Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ten temat pewnie był już omawiany na forum, ale proszę o poradę.

Jestem właścicielką sznaucera miniatury, największy problem sprawia mi, pozostawienie go samego w domu :shake: Pies wyje i szczeka. Niestety od szczeniaka nie był uczony zostawać sam w domu ( zrządzeniem losu musi teraz zostawać sam )

Próbowałam, różnych szcztuczek, które na jakiś czas zamykają mu pyszczek, ale po pewnym czasie dalej hałasuje :niewiem:

Moimi sąsiadami, są przeważnie starzy ludzie, którym strasznie to przeszkadza i na każdym kroku zwracają mi uwagę :wallbash:

Nie wiem, jak mam zaradzić temu szczekaniu :???: Dlatego proszę o radę.

Posted

[quote name='monita']Ten temat pewnie był już omawiany na forum, ale proszę o poradę.
[/quote]
[COLOR=navy]Wielokrotnie. :smile: Są w wyszukiwarce forum.[/COLOR]

[COLOR=#000080]Najważniejsze to: [/COLOR]
[COLOR=#000080]1. Stopniowe przyzwyczajanie do pozostawania w domu i w miarę upływu czasu wydłużanie.[/COLOR]
[COLOR=#000080]2. Czekaj na moment, gdy mały przestanie szczekać i wejdź z nagrodą i pochwałą.[/COLOR]
[COLOR=#000080]3. Zostaw mu dużo bezpiecznych zabawek i gryzaczków.[/COLOR]
[COLOR=#000080]4. Kiedy będziesz mogła zostawić go na dłużej pozostaw jakąś rzecz której zapach będzie kojarzył się z Tobą.[/COLOR]
[COLOR=#000080]5. Na czas Twojej nieobecności możesz włączyć radio.[/COLOR]

Posted

[B]Puli [/B]dzięki :p

[B]Jotbe [/B]Punkt pierwszy, nie zaradził szczekaniu psa :shake:

Punkt drugi, próbowałam, ale jak on szuje, że jestem na klatce schodowej to szczeka jeszcze bardziej :angryy:

3 i 4 zawsze ma fuuull rzeczy w domu :p

5 czasami pomaga, ale na krótko :roll:

Posted

[quote name='monita'][B]Puli [/B]dzięki :p

[B]Jotbe [/B]Punkt pierwszy, nie zaradził szczekaniu psa :shake:

Punkt drugi, próbowałam, ale jak on szuje, że jestem na klatce schodowej to szczeka jeszcze bardziej :angryy:

3 i 4 zawsze ma fuuull rzeczy w domu :p

5 czasami pomaga, ale na krótko :roll:[/quote]
[COLOR=navy]Próbuj do skutku. Przed pozostawieniem go samego, wybiegaj psiaka. Przed wyjściem nie żegnaj się z nim, daj mu kostkę do gryzienia. Pewnie się nią zajmie. Kiedy wrócisz pochwal i daj nagrodę za dobre sprawowanie..[/COLOR]

Posted

[quote name='monita']Będę się musiała za niego zabrać w week :diabloti:[/quote]
[COLOR=navy]Warto, jak mówią - ćwiczenie czyni mistrzem[/COLOR] [IMG]http://yelims1.free.fr/Animaux/Animaux01.gif[/IMG]
:smile:

Posted

No i jak, trenujecie?

Ja któregoś dnia wchodziłam i wychodziłam z domu ze sto razy przez 45 minut tak, żeby pies zorientował się, że ZAWSZE wracam i nie ma co rozpaczać. To była kolejna lekcja, chyba najbardziej męcząca dla mnie, bo trzeba jednak zejść po schodach, nie stać pod drzwiami, pies musi słyszeć, że stukasz obcasami :) A potem wejść po cichu, stanąć pod drzwiami, wyczekać na moment ciszy, wejść i pochwalić.

Jeszcze jedno, kiedy wracasz po dłuższej nieobecności nie karć psa za hałasy, ale też nie witaj się z nim wylewnie, bo płacze, szczeka, tuli się do Ciebie, podskakuje i liże Cię po rękach. Odczekaj kilka minut i dopiero wtedy, kiedy pies się uspokoi przywitaj się z nim.
My pracujemy nad wychodzeniem i na razie mamy takie efekty:
- pierwsze 20 minut płacz (sprawdzone piętro niżej), potem pies śpi.
- po moim powrocie - psia histeria z radości, ale przynajmniej ja się już umiem opanować i nie daję się sprowokować do lizania, pies ma wiedzieć, że to nic strasznego ani niezwykłego, że wychodzę i wracam. Ignoruję psa, spokojnie zdejmuję szalik, kurtkę, buty, wieszam, odstawiam itd, czekam, kiedy pies się nieco uspokoi, a potem się witamy, ale na moich warunkach.

Powodzenia!

Posted

Więc co zaobserwowałam :p

Wychodzę ( jak pies śpi ) Więc zaczyna szczekać i wyć dopiero po kilkunastu minutach ( jak się zorientuje, że wyszłam i jest sam ) Wyje kolejne 15 i jest cicho przez 5 :niewiem:

Kiedy zaczynam wychodzić na górę ( 6 piętro ) jest cicho ( chyba już czuje, że idę gdyż siedzi przy drzwiach )

Koncert na nowo zaczyna się wtedy, gdy wkładam klucz do dziurki w drzwiach - pies wyje ( ale baaardzo przeraźliwie ) :angryy:

Uspokaja się wtedy, kiedy zaczynam go głaskać :p

I jak go tu nie ruszać po przyjściu do domu :???:

Posted

A co jeśli pies liże łapki ze stresu jak zostaje sam w domu? Nie wyje, nie szczeka tylko sie ślini i wylizuje łapki? Gdzies czytalam ze to niebezpieczne ale nie moge odnalezc tego tematu

Pozdrawiam
Kasia