Rumi. Posted June 1, 2013 Posted June 1, 2013 może źle napisałam, przepraszam, to przez skróty myślowe. chodziło mi bardziej że ucząc psa siadać, warować i wszelkich innych możliwych komend, nie wyeliminujemy np. agresji ;) że tu trzeba jakby z innej strony podejść... nie wiem czy to tu ktoś przytaczał czy gdzieś indziej ale podam przykład, świetna szkoła szkolenia, gdzie się płaciło krocie, oddawało psa, aby nauczono go wszelkich komend, ok psa nauczono aby zawsze słuchał komend, ale co z tego że nadal był strachliwy, rozchwiany psychicznie itp. Behawiorysta z kolei zajął by się najpierw strachliwością, psychiką, bo to dla niego byłoby ważniejsze. Quote
motyleqq Posted June 1, 2013 Posted June 1, 2013 ale ja się z Tobą nie zgadzam :) może kiedyś taki podział miał sens, dla mnie w tym momencie ktoś, kto chce zająć się pracą z psami, powinien robić i jedno i drugie: "zwykłe" komendy i praca nad problemami psa. i szkoła, do której oddaje się psa dla mnie mija się z celem. dla mnie celem jest, by to właściciel nauczył się pracy ze swoim psem i do tego dążę, gdy ktoś się ze mną kontaktuje, bo ma problem :) ludzie bardzo często chcą wszystkiego... przychodzisz do nich i okazuje się, że nie tylko ich pies ciągnie na smyczy, ale że ma gdzieś właściciela, nie zna żadnej komendy, ucieka z podwórka, niszczy w domu... trzeba być wszechstronnym Quote
Rumi. Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 to co powinna robić osoba zajmująca się psami a co robią osoby w Polsce to dwie różne rzeczy, a my nadal możemy marzyć... co do "wyszkolenia" takiego psa to oczywiście też uważam że nie na tym to ma polegać, to miał być przykład... A ja niestety znam trochę przykładów jak szkoleniowiec-behawiorysta nie radził sobie z wieloma przypadkami psów niepewnych, ale to już widać ile jest w tej nauce we wszelkich szkołach praktyki, talentu, a ile samej teorii... Quote
motyleqq Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 no to może powiem inaczej: DOBRY szkoleniowiec powinien być wszechstronny. i oczywiście taki jest mój zamiar :evil_lol: a że jest wielu behawiorystów, którzy nie znają się na swojej robocie, to już trochę inny, przykry temat... Quote
a_niusia Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 a ja uwazam, ze szkoleniowiec czy tam behawiorysta, ktorego przerasta jakis tam przypadek to nie jest zaden wstyd. w wiekszosci dziedzin jest tak, ze nie wszyscy umieja wszystko. wtedy wazne jest, zeby nie isc w zaparte, nie brac od ludzi kasy za nic tylko np. polecic kogos, kto naszym zdaniem poradzi sobie z takim przypadkiem lub tez samemu sie z nim skontaktowac. psy sa bardzo rozne i zawsze moze sie znalezc taki, do ktorego nie uda sie "dotrzec". profesjonalizm czasem polega po prostu na przyznaniu sie do niemocy w danej sprawie przy jednoczesnym nie pozostawianiu wlascicieli sam na sam z problemem. Quote
motyleqq Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 [quote name='a_niusia']a ja uwazam, ze szkoleniowiec czy tam behawiorysta, ktorego przerasta jakis tam przypadek to nie jest zaden wstyd. w wiekszosci dziedzin jest tak, ze nie wszyscy umieja wszystko. wtedy wazne jest, zeby nie isc w zaparte, nie brac od ludzi kasy za nic tylko np. polecic kogos, kto naszym zdaniem poradzi sobie z takim przypadkiem lub tez samemu sie z nim skontaktowac. psy sa bardzo rozne i zawsze moze sie znalezc taki, do ktorego nie uda sie "dotrzec". profesjonalizm czasem polega po prostu na przyznaniu sie do niemocy w danej sprawie przy jednoczesnym nie pozostawianiu wlascicieli sam na sam z problemem.[/QUOTE] no ja się z tym zgadzam, nikt nie zjadł wszystkich rozumów i bywa, że się czegoś nie wie. ja jak czegoś nie wiem, a wiadomo że jestem na początku drogi to dużo nie wiem, to szczerze się do tego przyznaję. tylko chyba bardziej chodzi o takich behawiorystów, co w ogóle nic nie wiedzą, albo udają że wiedzą i pogarszają sprawę Quote
a_niusia Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 co wiecej: ja uwazam nawet, ze niektore "slawne nazwiska" czesto plota takie glupoty, ze nie wiadomo, czy sie smiac czy plakac, sami maja psy tak niewychowane, ze oczy sie przeciera ze zdumienia. dlatego jak w kazdym zawodzie: potrzeba przede wszystkim otwartej glowy... Quote
