Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na koniec kwiat, od którego wszystko się zaczęło. Stał sobie w kąciku gdzieś w markecie. Był malutki, z pojedynczym kwitnącym pędem... i właściwie nie wiem czym i dlaczego mnie urzekł. Nie miałam pojęcia wtedy, że kupuję storczyka i bardzo się zdziwiłam, kiedy już sprawdziłam w necie co właściwie kupiłam. :) A to była ona - księżniczka Ludizja ;)

f074b161d9cc7bf5med.jpg

Niestety moja nie kwitnie. Podobno, żeby znów zakwitła trzeba ją wystawić latem na dwór. Narazie nie mam na to szans. Temperatury na moim południowym balkonie szybko by ją zabiły. Niech więc sobie na razie będzie piękna z liści. A może kiedyś... :)
PS. Ludizja, ludizja oczywiście - na fotce jest byczek, sorki.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='WATACHA']Uwielbiam kwiaty , ale nie umiem o nie zadbać[/QUOTE]
To tak jak ja:oops:

I nie przyznam się, co mi ten kwiat przypomina:evilbat::oops:
[url]http://images10.fotosik.pl/3594/ee1948814d54bd45med.jpg[/url]

Posted

super wystawa

ja mam 3 phalaenopsis:)
[url]http://images10.fotosik.pl/3594/d01a4b619714a101med.jpg[/url] coś takiego też miałam ale się pozbyłam, bo to rośnie jak oszalałe i mocno się rozkrzewia :roll:

Posted

[quote name='Culineo']nie wiem , dlaczego dopiero teraz dotarłam, ale lepiej późno niż później :D jestem i zostaje ![/QUOTE]

Witaj [B]Culineo[/B] i zaglądaj, zaglądaj! :)

[quote name='Saththa']Hmmmm

[URL]http://images10.fotosik.pl/3594/ee1948814d54bd45med.jpg[/URL]

dziwne.[/QUOTE]
No właśnie :) :) :)

[quote name='Margi']Jakie cudne storczyki.Cud miód malyna :loveu:[/QUOTE]

[quote name='wilczy zew']pikne :loveu:[/QUOTE]

[quote name='malawaszka']cudne kwiaty :loveu:[/QUOTE]

Zgadzam się całkowicie - piękne i cudne. A kiedy ich tyle wokół to jest się jak w tropikalnym jakimś ogradzie. :)

[quote name='WATACHA']Uwielbiam kwiaty , ale nie umiem o nie zadbać[/QUOTE]

Też miewam z tym kłopoty i właśnie dlatego falenopsis sprawdziło mi się świetnie - namaczam na trochę raz w tygodniu i już. A jak zapomnę to i tak nic się nie stanie :)

[quote name='Doginka']
I nie przyznam się, co mi ten kwiat przypomina:evilbat::oops:
[URL]http://images10.fotosik.pl/3594/ee1948814d54bd45med.jpg[/URL][/QUOTE]

Ale czemu, czemu? Przyznaj się! :eviltong:

[quote name='Fides79']super wystawa
ja mam 3 phalaenopsis:)
[URL]http://images10.fotosik.pl/3594/d01a4b619714a101med.jpg[/URL] coś takiego też miałam ale się pozbyłam, bo to rośnie jak oszalałe i mocno się rozkrzewia :roll:[/QUOTE]

Ja też mam trzy. :) Szkoda, żeś się pozbyła tego malucha, bo on mi się strasznie podoba i chętnie bym miała.

[quote name='Tekla64']chyba cie dzis malo lubie!!!!

cudna taka wystawa
ale ja na takowych nie mogie bywac[/QUOTE]

No czemu mnie nie lubisz dziś, buuu?
A czemu bywać nie możesz? Dla chcącego nic trudnego!

Posted

[QUOTE]Ja też mam trzy. :smile: Szkoda, żeś się pozbyła tego malucha, bo on mi się strasznie podoba i chętnie bym miała.[/QUOTE]

ano rosło jak oszalałe i już ze 3 lata temu, jak nie wiecej się pozbyłam
to storczyk mocno krzewiasty, podobno w naturalnym środowisku rozrasta się do 1,5 metra wysokości albo i wiecej :roll:

a ostatnio zostałam wzbogacona o malutkiego różowego grudniaka (oo takiego [url]http://istotne.com/ii/pic/g/10/10357.jpg[/url] ) , zobaczymy jak nam się będzie razem żyło

[QUOTE]Też miewam z tym kłopoty i właśnie dlatego falenopsis sprawdziło mi się świetnie - namaczam na trochę raz w tygodniu i już. A jak zapomnę to i tak nic się nie stanie :smile:[/QUOTE]

hi hi, robie tak samo, ta odmiana jest super dla kwiatkowych zapominaczy ;)

Posted

Wbrew pozorom o kaktusy też trzeba umieć dbać.Przekonałam się o tym dopiero w tedy gdy swoje kaktusy oddałam znajomemu.U niego urosły i zakwitły a u mnie nigdy nie kwitły a warunki mamy podobne.

