Jump to content
Dogomania

PILNE!!! Proszę o rady-awaryjne karmienie osieroconych 11dniowych ONków!!!

Recommended Posts

Posted

PILNE!!! Dostałam wiadomość, że pięć 11-dniowych ONków zostało bez mamy. Właściciele nie mają dostępu do mleka dla szczeniąt, mogą je dostać dopiero na początku tygodnia.
Bardzo proszę o pomoc doświadczonych hodowców - co można im dać ZAMIAST mleka zastępczego, zanim się je kupi? Co zmieszać i w jakich proporcjach? One muszą jeść TERAZ,więc nie można czekać!!!

Posted

Witam ja bym radziła szukać matki zastępczej suczki, która by wykarmiła pieski bądz odciągnąc pokarm od niej i podawać pieskom.
Życze powodzenia w odchowaniu piesków :lol:

Posted

[quote name='Pegaza']Witam ja bym radziła szukać matki zastępczej suczki, która by wykarmiła pieski bądz odciągnąc pokarm od niej i podawać pieskom.
Życze powodzenia w odchowaniu piesków :lol:[/quote]

Niestety nie było to możliwe, a wierz mi, że to była pierwsza myśl, na jaką wpadli właściciele. Dlatego właśnie szukałam recepty na mieszankę zastępczą. Która zresztą została znaleziona i maluchy są karmione przez opiekunów.

Posted

Kochana - idź do dobrego sklepu z artykułami dla zwierząt lub do veta i pytaj o zastępcze mleko suki. Karmić możesz buteleczką - chociaż ja karmiłam strzykawką - w przypadku strzykawki odpada gotowanie czy wyparzanie flaszeczek. Nie stwierdziłlam u szczeniąt deformacji zgryzu - zresztą mój vet - znakomity - zapowiedział, że nie powinno być kłopotów. Jeżeli nie stać Cię na ersatz mleczko - kup na początek bebiko zero (najdelikatniejsze) a po paru dniach możesz dać bebiko dla starszych niemowlaków, bez ryżu, a gdyby była biegunka - to z ryżem (stopuje).
Karmić należy teraz co 3 godziny (w nocy możesz zrobić przerwę do 6 godzin) a za jakieś dwa tygodnie co 4. Za jakiś tydzień dodawałabym do mleczka odrobinę żółtka jaja - ale jajo najpierw trzeba wyparzyć!
Szczeniaczkom trzeba masować brzuszki - w ich wieku mogą być jeszcze problemy z wydalaniem.
Pozdrawiam.
Jakby coś - napisz na priva.
Pozdrawiam i trzymam palce!

Posted

Dziękuję za rady, choć przyznam,że w pierwszym poscie napisałam,że dostałam wiadomość, czyli to nie u mnie są pieski ;-) i że opiekunowie nie mogli w czasie weekendu nigdzie kupić mleka zastępczego ;-).
Maluchy początkowo dostawały Bebiko, ale zaczęły tracić na wadze. Ostatecznie udało się zdobyć przepisy ( a nawet kilka wersji ;-) ) na mieszanki "awaryjne" i od wczorajszego późnego popołudnia pieski mają się lepiej.

Posted

No to zdobądź i podaj te przepisy na wszelki wypadek. Może zajrzy tu kiedyś ktoś w podobnej sytuacji i to mu bardzo pomoże. Oby! I oby takich strasznych sytuacji było jak najmniej.
Pozdrawiam.

Posted

Mam jeden z nich - nie sprawdzałam go nigdy,jednak jest on cytowany w podręcznikach zootechnicznych:
szklanka mleka
1 surowe żółtko
1 łyżka cukru lub glukozy
1 łyżka śmietanki słodkiej lub 1 łyżeczka masła
5 łyżeczek naparu rumianku
1 łyżeczka fosforanu wapnia

Zmiksować, podawać w temperaturze ciała.

• 3 weeks later...
Posted

Mleko musi byc podawane w temp. ciała szczeniaka tj. około 38C. Przepis jaki ja mam ale nie korzystałam to:
- 800ml pełnego mleka
- 200ml niskoprocentowej smietanki- jedno żółtko
- 6g (1 lyzeczka do herbaty) wysterylizowanej maczki kostnej
- 4g (1 lyzeczka do herbaty) kwasku cytrynowego
- 2-3 krople witamin A+D3

W trakcie pierwszych karmien slabszym psom nalezy podawac cos lzejszego np. mleko krowie rozrzedzone w 1/3 objetosci wody z dodatkiem 10g glukozy na kazde 500ml pokarmu oraz 2 kropel wyzej wymienionych witamin rowniez na kazde 500ml. Szczenie bardzo slabe trzeba karmic do pol godziny bardzo malymi ilosciami jedzenia.
Po jedzeniu nalezy przemyc pyszczek wilgotna, ciepla szmatka tak jak brzuch oraz okolice odbytu ktore nalezy wymasowac.
Przy sztucznym karmieniu moze dojsc do zatwardzenia, wowczas nalezy podac psu kroplę oleju mineralnego do pyszczka (jest jeszcze jeden sposob ale nie bede opisywac). W przypadku biegunki nalezy rozwodnic podawane pozywienie w proporcji 1:1 a jesli po 24h stan bedzie sie utrzymywal udac do weta.

Źrodło: Księga Psów D. Taylor'a