Whisky1 Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 też mam taką nadzieję:) i ambitnie podchodze do tematu. Quote
Whisky1 Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 (edited) ............................. Edited October 18, 2013 by Whisky1 Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 kiedy bierzesz 8tyg szczeniaka od hodowcy i do tego planujesz zrobic to zima to pierwszego dnia jesli w ogole z nim wychodzisz to do ogrodu na siku i na kupe. a jesli nie masz ogrodu to raczej warto unikac obsranych trawnikow jesli szczeniak bedzie po szczepieniu typu "puppy", a na pewno po takim bedzie. siku, kupa i do domu. tyle pierwszego dnia. seter szkocki to pies duzy, o grubych kosciach. nie mozna wziac osmiotygodniowego szczeniaka na pola, aby sobie "poszalal". Quote
Whisky1 Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 ok, a jak zima będzie trwała 3 miesiące załóżmy, to jak to ma się odbyc? rozumiem że siku kupa na poczatku na luźnej smyczy a dopiero potem ewentualne nauki przy wypróżnionym juz szczylu Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='Whisky1']ok, a jak zima będzie trwała 3 miesiące załóżmy, to jak to ma się odbyc? rozumiem że siku kupa na poczatku na luźnej smyczy a dopiero potem ewentualne nauki przy wypróżnionym juz szczylu[/QUOTE] wszystkich informacji udzieli ci hodowca jesli dobrze wybierzesz i bedzie tez dla ciebie wsparciem przy wychowywaniu szczeniaka. poczytaj na forum o wychowywaniu szczeniat, kup sobie ksiazki mzewinskiej-odrob lekcje. Quote
Whisky1 Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 (edited) .................. Edited October 18, 2013 by Whisky1 Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 zalezy od psa i roznych innych czynnikow np tego, ile siedzial w domu itd. Quote
Talagia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Moje psy zawsze budzą się gdy wracam do domu i zawsze się ze mną witają. Dlatego z klatki suczka była wypuszczana po moim przyjściu (z tym, że ja nie zamykam psów na noc/jak jestem w domu). Po powrocie z np. wesela dobrze wziąć psa na szybki spacer to pozwoli nam dłużej pospać na drugi dzień :D Quote
Whisky1 Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 (edited) ..................... Edited October 18, 2013 by Whisky1 Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 szczeniak przez pewien nie przesypia calych nocy bez sikania i sam sie budzi i drze palke czy skads wracasz czy nie, bo chce mu sie sikac. ja tez na noc nie zamykam psow, bo spia ze mna w lozku. tylko szczeniaka zamykam, zeby nie lazila i nie lala po katach, ale tez dlatego, ze mam duze i wysokie lozko i to nie jest wskazane, zeby z niego skakala. Quote
Whisky1 Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 (edited) ...................... Edited October 18, 2013 by Whisky1 Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 jesli bedzie mu sie chcialo lac to tak, nalezy z nim wyjsc, bo nikt nie lubi sikac we wlasne lozko:) Quote
Talagia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Ja w środku nocy nie wychodziłam sama z siebie ze szczeniakiem nigdy, chyba że mnie o to poprosił. Zobaczysz, że taki maluszek sika w określonych momentach prawie zawsze - po spaniu (!), po jedzeniu, po zabawie :) 8 tygodniowego maluszka dobrze można przyzwyczajać do siusiania na maty w określonym miejscu w mieszkaniu, żeby uniknąć sikania byle gdzie. Moja 7 tygodniowa suczka po 24h w nowym mieszkaniu kapowała gdzie się sika i wpadki w innych miejscach mogłabym policzyć na palcach jednej ręki. Takie maty do siusiania miałam w domu awaryjnie do około 4-5 miesiąca życia (mimo, że praktycznie nie były używane). Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 ja natomiast jak moje szczeniaki w nocy wolaly "siku" (a w nocy szczeniak siacy w klatce zawola na 100% i kazdy to uslyszy) wolalam wyjsc z gnojkiem na trawke niz puszczec go na mate. aaa i teraz nie mam rozlozonej maty, bo mam taki tryb pracy, ze moge sobie pozwolic na porzadna nauke czystosci i bardzo czeste wychodzenie ze szczeniakiem i moj pups, ktory ma 3 miesiace ani razu nie zrobil kupy w domu a w tym tygodniu tylko raz jej sie zdarzylo w domu zlac. Quote
