retmed500 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Z góry przepraszam, jeśli już ktoś o to pytał, ale ja nie znalazłam. Mam pytanie odnośnie odrobaczania. Czy tradycyjne tabletki podawane psu na odrobaczenie działają na wszystkie pasożyty wewnętrzne? Pytam, ponieważ mój pies czasami tak się rzuca w okolice odbytu. Poliże trochę i przestaje. Był odrobaczany we wrześniu (zaraz po wyjściu ze schronu) i w grudniu, bo coś nie chciał przybierać na wadze i posądzałam jakieś robactwo. Z góry dziękuję :) Quote
zuanna Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Standardowe tabletki na pasożyty strzelają tak trochę w ciemno. Jak chcesz mieć pewność, trzeba zrobić badania. Jeśli pies rzuca się na zadek, sprawdź też u weta zatoki - może ma zatkane i trzeba je opróżnić ręcznie. Quote
motylek1007 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 dokładnie, myślę, że to mogą być zatoki okołoodbytnicze, niech wet to najlepiej sprawdzi (jeśli Ty nie wiesz jak). Ja raz na 3 m-ce zanoszę kupy na badania i jeśli coś w nich wyjdzie to dostają tabletki (wtedy wszystkie psy) Quote
retmed500 Posted May 6, 2013 Author Posted May 6, 2013 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Cóż. Obierzemy zatem kierunek weterynarz. Dobrze, że Azor znosi te wizyty lepiej ode mnie :) Quote
retmed500 Posted May 11, 2013 Author Posted May 11, 2013 Wizyta zaliczona. Całe 10 zł mnie kosztowała. Ciapat znienawidził weterynarz. I co się okazało? Wszystko czyściutko. Żadnych zastrzeżeń. Z jednej strony się cieszę, z drugiej nie. Dalej nie wiem, czemu on się tak rzuca :/ Quote
Artur Dobrzynski Posted November 24, 2013 Posted November 24, 2013 Ja ufam Drontalowi - nigdy nie zawodzi i ma bardzo szerokie spektum parazytologiczne. Quote
gryf80 Posted May 19, 2015 Posted May 19, 2015 żeby nie zakładać nowego tematu-nowe preparaty na robaki"w środku": Comfortis oraz Trifexis.maja nowe subst.czynne Quote
dcz Posted May 19, 2015 Posted May 19, 2015 Odrobaczam tylko ziołami, skuteczność duża, zero chemii, nawet kłopotliwe lamblie padły :) Quote
Lux Posted June 11, 2015 Posted June 11, 2015 Wet dał mi dziś 2 tabletki cestal plus. Do podania jednorazowo, pół godziny przed posiłkiem. Tabletki podałam metodą siłową bo inaczej nie zostałyby połknięte (ręka z tabletką głęboko w pysk, zatkanie pyszczka, i masowanie aż połknie). Problem w tym, że nie dotknął posiłku po tabletkach. To u niego żadna nowość że odmawia jedzenia, ale pytanie czy te tabletki w ogóle mają szansę zadziałać skoro nic nie zjadł? Quote
Recommended Posts