Maron86 Posted August 23, 2013 Posted August 23, 2013 [quote name='vetches']W mojej wypowiedzi nie było niczego podchwytliwego. Zwyczajne dobre życzenia, coś w stylu tego jak kobiecie w ciąży życzysz lekkiego rozwiązania tak psu przed zabiegiem można pożyczyć aby wszystko poszło dobrze i szwy mu się ładnie zagoiły .[/QUOTE] Wybacz, myślałam że chodzi o to iż mogą powstać tak skrajne problemy jak przy suce gdy puszczą szwy po sterylce... [quote name='klaki91']Ja jestem ciekawa czy były prowadzone jakieś badania porównawcze i czy jest gdzieś to wszystko zebrane do kupy. Chętnie bym poczytała. Bo chyba tak z powietrza się nie wzięły wskazywane co raz częściej możliwe negatywne konsekwencje sterylizacji/kastracji w młodym wieku? Co do kwestii wypowiedzi fachowców- mi doradzono zeby suke wysterylizować. Dopiero po zabiegu trafiłam na szkoleniowca który mi powiedział że to był solidny błąd, przeprowadzanie sterylizacji akurat w tym okresie życia mojego psa. Weterynarz też niby specjalista ale nie miał nic do powiedzenia złego o przeprowadzaniu tego zabiegu u mojej suki mimo że był poinformowany o jej problemach behawioralnych ;) więc specjalista specjaliście nierówny.[/QUOTE] Nie z prostej przyczyny, pies był ciachnięty jeszcze w schronisku. Jak coś z psem jest nie tak to bierzemy go do 'odpowiedniego' weta. nie leczymy psa u jednego najbliższego. Zachowywał się jak 'prawdziwy samiec' więc badania hormonów miał robione w 1 klinice, poślizgnął się u stłukł staw kolanowy w tylnej łapie to poszliśmy do innego (najlepszego w szczecinie chirurga), miał biegunki pojechaliśmy do lecznicy całodobowej (zrobił w nocy z krwią więc spanikowaliśmy). Szczepienia kompleksowe u najbliższego zaufanego weta. Ogólnie przez te 3 lata mój pies chorował wyłącznie na biegunki przez pierwsze miesiące zanim nie zauważyliśmy że to przez karmę. Tak tylko kompleksowe szczepienie. Niedawno popadłam w paranoję i myślałam że ma coś z przednimi stawami, okazało się że panikuję ;) Jest zdrowy, nadpobudliwy (od zawsze, teraz się troszkę wyciszył), dominujący. Ja np słyszałam od wetów i szkoleniowców że sukę się sterylizuje przed 1 cieczką żeby uniknąć w przyszłości guzów listwy mlecznej, zaś samce żeby nie nauczył się popędu na cieczki i walki o suki. Tylko jeden wet mi oznajmił że kastracja/sterylizacja nie jest taka wspaniała. Quote
Darkabso Posted August 23, 2013 Author Posted August 23, 2013 (edited) Pies został wczoraj oglądnięty przez weterynarza (w klinice cieszącą się dobrą opinią). W dniu zabiegu będzie miał już prawie 9 miesięcy. Weterynarz (w sumie dwóch tam było) stwierdził, iż pies już się kwalifikuje do kastracji i nie będzie problemu z jego rozwojem. Opierając się na ich wiedzy i wiedzy szkoleniowca, zabieg został potwierdzony. :) A "chłop" (mowa o psie :) ) waży ponad 50 kg, nie nie jest gruby, ani zapasiony :). Wielką radość sprawia mi świadomość, iż dobrze się rozwija, a my zabiegiem pomożemy mu pogodzić się z warunkami jakie panują w naszym "stadzie" (chodzi tutaj o hierarchię, z wiadomych przyczyn nie może być na samej górze) :) Dla "ciekawskich wstawiam jego fotkę. Miał wtedy prawie 6 miesięcy. Dla zobrazowania obok niego jestem "Ja" i mam prawie 185 cm wzrostu :) [IMG]http://img197.imageshack.us/img197/9290/969y.jpg[/IMG] Edited August 23, 2013 by Darkabso Quote
gryf80 Posted August 23, 2013 Posted August 23, 2013 [B]darkabaso [/B]pies ładny.życzę rychłego powrotu do zdrowia.:bye: Quote
Recommended Posts