Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='FredziaFredzia']Śliczna ta myszka.
Ja kiedyś miałam trzy - czarną, łaciatą i szaro-białą. Wolę myszy niż chomiki, zdecydowanie. ;)[/QUOTE]

Ja również wolę je od chomików, są bardziej kontaktowe i ruchliwe, można się nieźle uśmiać obserwując je ;) zwłaszcza jak są w większym stadzie, miałam 10 dziewczyn, teram mam tylko 6 ale i tak różne dziwne rzeczy robią :evil_lol:

Posted

[quote name='C&B']Biedna Silver :-(

Mi już została jedna dziewczyna, 15 miesięczna, z guzem... :placz:[/QUOTE]

Ja właśnie jestem po rozmowie z hodowcą i doszłyśmy do wniosku że to jest TEN moment :-( jutro pozwolę jej odejść, bo prawdopodobnie odczuwa ból, ale jak to mysz, nie pokazuje tego po sobie.

Tak czytałam na wątku, przykro mi.
A ty nie brałaś myszy po mnie? jakoś mi się wydaje tak że miałaś dużo później myszy więc powinny być młodsze? czy się mylę?

Posted

Brałam później, ale już podrośnięte trochę. We wrześniu urodzone ;)

Moja emerytka też już nie długo zostanie uspana, guz jest sporawy, ona sama aktywnością już nie grzeszy, teraz jeszcze sama została..

Posted

[quote name='C&B']Brałam później, ale już podrośnięte trochę. We wrześniu urodzone ;)

Moja emerytka też już nie długo zostanie uspana, guz jest sporawy, ona sama aktywnością już nie grzeszy, teraz jeszcze sama została..[/QUOTE]

Ach no tak, to wiele wyjaśnia ;)
u mnie zostały 14 miesięczna Zorina, 13 miesięczne Cirina i Darc, 12 miesięczna Blair, 15 miesięczna Silver i Afera która ma na pewno ponad rok, ale nie wiem ile dokładnie bo ona jest labo
wszystkie się starzeją pomału

Posted

Czy ten guz nie jest przypadkiem operacyjny? jeżeli przemieszcza się pod skórą, to myśle że można ryzykować. Gorzej jak nie, jest dosyć blisko węzlów chłonnych.

Posted

[quote name='Fauka']Czy ten guz nie jest przypadkiem operacyjny? jeżeli przemieszcza się pod skórą, to myśle że można ryzykować. Gorzej jak nie, jest dosyć blisko węzlów chłonnych.[/QUOTE]

To prawdopodobnie chłoniak lub rak kości z większym naciskiem na to drugie. Guz jest twardy i się nie przesuwa. Nawet jeśli byłby operacyjny to nie mam u siebie niestety weta. który by się tego podjął :roll: z Moniką z Mystic Rodents, bo od niej jest mała, stwierdziłyśmy że najwyższy czas jest pozwolić jej odejść, bo prawdopodobnie odczuwa ból i to duży.

----------------
edit:

Silver odeszła :-(

Posted

[quote name='Molowe']dla Silver :candle::candle::candle:[/QUOTE]

dzięki
Teraz jest jej lepiej na pewno :-(

[CENTER]Moli w nowych szelach

[IMG]http://img819.imageshack.us/img819/3366/dsc7705d.jpg[/IMG]
[/CENTER]

Posted

[quote name='Tepes'][COLOR=blue]eh przerąbane ztymi myszkami, że tak krótko żyją:(

o matko Molinda gangster świetnie wygląda:evil_lol:[/COLOR][/QUOTE]

no niestety...

Molindzie chce dokupić emblemat z napisem "Policja" :diabloti: to jest na rzep więc można zmieniać, a policja wzbudzi dużo kontrowersji na mieście, a ja lubię ludzi szokować :evil_lol: już słyszę te pytania "czy ona faktycznie pracuje w policji?" :cool3:

Posted

Tak sobie zaglądam, bo mimo, że Moli nie jest moim typem psa ;) ale za to myszorki to masz pierwsza klasa :cool3: W czasach swojej świetności miałam z 11 myszek, większość laboratorki i 2 1/2 rasowe (czyt. rasowa puściła się z lab. ;) ) ale wyglądały jak rasowe, duże uszy, większe - jedna black&tan i druga himalajka.