Posted

[quote name='Tekla64']bo ja bym chciala wsio a kasy nie ma !!!
a wiesz jak boli!?[/QUOTE]
Wiem, wiem. Najpiękniejszy wg mnie sabotek kosztował 150 zł - został na wystawie, ech...

[quote name='Margi']Wbrew pozorom o kaktusy też trzeba umieć dbać.Przekonałam się o tym dopiero w tedy gdy swoje kaktusy oddałam znajomemu.U niego urosły i zakwitły a u mnie nigdy nie kwitły a warunki mamy podobne.[/QUOTE]
I dlatego wolę falenopsis - chętniej kwitnie :)

[quote name='Fides79']
a ostatnio zostałam wzbogacona o malutkiego różowego grudniaka (oo takiego [URL]http://istotne.com/ii/pic/g/10/10357.jpg[/URL] ) , zobaczymy jak nam się będzie razem żyło [/QUOTE]
Śliczny jest. :) Ja mam takiego z czerwonymi kwiatkami i narazie się dogadujemy. Chcialabym jeszcze takiego co kwitnie na biało - byłby duet patriotyczny ;)

Posted

[quote name='Margi']Wbrew pozorom o kaktusy też trzeba umieć dbać.Przekonałam się o tym dopiero w tedy gdy swoje kaktusy oddałam znajomemu.U niego urosły i zakwitły a u mnie nigdy nie kwitły a warunki mamy podobne.[/QUOTE]

jeden mi kwitnie co roku ;) a poza tym rosną jak powalone az sie boje;)

ale fakt jest faktem, kaktusy zostały mi z czasów kiedy szukałam zamienników psa:)

Posted

to co zrobił że zakwitły???

Posted

[quote name='malawaszka']to co zrobił że zakwitły???[/QUOTE]
Oto jest pytanie...:)

Mam sąsiadkę, starszą panią, niby nic nie robi innego niż ja - a jej kwiaty dwa razy bujniejsze, zieleńsze, kwitną obficiej i jakoś bardziej kolorowo. A ona mówi, że je po prostu kocha, bo to jedyna jej rodzina już... I co to znaczy? Kwiaty też mają duszę?

Posted

Nie mam pojęcia co zrobił,żeby kwitły.Jakoś nigdy nie pytałam.Za to wiem,że on tych kaktusów nie podlewa tylko raz w tygodniu wkłada doniczki do miski z wodą i tak trzyma z godzinę aż się dobrze napiją.No i stoją na parapecie.

Posted

nie wiem jak to się stało, ale nareszcie mogę zobaczyć wszystkie Twoje zdjęcia :) ! :) ! :) !
i teraz widzę, że Twój Zibi bardzo przypomina mi mojego pierwszego sznupa z mordki !

Posted

[quote name='Montelka']nie wiem jak to się stało, ale nareszcie mogę zobaczyć wszystkie Twoje zdjęcia :) ! :) ! :) !
i teraz widzę, że Twój Zibi bardzo przypomina mi mojego pierwszego sznupa z mordki ![/QUOTE]
To świetnie, że się nie zawiodłaś jak już je zobaczyłaś i na przykład nie uciekłaś z krzykiem. ;)

A swoją drogą, to są tu chyba duchy na dogo - sygnaturka mi się zmienia w zależności od... nawet nie wiem od czego. Raz widać adopcje sznupków a taz nie, a ja nic nie ruszam, wrrr.

Posted

Wszyscy wokół wypatrują wiosny i niecierpliwie na nią czekają, więc w sobotę wybrałam się i ja na jej poszukiwania wśród osiedlowych bloków. Zibi oczywiście postanowił mi towarzyszyć i pomagać z całych sił. Po nim samym wiosny nie widać ani ciut ciut - zarośnięty, roztrzepany i kompletnie nie na pokaz. Nie mogę jednak nie pokazać przy pracy wiośnianego detektywa. :)
Po pierwszych paru metrach napotkaliśmy to:

52647a0abd74e55a.jpg

Stwierdziliśmy jednak zgodnie, że to nie dzieło tej wiosny tylko zeszłorocznej. :)

Z drzewa obok dziwnym wzrokiem przyglądał nam się Ptak:

525af4d0e8b62463.jpg

Ale on również nie wróżył sukcesu poszukiwań.

Zibi postanowił więc zdać się na swój nos i nie patrzeć już do góry.

56146e25a119c601.jpg

Kolega Nero dzielnie mu pomagał.

e762fe4381a791ed.jpg

"Chodź, chodź! Znaleźliśmy! Naprawdę!"

c918a71576d42b1b.jpg

Posted

Postanowiłam więc wzorem mądrych piesków bliżej przyjrzeć się krzaczkom. :)

8843cc4ca2aa0e32.jpg

ed199220607fe138.jpg

79777bf823a2a286.jpg

A kiedy zmęczeni pracowitą wyprawą wróciliśmy do domu i otworzyłam drzwi balkonowe, żeby wpuścić trochę wiosennych fluidów do środka okazało się... że wcale nie musieliśmy tej wiosny szukać - ona sama przyszła do nas do balkonowej skrzynki. :) :) :)

fb19d83a43c64c63.jpg

cfe690b5f9469faf.jpg