BIANKA1 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 [quote name='pucka69']brawo dla targowiska i dla świerzbu :) !!! a czy na Dworcu Świdnickim - dobrze mówię? - nadal jest targowisko?[/quote] Świebodzkim .......jest . Tam właśnie kupiła prośkę od jakiegoś faceta . I dobrze, że ją kupiła , bo mała była bardzo chora i sporo kosztowało jej leczenie :shake: Quote
agi_ Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Świnka z Palucha znalazła już nowy dom Mnie czeka rozmowa adopcyjna i zobaczymy............ Quote
pucka69 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 bianko - tam kupiłam moją klatkę, bardzo tanio - z 5 lat temu :) świebodzkim, rzecz jasna! Agi! to co? Mam dziewczynom pakować walizki?:) A Night dzwoniła i mówiła że dwaj chłopcy od niej najprawdopodobniej znaleźli dom u jej koleżanki z pracy !!! Hura! Quote
Bajon Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 o coś mnie zaciekawiło.... jak wygląda sprawa z przycinania ząbków? jak często to się robi? skąd mam wiedzieć że trzeba przyciać ? moje osoby mają co prawda twardą bułkę i kukurydze do ścierania zębów, oraz wapienko oczywiście, ale czy to wystarczy? Pazurki już przycinałam dwa razy ,drugi raz dzisiaj:cool3: ale z tymi ząbkami to mnie zabiłyście..... pzdr Quote
agi_ Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Pucka: zdecydowałyśmy się na te 2 dziewczynki ale przed nami jeszcze rozmowa jak możesz napisz o ich upodobaniach jedzeniowych, zwyczajach i charakterach od siebie dodam, że nie planuję aby siedziały w klatce non stop, chcę żeby po naszym powrocie do domu miały możliwość swobodnego biegania i kontaktu z nami. Nie szukam domownika/ów do obserwacji spoza prętów klatki. Moja ukochana świnka była ze mną 10 lat, oswojona jak pies i bardzo łagodna. Potem miałam też inne morświnki ale często były to dorosłe osobniki i z nie najlepszym doświadczeniem w kontaktach z ludźmi Quote
pucka69 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 bajonku - ja swoim świniom nigdy zębów przycinać nie musiałam. bianko - wytłumacz [B]UWAGA !!!! - w Realu - cat's dream 7l - 9,99 PROMOCJA![/B] agi - ola - jasna jest szefową, ale ostatnio andzia zaczyna "podskakiwać" dziś łaziły obie na wysokich nogach. ja wypuszczam je rzadko, ale widzę ze bardzo to lubią:) razem z moimi świnkami biegały. Lubią sianko, piją wodę z pojnika, uwielbiają ogórek, lubia jakbło i pomidor, marchewka jest błeeeee. Kolby znikają w iście zastraszającym tempie, jedzą granulat cavia nature pomieszany z supa guinea excel. Dostaja też ziółka i suszone różne rzeczy - z herbal pets czy herbal farm. Uwielbiają tez trawę i mleczyk. Quote
trolka Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 [quote name='Bajon']o coś mnie zaciekawiło.... jak wygląda sprawa z przycinania ząbków? jak często to się robi? skąd mam wiedzieć że trzeba przyciać ? moje osoby mają co prawda twardą bułkę i kukurydze do ścierania zębów, oraz wapienko oczywiście, ale czy to wystarczy?[/quote] moje świniaki dostawały jeszcze oprócz powyższych składników gałązki wierzbowe i to wystarczało... szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam nawet od weta o przycinaniu ząbków :crazyeye: a to nie uszkadza szkliwa?? Czy nie powoduje to bólu przy przycinaniu, a później przy jedzeniu? Muszę się trochę doszkolić, bo czekam na 2 świneczki z labo :) Quote
Karena Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 [quote name='Bajon']o coś mnie zaciekawiło.... jak wygląda sprawa z przycinania ząbków? jak często to się robi? skąd mam wiedzieć że trzeba przyciać ? moje osoby mają co prawda twardą bułkę i kukurydze do ścierania zębów, oraz wapienko oczywiście, ale czy to wystarczy? Pazurki już przycinałam dwa razy ,drugi raz dzisiaj:cool3: ale z tymi ząbkami to mnie zabiłyście..... pzdr[/quote] Bajon, jeżeli świnka ma suchy twardy pokarm, właściwie nie ma potrzeby przycinania. Problem z zębami widać wtedy, gdy świnka przestaje jeść ziarno, siano, lub próbuje je chwycić, ale jej to nie wychodzi i wypluwa. Wtedy trzeba sprawdzić siekacze no i [B]trzonowce[/B] - znajduja się wewnątrz pyszczka, bo najczęściej z nich biorą się takie problemy. Jeżeli trzonowce przerosną, weterynarz przycina je pod narkozą, potem trzeba świnkę karmić jakiś czas papkami, ale nie każda świnka podejmuje jedzenie i naprawdę dużo świnek mimo przebudzenia z narkozy, odmawia potem jedzenia i... wiadomo. Ale nie ma co sie martwić na zapas tylko obserwować i wyłapywać niepokojące objawy wcześnie i będzie ok. Quote
BIANKA1 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Córka chodziła z prośką do weta . Nie dawała jej gałązek , nie odrobaczya , bo wet nic jej nie mówił . Ja zabrałam świniaka do swojej wetki na odrobaczenie . Tam po oględzinach okazało się , że ma przerośnięte pazurki i dolne siekacze . Prośka miała problem z zamknięcięm ryjka . Wetka przycieła siekacze i nakazała podawanie twardego pokarmu i gałązek. Prośka ponoć nie lubi wapna i niechętnie je suchy chleb . Może te gałązki jej pomogą . Quote
seledynek Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Ok, czyli od Neigh żadnej świnki nie wezmę? Fajnie, że znalazły nowy dom :multi: Wiem, że może to głupie pytanie, ale wolę się spytać :P Czy lepiej od początku zamontować świnkom te poidełko z kulką, czy lepiej w miseczce dawać wodę? Quote
Karena Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 seledynek, chyba lepiej od razu poidełko, powinny szybko załapać o co chodzi. Z miseczki będą raczej wylewać wodę. ja daje w miseczce (popielniczka z grubego szkła, ciężka) na wybiegu, a w klatce maja poidełko swoją drogą. Quote
seledynek Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 [quote name='Karena']seledynek, chyba lepiej od razu poidełko, powinny szybko załapać o co chodzi. Z miseczki będą raczej wylewać wodę. ja daje w miseczce (popielniczka z grubego szkła, ciężka) na wybiegu, a w klatce maja poidełko swoją drogą.[/quote] No tak, ale wiem z doświadczenia, że świnki się czasem myją wodą i wtedy lepsza jest miseczka (u mojego chłopaka jest duża klatka i ciężka miseczka, więc problemu nie ma, ale w mniejszej klatce może być :/ dlatego pytam). Quote
Karena Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Nie słyszałam o tym, żeby świnki myły się wodą. Quote
seledynek Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 [quote name='Karena']Nie słyszałam o tym, żeby świnki myły się wodą.[/quote] Nasze siadają przy miseczce co jakiś czas maczają pyszczek, potem łapkami się po pyszczku "śmirgają" no i potem po ciałku :P Quote
pucka69 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 to niech siądą pod poidłem - tam na nie nakapie i niech się myją :) ja z Jadzią to miałam podejrzenie że ona nie tylko sie myje pod poidłem, ale wręcz - kąpie!!! Tak szybko wody ubywało :) Quote
seledynek Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 [quote name='pucka69']to niech siądą pod poidłem - tam na nie nakapie i niech się myją :) ja z Jadzią to miałam podejrzenie że ona nie tylko sie myje pod poidłem, ale wręcz - kąpie!!! Tak szybko wody ubywało :)[/quote] Ogólnie to wiem, że świnki w wodzie się nie myją. Ale to często tak wygląda :P Normalnie to śliną się myją. A tak w ogóle to wam jeszcze nie pokazywałam naszych kochanych ryjków :) Oto one trzy: [URL="http://grono.net/gallery/3978281/12/"][IMG]http://b12.grono.net/172/38/gallery-34371883-500x500.jpg[/IMG][/URL] [URL="http://grono.net/gallery/3978281/11/"][IMG]http://b62.grono.net/74/187/gallery-34371871-500x500.jpg[/IMG][/URL] Tutaj od lewej Brefcia i Pusia: [URL="http://grono.net/gallery/3978281/14/"][IMG]http://b0.grono.net/179/198/gallery-34371893-500x500.jpg[/IMG][/URL] A tutaj Chmurcia :) [URL="http://grono.net/gallery/3978281/8/"][IMG]http://b62.grono.net/25/193/gallery-32734398-500x500.jpg[/IMG][/URL] Mam nadzieję, że zdjęcia się wgrają :P A tak w ogóle to są to zdjęcia autorstwa mojego chłopaka :) Quote
bebebe1 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Zdjęcia są takie piękne, że ... eh. Jak Wy w ogóle robicie takie duże zdjęcia? Ja wklejam przy pomocy jakiegoś darmowego hostingu i one po kliknięciu się powiększają, ale na początku są malutkie i otwieranie ich bardzo długo trwa i ktoś mnie tu delikatnie opieprzył, żebym wklejała większe, a ja nie umiem, buuuu :placz: [B]Uwaga: trzonowce ścierają się na sianku. Na sian-ku. Koniec, kropka.[/B] Siekacze ścierają się na kolbach i innych twardych rzeczach (sucha bułka, chlebek). Ale z siekaczami jest sprawa prostsza i to nie ten temat :) [B]Wniosek: świnka sianko musi mieć ZAWSZE![/B] Quote
Karena Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 seledynek, masz prawdziwe piękności. Fajne te domki, widziałam coś takiego ostatnio w ogrodniczym, ale nie kupiłam, może wprzyszłości sie skuszę. bebebe1 - ja też wcześniej nie umiałam, TZ mi chyba 100 razy tłumaczył :evil_lol: Robię tak: otwieram fotkę za pomocą adobe photoshop, ucinam lub nie w zależności do potrzeb, potem w pasku na górze jest zakładka "image" jak klikniesz na to, rozwinie Ci sie dalej i ta będzie "image size" ustawiam 400 lub 500 pikseli (width), reszta sama się ustawi i "ok" , jak będziesz zamykała zdjęcie, zapyta czy zachować zmiany. Potem takie zdjęcie wrzucam na fotosik i wstawiajac na forum wybieram "bezpośredni link do zdjęcia" i gotowe ;) Quote
bona_46 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 bebebe, skorzystaj z tego [URL]http://www.mfoto.pl/[/URL] bardzo proste i po polsku:lol: wkleja się ostatni link Quote
Karena Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 bona_46 czy obrazek dotarł? wysłałam w poniedziałek. Quote
bebebe1 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Dzięki, dziewczyny za instrukcje - jutro je przeanalizuję bardzo dokładnie, ale i bardzo powoli, bo teraz już zasypiam, miałam ciężki dzień :) Quote
bona_46 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 [quote name='Karena']bona_46 czy obrazek dotarł? wysłałam w poniedziałek.[/quote] tak, dotarł, dziekuję bardzo, jest bardzo ładny:loveu: tylko ten idiota listonosz koniecznie chciał go wepchnąć do skrzynki na listy i jest troche zgięty:angryy: ale niedużo, prawie nie widać, dobrze, że był zafoliowany pieniążki wpłaciłam Quote
Karena Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 [quote name='bona_46']tak, dotarł, dziekuję bardzo, jest bardzo ładny:loveu: tylko ten idiota listonosz koniecznie chciał go wepchnąć do skrzynki na listy i jest troche zgięty:angryy: ale niedużo, prawie nie widać, dobrze, że był zafoliowany pieniążki wpłaciłam[/quote] Dzięki :loveu: Co do listonosza...:mad::mad::mad: Od tej chwili obrazki będę wysyłać InPostem, o ile ktoś kupi jeszcze na bazarku :diabloti: - oni mają twarde koperty i może nie maja listonoszy - idiotów :evil_lol: Quote
bona_46 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 a są aktualnie jakieś obrazki na bazarku? Quote
Karena Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Jest jeden, bo nie miałam więcej weny twórczej :evil_lol: i czasu . W moim podpisie jest link do bazarku. Quote
Recommended Posts