Miałam same samice więc się nie rozmnażały, ale uwielbiałam po prostu patrzeć na ich skomplikowane relacje społeczne, budowanie gniazda, zwinność, kombinatorstwo itp. Teraz niestety nie mogę sobie na myszaki pozwolić, wszyscy zgodnie twierdzą, że śmierdzą :roll: Ale jak tylko będę mieć warunki to na pewno wznowię "myszarnię". Tym razem w jakimś terrarium, coby zapach był mniej intensywny ;).

Co do Silver ['] jedna z moich myszek też miała guza, nazywała się Pitbull ;) (była w biało-brązowe łaty z łatką na około oka, super to wyglądało) i pod koniec ten guz był naprawdę ogromny :-( Niestety myszy są chyba predysponowane do takich zmian i ogólnie nowotworów.

Posted

[quote name='Avaloth']Biedna malutka :-(

szele świetne ;)[/QUOTE]

dzięki ;)

[quote name='Amber']Tak sobie zaglądam, bo mimo, że Moli nie jest moim typem psa ;) ale za to myszorki to masz pierwsza klasa :cool3: W czasach swojej świetności miałam z 11 myszek, większość laboratorki i 2 1/2 rasowe (czyt. rasowa puściła się z lab. ;) ) ale wyglądały jak rasowe, duże uszy, większe - jedna black&tan i druga himalajka.

Miałam same samice więc się nie rozmnażały, ale uwielbiałam po prostu patrzeć na ich skomplikowane relacje społeczne, budowanie gniazda, zwinność, kombinatorstwo itp. Teraz niestety nie mogę sobie na myszaki pozwolić, wszyscy zgodnie twierdzą, że śmierdzą :roll: Ale jak tylko będę mieć warunki to na pewno wznowię "myszarnię". Tym razem w jakimś terrarium, coby zapach był mniej intensywny ;).

Co do Silver ['] jedna z moich myszek też miała guza, nazywała się Pitbull ;) (była w biało-brązowe łaty z łatką na około oka, super to wyglądało) i pod koniec ten guz był naprawdę ogromny :-( Niestety myszy są chyba predysponowane do takich zmian i ogólnie nowotworów.[/QUOTE]

w moim typie M. też zdecydowanie nie jest, ale no cóż - nie zawsze ma się takiego psa jakiego by się chciało :evil_lol:

Najliczniejsze stado u mnie to 10 myszek - 9 rasowych i jedna labo, zostało mi 5 tylko, ale stada nie będę już powiększać. Same kobity oczywiście. Zaczęło się od jednej, skończyło na 10, bo to strasznie wciąga :evil_lol: też uwielbiam patrzeć na nie, podglądać ich dziwaczne pomysły np. oglądając film na komputerze, często je puszczam na biurko i robią mi rewolucję i przemeblowanie :p tak się rozpychają że są w stanie poprzesuwać głośniki.
Ja mam klatki plastikowe, praktycznie bez prętów ale zapach i tak czuć, a raczej było czuć bo znalazłam super trociny które tak wchłaniają zapach że go praktycznie nie czuć, jak kiedyś musiałam sprzątać co 3 dzień, to teraz wytrzymują 2 tygodnie, a przy większym stadzie to już wyzwanie :evil_lol: u mnie też wszystkim obecność myszek przeszkadza, ale się mówi trudno :diabloti: ja ich nie wyrzucę ;)

Wbrew pozorom myszy nie chorują często, weź pod uwagę ich krótki żywot, one zaczynają chorować dopiero pod koniec życia, nam się wydaje że szybko, bo to 1,5 roku ucieka jak nic. U mnie dwie dziewczyny odeszły przez nowotwór, wcześniej była to samiczka black, ale miała całkiem inny nowotwór, strasznie napuchła, reszta dziewczyn odeszła ze starości, zaczęły tracić na wadze, zaczynały coraz gorzej oddychać i odchodziły.

Posted

szkoda biednego myszorka, że musiała tak cierpieć....
[quote name='Amber']Tak sobie zaglądam, bo mimo, że Moli nie jest moim typem psa ;) ale za to myszorki to masz pierwsza klasa :cool3: W czasach swojej świetności miałam z 11 myszek, większość laboratorki i 2 1/2 rasowe (czyt. rasowa puściła się z lab. ;) ) ale wyglądały jak rasowe, duże uszy, większe - jedna black&tan i druga himalajka.

