Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Właśnie znam psy kupione na Słowacji i w Czechach typowo do sportu, tak samo jak typowo użytkowe on-ki kupione w Niemczech. 15 lat miałam okazję przyglądać się tym psom. Pięknie pracują na rękawie, ale ja znam je również tak trochę zza kulis. Przez te kilkanaście lat mojej i psiej pracy na "ćwiczaku" trochę ich widziałam. Nie zamieniłabym mojej Whitney na żadnego z nich. Napewno wolałabym maliniaka od on-ka wystawowego jeżeli chodziłoby mi tylko o charakter i chyba nawet od on-ka użytkowego. Ale lubię wystawy, w związku z tym nie lubię chodzić w "ogonie" i dlatego trafił do mnie (po wielu przemyśleniach) rottek, ale jakoś dalej nie potrafię zrezygnować z on-ków. A może problem tkwi we mnie, może to ja jestem za "twarda" a nie one za "miękkie". Quote
asiunia Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 Hej!! Witam kochane panie,wreszcie weekend:p Quote
julieczka_poz Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 [IMG]http://img119.imageshack.us/img119/4066/jamnik4pg.th.jpg[/IMG] Jak dla mnie to wyglada troche jak jamnik. :p Quote
asiunia Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 Hej!! Juleczka a ktory adres kopiujesz? Bo ja 3 odo dolu i ladnie wchodzi Quote
lapiovra Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 Asiunai, cos chyba wydaje mi się, zmienilaśw swoim podpisie, czy dobrae zauwazylam? Wydaje mi się ze jest tam jakaś mila bużka? jakiejs znajomej mi dziewczyny? Chyba ze byla duzo wcześniej, a ja jestem taka mało spostrzegawcza? Quote
julieczka_poz Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 Kopiuje chyba raz drugi a raz trzeci i zawsze nijak nie wychodzi... Nie wiem co robie zle. Troche glupio mi tu tak eksperymentowac... Ale tak to juz jest ze zamiast uczyc sie opbslugi komputera i studiowac zarzadzanie i marketing to ja biegalam za pieskami i konikami i wloczylam sie pookolicy ze sztalugami:evil_lol: Oto skutki hehe. Bezrobocie i brak umiejetnosci wstawiania zdjec na forum :p Quote
zaba Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 Dzien doberek wszystkim!!!! Widze ze dziewczyny na fora zawitaly wkoncu:multi: Fotki w sumie te same co tu,a moze cos nowego wykombinujecie?:cool1: ja bardzo lubie ogladac nasze pociechy i tak samo wlepiac swoja:loveu: Zycze wszystkim milego dnia. Quote
asiunia Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 Hej!! Witam drogie panie;)Pani Aniu ma pani racje zmienilam troszke podpis-o jedno zdjecie tym razem moje:cool1:Widze ze Monia sie juz zajela zdjeciami wiec moja kolej bedzie nastepnym razem:cool3: Quote
zaba Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 U nas tez dzis sloneczko ladnie swieci ,my tez sprzatanie,gotowanie,obiadek ,aparat w reke i heja do parku:multi: Quote
Monika3 Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 Ja już mam posprzątane. Pogoda cudna więc zrobię obiadek i też na spacerek lecę. Mam nadzieję, że wszystkie dziś zrobimy fotki i wstawimy na fora :eviltong: Quote
Monika3 Posted February 19, 2006 Posted February 19, 2006 Witam wszystkich dzisiaj. Już nie nie ma dziś tak ładnej pogody. Chmurki jakieś, ach, szkoda gadać. No a Ania i Julka, gdzie fotki psiaków :lol: Quote
Monika3 Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 Aniu, z fotkami się wszystko da :) Można je przerabiać, obcinać, docinać, robić inne kolory, wklejać, przeklejać itp. Ja zawsze we wstawianiu fotek pomogę bez problemu :lol: Quote
lapiovra Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 Monika, to czekam w takim razie na twoją pomoc, ok.? Quote
Monika3 Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 Aniu fotki wrzuciłam na oba fora rottkowe już popołudniu. Gdzieś jeszcze mam je wrzucić, bo nie wiem:lol: . [IMG]http://img141.echo.cx/img141/188/wystawakielce20050580yf.jpg[/IMG] O to zdjęcie Ci chodziło. Quote
lapiovra Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 Monika, dokladnie o to zdjęcie. Tu jest jej 1 wystawa, i pierwsze Zw.Ml. MIala dokladnie rok i 1 miesiąc. Monika a na forum strefa.? bylam tam niedawno i nie widzialam. Ja jestem tylko trochę skrępowana, ze cię tak nagabuję. Quote
zaba Posted February 21, 2006 Posted February 21, 2006 Bry wszystkim!!! Faktycznie na kazdej fotce inaczej te popdalanie wychodzi jakies inne nasycenie kolorow,te np z wystawy sa u twej suki bardzo jasne,ale juz na innych spoko.Ale glowe ma bardzo piekna,a te faudki wedlug mnie sa duza zaleta bardzo ladnie wyglada:loveu: Milego dnia zycze wszystkim. Quote
bachar Posted February 21, 2006 Posted February 21, 2006 Żeby na fotkach nasycenie kolorów czerwonych (czyli podpalanie) było lepsze i niewyblakłe/rozmyte, zdjęcia powinny być robione wczesnym rankiem (najpóźniej godz. 10.00) lub po godz. 16.00. Wtedy kolor podpalania ma głębie i ładne wysycenie. Najgorsze dla koloru czerwonego/pomarańczowego są godziny południowe, przybierają wtedy odcień piaskowo-szary (w zależności od intensywności ww. koloru). Quote
lapiovra Posted February 21, 2006 Posted February 21, 2006 Bachar, zdjęcie buło robione na ringu, gdzies okolo godz.14, w pelnym słońcu. Robil je ktoś, kto strzelił pare fotek, na potrzebę forum. Też zależy czy pies ustawion pod słonce, czy inaczej. Ja o to podpalanie nie robię rwetesu. Są lepsze, ale to wcale nie jest zle. Quote
Monika3 Posted February 21, 2006 Posted February 21, 2006 Ja wychodzę z założenia, że nie ma co pisać o takich szczegółach, bo sa to rzeczy do podrasowania na zdjęciu, lepiej skupić się na budowie psa.Poza tą pomarszczoną głową to suka jest ładna, proporcjonalna, dobrze zbudowana. Jak dla mnie to bezapelacyjnie ocena doskonała:lol: Quote
zaba Posted February 24, 2006 Posted February 24, 2006 No i zaczyna sie weekend mam nadzieje ze sie dziewczyny rozpisza:mad: :mad: :mad: :mad: :mad: Pozdrawiam i zycze milego dnia. Quote
Recommended Posts