Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pytanie odnośnie różnego typu lub gatunku sierści. Dlaczego Teriery Tybetańskie mają różną sierść, jedne mają piękną długą i prostą, a inne kręconą lub pofalowaną. Czy jest to skutek pielęgnacji i kosmetyków czy może raczej jest to sprawa genetyczna. Widziałam na wystawach różne TT każdy inny. Mam 12 miesięcznego TT ma średniej długości włos, chociaż w maju podcinałam go, a włos jeszcze nie odrósł to już widać, że bedzie falowany. Drugie pytanie jak długo odrasta sierść TT do swojej ostatecznej długości. Jeszcze jedno pytanko tym razem nie związane z tematem, czy wszystkie teriery tybetańskie długo są dziecinne że się tak wyrażę czy tylko mój udaje szczeniaka w wieku "1 lat".

Posted

Co do sierści się nie wypowiem.
Moja starsza suka (mix, obecnie 5 lat) była dziecinna aż do 3-4 roku życia, dopiero niedawno wydoroślała więc spokojnie, roczny pies to w zasadzie jeszcze szczeniak ;)

Posted

[quote name='psiapsiula']Witam. Mam pytanie odnośnie różnego typu lub gatunku sierści. Dlaczego Teriery Tybetańskie mają różną sierść, jedne mają piękną długą i prostą, a inne kręconą lub pofalowaną. Czy jest to skutek pielęgnacji i kosmetyków czy może raczej jest to sprawa genetyczna. Widziałam na wystawach różne TT każdy inny. Mam 12 miesięcznego TT ma średniej długości włos, chociaż w maju podcinałam go, a włos jeszcze nie odrósł to już widać, że bedzie falowany. Drugie pytanie jak długo odrasta sierść TT do swojej ostatecznej długości. Jeszcze jedno pytanko tym razem nie związane z tematem, czy wszystkie teriery tybetańskie długo są dziecinne że się tak wyrażę czy tylko mój udaje szczeniaka w wieku "1 lat".[/QUOTE]

Odnośnie sierści u psów typu lhasa, terier tybetański czy shih tzu.
Po pierwsze tych psów się nie strzyże - to nie jest pudel (!) Oprócz lekkiego degażowania końcówek żeby się nie rozdwajały zostawiamy pupila w spokoju, ścinanie, a nie daj panie maszynką, powoduje u większości psów zmiękczenie szaty wskutek zachwiania naturalnych proporcji podszerstka do włosów okrywy i trzeba wtedy długo odczekać żeby pojawiła się prawidłowa struktura szaty. No i nie jest to włos który "odrasta" po strzyżeniu jak u pudla. Odnowienie się prawidłowe struktury wymaga czasu, często odrost szaty zajmuje ponad rok a dojście włosa do formy nawet 2 lata -(
TT maja włos często falowany, tak samo jak u cavalierów, lhasa, shih tzu są psy o idealnym włosie ale większość ma włos nie do końca zadowalający.
Na wystawy należy psa przygotować, a więc db dobrać szampon do sztywnej szaty + odżywkę do szaty sztywnej dajacej gęstość i teksturę, Psa należy dokładnie wyszuszyć jednocześnie szczotkując w kierunku układania sie szaty. Bdb sprawdzają się tzw. klipsy do włosów tak aby podpiąć część górna szaty i suszyć idąc od dołu warstwami . Prawidłowe wysuszenie powoduje że włos czysty i nawilżony kosmetykiem nie pilśni się tak , rośnie "szybciej" bo się nie nie niszczy nie wykrusza.
Na co dzień włos na tułowiu można zebrać w kucyki które psu w niczym nie przeszkadzają.
Co do charakteru tak - to są psy późno dojrzewające, dojrzałość osobnicza (psychiczna i fizyczna) przypada około 3 roku życia.