Co do Silver ['] jedna z moich myszek też miała guza, nazywała się Pitbull ;) (była w biało-brązowe łaty z łatką na około oka, super to wyglądało) i pod koniec ten guz był naprawdę ogromny :-( Niestety myszy są chyba predysponowane do takich zmian i ogólnie nowotworów.[/QUOTE]

mastomysy nie pachną prawie w ogóle ;) mój pies przy nich może sobie stać i dopóki się nie ruszają to ich nawet zauważa, na szczury czy myszy reaguje momentalnie. No i jest to na prawdę wybawienie jak się ma takich masto 30 :diabloti: i są szalenie interesujące, podejrzewam że nawet bardziej niż zwykłe myszy :)

Posted

Co do psa to rozumiem doskonale, całe życie miałam jamniki, a marzyłam o... dobermanie :lol: Tylko moje marzenie już się spełniło, mam nadzieję, że i twoje też dojdzie do skutku niebawem ;).

Możesz mi podać nazwę tych magicznych trocin? :cool3: Przyda się na później ;). Ja w ogóle marzyłam o takiej klatce [url]http://allegro.pl/klatka-dla-myszy-szczura-100-cm-7mm-odstep-i1960787563.html[/url] żeby trzymać tam naprawdę dużo myszy :eviltong: ale chyba jednak bardziej postawię na taką [url]http://allegro.pl/super-klatka-dla-myszki-chomika-alex-promocja-i1963173766.html[/url] i mniej myszy :lol: Terra jest dobre, bo myszy kopiąc przynajmniej nie rozrzucają wszędzie trocin, żarcia i innych rzeczy ;). Wcześniej trzymałam je w normalnej klatce po chomiku i mimo podwyższonej kuwety, robiły śmietnik dookoła.

O masto nie wiem dużo, można je trzymać ze zwykłymi myszami?

Posted

[quote name='Unbelievable']szkoda biednego myszorka, że musiała tak cierpieć....

mastomysy nie pachną prawie w ogóle ;) mój pies przy nich może sobie stać i dopóki się nie ruszają to ich nawet zauważa, na szczury czy myszy reaguje momentalnie. No i jest to na prawdę wybawienie jak się ma takich masto 30 :diabloti: i są szalenie interesujące, podejrzewam że nawet bardziej niż zwykłe myszy :)[/QUOTE]

no niestety...

nie przyglądałam się zachowaniu masto jakoś specjalnie, ale uważam że myszy są znacznie ładniejsze :diabloti:

[quote name='Amber']Co do psa to rozumiem doskonale, całe życie miałam jamniki, a marzyłam o... dobermanie :lol: Tylko moje marzenie już się spełniło, mam nadzieję, że i twoje też dojdzie do skutku niebawem ;).

Możesz mi podać nazwę tych magicznych trocin? :cool3: Przyda się na później ;). Ja w ogóle marzyłam o takiej klatce [URL]http://allegro.pl/klatka-dla-myszy-szczura-100-cm-7mm-odstep-i1960787563.html[/URL] żeby trzymać tam naprawdę dużo myszy :eviltong: ale chyba jednak bardziej postawię na taką [URL]http://allegro.pl/super-klatka-dla-myszki-chomika-alex-promocja-i1963173766.html[/URL] i mniej myszy :lol: Terra jest dobre, bo myszy kopiąc przynajmniej nie rozrzucają wszędzie trocin, żarcia i innych rzeczy ;). Wcześniej trzymałam je w normalnej klatce po chomiku i mimo podwyższonej kuwety, robiły śmietnik dookoła.

