Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ok wróćmy do pana Zenka i jego córki Jadzi.
Oczywiście nie można nikogo zmusić do miłości do psa. Nawet jak był to ukochany pies zmarłego Taty. Ale masz umowę na gębę, i córka Jadzia ma w nosie Twoje ustalenia z Panem Zenkiem. I wystawia Twojego psa na sprzedaż, i kupuje go od niej Pani Krystynka. Ponieważ piesek ma papiery zaczyna jeździć z nim na wystawy robić uprawnienia etc ( to jest ta opcja lepsza) gorsza jest gdy Pani Krystynka tego psa używa w swojej hodowli w stowarzyszeniu "Cztery Łapy" . Ona podpisała umowę kupna-sprzedazy z Pania Jadzią, psa juz nigdy nie odzyskasz. Bo wszystko przebiegło zgodnie z prawem.

A ja podpisuję z panem Zenkiem umowę w której jest pierwokup. I Pani Jadzia chcąc sprzedac psa, musi mnie o tym fakcie poinformować. Wiec taki pies do pani Krystynki nie trafi. A nawet jak Pani Jadzia nie przestrzegała tego punktu umowy i bez mojej wiedzy sprzedała psa Pani Krystynce to ja w sadzie sprawę wygram i psa odzyskam.

Taka jest różnica.

• Replies 479
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Vectra']

papier to kwestia wyboru

tylko tak serio , to sam papier , to jak papier toaletowy
i to pisałam dużo wcześniej , że jeśli obie strony nie dogadają się w zrozumieniu ... to szkoda lasu ;)
wtedy takiej osobie się psa nie sprzedaje , bo gdy nie kuma słów ... nie będzie przestrzegać żadnego zapisu w umowie , choćby notarialnego

dalej nie mam odpowiedzi , jak wyegzekwować rozmnożenie na lewo suki , mimo zakazu w umowie pisemnej
teoria że zapis jest , była przerabiana
teraz życie ;) co w takiej sytuacji

[/QUOTE]

Papier powinien być OBOWIĄZKIEM a nie kwestią wyboru. Poza tym papier chociażby ze względu na Skarbówkę jest obowiązkowy...

To czy umowa jest papierem toaletowym to zależy od tego jak profesjonalnie jest napisana.

A co do zapobiegania rozmnażaniu psa, można chociażby mieć karę umowna w wysokości 100 tys (lub innej wielkości) za rozmnożenie psa poza FCI.

Posted

teoria jest cudowna

kwestia skarbówki , to już zupełnie co innego - tu sporządza się stosowny dokument
rozmawiamy o umowach nakazowych , bo na tym temat się zaczął
i egzekwowaniu tych nakazów

Posted

[quote name='Vectra']Jeszcze nie widziałam umowy , która by miała zapis - co z psem po śmierci ;)[/QUOTE]
To widać ;) Podobnie jak i innych umów, o których się tu pisze :lol:

Ale gdybyś chciała coś na ten temat poczytać, to znajdziesz dwa materiały w najblizszym tj. styczniowym numerze Przyjaciela Psa. Powinien ukazać się po 20.12.

Dziękuję za dyskusję. Ja już mówię passsss ;)

Posted

[quote name='Vectra']teoria jest cudowna

kwestia skarbówki , to już zupełnie co innego - tu sporządza się stosowny dokument
rozmawiamy o umowach nakazowych , bo na tym temat się zaczął
i egzekwowaniu tych nakazów[/QUOTE]

nie.

nie rozmawiamy o umowach nakazowych.
rozmawiamy o umowie kupna/sprzedazy psa.

Posted

jak chcecie umów , to mam pisane przez prawników :)
więc proszę mi tu nie wmawiać
nie wypowiadam się w tematach , które są mi obce
akurat te umowowe tematy są mi bardzo bliskie

i mam w związku z tym , gwarancję , że żadnemu mojemu szczeniakowi krzywda się nie stanie
bo i ja i właściciele tych psów , mamy wszelkie tematy wyjaśnione do bólu
tak by każdy spał spokojnie , czuł komfort , a nasze stosunki były przyjacielskie

Posted

[quote name='Vectra']

dalej nie mam odpowiedzi , jak wyegzekwować rozmnożenie na lewo suki , mimo zakazu w umowie pisemnej
[/QUOTE]

no raczej nie dostaniesz odpowiedzi na to pytanie, bo umowa ma chronic szczenie przed tym, aby nie zostalo w przyszlosci rozmnozone na lewo:))))
hodowcy przedstawiajac umowe chca zapobiec rozmnozeniu psa ze swoim przydomkiem w ten sposob, a nie taki proceder egzekwować...
jesli ktos chce egzekwować rozmnazanie swoich psow na lewo to faktycznie...po co mu umowa:evil_lol:

Posted

[quote name='Vectra']jak chcecie umów , to mam pisane przez prawników :)
więc proszę mi tu nie wmawiać
nie wypowiadam się w tematach , które są mi obce
akurat te umowowe tematy są mi bardzo bliskie

i mam w związku z tym , gwarancję , że żadnemu mojemu szczeniakowi krzywda się nie stanie
bo i ja i właściciele tych psów , mamy wszelkie tematy wyjaśnione do bólu
tak by każdy spał spokojnie , czuł komfort , a nasze stosunki były przyjacielskie[/QUOTE]

czyli ty sama z siebie nie proponujesz nabywcy podpisania umowy?

