Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[CENTER][FONT=Courier New]agasc to był pierwszy miot suki powiedz mi skąd Tigrunia ma wiedzieć czy szczeniak ma wadę po matce czy po ojcu ?
jeżeli nie zrobi kolejnego krycia z obcym psem
nie dowie się kto tak naprawdę jest nosicielem tego konkretnego genu
suka wcale nie musi być nosicielem w/w genu :roll:
tak Mnie przynajmniej na genetyce uczyli :diabloti:
[/FONT][/CENTER]

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='nane'][CENTER][FONT=Courier New]agasc to był pierwszy miot suki powiedz mi skąd Tigrunia ma wiedzieć czy szczeniak ma wadę po matce czy po ojcu ?
jeżeli nie zrobi kolejnego krycia z obcym psem
nie dowie się kto tak naprawdę jest nosicielem tego konkretnego genu
suka wcale nie musi być nosicielem w/w genu :roll:
[B]tak Mnie przynajmniej na genetyce uczyli[/B] :diabloti:
[/FONT][/CENTER]
[/quote]
agasc na pewno była uczona inaczej :cool3:

Posted

Tigrunia jest bardzo dumna ze swojej uczciwej postawy:lol: i mówi że w wielu hodowlach rodzą sie pety ale czy przypatkiem hodowla psów rasowych nie na celu eliminowanie takich wadliwych psów a dopuszczanie tylko zdrowych dla dobra rasy?,ale rozumiem że robią to dla dobra biedniejszych ludzi aby też mogli kupić sobie yorka za mniejsze pieniadze a potem w cichości mnożyć je dalej jako rasowe po rodowodowych rodzica,tylko nie rozumiem dlaczego wtedy tak bardzo tępi pseudohodowle jak w ten sposób pomagają tacy jak ona w szerzeniu sie tego procederu:crazyeye:

Posted

[quote name='rizo']Tigrunia jest bardzo dumna ze swojej uczciwej postawy:lol: i mówi że w wielu hodowlach rodzą sie pety ale czy przypatkiem hodowla psów rasowych nie na celu eliminowanie takich wadliwych psów a dopuszczanie tylko zdrowych dla dobra rasy?,ale rozumiem że robią to dla dobra biedniejszych ludzi aby też mogli kupić sobie yorka za mniejsze pieniadze a potem w cichości mnożyć je dalej jako rasowe po rodowodowych rodzica,tylko nie rozumiem dlaczego wtedy tak bardzo tępi pseudohodowle jak w ten sposób pomagają tacy jak ona w szerzeniu sie tego procederu:crazyeye:[/quote]
[CENTER][FONT=Courier New]rizo zanim klikniesz "zatwierdź odpowiedź" zastanów się :cool1:
czyli wg ciebie powinna uśpić szczeniaka bo urodził się z wadą?
to na tym polega hodowla?
skąd wiesz, że maluch będzie rozmnażany?
[/FONT] [/CENTER]

Posted

Nane przeczytaj uważnie co napisałam ,bo mowa tam ogólnie o wypuszczaniu petów,chyba celem dobrego hodowcy jest świadomość że jak ma rodzą się wadliwe szczeniaki to danej pary wiecej nie dopuszcza do rozrodu w dobrych hodowlach napewno tak jest ,ale cały zastęp ludzi biznesu powołuje do życia kolejnych inwalidów CZYTAJ POWOLI

Posted

pokaż mi hodowlę w której danej suki nie dopuszcza się do rozrodu z powodu tego że w pierwszym miocie urodził się 1 szczeniak bez jądra???
i to jeszcze w dodatku nie wiadomo czy to wina matki czy ojca a może poprostu złego dobrania genów???...

Posted

[quote name='rizo']Nane przeczytaj uważnie co napisałam ,bo mowa tam ogólnie o wypuszczaniu petów,chyba celem dobrego hodowcy jest świadomość że jak ma rodzą się wadliwe szczeniaki to danej pary wiecej nie dopuszcza do rozrodu w dobrych hodowlach napewno tak jest ,ale cały zastęp ludzi biznesu powołuje do życia kolejnych inwalidów CZYTAJ POWOLI[/quote]

[CENTER][FONT=Courier New]najpierw poczytaj o hodowli i na czym ona polega
poszerz wiedzę na temat genetyki
a dopiero później osądzaj innych
najłatwiej jest mówić i robić szum wokół czegoś o czym nie ma się zielonego pojęcia :cool1:
[/FONT] [/CENTER]

Posted

[quote name='rizo']Moje gratulacje dla znawćow psiej genetyki:loveu:[/quote]

[CENTER][FONT=Courier New]dziękuję :cool1:

i radzę się uspokoić bo może być źle :razz:
[/FONT][/CENTER]

Posted

Nie wiem jak u psów, ale u ludzi choroby genetyczne są wtedy gdy dwaj nosiciele ów wadliwych genów mają potomstwo, a i wtedy tylko w 25% jest ryzyko, że potomek urodzi się z wadą, 50 % że będzie zdrowy, ale jednocześnie nosicielem wadliwego genu , a kolejne 25%, że będzie zupełnie zdrowy i nie będzie nosicielem.

Tak jest u nas ludzi i tego jestem pewna na 100%.

Posted

Nane,czy to groźba?:crazyeye:czy fora nie są po to aby swobodnie się wypowiadać?:shake:Myślałam że cenzura mineła razem z komuną,a teraz jest wolność słowa:-o.Ja nikogo nie obrażam tylko wypowiadam swoje zdanie i myśle że mam do tego prawo:loveu:Czy ty myślisz inaczej?

Posted

[quote name='rizo']Nane,czy to groźba?:crazyeye:czy fora nie są po to aby swobodnie się wypowiadać?:shake:Myślałam że cenzura mineła razem z komuną,a teraz jest wolność słowa:-o.Ja nikogo nie obrażam tylko wypowiadam swoje zdanie i myśle że mam do tego prawo:loveu:Czy ty myślisz inaczej?[/quote]
[FONT=Courier New]
[/FONT][CENTER][FONT=Courier New]to co robisz można nazwać trollowaniem
[/FONT][/CENTER]

Posted

Mechanizm dziedziczenia wnętrostwa nie jest jednoznacznie wyjaśniony, najprawdopodobniej wywołuje je kilka autosomalnych genów recesywnych.
Żeby taka wada wystąpiła i ojciec i matka muszą być nosicielami.
Dlatego zaleca się wyeliminowanie z hodowli zarówno wnętra jak i jego rodziców (a nawet rodzeństwo wnętra).

Posted

[quote name='Qti']Tigrunia
W jakim wieku jest teraz szczeniak i czy on nie ma 1 jądra czy ono nie zeszło?[/quote]
Jądro jest niewyczuwalne - nie wiem czy nie ma go wcale czy po prostu sobie nie zeszło-USG nie robiłam a dwóch wetów jajka "namacalnie" nie odnalazło. Mały ma 3,5 m-ca (wiem, że ma jeszcze czas aby ów jądro zeszło ale szanse maleją.. )
[quote name='rizo']Tigrunia jest bardzo dumna ze swojej uczciwej postawy:lol: i mówi że w wielu hodowlach rodzą sie pety ale czy przypatkiem hodowla psów rasowych nie na celu eliminowanie takich wadliwych psów a dopuszczanie tylko zdrowych dla dobra rasy?,ale rozumiem że robią to dla dobra biedniejszych ludzi aby też mogli kupić sobie yorka za mniejsze pieniadze a potem w cichości mnożyć je dalej jako rasowe po rodowodowych rodzica,tylko nie rozumiem dlaczego wtedy tak bardzo tępi pseudohodowle jak w ten sposób pomagają tacy jak ona w szerzeniu sie tego procederu:crazyeye:[/quote]
Żal z Tobą gadać bo nic do Ciebie nie dociera - człowiek swoje a Ty swoje ..

Posted

[quote name='nane'][CENTER][FONT=Courier New]agasc to był pierwszy miot suki powiedz mi skąd Tigrunia ma wiedzieć czy szczeniak ma wadę po matce czy po ojcu ?[/FONT]

[FONT=Courier New]jeżeli nie zrobi kolejnego krycia z obcym psem [/FONT]
[FONT=Courier New]nie dowie się kto tak naprawdę jest nosicielem tego konkretnego genu [/FONT]
[FONT=Courier New]suka wcale nie musi być nosicielem w/w genu :roll:[/FONT]
[FONT=Courier New]tak Mnie przynajmniej na genetyce uczyli :diabloti:[/FONT][/CENTER]
[/quote]

Ciebie uczyli, a mnie uczą teraz:D
I nie umniejszając Twojej wiedzy- tak pies jak i suka MUSZĄ być nosicielami wadliwego genu aby urodził się wnęter.
Co do reproduktora którym kryła Tigrunia,to nie jest to nieznany pies i hodowcy napewno wiedzą czy były po nim problemy z jądrami u synów.

Posted

[quote name='agasc']Ciebie uczyli, a mnie uczą teraz:D
I nie umniejszając Twojej wiedzy- tak pies jak i suka MUSZĄ być nosicielami wadliwego genu aby urodził się wnęter.
Co do reproduktora którym kryła Tigrunia,to nie jest to nieznany pies i hodowcy napewno wiedzą czy były po nim problemy z jądrami u synów.[/quote]

[CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Black]tak z tym, że żaden właściciel repa nie przyzna się do tego
chociaż - odpukać - po moim nic takiego nie wyszło :roll:
a krył różne suki z różnymi rodowodami
na temat młodego się nie wypowiadam ponieważ jeszcze tatusiem nie jest ;)
kiedyś czytałam, że wnętrostwo może być nabyte tzn. psiak się gdzieś uderzy itd.
nie wiem ile jest w tym prawdy po prostu nigdy nie miałyśmy problemu z jajkami ;)
moim skromnym zdaniem tigrunia powinna pokryć sucz jeszcze raz
zupełnie obcym repem i sprawdzić czy sucz jest całkiem do wyeliminowania z hodowli
pod warunkiem, że chce ją dalej rozmnażać bo nie znamy jej decyzji
trzeba uszanować fakt, iż nie ukrywała tej wady jak to niektórzy mają w zwyczaju :cool1:

[/COLOR][/FONT][/CENTER]

Posted

[quote name='agasc'][B]Ciebie uczyli, a mnie uczą teraz:D[/B]
Co do reproduktora którym kryła Tigrunia,to nie jest to nieznany pies i hodowcy napewno wiedzą czy były po nim problemy z jądrami u synów.[/quote]
A nie mówiłam :loveu:

agasc przestań włazić z butami gdzie nie trzeba - co robię z moją suką to tylko i wyłącznie moja sprawa !!

Posted

[quote name='nane'][CENTER][FONT=Courier New][COLOR=black]tak z tym, że żaden właściciel repa nie przyzna się do tego [/COLOR][/FONT]

[FONT=Courier New][COLOR=black]chociaż - odpukać - po moim nic takiego nie wyszło :roll:[/COLOR][/FONT]
[FONT=Courier New][COLOR=black]a krył różne suki z różnymi rodowodami [/COLOR][/FONT]
[FONT=Courier New][COLOR=black]na temat młodego się nie wypowiadam ponieważ jeszcze tatusiem nie jest ;)[/COLOR][/FONT]
[FONT=Courier New][COLOR=black]kiedyś czytałam, że wnętrostwo może być nabyte tzn. psiak się gdzieś uderzy itd. [/COLOR][/FONT]
[FONT=Courier New][COLOR=black]nie wiem ile jest w tym prawdy po prostu nigdy nie miałyśmy problemu z jajkami ;)[/COLOR][/FONT]
[FONT=Courier New][COLOR=black]moim skromnym zdaniem tigrunia powinna pokryć sucz jeszcze raz[/COLOR][/FONT]
[FONT=Courier New][COLOR=black]zupełnie obcym repem i sprawdzić czy sucz jest całkiem do wyeliminowania z hodowli [/COLOR][/FONT]
[FONT=Courier New][COLOR=black]pod warunkiem, że chce ją dalej rozmnażać bo nie znamy jej decyzji [/COLOR][/FONT]
[FONT=Courier New][COLOR=black]trzeba uszanować fakt, iż nie ukrywała tej wady jak to niektórzy mają w zwyczaju :cool1:[/COLOR][/FONT][/CENTER]

