Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja też miałam podobną sytuację na wsi.
Suczka urodziła szczenieta w piwnicy do której było wejście tylko przez małe okienko. Właściciele chałupy położyli na podłodze w kuchni linoleum likwidując dostęp ludzi do piwnicy.
Szczeniaki wyszły same w środku nocy jak były głodne, bo pokarm matki przestał im wystarczać.
Nie potrafie powiedzieć ile miały tygodni ? miesięcy ?
Narobiły hałasu piszcząc przerazliwie. Tu też może być podobnie. Pytanie tylko kiedy wyjdą ?
Oby nie w weekend kiedy nikogo nie będzie w pobliżu.

• Replies 139
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mazowszanka napisał(a):
Ja też miałam podobną sytuację na wsi.
Suczka urodziła szczenieta w piwnicy do której było wejście tylko przez małe okienko. Właściciele chałupy położyli na podłodze w kuchni linoleum likwidując dostęp ludzi do piwnicy.
Szczeniaki wyszły same w środku nocy jak były głodne, bo pokarm matki przestał im wystarczać.
Nie potrafie powiedzieć ile miały tygodni ? miesięcy ?
Narobiły hałasu piszcząc przerazliwie. Tu też może być podobnie. Pytanie tylko kiedy wyjdą ?
Oby nie w weekend kiedy nikogo nie będzie w pobliżu.

No właśnie najgorsze jest to, że tam po 18stej nikogo nie ma. Codziennie ok 20stej tam chodzę no ale na kilkadziesiąt minut tylko. Pozatym one i matka są tam dokarmiane solidnie przez jedną panią, która nie rozumie, że trzeba sunię przegłodzić ze dwa dni żeby wyszła.... Ach ciężko będzie a od piątku na minusie temp. :-(

Posted

Emilka06 napisał(a):
No właśnie najgorsze jest to, że tam po 18stej nikogo nie ma. Codziennie ok 20stej tam chodzę no ale na kilkadziesiąt minut tylko. Pozatym one i matka są tam dokarmiane solidnie przez jedną panią, która nie rozumie, że trzeba sunię przegłodzić ze dwa dni żeby wyszła.... Ach ciężko będzie a od piątku na minusie temp. :-(

A gdyby wsunąć tam na jakimś kijku bardzo pachnąca kiełbaskę? Może sunia sie skusi i zje, a potem podawać coraz bliżej wyjścia? Może i maluszki wyjdą do intensywnego zapachu? Kiełbasa, taka mocno pachnąca nie raz zdziałała cuda...
A czy tej Pani nie można przedstawić wizji zamarzniętych maluchów? Gdyby wyjaśnić, że jest grupa osób, którym zależy na uratowaniu maluchów, że znają się na tym i że przegłodzenie suni, to jedyne wyjście?

Posted (edited)

Do tej Pani nic nie trafia bo ona twierdzi, że jak będą chciały to same wyjdą a jak to powiedziała: na wsiach psy rodzą na podwórku i całą zimę dają radę... no comment. Szacunek, że ją dokarmia ale przy takich temperaturach to strach pomyśleć co w tej norze się wydarzy. Zimny beton i i goła ziemia. Na tym śpią.

Jutro spróbuję akcji z kiełbasą :)

p.s. szczeniaki żeby nie zdziczały też powinny już mieć kontakt z człowiekiem.....

Edited by Emilka06
Posted

Bonsai napisał(a):
Ja zasięgam opinii kogo tylko mogę. Może ktoś będzie miał lepszy pomysł. A czy ktokolwiek kiedykolwiek widział te szczenięta wychodzące z norki?

Nikt nie widział bo jeszcze były za małe. Ja raz słyszałam piszczenie kilka dni temu i ta Pani, która ją karmi słyszała. Pozatym podobno zmienił się jej wygląd, sutki do ziemi i zachowanie bo praktycznie od kiedy urodziła prawie nie wychodzi z tunelu.

Posted

Emilka06 napisał(a):
Nikt nie widział bo jeszcze były za małe. Ja raz słyszałam piszczenie kilka dni temu i ta Pani, która ją karmi słyszała. Pozatym podobno zmienił się jej wygląd, sutki do ziemi i zachowanie bo praktycznie od kiedy urodziła prawie nie wychodzi z tunelu.

A na ten teren można wejść w nocy? Może to jest dobry trop...

Myślałam jeszcze, że zamiast na kijku można spróbować podrzucić kiełbaskę, ale na sznurku.... łatwiej będzie manewrować i skombinować tak długi sznurek. Pytanie ile te szczeniaki mają tygodni - prędzej czy później w końcu wyjdą, ale skoro suczka prawie nie wychodzi z nory, to podejrzewam, że są jednak dość małe jeszcze - za małe, by wyjść... Obym się myliła, bo widziałam prognozę pogody...

Posted

Można w nocy. Dzisiaj podejdę tam ok 12stej tylko wtedy sporo ludzi się tam kręci. No też pomyślałam o sznurku ale tam ciężko wrzucić to będzie bo ruchy są ograniczone. Musisz to zobaczyć Bonsai..... Maluchy mają napewno ok 4 tyg no to już chodzić powinny... Chyba, że.. nie chcę nawet o tym myśleć.

Posted

iwonamaj napisał(a):
Zaglądam z nadzieją :shake:...

Dopiero się tam wybieram niedługo. Wczoraj wpadłam na pomysł żeby może Straż Pożarną wezwać... co wy na to?

Posted

Emilka06 napisał(a):
Dopiero się tam wybieram niedługo. Wczoraj wpadłam na pomysł żeby może Straż Pożarną wezwać... co wy na to?

Spróbować można, do kotów przyjeżdżają to i do psów mogą.

Posted

Straż ma w dupie. Chyba, że Eko ją wezwie a Eko też już sprawę zna i mamy jedzeniem sukę wabić bo nie będą zbędnego zamieszania robić. K..wa w jakim my kraju żyjemy.... Dzisiaj rozmawiałam z Panią, która ją karmi i ustaliłyśmy, że sunia nie będzie dostawać jedzenia codziennie, i że jeżeli będzie karmiona to miski zostają na zewnątrz a nie pod schodami. W tym tygodniu powinna wyprowadzić szczeniaki, tak powiedziała behawiorystka, z którą rozmawiałam rano. Będę codziennie tam chodzić i sprawdzać co się dzieje. Jak wyprowadzi dzieciaki to mam nadzieję, że będę w pobliżu....

Posted

Sorki, nie miałam dostępu do neta. Wczoraj sunia wyleciałą do nas na chwilę ale zaraz szybko wróciła do tunelu, jest śliczna... Dzisiaj padł pomysł o klatce pułapce, którą będziemy organizować ale to na dniach. Miejmy nadzieję, że wejdzie razem ze szczeniakami. Jak nie to będziemy robić wszysko żeby wyciągnąć małe ale szczerze mówiąc od kilku dni tam nic nie słychać... 4tyg maluchy chyba powinny już o sobie dać znać...

Posted

Od 4 dni nie mam kontaktu z Panią, która ją dokarmiała i załatwiała klatkę. Nawet nie wiem czy już próba z klatką była czy nie. Dzisiaj wróciłam do Wawy i sama pójdę tam i spr czy sunia jeszcze jest. Napiszę wieczorem.