Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! mam problem z moim psem! Około 8 miesięcy temu przygarnęłam z ulicy szczeniaka ma teraz 11 miesięcy zawsze był chudy. Na początku wymiotował białą pianą i chudł. Byłam w specjalnej klinice miał tam robione USG RTG pobraną krew i wszystko było w porządku dostał leki zapobiegawcze ale to podziałało tylko na niecały tydzień, teraz znowu się zaczęło co prawda już nie wymiotuje ale ma bigunke nie raz zdarza się że kau jest koloru białego je i chudnie chodzę po weterynarzach i nikt nie wie co mu jest wydala tyle ile zje żebra ma na wierzchu!! miał też pobrany kau i wszystko jest ponoć w porządku! już nie wiemy co robić cały czas chodzę po weterynarzach i zero skutków czy spotkał się kiedyś ktoś z takim przypadkiem ?

Posted

A czym go karmisz? To podstawowe pytanie, bo jego organizm może nie tolerować tego pokarmu jaki mu dajesz. Ale o tym pewnie zostałaś poinformowana u weta ?

Posted

Zmieniałam mu karme dużo dużo razy co troche dostaje inną bo poprzedniej nie chce już jeść dostaje raz suchą raz mokrą do tego gotujemy mu ryż z kurczakiem i polewamy olejem tak jak zalecił weterynarz

Posted

to może byc też problem z trzustką.Czy te badania krwi i kału obejmowały tez analizę pod kątem zewnątrzwydzielniczej aktywności trzustki?
I pamietaj że częste zmienianie karmy tez może byc przyczyną zaburzeń przyswajania i biegunek. Kazda zmiana karmy powinna przebiegać stopniowo i w okresie co najmniej 10-14 dni karmy powinny być mieszane ( w proporcji coraz więcej nowej w stosunku do starej)

Posted

ważnym info jest biały kał - nie ma prawidłowego metabolizmu wątrobowego, młody pies... jaki to pies tak swoją drogą?
jakiekolwiek inne objawy?
powtórz krew, profil gastro - tu wet może coś znaleźć

Posted

gardia lamblia-pierwotniak ,żyje w jelicie.mozna zarazic się przez spozycie kału zanieczyszczonego.prócz lambliozy może istniec tez izosporoza.izosporoza wyjdzie tylko przy badaniu koproskopowym,lamblioze najlepiej testem sprawdzic
ani na jedno ani na drugie nie działaja tablety na robaki.
moim zdaniem: powinnaś pójśc do weta poprosic o pojemniczeka na kał(często lecznice posiadaja taki specjalny komplet do badania kału zwierząt-fecalyser,sa specjalne pojemniczki którymi pobiera sie próbke kału).zbadasz to przynajmniej jedno wykluczysz
nie leczone pierwotniaki "ograbiaja"psa z substancji odzywczych

Posted

miał robione badanie kału i nie wykazalo żadnych pasożytów ani nieprawidłowości byłam dzisiaj po wyniki trawi wszystkie składniki.Dostał specjalną karme probiotyki i ranigast na razie zobaczymy co i jak, a jeżeli to nie pomoże to będzie miał robioną gastroskopie. Mam przyjść na kontrole za 10 dni to porozmawiam jeszcze o tej lamblii