Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Radom – maj 2011 – to kolejne CWC, upał straszny przed burzą i sędzina, którą pamiętam do dziś. A dlaczego? Otóż uzasadniała publice swoje wybory, opisując każdego psa i pokazując co jej się w nim podoba, a co nie. Dla mnie - laika - była to wspaniała lekcja i bardzo bym chciała, żeby tak wyglądało każde ocenianie. Przekonałam się też, że dobry i uważny sędzia potrafi dostrzec plusy psa nawet przy dość słabym jego wystawieniu. I odwrotnie – nie oszukać się na perfekcji handlera.

cb1d6b13c8c6d8e9med.jpg

a150a85ba2e2bef6med.jpg

4767beb224332df0med.jpg

36aafa278eba0d3fmed.jpg

92f99c344397bc7dmed.jpg

Posted

Czerwiec 2011 to wystawa w Kaliszu. Przy okazji odwiedziliśmy rodzinkę. Naraziłam się cioci piorąc psa w wannie i susząc potem w pokoju, ale było warto..Zibi jak zwykle ocena doskonala, kolejne CWC oraz BOB. Pierwszy udział w finałach grupowych, który Wojtek mocno przeżył i cieszył się bardzo, bo jak dotąd Zibi przegrywał porównania z rywalkami, przeważnie przez swoje zachowanie. Głupieje biedak przy każdej suczce i bywa nie do opanowania.
W końcu to DON JUAN, a imię zobowiązuje. :)

ef38f03b7bf79b21med.jpg

I finały grupowe.

14ef51507afdc55amed.jpg

31e0094a35c544aamed.jpg

Posted

Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych w Warszawie w lipcu 2011 była dla nas bardzo ważna –
Zibi zdobył CWC, res-CACIB i skończył Championat Polski.
:multi::multi::multi:

4e70d968141eb0f0med.jpg

8aad99f3cd86adcbmed.jpg

a5af63965d4a1964med.jpg

288101ed46485e92med.jpg

Posted

Wystawa klubowa w październiku 2011 jakoś nie zapadła mi w pamięć. Szliśmy w klasie otwartej, bo wciąż czekaliśmy na potwierdzenie championatu.

2d44ff5e0effb081med.jpg

a65898a96a45ed73med.jpg

154e5fc62f449aecmed.jpg

076b9f03a28db983med.jpg

3149f6fd35405f4amed.jpg

Posted

A to już ostatnia wystawa, w jakiej Zibi brał udział – Kielce 2011.
Pamiętam z niej bardzo dobrze ogromną ilość cieczek. Nie tylko nasz pies wariował. Dawało to do myślenia prawdę mówiąc...
Był to bardzo miły wypad, poznałam kilka osób, a mąż napstrykał zdjęć przeróżnych, nawet jakiegoś kundelka po drodze z pewnością nie wystawowego. :)

3b7506c9fd207b63med.jpg

ae82e2ffb466693dmed.jpg

040c34e7f85dce9cmed.jpg

e7be1e5366112257med.jpg

64b84f7f2fe7c2aa.jpg

Posted

I to już koniec jeśli chodzi o nas i wystawy. Przynajmniej na razie... Po Kielcach spasowaliśmy, bo Wojtek kończył obydwie szkoły - czekał go test szóstoklasisty, "mała matura" z teorii i solfeża, dodatkowy egzamin techniczny z fortepianu, a na koniec jeszcze recital dyplomowy. Każdy weekend byl nadrabianiem tego czy innego problemu albo dodatkową próbą. Nie przypuszczaliśmy, że Zibusia noga zrobi nam psikusa. :( Mam jednak nadzieję, że pójdzie jeszcze Zibi w klasie championów. To takie niezrealizowane małe marzonko Wojtka. W Kielcach wciąż jeszcze nie mieliśmy potwierdzenia i szli panowie w otwartej...
Wedle życzenia ogółu udało się wszystko razem, a jednocześnie w odcinkach - każdy post to w końcu jak odcinek. ;)

Posted

[quote name='ulana']Wystawa klubowa w październiku 2011 jakoś nie zapadła mi w pamięć. Szliśmy w klasie otwartej, bo wciąż czekaliśmy na potwierdzenie championatu. IMG]

ja to sie na tych klasach nie znam :lol:

Jakby bylo to potwierdzenie to jaka kalsa? Zamknieta by była?

[quote name='ulana']I ti już koniec jeśli chodzi o nas i wystawy. Przynajmniej na razie... Po Kielcach spasowaliśmy, bo Wojtek kończył obydwie szkoły - czekal go test szóstoklasisty, "mała matura" z teorii i solfeża, dodatkowy egzamin techniczny z fortepianu, a na koniec jeszcze recital dyplomowy.

O jasna dupcia... ale byłam leniem :lol:

http://images43.fotosik.pl/1671/92f99c344397bc7dmed.jpg ale nisko smaczki :lol:

Posted

ja to sie na tych klasach nie znam :lol:

Jakby bylo to potwierdzenie to jaka kalsa? Zamknieta by była?

Zasadniczo na wystawach ZKwP są klasy w których rywalizują psy, np. sznaucery miniaturowe czarne psy - najpierw w klasie, potem zwycięzcy klas między sobą, potem jeden zwyciężca pies o zwycięstwo rasy (bob) z suką.
Klasy są następujące:
Klasa baby - dla psów/suk w wieku od 3 do 6 miesięcy,

Klasa szczeniąt - dla psów/suk w wieku od 6 do 9 miesięcy,

Klasa młodzieży - dla psów/suk w wieku od 9 do 18 miesięcy,

Klasa pośrednia - dla psów/suk w wieku od 15 do 24 miesięcy,

Klasa otwarta - dla psów/suk w wieku powyżej 15 miesięcy,

Klasa użytkowa - dla psów/suk w wieku powyżej 15 miesięcy, z certyfikatem użytkowości.

Klasa championów - dla psów/suk posiadających tytuły championa międzynarodowego lub krajowego polskiej lub zagranicznej organizacji kynologicznej uznanej przez FCI - nie dotyczy championatów młodzieżowych.
Kserokopię championatu należy dołączyć do zgłoszenia psa na wystawę. (a więc jakby było potwierdzenie to byłaby klasa championów)

Klasa weteranów – dla psów/suk, które ukończyły 8 lat.

O dorosły championat walczą psiaki od klasy pośredniej.

Są tam jeszcze różne niuanse w regulaminie np. że klub może tworzyć inne klasy, ale nie będę Cię zanudzać. :)

ale byłam leniem icon_lol.gif

To raczej Wojtek był przepracowany - w tym roku ma luzik. :)

Posted

[quote name='wilczy zew']czegoś nie doczytałam :hmmmm: bo nie wiem o co chodzi
Bo na wątku nie wspominałam. Zibi w pewnym momencie zaczął kuleć na tylną łapkę. Chyba trochę podobnie miał Felutek. Tylko w kłusietak ma - opuszcza w pewnym momencie jedną łapkę i w związku z tym tak śmiesznie podskakuje na drugiej, poza kłusem biega i skacze jak ta lala. Badania, prześwietlenia, ortopeda... na razie weci nie wiedzą co mu jest. Z opinią ortopedy nie zgadza się nasz wet, twierdząc, że przez 40 lat pracy nie spotkał psa, który by z taką przypadłością o jaką podjrzewa Zibiego ortopeda tak długo chodził bez żadnego stanu zapalnego. Tak więc po nowym roku czeka nas kolejna konsultacja u specjalisty. Wydaje się, że psiaka nic nie boli, ale chciałabym wiedzieć co mu jest, żeby nie zaniedbać i nie przeoczyć niczego.

[quote name='Fides79']gratuluję dotychczasowych sukcesów Zibiego i Wojtusia, który widać super sobie radził z pieskiem w ringu :lol:
Dzięki. :) Radzili sobie coraz lepiej z wystawy na wystawę, ale i nauki u mistrzów cechu pobierane były. :)

Posted

[quote name='Saththa']Kurcze ja to jestem okropna jednak tak do mnie dotarło...

I ja gratuluje sukcesów;)[/QUOTE]

Nie, no co Ty, da się wytrzymać. ;)
Dzięki za gratki. :)

Posted

Witam Zibiego i jego rodzinkę, bo jeszcze nie miałam okazji :)
Niestety nie wyświetlają mi się zdjęcia (ach te blokady na służbowych komputerach...) ale oczarowała mnie historia o wizycie Wojtusia na wystawie !

A już połączenie dwóch tak wspaniałych rzeczy jak sznaucery i żagle to dla mnie absolutne mistrzostwo świata :)

Posted

Witaj Montelka! :) Fajnie, że zajrzałaś do nas - zapraszamy!
Sznaucer i żagle to takie moje dwie miłości. Połączenie na razie się sprawdza. Zibi na łódeczce czuje się coraz bardziej jak u siebie, a że nie lubi kąpieli wodnych to nie ma kłopotu ze skaczącym za burtę psem. :)
A Ty nie próbowałaś czasem takiego połączenia?

Posted

bo Wojtek kończył obydwie szkoły - czekal go test szóstoklasisty, "mała matura" z teorii i solfeża, dodatkowy egzamin techniczny z fortepianu, a na koniec jeszcze recital dyplomowy.

ożesz! mam takie samo wrażenie jak Sandra, że strasznym leniem byłam hihi

Wojtek i Zibi rewelacyjnie się na ringach prezentują i mam nadzieję, że w championach jeszcze poszaleją.

A ta nóżka to nie zwichnięta rzepka ?

Posted (edited)

[quote name='eria']Wojtek i Zibi rewelacyjnie się na ringach prezentują i mam nadzieję, że w championach jeszcze poszaleją.

A ta nóżka to nie zwichnięta rzepka ?[/QUOTE]

Podobno nie. To pierwsze, co się nasuwa na myśl, ale nic tego nie potwierdza. Nawet po zastrzyku zwiotczającym mięśnie ortopeda nie był w stanie zwichnąć tej rzepki. Mimo to stwierdził, że ma Zibi słaby dość mięsień czworogłowy uda i że to może powodować pewną niestabilnośc rzepki, ale nasz wet... patrz wyżej. :) Mętlik mam w głowie.

Ja też mam nadzieję, że jeszcze poszaleją, ale jeśli się nie uda, to trudno. Byle psiak był zdrowy - to jest najważniejsze.

Edited by ulana
Posted

[quote name='WATACHA']Hejka :) i ja jestem troszkę spóźniona :).Śliczny Zibulek .Mam nadzieję, że ta łapka to nic poważnego.[/QUOTE]
Witaj, witaj! I zaglądaj do nas. :)
Ja też mam nadzieję, że się wyjaśni pozytywnie.

Dziś u nas bardzo mroźno, ale za to jasne słoneczko za oknem.