martika83 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Mam takie pytanie co mi grozi za brak szczepienia psa?w tym roku nie zaszczepiłam psów z powodów finanowych.sąsiad zadzwonił do strazy miejskiej jutro mają byc z towarzystwa opieki nad zwierzetami.co mi grozi??? Dziekuje za odpowiedzi Quote
Agnieszka K. Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Obowiazkowe jest tylko szczepienie psa od wścieklizny, szczepienie na wirusowki nie jest konieczne. Quote
Beatrx Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Art. 85 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 11.03.2004r o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt (DZ.U. Nr 69, poz. 625 z późn. zm.) czyli "kto uchyla się od obowiązku ochronnego szczepienia zwierzęcia przeciwko wściekliźnie - podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo karze grzywny". Quote
rotek_ Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 a nie mogłabyś jutro z samego rano pojechać z psami na szczepienie?Częściowo to załagodzi sytuację Quote
jefta Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 ale szczepienie nie bedace kontynuacja jest wazne po 3 tygodniach wiec czy zaszczepi jutro czy nie to i tak waznych szczepien nie beda mialy. A co sklonilo sasiada do naslania kontroli? To sie chyba bez powodu nie zdaza? Quote
14ruda Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 [quote name='jefta']ale szczepienie nie bedace kontynuacja jest wazne po 3 tygodniach wiec czy zaszczepi jutro czy nie to i tak waznych szczepien nie beda mialy. [/QUOTE] Liczy się data szczepienia.Równie dobrze powiem,że pies był szczepiony rok temu a producent szczepionki podaje, że działa ona 3 lata.mandat od SM wynosi od 20 do 500 zł. Quote
bluess Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Czy okolicznością łagodzącą może być stan zdrowia psa-jako powód odroczenia szczepienia?Mam własnie taką sytuację-przedłużające się leczenie ,już dwa miesiące opóźnienia:shake:... Quote
Korenia Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 [quote name='bluess']Czy okolicznością łagodzącą może być stan zdrowia psa-jako powód odroczenia szczepienia?Mam własnie taką sytuację-przedłużające się leczenie ,już dwa miesiące opóźnienia:shake:...[/QUOTE] Tak. Nie można szczepić osłabionego psa. Dodatkowo czasami nie szczepi się w ogóle psów chorych przewlekle, tylko weterynarz musi poświadczyć. Quote
Beatrx Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 [quote name='Korenia']Tak. Nie można szczepić osłabionego psa. Dodatkowo czasami nie szczepi się w ogóle psów chorych przewlekle, tylko[B] weterynarz musi poświadczyć[/B].[/QUOTE] dokładnie. moja znajoma miała taką sytuację i weterynarz jej od razu wystawił zaświadczenie, że z powodu stanu zdrowia psa szczepienie zostało odroczone o ileś tam. Quote
bejasty Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Kiedy ostatni raz szczepiłaś p.wściekliznie ?Co było przyczyną "donosu" sasiada ? czy psy biegaja wolno bez nadzoru ?Niestety brak środków /30,- za szczepienie/ nie jest wytłumaczeniem=usprawiedliwieniem. Quote
songo144 Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 czy wiecie moze jakie są rodzaje szczepionek?:) Quote
bejasty Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Ale o co konkretnie pytasz ? przeciw wściekliżnie u nas stosują Rabisin /nie wiem jak w innych lecznicach/ Innym rodzajem szczepienia /nie obowiązkowym/ są tzw wirusowki/parwo,lepto,itp/ Quote
Recommended Posts