borys2001 Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Witam Jestem posiadaczem Wyżła Niemieckiego Krótkowłosego, suczka ma teraz 7 m-cy. Mam zamiar zacząć z nią przygodę z wystawami i tu pytanie. Czy łatwiej zacząć od wystawy mniejszej rangi, czy to nie ma znaczenia. W mojej okolicy najwcześniej jest Międzynarodowa w Katowicach i troszkę się obawiam. Będę też szukał handlera ze śląska, jeżeli kogoś możecie polecić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxishine. Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Zajrzyj jeszcze do galerii wyzlow. I tam też zadaj pytanie. Bo są tam miłośnicy wyzlow więc szybciej odpowiedzą niż tu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borys2001 Posted January 20, 2014 Author Share Posted January 20, 2014 Dzięki tak zrobię Lecz chodzi mi też ogólnie o to czy trudniej jest zdobyć dobrą ocenę psa na krajowej czy na międzynarodowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta30 Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Trudniej na międzynarodowej bo większa konkurencja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyu Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Spokojnie, 7 miesięczny psiak będzie wystawiany w klasie szczeniąt ;) spokojnie możesz jechać z sunią do Katowic. Sędzia zwróci uwagę jak rozwija się Twoja suczka wymieni jej wady i zalety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borys2001 Posted January 20, 2014 Author Share Posted January 20, 2014 7 m-cy teraz jak będzie wystawa to 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jo-jo Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Jeśli z moją matematyką jest jeszcze dobrze to w Katowicach będzie mieć raczej 9 miesięcy. Na twoim miejscu najpierw zaczerpnęłabym wiedzy od hodowcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borys2001 Posted January 20, 2014 Author Share Posted January 20, 2014 Urodzona 27 maj wiec w dniu wystawy będzie mieć 9 mcy i 20 dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyu Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Czyli jest w takim najnieszczęśliwszym wieku wystawowym, zależy jak się rozwija, bo jeśli jest mocno szczeniakowata to bym się wstrzymała, żebyście się nie zrazili. Jeśli jest mocna w typie , to spokojnie. W zeszłym roku nie było w Katowicach żadnej suczki w młodzieży. Nie ma reguły co do ilości w konkurencji. Nie znam tej sędziny, więc trudno mi się o niej wypowiedzieć, a to od niej wszystko zależy. W kwietniu macie krajową w Zabrzu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talagia Posted January 23, 2014 Share Posted January 23, 2014 Moim zdaniem jeśli to ma być pierwsza wystawa psa i wasza, to nie ma żadnego znaczenia jaka będzie ;) To ma być zabawa i bez sensu jechać z nastawieniem, że trzeba wszystko wygrać bo inaczej nie warto jechać. Jeżeli pies nie ma pojęcia o co chodzi i będzie brykał, to nawet samotność w stawce mu nie pomoże. Trzeba poćwiczyć, spotkać się z kimś, kto wystawia psy, zobaczyć jak to powinno wyglądać itp. Im później się zaczyna, tym trudniej - suka zaraz będzie wskakiwać do klasy pośredniej, a tam brykanie na ringówce i szczeniakowatość nie jest akceptowana. W młodzieży można jeszcze sobie pozwolić na małe braki - zwłaszcza w kraju ;) Jak dla mnie najnieszczęśliwszy wiek wystawowy to okres klasy pośredniej - ani to młodzież, ani dorosły :D Pytanie brzmi, czy chcecie zdobyć tylko ocenę, czy dobrze się bawić ;) Bo warto potraktować to jako świetną zabawę, pogadać z innymi właścicielami wyżłów, dostaniecie z całą pewnością maaaase dobrych rad i wskazówek, na każdej następnej wystawie będzie coraz łatwiej! :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwajcarka234 Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Na pewno jako początkująca będzie Ci ciężej na wystawie międzynarodowej... Na debiut proponuję krajową :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts