Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witajcie, moja trzyletnia suczka zaczęła się dziwnie zachowywać - wszystko zaczęło się od weekendu podczas którego musiałam ją zostawić pod opieką innych ludzi, zawsze bardzo tęskni, ale nie robi problemów zarówno w czasie mojej nieobecności jak i po powrocie. Tym razem jednak odkąd wróciłam nie odstępuje mnie na krok, gdy tylko zniknę np do toalety -piszczy, kiedy kładę się spać kładzie się obok mnie, inaczej piszczy. Myślałam że może potrzebuje bliskość po rozłące, więc pozwalałam jej na spanie w łóżku (sama nie wskakuje, czeka na pozwolenie, ale piszczy)
Minął już prawie tydzień a nie widzę poprawy. Mało je, nie ma ochoty na zabawy, niechętnie wychodzi na spacery. Upodobała sobie piłkę, którą wszędzie ze sobą nosi (piłka była z nią przez weekend kiedy musiałam zostawić ją znajomym)
Przypuszczam że może jakieś instynkty macierzyńskie się w niej odezwały? to by tłumaczyło dlaczego tak polubiła tą piłkę (sunia jest przed sterylizacją) ale zdarzało się jej już wcześniej traktować zabawke jak szczeniaka, wystarczyło wtedy pozbyć się zabawki i wszystko wracało do normy.
Tym razem jest inaczej, jest smutna, domaga się pieszczot, piszczy bez powodu
Jak mogę jej pomóc? pomijając sterylizację, bo z tym musimy poczekać jeszcze miesiąc. Pozwalać jej na spanie w łóżku? czy tylko pogarszam sprawe poświęcając jej więcej uwagi??

Posted

poczekaj. Nawet jeśli to ciąża urojona, to to jest rzecz normalna dla suni i nic jej nie będzie. Ja bym jej dawała odrobinę pieszczot i kończyła w momencie, kiedy widzisz, że zaczyna się ,,nakręcać".
Czy dajesz jej np kostki lub jakiś inne suszone gryzaki do zjedzenia? i jak się zachowuje na spacerach (napisałaś, że niechętnie wychodzi) akle czy węszy tak jak zwykle i interesuje się otoczeniem?

Posted

dostaje chrząstki, kostki i kurze łapki od czasu do czasu (średnio raz na tydzień)
na spacerach jest tak, że niby wącha, ale zaraz chce wracać o domu (np staje w miejscu i nie chce dalej iść gdy widzi że idziemy w kierunku parku) załawia się od razu i "ciągnie" w kierunku domu, jakby bała się oddalić. nie interesuje się patykami (które do tej pory uwielbiała) na inne pieski reaguje tak samo jak o tej pory (nieufnie, ale jeśli piesek podchodzi z zamiarem zabawy to wita się radośnie)
nie wspomniałam, że suczka jest "znajdą" przygarnęłam ją z ulicy, była bardzo nieufna wobec ludzi i innych zwierząt, źle reagowała na jakikolwiek hałas, podniesiony głos, lub gwałtowny ruch, z czasem nabrała odwagi i wszystko układało się wspaniale, lubiła zabawy i pieszczoty, ale nie piszczała bez powodu. teraz nie wiem dlaczego tak robi:(
dziś pierwszy raz nie pozwoliłam jej spać w moim łóżku, kiedy zaczęła piszczeć kazałam jej "przestać" uspokoiła się i poszła spać na swoje posłanie, więc może powoli wszystko wróci do normy..

Posted

Jeśli to ciąża urojona, to każda Twoja czułość pogłębia problem. W przypadku takich zaburzeń konieczny jest raczej chłód, a nie ciepłe uczucia które tylko go wzmacniają.
Zabierz jej piłkę i schowaj, gdy nie będzie tego widziała, zabieraj na długie spacery, ogranicz jedzenie do minimalnej dawki. Legowisko "oczyszczaj" z wszystkich znalezionych tam zabawek.Zmęcz ją, niech będzie aktywna. Nie pozwól na lizanie sutków.Wtedy powinno się to trochę unormować.

Natomiast jeszcze jedna ważna sprawa - jeśli to rzeczywiście to, pamiętaj wspomnieć o tym lekarzowi weterynarii przed operacją. Suka w trakcie laktacji, nawet drobnej, ma strasznie ukrwioną listwę mleczną i okolice, cięcie w tym miejscu może łatwo doprowadzić nawet do wykrwawienia.. Chirurg musi o tym wiedzieć, nim zostanie podana narkoza a najlepiej kilka dni wcześniej (być może będą konieczne dodatkowe badania lub podanie blokerów produkcji prolaktyny

• 3 weeks later...
Posted

może też przeżyła szok, kiedy została u innych ludzi...tak jak psiaki po schronisku mają często? na pewno więcej pieszczot tylko pogłębi problem...wg mnie trzeba się zachowywać tak jak do tej pory...przy czym, np głaskanie i mizianie zastąpić zabawą (nauka komend, aport, może jakaś zabawka interaktywna, kong) i więcej ruchu - tak, żeby mogła "Zapomnieć" o tym, na czym teraz się skupia ... no i sterylka...