Talagia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Ja nie wychodziłam ze szczeniakiem do tygodnia po drugim szczepieniu :) Nie miałam niestety dostępu do ogrodzonej działki i przez ten czas mogła siurać tylko na maty. Quote
Whisky1 Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 (edited) .............................. Edited October 18, 2013 by Whisky1 Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='Talagia']Ja nie wychodziłam ze szczeniakiem do tygodnia po drugim szczepieniu :) Nie miałam niestety dostępu do ogrodzonej działki i przez ten czas mogła siurać tylko na maty.[/QUOTE] ja z najstarsza suka na poczatku tylko do ogrodu, ale w przypadku dwoch mlodszych to po pierwsze byly one od razu szczepione doroslym [I]DHPPi [/I]w osmym tygodniu, wiec od razu dostaly "drugie szczepienie" z pominieciem pierwszej dawki puppy, a po drugie mialam juz inne psy, wiec kwarantanna bylaby sciema. Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='Whisky1']ok, nastawiam się w takim razie na wychodzenie ze szczeniakiem w nocy, ale.... jak czytałam o klatkowaniu to wydało mi się że piesek nawet jak sie zleje do klatki to szybciej nauczy się trzymać ,,dłużeej" aby swojego posłania nie zalać... jak z tym jest? generalnie noc powinna być od spania....................[/QUOTE] zwykle 8 tygodniowy szczeniak nie jest w stanie wytrzymac nocy bez sikania i bedzie po prostu plakal i wolal siusiu, zeby nie zlac sie we wlasne lozko. jesli to zgignorujesz to nie nauczysz szczeniaka dluzej trzymac, ale nauczysz go, ze nie opyla sie wolac i codziennie rano bedziesz zmieniac mu kocyk albo prac materacyk a przy tym no sorry...zabierasz pupsa od mamy, zamykasz w klatce i jeszcze zmuszasz go do sikania tam, gdzie spi... Quote
Talagia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='Whisky1']ok, nastawiam się w takim razie na wychodzenie ze szczeniakiem w nocy, ale.... jak czytałam o klatkowaniu to wydało mi się że piesek nawet jak sie zleje do klatki to szybciej nauczy się trzymać ,,dłużeej" aby swojego posłania nie zalać... jak z tym jest? generalnie noc powinna być od spania....................[/QUOTE] Żaden pies nie chce lać do swojego łóżka, więc będzie dłużej trzymać w klatce i bardziej marudzić, że chce mu się siku. [quote name='a_niusia']ja z najstarsza suka na poczatku tylko do ogrodu, ale w przypadku dwoch mlodszych to po pierwsze byly one od razu szczepione doroslym [I]DHPPi [/I]w osmym tygodniu, wiec od razu dostaly "drugie szczepienie" z pominieciem pierwszej dawki puppy, a po drugie mialam juz inne psy, wiec kwarantanna bylaby sciema.[/QUOTE] No tak, to inna sytuacja. Ja szczeniorka odizolowałam od takich kontaktów ze starszymi psiakami na samym początku przynajmniej na tydzień :) Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 zeby tylko marudzic hahahahaha ake tak na serio: poprawne uzycie klatki przy nauce czystosci wlasnie na tym polega: w lozko sie nie sika, wiec sie wola "siku". klatka to nie ma byc wiezienie, z ktorego szczeniak nie moze wyjsc sie odlac, kiedy potrzebuje. klatka to ma byc nora. a nawet male liski wychodza z nory, zeby sie odlac mimo ze lis to niezbyt czyste zwierze. Quote
Whisky1 Posted July 27, 2013 Author Posted July 27, 2013 Tak zamierzam klatke trakttować, jako schron, broń bosze za kare! ...ile razy dziennie szczeniak robi kupola? Quote
a_niusia Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 [quote name='Whisky1']Tak zamierzam klatke trakttować, jako schron, broń bosze za kare! ...ile razy dziennie szczeniak robi kupola?[/QUOTE] tyle, ile potrzebuje. SERIO. Quote
Whisky1 Posted July 27, 2013 Author Posted July 27, 2013 ok:) ale wychodze z nim na siku które przypuśćmy zrobi od razu i ile mam spacerować w zimie ze szczeniakiem i czekać na kupe:)??? Quote
a_niusia Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 [quote name='Whisky1']ok:) ale wychodze z nim na siku które przypuśćmy zrobi od razu i ile mam spacerować w zimie ze szczeniakiem i czekać na kupe:)???[/QUOTE] nie wiem, nie znam twojego szczeniaka. nie wiem, czym bedziesz go karmic, czy danego dnia nie zje wiecej niz zwykle, czy nie zaaolikujesz mu czegos nowego, ile czasu bedzie potrzebowal, zeby zrobic kupe. co za roznica zima czy lato. pies musi wyjsc na spacer niezaleznie od pory roku. Quote
Recommended Posts