edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 (edited) Dzwoniłam do wetki, mówi, że póki sunia karmi nie ma mowy o leczeniu na nużycę jeśli jest bo podawane leki są trujące dla szczeniaków. Ma mi dobrać jakieś witaminy, jutro rano przed pracą do niej podjadę i kupię. Zamawianie wysyłkowe za długo będzie trwało. Edited December 6, 2012 by edyseja Quote
bea100 Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 [quote name='edyseja']Jak to bywa w takich przypadkach jedna wizyta u weta może pociągnąć za sobą całą lawinę wydatków, z tym się trzeba liczyć.[/QUOTE] Wystawisz kożuszek na bazarek i licytację, pisałam, jest u mnie i czeka ;). Może dobre ciocie dorzucą grosz? Może zrobią jeszcze jakiś bazarek? Tylko musisz Kamę zbadać, bo tak to nic nie wiemy...nużeniec wyjdzie (powinien przynajmniej) od razu! Ale podać np Advocata czy założyć Preventic- nie można teraz jak ma małe i karmi!!! No i musisz odrobaczyć małe- może ta osoba to maluchom opłaci w takim razie?. Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 Miło by było, żeby opłaciła. Powinna choć po 5 dych dać na utrzymanie każdego szczeniaka, a nie tak na "gotowe". Quote
bea100 Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 [quote name='edyseja']Dzwoniłam do wetki ... Ma mi dobrać jakieś witaminy, jutro rano przed pracą do niej podjadę i kupię. Zamawianie wysyłkowe za długo będzie trwało.[/QUOTE] Doskonale! Każdy dzień tu ważny! I koniecznie dokup tran- zwykły w tabletkach- w aptece (nie kosztuje majątków a z tego co piszesz o stanie ogólnym suki, i suka i małe poprzez jej pokarm muszą wg mnie tran dostawać). Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 Zrobiłam w 3 poście wstępne zestawienie, zwróćcie mi uwagę jeśli coś pominęłam. Plan działania jak na tę chwilę: sunia karmiona będzie tym co dotychczas: ryż lub makaron + warzywa + okrawki wędlin zalecam p. Jadzi zmienić na tanie ale świeże mięso dla psów. Podawane dodatkowo będą witaminy + tran (jeśli weciara zaleci bo może jest jakiś preparat wszystkomający). :) Quote
wiosenka Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 Tak jak pisałam znajoma będzie na Bemowie podaj namiary do siebie lub tej pani na priv, a coś w weekend podrzucę. Szczeniak potrzebuje pełny zestaw witamin, a nie tylko fosforan wapnia ;). Umów się z wetem, że ty zapłacisz bo potrzebujesz rachunek/faktura. Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 (edited) Przecież wiadomo, że ja zapłacę. ;) Bez zapłaty nikt mi nie da nawet paragonu. Napisałam, że do 300 zł mogę założyć ze swoich na wydatki (zanim zbiorę deklaracje to trochę potrwa a pomo cpotrzebna szybko). Skontaktowałam się z panią Jadwigą, nie będzie już dawać wędlin, wyłącznie mięso. Myślę, że ryż czy makaron (kaszę) też by jej można kupić. Edited December 6, 2012 by edyseja Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 W temacie szczeniaków: na szczęście źle zrozumiałam, każdego bierze ktoś inny. :) Jednego pani z Wrocławskiej 5, drugi będzie mieszkał w Babicach. Pani z Bemowa bez przerwy wydzwania i pyta o malucha. A deklaracja pomocy szczeniakowi z jej strony to AŻ 20 zł. Twierdzi, że więcej nie ma, ciekawe czy będzie ją potem stać wykarmienie zwierzaka i lekarza. Pani Jadzia mówi, ze za bardzo nie chce naciskać (bo sugerowała wyższą kwotę) żeby się ludzie nie rozmyślili. Powiedziałam jej, żeby utrzymywała kontakt z przyszłymi DS i uprzedziła ich, żeby się skontaktowali jakby np. pies się znudził (bo różnie może być, mały to każdy słodki i rozkoszny). Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 Żeby tak ciągle nie instruować tylko, pouczać i ganić powiedziałam p. Jadwidze, że jak na te warunki świetnie się sunią zajmuje i że wszyscy deklarujący chęć pomocy są ze mną zgodni. :) Quote
wiosenka Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 To źle wróży ten domek :(. Edyseja powinnaś edytować wiadomość a nie post pod postem :). Zważyć szczeniaczki można i na domowej, może i trochę na oko ale bez narażania na złapanie czegoś albo kuchennej jest do 5kg. Drontal jest od 2 tyg mogę za sponsorować im tabletkę u mnie około 10 zł. Łatwo podzielić bo pewnie, będą miały tak ze 2,5 kg? Quote
bea100 Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 (edited) [quote name='wiosenka']Tak jak pisałam znajoma będzie na Bemowie podaj namiary do siebie lub tej pani na priv, a coś w weekend podrzucę. Szczeniak potrzebuje pełny zestaw witamin, a nie tylko fosforan wapnia ;) [/QUOTE] Ja pisałam o minimum. Tu musimy wg mnie głównie myśleć o matce ! Bo to szczeniaki ją "zjadają żywcem"...a nie ma dobrej kondycji :shake: Ale wspaniale, że możesz wpomóc Kamę i małe w dobry kombajn witaminowy! Super :multi: Edyseja: kasza, ryż, makaron- jak najbardziej :) Edited December 6, 2012 by bea100 Quote
wiosenka Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 Każdy młody organizm potrzebuje pełnego zestawu witamin i chociażby mikita jest fajnie zbilansowana. A matkę nie tylko szczeniaki zjadają, ale też i ogrzanie siebie i ich :(. Edit Pełny zestaw też ma fosforan wapnia w składzie. Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 [quote name='wiosenka']To źle wróży ten domek :(. Edyseja powinnaś edytować wiadomość a nie post pod postem :). Zważyć szczeniaczki można i na domowej, może i trochę na oko ale bez narażania na złapanie czegoś albo kuchennej jest do 5kg. Drontal jest od 2 tyg mogę za sponsorować im tabletkę u mnie około 10 zł. Łatwo podzielić bo pewnie, będą miały tak ze 2,5 kg?[/QUOTE] Wylogowuje mnie bez przerwy, boję się, że mi dłuższego maila wetnie w eter. :( Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 [quote name='wiosenka']Tak jak pisałam znajoma będzie na Bemowie podaj namiary do siebie lub tej pani na priv, a coś w weekend podrzucę.[/QUOTE] Lepiej chyba będzie jak podam Ci namiary bezpośrednio do nich (a do siebie oczywiście numer komóry), szkoda, że to nie Ty bo przy okazji mogłabyś obejrzeć sunię i maluchy, zobaczyć jak mieszkają. Tylko muszę znać orientacyjną godzinę by wcześniej uprzedzić DT (żeby gdzieś się nie wybrali). Do suni wprawdzie wchodzi się przez ogródek ale znajoma bez niczyjej wiedzy cudzego balkonu "zwiedzać" nie będzie. ;) Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 Przypominam, że po witaminy jutro jadę żeby nie dublować zakupów. :) Quote
bea100 Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 [quote name='edyseja']Żeby tak ciągle nie instruować tylko, pouczać i ganić powiedziałam p. Jadwidze, że jak na te warunki świetnie się sunią zajmuje i że wszyscy deklarujący chęć pomocy są ze mną zgodni. :)[/QUOTE] Oczywiście! Przede wszystkim wielki mój szacunek dla tej Pani za wielkie serce!!! Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 [B]Wiosenko[/B], wyczyść PW - chciałam Ci wysłać adres ale nie ma miejsca na kolejną wiadomość. Quote
Anula Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 Jestem na zaproszenie edysei. Kaszy nie należy podawać psom,długo zalega w jelitach i prowadzi do wzdęć i choroby żołądka.Śmiało można podawać ryż i makaron.Te produkty można podawać z serem białym w małej ilości,mięsem gotowanym, drobiowym,indyczym,wołowym.Do tego super działa tran na poprawienie sierści.Raz w tygodniu samo żółtko podać do karmy,też bardzo poprawia stan sierści.Wędlin nie należy dawać ze względu na przyprawy ani kaszanki.Mięsne skrawki można dostać w sklepach,ugotować je w jarzynach,następnie zalać ryż czy makaron małą ilością wywaru a wywar śmiało można wykorzystać na zupkę dla siebie. Jest problem bo dwie suczki mogą się nigdy nie dogadać,no ale trzeba poczekać może przyczyną są rzeczywiście maluchy.Dla suni najlepszym rozwiązaniem by było jednak znaleźć dom.Trzy psy to dla ludzi nie zamożnych jest wielkim wyzwaniem.Sucha karma by była też w tej chwili bardzo pomocna aby sunia i małe sobie dojadały. Dołożę się na rodzinkę w dzień mikołajkowych prezentów - 50zł.Proszę o nr.konta. Quote
