Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='vesna30']666 wejść na gratkę
Mam nadzieję że to dobrze wróży........[/quote]

Oby, bardzo tego psu życzę. Trafiłam na jego wątek przypadkiem. Pies piękny o ciekawym umaszczeniu dla onka . Ponieważ z pierwszej strony nic się o psie konkretnego nie dowiedziałam, przerzuciłam ileś stron na chybił trafił i trafiłam na linki z ogłoszeniami.
Po przeczytaniu ogłoszenia moje odczucie.
O psie dowiedziałam się tylko, że ma 9 lat.

A co chciałabym się dowiedzieć?
wielkość, stan zdrowia, przystosowanie do warunków życia w mieszkaniu,
stosunek do człowieka, dzieci , psów (może kotów), chodzenie na smyczy, karność, jakieś komendy, czystość, .....

Po tych informacjach mogłabym zastanowić się, czy to jest pies dla mnie.

Jeżeli czytelnik dowiaduje się, tylko o stresie i cierpieniu, to większość z nich powie - uśpić niech nie cierpi.

Jeszcze jedno - tytuł mówi - Owczarek holenderski. Czy to pies rasowy, czy w typie (mix) Nie znam się dobrze na rasach , a o takiej nie słyszałam.
Chciałabym coś po czytać, może opis rasy mi coś o psie powie.

Posted

wielkosc: owczar
stan zdrowia: w schronisku zyje od pol roku,na oko fizycznie nic mu nie dolega,zaszczepiony
przystosowanie do zycia w mieszkaniu:9 lat byl psem domowym
stosunek do ludzi:lekliwy,bez agresji
Sosunek do psow: obojetny
Stosunek do kotow:nieznany
Chodzenie na smyczy:bardzo dobre
Karnosc:trudno o niej mowic,przy wyleknionym psie w warunkach schronu,ale rokuje dobrze
Czystosc:zachowuje
Komendy:brak

Posted

[quote name='vesna30']Tytuł tak , wszystko jest super, ale jak doczytują się wieku tracą ochotę na adopcje. :(
Chyba dlatego nie ma odzewu :([/quote]

Nie zupełnie bym tak to widziała. Problem z tym, że piesków jest bardzo dużo, a coraz mniej ludzi chętnych do ich adopcji. Pies to dodatkowy obowiązek i to spory. To również dodatkowe wydatki oraz ograniczenie swobody.
Ludzie gonią za pracą, karierą , pieniędzmi oraz rozrywką.
Znajdują się jednak tacy, którzy adoptują pieski i to stare z problemami.
Jeszcze starsze od Dina. Dlatego trzeba szukać i mieć nadzieję i lepiej z góry założyć, że to potrwa. Eksperymentować z ogłoszeniami i formami ogłoszeń.
Może coś zadziała
Aby Was podnieść na duchu zajrzyjcie do tych linków:

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9244582#post9244582[/URL]

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9182534#post9182534[/URL]

Proponuję weźmy się za robotę i zróbmy mu kampanię . W piątek muszę wyjechać na kilka dni , mam zawirowania i mało czasu dlatego proszę o pomoc.
- pierwsza pomoc, to dokładne przejrzenie wątku, zapisanie stron gdzie są zdjęcia i wyszukanie wszelkich, choćby najmniejszych informacji charakteryzujących Dina
- Kto mógłby obrobić zdjęcia (do 20, 40, 60 kb)?
- Kto ma aparat i dostęp do psa?
Jest 78 stron - możemy podzielić je między sobą

Gabryjella dzięki za zainteresowanie. Weź pierwszych dwadzieścia stron i zbierz z nich informacje i str ze zdjęciami. Ja biorę następne 20.
Zostaje jeszcze 38

Posted

[quote name='desdemona']No Ale Ten Pies Przeciez Nie Jest Az Taki Stary. W Koncu Kiedys Kazdy Pies Predzej Czy Pozniej Bedzie Mial Te 9 Lat.[/quote]

No właśnie. I domki znalazły i to naprawdę wspaniałe. Ma więc Dino szansę?

Posted

Dino pies w typie owczarka holenderskiego

Jak czuje się pies, który miał swój dom, swój fotel, był kochany i sam pokochał całym sercem, a potem odrzucony znalazł się w warunkach schroniskowych?
Dino przez 9 lat swojego życia miał taki dom. Od pół roku cierpi w schronisku.
Może gdyby właściciel widział jego cierpienie, jak siedzi wbity w kąt boksu i chce sie wtopić w ścianę, jak patrzy z nadzieją na każdy ruch przy bramie, może... może by go nie oddał?
Jest przecież pięknym psem w typie krótkowłosego Owczarka holenderskiego o rzadkim ubarwieniu. Nie ma kłopotów zdrowotnych. Nie przejawia agresji ani do ludzi (raczej się boi), ani do współtowarzyszy niedoli. Pięknie też chodzi na smyczy, był przecież psem domowym.
Dlaczego Dino jest w schronisku? Czy ktoś zrozumie, że on ma jeszcze tyle lat przed sobą i nie pozwoli mu na umieranie. Bo on gaśnie z tęsknoty i przerażenia. Czy ktoś go z tego wyrwie?
Dino jest [SIZE=2][COLOR=#000000]zaszczepiona przeciwko chorobom wirusowym.[/COLOR][/SIZE]

Zdjęć do tej pory nie mam.