[/quote]

Nane masz wiedzę i doświadczenie jakiej niejednemu brakuje.
Czy mogła zataić?Pewnie tak ...chociaż forum ma to do siebie,że i po czasie prawda wychodzi.
Chodzi mi tylko o to,że nie wolno krytykować i szydzić z decyzji innych ,jeśli się samemu nie jest ,,kryształowym'':)

Posted

[quote name='agasc']Nane masz wiedzę i doświadczenie jakiej niejednemu brakuje.
Czy mogła zataić?Pewnie tak ...chociaż forum ma to do siebie,że i po czasie prawda wychodzi.
[B]Chodzi mi tylko o to,że nie wolno krytykować i szydzić z decyzji innych[/B] ,jeśli się samemu nie jest ,,kryształowym'':)[/quote]

To Ty zaczęłaś moja droga .. ja rozmnażam psy z wadami?? Sorry winnetou ale nie wiedziałam i dalej nie wiem czy moja suka nosi gen odpowiedzialny za tą wadę :cool3: Która nawet nie powiedziane, że wadą jest jak powiedziała nane :cool3:

Posted

Jeśli jesteśmy już przy wnętrostwie to chcę zapytać czy nie ma jeszcze szansy na to by szczeniak tigruni nie był wnętrem? Kiedy kupowałam swojego psa to pamiętam, że masowałam mu brzuszek, żeby drugie jądro zeszło. Tak jak powiedział mi wet ma on czas do max. 6 miesiąca życia.

Posted

[quote name='Magda']Jeśli jesteśmy już przy wnętrostwie to chcę zapytać czy nie ma jeszcze szansy na to by szczeniak tigruni nie był wnętrem? Kiedy kupowałam swojego psa to pamiętam, że masowałam mu brzuszek, żeby drugie jądro zeszło. Tak jak powiedział mi wet ma on czas do max. 6 miesiąca życia.
[/quote]

[CENTER] [FONT=Courier New]z tego co czytałam to zależy od tego gdzie jest jąderko ;)

agasc dziękuję za uznanie chociaż i tak nie uważam się za chodzącą "wiedzę" :evil_lol:
każdy całe życie się uczy ;)
gdyby nie Pan Kierzkowski i Trzaskowski nigdy nawet bym nie wystawiała psów nie wspominając już o hodowli :roll:
[/FONT] [/CENTER]

Posted

[quote name='Magda']Jeśli jesteśmy już przy wnętrostwie to chcę zapytać czy nie ma jeszcze szansy na to by szczeniak tigruni nie był wnętrem? Kiedy kupowałam swojego psa to pamiętam, że masowałam mu brzuszek, żeby drugie jądro zeszło. Tak jak powiedział mi wet ma on czas do max. 6 miesiąca życia.
[/quote]

Ma szanse na to by jąderko zeszło.
Szczeniak ma 3,5 miesiąca. Jąderka schodzą do 6.
Dobrym posunięciem byłby też kontakt z suką w rui.
York z natury jest mały i jąderka też ma małe. Może okazać się również, że jąderko zejdzie i będzie wrzecionowate, wtedy trzeba je koniecznie usunąć.
Osobiście problemu nie przerabiałam lecz nasłuchałam się o nim i to co wiem znajduje się powyżej.

Człowiek czy pies, wszystko ssak. Czy matki swoich synów nie odezwą się w temacie? Problem jest dokładnie taki sam, jedynie nazwa inna.

Posted

[/quote]

Szansa jest zawsze Magda ..
Mi na tym jajku nie zależało. Byłam u dwóch różnych wetów, żaden jajka nie potrafił zlokalizować więc co miałam zmasowywać? Zresztą od początku chciałam, żeby Pudziek poszedł na kolanka do kochających go całym serduchem ludzi .. i tak jest. Jest szczęśliwy, kochany, ma wszystko czego potrzebuje - i niech tak zostanie.