O masto nie wiem dużo, można je trzymać ze zwykłymi myszami?[/QUOTE]

hmm teoretycznie już mogłabym na upartego sprowadzić drugiego psa do domu, ale to nie o to chodzi ;)

ta pierwsza super :loveu: ile opcji do meblowania
Tą drugą mam ja, tzn. mam alexa ale dodatkowo z tunelami, mieści się w nim ok 4 myszek. Jest nawet fajna, na plus że się nic z niej nie wysypie :evil_lol: po za tym można łączyć latki poprzez tunele, ja mam tak zrobione :) także jak najdzie cię ochota na powiększenie stada to możesz powiększyć mieszkanie
trociny nazywają się chipsi i są naprawdę super

Masto i myszy to dwa różne gatunki, nie trzyma się ich razem

Posted

[quote name='NightQueen']no niestety...

nie przyglądałam się zachowaniu masto jakoś specjalnie, ale uważam że myszy są znacznie ładniejsze :diabloti:[/QUOTE]

myszy mają przede wszystkim dużo więcej fajnych kolorów ;) bo wydaje mi się że z wyglądu nie różnią się jakoś bardzo :hmmmm: ale przynajmniej nie śmierdzą :diabloti:
swoją drogą muszę kupić takiego alexa albo coś bo mi młode myszory przez pręty uciekają :diabloti:

Posted

[quote name='Unbelievable']myszy mają przede wszystkim dużo więcej fajnych kolorów ;) bo wydaje mi się że z wyglądu nie różnią się jakoś bardzo :hmmmm: ale przynajmniej nie śmierdzą :diabloti:
swoją drogą muszę kupić takiego alexa albo coś bo mi młode myszory przez pręty uciekają :diabloti:[/QUOTE]

nawet nie o kolory chodzi, jakieś takie pyszczki mają urodziwsze ;)

A jakie masz odstępy między prętami?
Ku sobie pudła z Ikei - samle, zrób otwory i zamocuj siatkę, fajnie się sprawdzają w hodowlach, siatkę sobie kupisz z oczkami 0,4 cm i małe się nie przecisną, wyjdzie ci taniej niż alex

Posted

[quote name='NightQueen']nawet nie o kolory chodzi, jakieś takie pyszczki mają urodziwsze ;)

A jakie masz odstępy między prętami?
Ku sobie pudła z Ikei - samle, zrób otwory i zamocuj siatkę, fajnie się sprawdzają w hodowlach, siatkę sobie kupisz z oczkami 0,4 cm i małe się nie przecisną, wyjdzie ci taniej niż alex[/QUOTE]
no w sumie fakt, masto mają strasznie wyłupiaste oczy :diabloti:

nie wiem, ale są małe, jakieś 7-8mm :roll: właśnie teraz te łażące maluchy trzymam w pudle plastikowym, ale nigdzie nie mogę znaleźć siatki o tak małym rozstawie na metry :roll: wszędzie sprzedają całe rolki.... a też musi być mocna bo inaczej przegryzą i wyjdą... i przykrycie jest mocno prowizoryczne

Posted

[quote name='Unbelievable']no w sumie fakt, masto mają strasznie wyłupiaste oczy :diabloti:

nie wiem, ale są małe, jakieś 7-8mm :roll: właśnie teraz te łażące maluchy trzymam w pudle plastikowym, ale nigdzie nie mogę znaleźć siatki o tak małym rozstawie na metry :roll: wszędzie sprzedają całe rolki.... a też musi być mocna bo inaczej przegryzą i wyjdą... i przykrycie jest mocno prowizoryczne[/QUOTE]

Ja kupiłam w sklepie rzemieślniczym, w takich poszukaj, bo w dużych sprzedają całymi rolkami. Pytałam też na allegro i by mi odcięli tylko że z przesyłką dużo wychodzi.
Nie wiem z jakiego metalu jest moja siatka, ale ciężko było ją nożycami do metalu ciachać, myszy nie są w stanie jej przegryźć.

Posted

[quote name='NightQueen']Ja kupiłam w sklepie rzemieślniczym, w takich poszukaj, bo w dużych sprzedają całymi rolkami. Pytałam też na allegro i by mi odcięli tylko że z przesyłką dużo wychodzi.
Nie wiem z jakiego metalu jest moja siatka, ale ciężko było ją nożycami do metalu ciachać, myszy nie są w stanie jej przegryźć.[/QUOTE]

ok, dzięki za wskazówkę ;) tylko teraz muszę znaleźc taki sklep :evil_lol:

Posted

A jakie trociny wynalazłaś, że nie cuchnie? :razz:
Bo moja jest na żwirku, 5 dni i smierdzi niemiłosiernie, od jednej :evil_lol: Ale to jest wyjątkowo cuchnący osobnik :diabloti: