Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 878
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Długo już na tym świecie żyję a jeszcze bywam zaskoczona:crazyeye: niewątpliwie dziewczyny macie rację... celowe tuczenie... Czy można spowodowac aby ww. mutant nie dostał nigdy żadnego psa na żaden tymczas? przynajmniej tyle...może ( oby!)jest za leniwy żeby aktywnie starać się o psy?

Posted

Norka była jego a nie tymczasowa.
W Ostrowcu jest poprostu tragiczna sytuacja.:shake:
Psy na tymczasy przyjmują wyłącznie menele za opłatą, nikt inny nie chce, schronisko jest przepełnione, sporo psów i kotów jest zaniedbywanych i włóczących się bezdomnych.
Z tym wszystkim borykają się dwie inspektorki TOZ: Iwonka i Jola które sporo dokładają z własnej kieszeni byle uratować jak najwięcej zwierząt.
Obie mają własne psy i koty, oczywiśćie przygarnięte. Obie mieszkają w blokach i nie są w stanie nic więcej wcisnąć do mieszkań, przecież same muszą żyć w ludzkich warunkach. Obie oprócz tego mają normalną pracę i obowiązki. Do internetu dostęp ma tylko Iwonka.

Najlepszym wyjśćiem byłoby znalezienie kilku odpowiedzialnych ludzi z Ostrowca Świętokrzyskiego którzy mogliby je trochę odciążyć bo te dziewczyny naprawdę nie wyrabiają...

Posted

Nie chcę się z daleka wymądrzać ..ale chyba te tymczasy u meneli to jednak najgorsze rozwiązanie:shake: :placz: przynajmniej sadząc po Meli a teraz Norce ( niech będzie że to osobisty pies menela ale traktowanie podobnie przerażające..) bieda nie może byc usprawiedliwieniem okrucieństwa:shake:
a to zapewne czubek góry lodowej:shake: :angryy: :-(

Posted

Witajcie!
Norka przez caą drogę siedziala wpatrzona w znikający Ostrowiec i tamto niepewne życie, nie zdążyla się nawet porzegnać z tym co utuczul ją jak prosię i chcial ją sprzedać na smalec...ona przecież nie wie - nie wie jaki okrutny lok chcia zgotować jej pan, nie wie, że czeka na nią nowy wspanialy domek...daleko ... ale czeka
Norka jest urocza :loveu: . fakt że grubaśna potwornie ...
a z "tamtym" - odbyla sie krótka treściwa rozmowa :mad:
dziewczyny nie powinny mieć z nim juz trudności....:evil_lol:
a sprawa psów i kotów w Ostrowcu Świętokrzyskim jest bardzo trudna, mieszkańcy nie zgodzili się na nowe schronisko, chętnych dać DT nie ma i jedynie panowie wiodący życie pozbawione pracy i skupiajace się na piciu chcą pomagać, to nie są źli ludzie - tak im się ulożylo, dobrze, że oni przynajmniej chcą choć troche pomóc dziewczynom...
przy takim nastawieniu spoeczeństwa - one mają wiele pracy , stanowczo za dużo, pomyślcie co mozna zrobić... jak im pomóc ?

a zdjęcia "Norka w podróży" wkleję wieczorem.

Posted

Oczywiście, ze tak i każdy adoptując psa - podpisuje o jego obowiązkwej sterylizacji... tylko nikt (albo bardzo rzadko) nie sprawdza tego potem...najlepszy sposób to - nie wydawać psa bez operacji albo wspólnie z nowym wlaścicielem na takową się udać...
zresztą czego tu wymagać! popatrzcie jak wyglada większość schronisk ... w niektórych nie ma nawet gabinetu wet... wybiegów, daszków od sońca ....można wyliczać ....
a wladze uwazają że jest ok.
i tu tkwi cala przyczyna....

Posted

A moim zdaniem problem tkwi w tym że każdy ma prawo posiadać zwierzęta a powinno to być przywilejem który można utracić.
Poza tym najczęściej psy są rozmnażane nie w schroniskach ale u ludzi którym szkoda wydać te 2 stówy na kastrację. Potem są trzy rozwiązania: jedni szukają nowych domów szczeniętom co jest bardzo trudne, drudzy zabijają maluchy tuż po urodzeniu a trzeci model postępowania to oddanie lub podrzucenie szczeniaczków do schroniska.

Posted

Ale kastracja (z tego co wiem sterylizacji się już raczej nie przeprowadza) to operacja do której jest potrzebny sprzęt, lekarstwa, środki opatrunkowe... To wszystko kosztuje. Ja za kastrację królika-samca zapłaciłam 80 zł a to miniaturka jest.
Jak ktoś chce mieć przyjemność z posiadania psa/suczki powinien liczyć się z kosztami a wiele osób mówi: wezmę psa ze schroniska bo tam duży wybór i za darmo.

Posted

Neris jestem pod wrażeniem, że ją sama dotaszczyłaś do domu, no ale przecież ja Ci proponowałam popychanko :evil_lol: myśmy ją we cztery do samochodu niosły :eviltong:
schudła kapeńkę?