wiosenka Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 Dziękuję Edysejo :loveu:, idę oczyścić skrzynkę. Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 [quote name='Anula']Jestem na zaproszenie edysei. Kaszy nie należy podawać psom,długo zalega w jelitach i prowadzi do wzdęć i choroby żołądka.Śmiało można podawać ryż i makaron.Te produkty można podawać z serem białym w małej ilości,mięsem gotowanym, drobiowym,indyczym,wołowym.Do tego super działa tran na poprawienie sierści.Raz w tygodniu samo żółtko podać do karmy,też bardzo poprawia stan sierści.Wędlin nie należy dawać ze względu na przyprawy ani kaszanki.Mięsne skrawki można dostać w sklepach,ugotować je w jarzynach,następnie zalać ryż czy makaron małą ilością wywaru a wywar śmiało można wykorzystać na zupkę dla siebie. Jest problem bo dwie suczki mogą się nigdy nie dogadać,no ale trzeba poczekać może przyczyną są rzeczywiście maluchy.Dla suni najlepszym rozwiązaniem by było jednak znaleźć dom.Trzy psy to dla ludzi nie zamożnych jest wielkim wyzwaniem.Sucha karma by była też w tej chwili bardzo pomocna aby sunia i małe sobie dojadały. Dołożę się na rodzinkę w dzień mikołajkowych prezentów - 50zł.Proszę o nr.konta.[/QUOTE] Dziękuję pięknie w imieniu sąsiadki i psiej rodzinki. :loveu: Psy dostają ryż i makaron, kaszy p. Jadwiga nie daje. W obecnej sytuacji jest wiele niewiadomych. Gdyby suczki jednak się dogadały Kama zostałaby tu gdzie jest w tej chwili. Jeśli nie - potrzebne DT, a to spory pies więc podejrzewam, że ciężko będzie je znaleźć. Karmę można podawać dodatkowo, najpierw niech ją jednak spróbują (bo nie ma pewności, czy zasmakuje). Muszę się zorientować jakie byłyby wstępne koszty weterynaryjne bo na razie z deklaracji pieniędzy nie wystarczy i na karmę i na weta. Trzeba wybrać ekonomiczniejszą wersję, zwłaszcza, że święta za pasem i każdy ma w związku z nimi spore wydatki. Quote
wiosenka Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 (edited) Do karmy można dodawać siemię lniane też ma NNKT. Wstępne koszty to szczepienie Nobivac Puppy DP dwa składniki moim zdaniem najlepsze dla 6 tyg szczylków(Pierwsze szczepienie z zastosowaniem szczepionki Nobivac Puppy DP można przeprowadzić u szczeniąt w wieku 4-6 tygodni.). I niech się domki określą bo to one powinny opłacić jeśli nie naprawdę nie rokują. [URL]http://www.veterynaria.pl/leki.php?cmd=info&id=937[/URL] Na podstawie danych może określmy ile one mają? Przybliżona data urodzin będzie nam łatwiej, uważam że jak się da zabrać je do tej suszarni, bo co to za socjalizacja na tym balkonie? W ciągu dnia -2 C. Edited December 6, 2012 by wiosenka Quote
edyseja Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 Teraz jest -5. :( Moim zdaniem szczepienia powinny zasponsorować nowe domy. Szczepiłam parę dni temu Nobivaciem dorosłego małego psa, koszt 60 zł. Tabletki na odrobaczenie oferowałaś się kupić jeśli dobrze pamiętam? Quote
wiosenka Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 (edited) Tak, w zasadzie dla szczeniąt to będzie jedna tabletka i zostanie ;). Ale Puppy jest tańszy powinien być, dopytaj się jest wiele lecznic na Bemowie. Kiedy one zostały dokładnie zabrane? Czy nie marzną? Wychodzą z tej budki? Jest taki fajny lekarz ja do niego chodzę z sercem ma lecznice na Wawrzyszewie. Jacek Lesiak może tam byłoby taniej to autobusem nie tak daleko. Edited December 6, 2012 by wiosenka Quote
Nutusia Posted December 7, 2012 Posted December 7, 2012 20 złotowa deklaracja na szczeniaka rzeczywiście źle wróży... Quote
edyseja Posted December 7, 2012 Author Posted December 7, 2012 (edited) Zrobiłam zakupy: 2 kg ryżu 2 paczki makaronu 400 g mleko 1l (wg wskazań lekarskich 2 %) 2 serki wiejskie 4 korpusy z kurczaka Byłam u wetki, preparat witaminowy już jest (powiedziałą, że tran dodatkowo niepotrzebny). Tabletkę na robaki dostałam gratis. Za krople zapłaciłam 35 zł (10 zł rabatu). Wstawię później zdjęcia zakupów i rachunków. Wszystko już przekazałam p. Jadzi, żeby psy od razu mogły korzystać. Lekarka powiedziała, że koszty szczepień powinni ponieść nowi właściciele tzn. to oni mają maluchy zaszczepić. Jak już szczeniaki pójdą do nowych domów p. Jadwiga ma przyjść z sunią na wizytę kontrolną. Od fryzjerki dostałam dychę, rozmawiałam z kilkoma osobami z sąsiedztwa - oferowały się pomóc. Edited December 7, 2012 by edyseja Quote
Recommended Posts