Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 185
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Marka']Zapomniałam napisać, że Julka zgubiła wczoraj pierwszy mleczny kieł - a ponieważ mówi się, że taki fakt oznacza ukończenie przez szczeniaka 4 miesięcy, to można uznać, że sunia urodziła się 18 listopada 2006 :p

Olaboga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zatkało mnie .... :-o
Co za paszczak!

Posted

Esperanza - zwróciłam uwagę na Twój podpis i zagłosowałam na "NICZYJE" na stronie krakvetu - i wszystkich innych też gorąco namawiam! Dziewczyny robią tam kawał dobrej roboty, same zbierają środki na sterylizacje suk - POMÓŻCIE IM! :modla:

Posted

A u nas coś niesamowitego - Julka jest pierwszym szczeniakiem, który dogadał się z naszą suką - całkiem ładnie obie dziewczynki funkcjonują w jednym domu, oczywiście mała czasem dostanie zębami w skórę od Koli (niegroźnie), ale zwykle zasłużenie (no bo np. skakanie czterema łapami po drzemiącej Koli to lekkie przegięcie :cool3:).
Niestety Julki nie znosi nasz bernardyn :shake: Jej obecność obok toleruje tylko na spacerach - po posesji natomiast Julcia może biegać tylko wtedy, kiedy "Beny-Bandzior" jest zamknięty w swoim kojcu.
Wychodzi na to, że nasz pies z wiekiem traci cierpliwość do skaczących mu po głowie gówniarzach, natomiast nasza suka uczy się tolerancji i czerpania korzyści z dodatkowego lokatora w domu (szczeniak częściej je i można po nim miskę wylizywać :eviltong:).

Nastawienie Benego z pewnością zmieniłoby się o 180 stopni gdyby mała dostała pierwszej cieczki - ale mam nadzieję jednak, że do tego czasu sunia już dawno będzie w swoim własnym domku :p

Posted

A ja mam takie pytanie- gdzie dokładniej znajduje się mała? ;)
Jest przecudna :) Przesłałam jej fotki znajomemu, który szuka dla siebie kluski do kochania i sportowania ;)

Posted

Dokładniej - pod Puszczą Kampinoską.

Zakla - a do jakiego rodzaju sportowania? Bo Julka ma świetny węch - nawet myślałam, że fajnie by ją było szkolić w tym kierunku może, tym bardziej, że kocha bieganie dla samego biegania, pokonywania przestrzeni :Dog_run:
Poza tym jest bardzo rezolutna, bardzo szybko się uczy, to najbardziej karny szczeniak, jakiego miałam pod opieką, a przy tym nie pozbawiony poczucia humoru :p Ale nie jest niestety łakomczuchem (co bardzo pomaga w każdym szkoleniu ;)).

To co jest jeszcze u niej do zrobienia - to zsocjalizowanie ją z miastem, bo u nas na wsi cicho, spokojnie - czas poznać inne środowiska, żeby się ich nie bać ;)

Posted

Głównie dog frisbee, może udałoby się jakieś agility. No ale frisbee to taki pewnik ;) Na razie wysłałam mu fotki kilku dogomaniackich psiaków, ale szczerze przyznam, że jak na mój gust to mała jest najfajniejsza ;) Ma być energiczny, biegający, miły i młody psiak, preferowana suczka (bo sukę łatwiej mu będzie wysterylizować, a psa odjajkować nie miałby serca:eviltong:).
Z tego co rpzeczytałam na początku wątku, to mała lubi aportować piłeczki. Utrzymuje jej się to? Ma pasję do szarpania, aportowania, gonienia? :cool3:

Posted

Aportuje dalej świetnie, bardzo to lubi. Ale nie szarpie - przeciągamy się czasem, ale dosyć łatwo jest zabrać jej fant (nie ściska zbyt mocno), trzyma zwykle dopóki nie poczuje mocniejszego szarpania - wtedy oddaje - tak jakby nie miała śmiałości rywalizować z człowiekiem - pod tym względem jest delikatna, ale pewnie dlatego też taka karna (bardzo respektuje wyższość człowieka). Z tego co zauważyłam - nie jest też specjalnie skłonna do wyskakiwania do przedmiotu w górę, choć z drugiej strony po meblach chętnie skacze. Za to dosyć zawzięcie kombinuje, jeśli aport wpadnie jej np. gdzieś, skąd trudno go wyjąć - nie odpuszcza łatwo, stara się znaleźć sposób na wydobycie go, cwaniarka taka ;).

Posted

Ja z moim mamutem też miałam problem, że 'bał się' ze mną szarpać. Ale trochę pracy i już to bardzo lubi. No ale, i tak nie ma tego tak silnie zakodowanego ;)
Wszystko jest kwestią wypracowania i nauki, doskonalenia :)

Teraz tylko będę czekała na jakieś pewniki. Ale mam cichą nadzieję, że to właśnie Julka podbije serduszko:loveu:

Posted

No to czekamy na info, choć jeśli temu Znajomemu zależy na poważnym sportowaniu z sukcesami - to do tego rodzaju sportu to chyba jakiś zwinny i zawzięty terierek by się najlepiej nadał, nieprawda? Ale jeśli ten sport ma być uprawiany rekreacyjnie - no to Julkę można by podszkolić ;)

Posted

Nie nie, ma być do kochania i przy okazji do sportowania ;)

Zobaczymy, może się zdecyduje. Na razie jesteśmy na etapie przekonywania, że samojed nie spełni jego wymagań Ipztm ze względu na kasę wolał brać psa z przytułku):eviltong: