Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]Safarii [/B]- chyba nie uwierzysz, Sonia też dostała cieczkę. Nie wiem ile dni już ma ale w środę jak przyszłam ze szkolenia obejrzałam ją, bo coś mnie zaczęło zastanawiać, że dwa psy stojące obok nas non stop wyrywały sie do niej, wąchały trawę tam gdzie ona stała, nawet jeden z właścicieli poszedł na koniec grupy żeby obok nas nie stać. Gdybym nie wiedziała o twojej Fili to bym na to nie wpadła. Napisz mi na PW co ci lekarz mówił, czy dostaje jakieś tabletki i czy była badana?

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

oooo ale się dziewczyny "garną" do przedłużania gatunku:cool3: :cool3: :cool3: .
ale szczerze to dziwne??? Myślała, że u fili to taka anomalia hmmm gorzej jak w genach mają zapisane jakieś spatrzenie hormonalne a może to te zmiany klimatyczne???
Może jest więcej takich przypadków dlatego nie piszę na pw.?????

Cóż co mi wet powiedział...no, że się zdarza:roll: tłumacząc, że psina dorasta i dopiero tam wszystko jej się reguluje. W każdym razie warto się upewnić czy to na pewno cieczka bo może to byc jakieś zapalenie albo komplikacja po cieczce. Sprawdzenie polega na pobraniu wymazu i obejrzeniu pod mikroskopem stadium rozwoju komórek (wizyta ok 20 minut koszt 40zł). Wet Ci dokładnie powie kiedy np. możesz zostać babcią:crazyeye: . Kiedy ja zauwazyłam u Fili cieczkę to okazało się, że ma ją juz od dobrego tygodnia choć przyznam się, że dwa tygodnie wcześniej ją tam szorowałam bo wydawało mi się, że jakaś taka zapuchnięta i obawiałam się jakiejś infekcji ale do głowy mi nie przyszło, że to zapowiedź cieczki.

W efekcie my znowu mamy przerwę w szkoleniu:angryy: i obawiam się, że skończymy je zimą (przypomnę, że w grudniu zaczeliśmy). Wypada, że co miesiąc mamy miesiąc wakacji:shake: :shake: :shake: .

Ach te nasze psice.......

Posted

Ja też nie wiem od kiedy ona ma ta cieczkę, bo tak jak pisałam wcześniej już od kilku dni zauważyłąm że się częściej wylizuje. My szkolenie też musimy przerwać, ale najlepsze jest to że 20 maj wyznaczyli już egzamin z kursu:p więc my sie juz na niego nie załapiemy, następny będzie jesienią (bo wtedy jest drugi kurs).

Posted

My już skończymy z tą grupą choć chciano nas przenieść do następnej (czyli już trzeciej):shake: bo stracimy jakieś godziny ale Wy będziecie mieć długą przerwę, no to jak wrócisz to Sonia już będzie czytać Ci w myślach:lol: .

Posted

[B]Wiola - [/B]i jak tam Sonia, z cieczką ok?
ad. dysplazji to czytałm, że badania robi się ok 9-12 miesiaca a pewny wyni otrzymuje się przy badaniu dobiero między 1,5 rocznym a 2 letnim psem. W wieku do 12 miesięcy zazwyczaj jako wynik podaję się B - czyli podejrzany bo za wcześnie jest na ostateczną diagnozę. Pewnie to juz tez czytałaś no ale jeśli nie no to pewności u soni nie ma.

ad. cieczkowej filuni - to już chyba po cieczce.... ale adoratorów to miał....:cool3: . Najlepszy był czarnym labkiem o imieniu KAIZER. Kaizer tak się rozochocił, że lakier z samochodu by mi zdrapał.
Miał naszczęście identyfikator więc zadzwoniłam do właściciela, bo widzę że łajza cała unorana i jakiś taki obłęd w oczach:crazyeye: . No i okazało się, że Kaizerek już całą noc cieszył sie swobodą a ucieczke zaliczył na wieczornym spacerze:diabloti: . Pan przyjechał i Kajzerka zabrłał więc dzieci nie będzie:p

Posted

[B]Safarii [/B]- ad. łapki to 2 razy w tygodniu jeździmy do wet. na zastrzyki i laser więc na razie nie kuleje, ograniczony mamy ruch tylko spacerki na smyczy (choć teraz przy cieczce nawet to jest trudne). Za dwa miesiące zrobimy jeszcze raz zdjęcie, zobaczymy czy leki coś pomogły i udamy sie też do wet. ale we Wrocławiu. Natomiast ad. cieczki to nasza wchodzi chyba w tą najgorszą fazę bo wczoraj na spacerku przyplątał się piesek zaczął obwąchiwać, wylizywć :p a Soni to pasowało bo ładnie stała i ogonek w górę miała postawiony. Wobec tego nasz spacerek musił sie skończyć po 3min. Zachowanie Soni też stało się trochę inne, jest bardziej smutna, nie wiem czy to spowodowane tym że ma cieczkę czy także tym że jednak trochę sie nudzi. Spacerki, troche powtórki ze szkolenia (aby nie zapomnieć) szukanie szmatki i to całe jej zajęcie.
Dzisiaj miałam straszny sen, śniło mi się że rano ide do Soni aby ja wypuścić na siusiu a tu patrzę a ona leży na swoim posłaniu a obok niej kilka czarnych szczeniaczków ale część już zagryzionych przez nią. :placz:

A ile trwała teraz cieczka u twojej Fili?
Rozumiem że wracacie na szkolenie?

Posted

[B]Wiola -[/B] na szkolenie wracamy ale po długim weekendzie,
ad jak długo cieczka trwała to ok 3 tygodni a my sie dowiedzieliśmy jak juz trwała tydzień. Przez dwa tygodnie plamiła a ostatni tydzień był masakryczny, ciagle mop w akcji i koszmarny zapaszek:cool3: . Nawet mycie no i przyznam się redukcja włosów wokół.... nie pomagła. Coż natury nie da sie oszukać. w każdym razie po dniach w których miała oszacowane szanse na szczeniaki cieczka tak niespodziewanie sie skończyła jak przyszła.
ad. smutnej soni to może też przez tą cieczkę - fila była bardziej niespokojna, troszke osowiała i głucha na niektóre polecenia. Widzę, że fili też przeszkadza "upał" więc jak dłuższy spacer to tylko wieczorem.
A czym karmisz Sonię, ja od czasu akcji z brakiem wapna daje jej pół na pół czyli uzupełniam suchą karmę: mięso + warzywa,owoce, nabiał itp. Pozatym fila resztę uzupełnia na spacerach - np. liśćmi rzepaku pasie się jak "krowa"....:eviltong: :eviltong: :eviltong:

Posted

Sonia drugi tydzień jest na suchej Hill's .... r/d - specjalna karma dla odchudzenia jej, musi zrzucić 3kg. Potem ma przejść na Hill's...j/d dla piesków z chorymi stawami. Śmieszą mnie jej kupki bo wyglądaja jak trociny.
Do tego czasu karmiona była surowym (korpusy, skrzydła, udka, kości cielęce i surowe zmiksowane warzywa) ryż gotowany z rybą, serek biały z żółtkiem, kefir + witaminy.
Od wczoraj już wiem co znaczy wyjść na spacer z psem który ma cieczkę, biegiem musiałyśmy wracać do domu bo 3 psy jak się do niej dosiadły to nie wiedziałam jak je odganiać, jeden to nawet do godz.22 pod brama siedział:mad:
A gdzie jedziecie w ten długi weekend?
My planowaliśmy jechać na Słowację do Tatralandii, ale stwierdziliśmy że będzie napewno tyle ludzi i pojedziemy w czerwcu w naszą 10 rocznicę ślubu;).

Posted

Hmmm czyli nie ma złotego środka w żywieniu:roll: . Ja jednak zostanę przy pół na pół. No jakoś nie mam zaufania do tych suchych karm. Mielismy jamnika którego karmiliśmy całe życie na "normalnym jedzeniu" (bez zadnej suchej kamy) i przeżył w zdrowiu 18 lat. Nie był otyły, nie miał problemu z kośćmi, sierścią itp a zmarł dosłownie na starość:-( .