Posted

Ale w schroniskach to powinien być nieomal priorytet a tak nie jest.. Gdyby mysleć wylącznie ekonomicznie to łatwiej wydać 500 zł na sterylizację jednej suki niż o wiele większe sumy na żywienie jej licznego potomstwa w schronisku ( do tego szczepienia itp wydatki)
Nigdy nie można ogarnąć całości tzn tego co dzieje się wśród ludzi....ale schronisko jest poniekąd instytucja państwową i można tu myśleć kategoriami logicznymi nie zapominając o moralnych.....
I jeszcze raz się powtórzę: bieda nie może usprawiedliwiać okrucieństwa!
Nawet zabić można humanitarnie....

Posted

dziewczyny wchodze na net tylko na chwilę, nie chcciałam pisac o swoich sprawach na forum ale widze, że chyba musze - jestem w szpitalu i naprawde nie moge korzystać z komputera.

Norka jest wysterylizowana i to jest pies menela, żaden tymczas.

BARDZO PROSZE NAPISZCIE MI ILE PIENIEDZY JESZCZE JEST POTRZEBNE. Neris?

Może wieczxorem bede mogła jeszcze na chwile wejść na net.
Co do baby, która skupuje psy to Jola się tym zajmuje (jest inspektorem TOZ) ale nie mamy zadnych danych więc sprawa nie może ruszyc się z miejsca - obiecano nam, że jak se pojawi to spiszą jej rejestracje ale w związku z afera w Białace baba na razie wiecej się nie pokazała.

Posted

[quote name='lamia2']Neris jestem pod wrażeniem, że ją sama dotaszczyłaś do domu, no ale przecież ja Ci proponowałam popychanko :evil_lol: myśmy ją we cztery do samochodu niosły :eviltong:
schudła kapeńkę?[/QUOTE]

Neris Ty ją sama niosłaś???:crazyeye: :crazyeye:
Biedna Norka, żeby tylko serce wytrzmało taką nadwagę, teraz takie upały.

Posted

Mam na koncie ciągle 220 zł na Norkę. Nie wiem kto i na jakie konto miał wpłacać za transport... czuję się trochę zagubiona szczerze mówiąc.

Posted

Na transport miałobyć wpłacone do beamicha te 180 zł od Iwop ale kochani czy może ktoś jeszcze wspomóc Norkę finansowo?

Neris czy da radę załatwić ten czip i paszport?

Posted

Dzwoniłam do Iwop. Ona jest teraz w szpitalu i będzie tam conajmniej do piątku - to zależy od tego jaką decyzję podejmie lekarz.
Dlatego musimy wspólnie jakoś dograć sprawę.

Przede wszystkim [B]ile brakuje pieniędzy[/B].
Neris ma 220 zł.
na transport potrzebne jest 360 zł
Neris też ma koszty, niech napisze ile zostanie z tych 220 po odliczeniu jej kosztów.
Musimy wiedzieć [B]ile dokładnie pieniędzy brakuje[/B] żeby Iwop wiedziała ile ma pożyczyć żeby dołożyć to co brakuje.

Ja ze swej strony mogę dołożyć 50 zł tylko Neris wyślij mi dane do przelewu bo gołębiem ich nie poślę.

Iwop postara się wejść wieczorem do internetu.

Neris trzymaj się dzielnie, wiem że jest Ci ciężko z grubaską. Może pocieszy Cię choć trochę to że gdyby nie schronienie u Ciebie Norka mogłaby już nie żyć.

Posted

Norka jest bezproblemowa.

W tej chwili co prawda siedzi i gryzie drewnianą furtkę, ale zaraz to czymś zastawię.

Ona NIE JE. Pasie sie tylko trawą. Chyba oczyszcza organizm?

Na wątku były juz apele, żeby NIE WPŁACAĆ więcej pieniędzy na Norkę. Sądziłam że ktoś to kontroluje skoro wie że już więcej nie trzeba?

Pieniądze na transport trzeba wpłacić bezpośrednio do Beamichy, tak będzie szybciej.

Nie mam pojęcia co zrobić z paszportem i chipem, nie wiedziałam że suka jest zupełnie nieoswojona z chodzeniem! Myślałam że w ostateczności wezmę ją autobusem do Nowego Dworu, zrobimy tam paszport i wrócimy. Ale nie dowlokę jej 1,5 km do przystanku. A pani Kasia która pomaga mi wozić psy do weta ma stare auto którym tutaj na pewno nie wjedzie. Jestem w kropce.

Posted

[quote name='romenka']No więc u Neris jest teraz 220 zł paszport załużmy będzie kosztowal 100 zł i 60 zł pobyt Norki u Neris,dobrze zrozumiałam?wychodzi że zostaje:60 zł ale to musimy zatrzymać bo Neris musi miec pieniądze na benzynę w tą i spowrotem do weta a w jedną stronę to 20 km i nie wieadomo czy tyle czipowanie i paszport będzie osztować.
Wiec na transport dalej mamy tylko 180 zł ale jeszcze wszyscy którzy się deklarowali nie wpłacili więc czekamy na dalsze wpłaty.[/quote]

tak jak pisałam!!!!!!!!!!