czarkowa Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 A studiuje ktoś z was ten kierunek? Możecie go polecić, warto? Trzeba mieć doświadczenie w pracy z psami zanim się tam pójdzie? Quote
motyleqq Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 [quote name='czarkowa']A studiuje ktoś z was ten kierunek? Możecie go polecić, warto? Trzeba mieć doświadczenie w pracy z psami zanim się tam pójdzie?[/QUOTE] ja studiuję i już napisałam stronę temu: trzeba się przygotować na to, że pierwsze półtora roku to bardzo dużo teorii typu genetyka, fizjologia. jeśli komuś nie zależy na takiej wiedzy, to polecam robienie sobie kursu, np Silva Lupus(moim zdaniem jedyny sensowny) a doświadczenia mieć nie trzeba, czasem osoby z mojego roku mówią takie rzeczy, że mi witki opadają :eviltong: Quote
knicks Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 behawiorystyka w Lublinie- kto studiuje, jakie opinie? Quote
Aleksa. Posted September 14, 2013 Posted September 14, 2013 Ciekawe czy w Warszawie otworzą ten kierunek ? :roll: Quote
motyleqq Posted September 14, 2013 Posted September 14, 2013 [quote name='Aleksandra95']Ciekawe czy w Warszawie otworzą ten kierunek ? :roll:[/QUOTE] jak to? przecież jest? Quote
Aleksa. Posted September 14, 2013 Posted September 14, 2013 [quote name='motyleqq']jak to? przecież jest?[/QUOTE] już jest ? mogę link prosić ? :) Quote
motyleqq Posted September 15, 2013 Posted September 15, 2013 [quote name='Aleksandra95']już jest ? mogę link prosić ? :)[/QUOTE] nie wiem, może Ty masz co innego na myśli, bo ja mówię o tym co ja studiuję ;) [URL]http://collegium-humanitatis.pl/studia[/URL] Quote
Aleksa. Posted September 15, 2013 Posted September 15, 2013 No tak, ale to prywatna uczelnia, a mnie nie będzie na to stać :( Quote
iwcza Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 Myślicie, że jest sens startować do Lublina bez chemii? Z tego co widzę, w planie jest jej sporo... Quote
Merenwen Posted September 23, 2013 Posted September 23, 2013 A tak z ciekawości - dostał się ktoś, idzie ktoś od poniedziałku? Quote
Rumi. Posted November 17, 2013 Posted November 17, 2013 [quote name='Paulix']Wybiera się ktoś w 2014? ;)[/QUOTE] Ja byłam prawie w 100% zdecydowana, lecz coraz bardziej przeraża mnie ta chemia i bardziej skłaniam się ku kursowi w coape... Ale to jest 50/50 Quote
motyleqq Posted November 17, 2013 Posted November 17, 2013 [quote name='Rumi.']Ja byłam prawie w 100% zdecydowana, lecz coraz bardziej przeraża mnie ta chemia i bardziej skłaniam się ku kursowi w coape... Ale to jest 50/50[/QUOTE] jeżeli kurs, to moim zdaniem lepiej Silva Lupus, zapraszają różnych fajnych szkoleniowców, np Mrzewińską :) Quote
Rumi. Posted November 17, 2013 Posted November 17, 2013 [quote name='motyleqq']jeżeli kurs, to moim zdaniem lepiej Silva Lupus, zapraszają różnych fajnych szkoleniowców, np Mrzewińską :)[/QUOTE] dzięki za radę ;) myślałam o kursie w krk, ale w sumie jest to do rozważenia i jak się zdecyduje to napewno będę szukać najlepszego kursu Quote
Paulix Posted November 17, 2013 Posted November 17, 2013 Moja nauka z chemii zakończyła się rok temu i była na poziomie zerowym :P Dodatkowo biologię też miałam tylko na podstawie, zdaję geografie na maturze i wierzę, że jakoś będzie ;) Quote
Agnieszka.D Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 Cześć :) Od października 2014 mam nadzieję wybrać się na Behawiorystykę do Lublina. Mam pytanie do ludzi mieszkających tam na miejscu, również w akademiku - czy miasto sprzyja przyjezdnym studentom? Chodzi mi o to czy będzie większy problem ze znalezieniem lokum (kawalerka/pokój/akademik) i jak mniej więcej wyglądają ceny? Z tym że ze mną zabierze się mój pies ;) a wiem że nie zawsze są one mile widziane niestety. Pozdrawiam :) Quote
Qeeriefire Posted July 10, 2014 Posted July 10, 2014 I jak po wynikach? Ja się dostałam, ale wciąż się waham :) Ktoś na 100% się wybiera do Lublina? Quote
Recommended Posts