A ile waży Sonia bo piszesz, że jest na diecie? (Fila ma 20kg).

ad. weekendu - to tradycyjne jedziemy nad morze, mamy tam miejscówkę u babci majej drugiej połowy (status-narzeczony).
10 lat bycia razem to jest juz coś!
[I][B]Życzę Wam kolejnych i kolejnych iiiiiii kolejnych.....10 lat pełnych miłości, zrozumienia, przyjaźni i cierpliwości:loveu: :loveu: :loveu: [/B][/I]

Posted

Ma ktoś może e-mail do pana Tomka Mamysa z hodowli Retorwer bo strona nie działa...
I wie ktoś w jakiej angielskiej hodowli wylądował Rudy? (ALE RUDY FALLOWFEN LIS Retrower) Bo rozmawiałam na wystawie z właścicielem i powiedział że go wydają do angli.

Posted

Czemu wczesniej ktoś usunął mojego posta? :(

Bardzo potrzebuję email do hodowli Retrower, i wie ktoś gdzie pojechał ALE RUDY FALLOWFEN LIS Retrower? Bo gdzieś do angli tylko to wiem..

Posted

[quote name='Wiza']Czemu wczesniej ktoś usunął mojego posta? :(

Bardzo potrzebuję email do hodowli Retrower, i wie ktoś gdzie pojechał ALE RUDY FALLOWFEN LIS Retrower? Bo gdzieś do angli tylko to wiem..[/quote]

Wiza no tak już jest adminów wcieło a dogo sie sypie.
Dobrze by było gdybyście założyły sobie forum np. na fora.pl

Posted

[IMG]http://img231.imageshack.us/img231/1237/bannerek8.jpg[/IMG]
Zapraszam na moje i Wizy forum o tollerach, jak podsunęła jedna z użytkowniczek założyliśmy forum. Bylibyśmy zachwyceni jakby właściciele i hodowcy tollerów tam pisali.
Zapraszam jak i miłośników oraz hodowców.

[url]www.novascotia.fora.pl[/url]

Posted

Właśnie wróciłam z niespodzianki jaką dostałam na 5 rocznicę ślubu od męża - wyjazd do Londynu :loveu::cool3:
Rudy jedzie do Anglii, do hodowli Fallowfen - w jego karcie jest link do tej hodowli [url]http://www.novascotia.pl/index.php?modules=szczegoly&menu=scotie_w_polsce&pies=201[/url]

Posted

Jejku jaki Rudy jest piękny... szkoda że już go nie spodkam na wystawach..
No ale mam nadzieje że będą dawali jego foty na www :P
Będzie ktoś z tollerem na wystawie w Bytomiu? Z dgm?

Posted

[quote name='Toller-Fox']Właśnie wróciłam z niespodzianki jaką dostałam na 5 rocznicę ślubu od męża - wyjazd do Londynu :loveu::cool3:
Rudy jedzie do Anglii, do hodowli Fallowfen - w jego karcie jest link do tej hodowli [URL]http://www.novascotia.pl/index.php?modules=szczegoly&menu=scotie_w_polsce&pies=201[/URL][/quote]

Wszystkiego dobrego i bawcie sie dobrze:cool3:

Posted

Wiolu "Właśnie wróciłam" hehe :P

WiolaW ty masz tollera prawdaaaa? a może weszłabys na [url]www.novascotia.fora.pl?[/url] :)

Posted

[B]Wiza[/B], WiolaW ma tollerkę, coś nieuważnie śledzisz wątek :eviltong: No ale mniejsza. A tak nawiasem, czy można reklamować inne fora na dogomanii?

Wie ktoś może bądź może ktoś zdobyć taką informacje: Jakie i czy będą tollery na wystawie międzynarodowej w Łodzi? 6 Maja. Będę wdzięczna za informacje!

Posted

W Łodzi jest zgłoszona 1 suczka i 1 pies.
A to dzisiejsze Fajerki :cool3: :
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images20.fotosik.pl/307/38ebd63452d4d7c0.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images20.fotosik.pl/307/1e0d19c63bb794fb.jpg[/IMG][/URL]

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...