Lady_Amaltea Posted April 28, 2012 Posted April 28, 2012 [FONT=comic sans ms]OTO MÓJ PSIUR[/FONT] Ma już 9 lat. Zwracam się do Was z pytaniem dopiero teraz, gdyż od niedawna jestem wolontariuszką w schronisku dla psów i chciałabym brać tymczasowiczów. Ale nie mogę. Dostałam psiaka w wieku 8 lat. Jako szczeniak był normalnym psem. Lubił dzieci i innych ludzi oraz psy. W wieku 1,5 - 2 lat coś się w nim zmieniło. Nienawidzi dzieci i większości osób. Obszczekuje każdego napotkanego psa, przy czym bardzo się ciągnie i szczerzy zęby. Przez co nie mogę wyjść z nim do parku. Ma 3 psy które w pełni akceptuje. Reszta to wrogowie. Został wychowany jako jedynak, więc to trochę pies kanapowy. Chciałabym wiedzieć, jak zapoznać ze sobą mojego psa i psa ze schroniska tak aby się polubiły i mogły żyć w jednym domu. Bardzo mi na tym zależy, gdyż chciałabym wziąć na DT mojego podopiecznego 10latka, który marnieje w schronisku. Ten tam na dole :) Quote
Soko Posted April 29, 2012 Posted April 29, 2012 Szukałaś na forum? Jest naprawdę MNÓSTWO tematów o tym samym.. co za sens by ktoś to powtarzał? Quote
Uranoe Posted April 30, 2012 Posted April 30, 2012 Lady, piękne psy! :loveu: Nie pomyślałabym, że wkraczają w "seniorski" wiek. Najpierw zaznaczę, że jeśli to zachowanie nie było zwalczane u psa od 7-7,5 roku, to odczulanie też nie będzie trwać krótko. Wypunktuję Ci, będzie bardziej przejrzyście. -odwrażliwianie- "wynajmujesz" spokojnego psa na treningi. Razem ze swoim, oznaczasz granicę, którą on toleruje i nie zwraca uwagi na drugiego, chociaż go widzi/ czuje. Stąd zaczynasz faszerować go smakołykami, głaskać i robić wszystko, aby skojarzył on, iż powodem tych atrakcji, jest pies. Stopniowo zbliżasz się do niego i zaczynasz zwiększać stopień trudności- rzadziej wydajesz smakołyki i chwalisz każde zdziwione spojrzenie na siebie. Potem wyłapujesz i chwalisz jedynie kontakt wzrokowy. Na koniec wprowadzasz proste komendy i egzekwujesz je. W końcu Twój jamnik zrozumie, że rzucanie się na psa nie przynosi żadnych korzyści, a spojrzenie na Ciebie i wykonanie Twoich poleceń, zwiastują wielką nagrodę. Pies tak na prawdę wcale NIE CHCE atakować innego psa, ale nie widzi innego wyjścia, tak więc, gdy Ty je mu proponujesz i na dodatek nagrodzisz, szybko (pojęcie względne) zrezygnuje ze swoich wybryków. W odwrażliwianiu możesz także zmienić ignorowanie zachowań złych na awersję. Czyli jeśli nie zwracasz uwagi na to, że pies sadzi się do innych psów, a szybko skupiasz go na sobie, możesz zmienić to, np. pociągnięcie na smyczy (bodziec negatywny- pies szybciej skojarzy, że za próby ataku zostanie ukarany) i zapewnienie zachowania zastępczego (skupianie). - przy ciągnięciu na smyczy natychmiast stajesz/ odsuwasz się dwa kroki w tył/ zmieniasz kierunek spaceru. No i oczywiście uczysz poprawnego chodzenia na luźnej smyczy -psy najlepiej poznaj ze sobą na neutralnym terenie, po męczącym wspólnym spacerze. Pozdrawiam :lol:. Quote
Delph Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 A na psy wchodzące do domu też źle reaguje? Zachowanie ma spacerze a nowy domownik to dwie różne sprawy. Sprawdź najpierw jak reaguje w przypadku odwiedzin innego psa (spokojny pies znajomych). Bo może w Twoim przypadku lepiej byłoby poznawać psy w domu (to się rzadko zdarza, przeważnie lepiej na neutralnym gruncie poznać zmęczone spacerem psiaki i wspólnie wprowadzić do domu, ale może akurat u Ciebie będzie inaczej). Quote
Lady_Amaltea Posted May 6, 2012 Author Posted May 6, 2012 Po co ta agresja? Każdy przypadek jest inny. Dziękuję za porady. Miałam raz szczeniaki, gdy były puszczone po domu bez nadzoru ciut się na nie denerwował. Quote
Recommended Posts