Posted

[quote name='a_niusia']czyli ty sama z siebie nie proponujesz nabywcy podpisania umowy?[/QUOTE]
jak byś czytała uważnie , to byś zrozumiała co piszę :)

ja z każdym nabywcą rozmawiam na każdy temat
propozycje daje swoje , ale również dostosowuje się do propozycji nabywcy

kwestia umowy między nami i treści w niej zawartej , to jest istota naszego porozumienia
więc sam papier , nie daje takiego pola do "popisu" co dogadanie wsiego na gębę

powtórzę , zakup psa , to nie zakup trampek

Posted

proste pytanie, prosta odp.

czy zawsze podpisujesz umowe kupna/sprzedazy z nabywcami swoich szczeniat?
wystarczy odp tak lub nie:)))

zreszta, nie obraz sie, ale uwazne czytanie twoich postow jest troche trudne skoro np chcesz "egzekwowac rozmnazanie suki na lewo":))))

Posted

Ja chce egzekwować ? nie , to wy chcecie zapisów w umowach :)
pytałam was , jak chcecie to egzekwować

nie muszę takiej kwestii egzekwować , bo szczegółowo omawiam tą kwestie z każdym nabywcą szczeniaka
i wychodzi , że wsio co poszło w ręce nie hodowców już jest wysterylizowane
bez nakazu na papierze :) czyli można osiągnąć sukces , rozmawiając , tłumacząc

nie odpowiem Ci ani tak ani nie , nie mogę odebrać ci zabawki
no musisz mieć jakiś słodki argument w rąsi .... taki jak socjal z suchą karmą
dodaj jeszcze boomery i las
czym będziesz błyszczeć na innych wątkach :)

Posted

no jesli chodzi o socjal z sucha karma to sama napisalas, ze w hodowli szczeniaka mozna socjalizowac tylko z sucha karma, pamietam to:)))
to dla mnie jednak zaden argument w tej dyskusji:)))

no wlasnie powiem ci, ze zapisy w umowach maja sluzyc zupelnie czemus odwrotnemu niz egzekwowanie rozmnazania suk na lewo:))
zapisy w umowie maja taka suke przed tym zabezpieczac.

w sumie jak nie masz umow to i tak niczego nie zmienia w tym przypadku, bo zeby miec umowe to trzeba ja jeszcze napisac, a jesli ktos chce egzekwowac cos, co jest dla psa szkodliwe...to nie za dobrze:))

Posted

wiesz , bo serio to nic o mnie nie wiesz
ale starasz się to pokazać inaczej :) czytając trzeba myśleć , a nie onanizować się częścią zdania

i na tym polega moja zabawa , z tobą zabawa

Posted

dyskusja jest o teorii i marzeniach
a ja piszę o realnym świecie i podejścia do siebie ludzi

zaufanie i zrozumienie i wtedy nie trzeba nakazywać i egzekwować

a temat był o ratach ;) ale fakt faktem jedno z drugim ma dużo wspólnego.

Posted

nie.

dyskusja jest o umowie kupna/sprzedazy psa i to nie sa teorie czy marzenia, ale fakty.

i bardzo dziwi mnie, ze jako hodowca unikasz odpowiedzi na pytanie, czy podpisujesz taka umowe czy nie.

Posted

[quote name='a_niusia']

no wlasnie powiem ci, ze zapisy w umowach maja sluzyc zupelnie czemus odwrotnemu niz egzekwowanie rozmnazania suk na lewo:))
zapisy w umowie maja taka suke przed tym zabezpieczac.

)[/QUOTE]
No ale powiedzmy, że kowalski podpisuje umowę z tymi wszystkimi pięćdziesięcioma punktami żeby mieć to z bani i po prostu mieć psa, ale ogólnie tą umowę ma w dupie i tak robi co chce, to jak Ty teraz wyegzekwujesz od niego to, że rozmnożył sukę na lewo? Myślę, że sama nawet tego nie wiesz.

Posted

[quote name='Rinuś']No ale powiedzmy, że kowalski podpisuje umowę z tymi wszystkimi pięćdziesięcioma punktami żeby mieć to z bani i po prostu mieć psa, ale ogólnie tą umowę ma w dupie i tak robi co chce, to jak Ty teraz wyegzekwujesz od niego to, że rozmnożył sukę na lewo? Myślę, że sama nawet tego nie wiesz.[/QUOTE]

niezaleznie od tego, jak to zrobie, podpisana przez kowalskiego umowa jest jedyna podstawa, dzieki ktorej bede mogla to zrobic.
nie sadzisz?

Posted

nie jesteś nabywcą szczeniaka u mnie
więc nie mam obowiązku Ci odpowiadać

ta wiedza akurat tobie jest zbędna , z w/w powodu

gdybyś chciała zrozumieć co napisałam , to byś sama wywnioskowała

dam Ci wskazówkę - nie sprzedaję szczeniąt ludziom , do których nie mam zaufania
bo papier nie daje żadnej gwarancji , a szarpać się po sądach nie lubię

więc nie masz odpowiedzi ani tak ani nie
to mają tylko wyłącznie nabywcy szczeniąt

Druga kwestia , wszystkie psy jakie mam w domu , są nabyte na gębę. IMPORTY też.
zaufanie to jest coś , na co długo się pracuje - a samym papierem zaufania się nie zdobędzie

Indywidualne podejście do nabywcy , to jest klucz do sukcesu :)
To że ktoś zgadza się na podpisane sterty papieru , nie oznacza że kupi u mnie psa

Posted

[quote name='Vectra']nie jesteś nabywcą szczeniaka u mnie
więc nie mam obowiązku Ci odpowiadać

ta wiedza akurat tobie jest zbędna , z w/w powodu

gdybyś chciała zrozumieć co napisałam , to byś sama wywnioskowała

dam Ci wskazówkę - nie sprzedaję szczeniąt ludziom , do których nie mam zaufania
bo papier nie daje żadnej gwarancji , a szarpać się po sądach nie lubię

więc nie masz odpowiedzi ani tak ani nie
to mają tylko wyłącznie nabywcy szczeniąt

Druga kwestia , wszystkie psy jakie mam w domu , są nabyte na gębę. IMPORTY też.
zaufanie to jest coś , na co długo się pracuje - a samym papierem zaufania się nie zdobędzie

Indywidualne podejście do nabywcy , to jest klucz do sukcesu :)
To że ktoś zgadza się na podpisane sterty papieru , nie oznacza że kupi u mnie psa[/QUOTE]

powiem ci, ze to jest takie pierd*lenie kotka za pomoca mlotka.
niby wypowiadasz sie w dysusji o umowach, odkrywasz, ze jednak dla wiekszosci hodowcow umowa jest niezbedna, sama umow nie podpisujesz i potem wychodzisz z testem jak z przedszola "wiem, ale nie powiem".

troche to wyglada tak, jakby temat zrobil sie dla ciebie malo wygodny.

Posted

temat jest dla mnie bardzo wygodny , szczególnie że oczekuje szczeniąt :)
i przyszli nabywcy są do tego tematu skierowani - tu serdecznie pozdrawiam

sprzedaż szczenięcia , to nie sprzedaż auta
bo tak serio , to kogo obchodzi co kto z autem robi
chociaż w moim przypadku , no cóż - akurat jest troszkę inaczej :evil_lol:
bo auta które sprzedaje , pozostają w moim życiu na długo ... z racji prowadzonej działalności :grins:
aczkolwiek nie nakazuje serwisowania u mnie samochodów , pozostaje wolny wybór nabywcy

Podpisanie papieru dla podpisania , akurat mnie nie interesuje
ludzie by osiągnąć korzyść , podpiszą wszystko - nie zastanawiając się nad ew konsekwencjami

Ja nie lubię życia w ramkach - dlatego też nie biorę zadatków , zaliczek

a to wsio składa się na budowanie zaufania

a umowa , tak jak np w Twoim przypadku , też uległa zmianie ... ze względu na chociażby wypadki losowe
nie wiem czy uwzględniałaś to w rozmowach z hodowcami .... że coś takiego istnieje ... jak wypadki losowe

By zawrzeć jakąkolwiek umowę czy pisemną czy ustną , musi być porozumienie , zrozumienie obu stron
ale takie serio serio , a nie dla świętego spokoju

hodowla psów , to nie urząd gminy ;)

Posted

ciagle odwolujesz sie do mojej umowy...
w jakim stopniu ulegla zmianie? ze pies w czasie rekonwalescencji nie jest wystawiany?
na serio uwazasz, ze ta umowa ulegla zmianie?
badzmy szczerzy-to nie jest zadna zmiana umowy, po prostu pies w tej chwili ma ogolona lape, a ze na drugiej ma wlosow tyle, ile mlody yeti, nie moze biegac po ringu.
umowa miedzy mna a hodowca w ogole nie ulegla zmianie.

chcesz gadac o mojej umowie, a o swoich siedzisz cicho, co?:)))))
bo juz mnie wygodnie, skoro ich nie ma:)))

pies to nie auto, ale czasem tyle, ile auto kosztuje.
i tylo idiota kupi go na gebe.

Posted

ale co chcesz wiedzieć o moich umowach
jak już o nich tu dużo napisałam

chcesz zobaczyć druk i wtedy będziesz piszczeć do monitora ?
tej frajdy Ci nie dam ... możesz się jarać że umów nie mam :)
żeby było spoko i w porzo :evil_lol:

Posted

[quote name='a_niusia']niezaleznie od tego, jak to zrobie, podpisana przez kowalskiego umowa jest jedyna podstawa, dzieki ktorej bede mogla to zrobic.
nie sadzisz?[/QUOTE]
Ale prawda jest taka, że gówno zrobisz i chyba czas się z tym pogodzić :p