kaaama Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Witam! mam problem z moim psem! Około 8 miesięcy temu przygarnęłam z ulicy szczeniaka ma teraz 11 miesięcy zawsze był chudy. Na początku wymiotował białą pianą i chudł. Byłam w specjalnej klinice miał tam robione USG RTG pobraną krew i wszystko było w porządku dostał leki zapobiegawcze ale to podziałało tylko na niecały tydzień, teraz znowu się zaczęło co prawda już nie wymiotuje ale ma bigunke nie raz zdarza się że kau jest koloru białego je i chudnie chodzę po weterynarzach i nikt nie wie co mu jest wydala tyle ile zje żebra ma na wierzchu!! miał też pobrany kau i wszystko jest ponoć w porządku! już nie wiemy co robić cały czas chodzę po weterynarzach i zero skutków czy spotkał się kiedyś ktoś z takim przypadkiem ? Quote
GAJOS Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 A czym go karmisz? To podstawowe pytanie, bo jego organizm może nie tolerować tego pokarmu jaki mu dajesz. Ale o tym pewnie zostałaś poinformowana u weta ? Quote
kaaama Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 Zmieniałam mu karme dużo dużo razy co troche dostaje inną bo poprzedniej nie chce już jeść dostaje raz suchą raz mokrą do tego gotujemy mu ryż z kurczakiem i polewamy olejem tak jak zalecił weterynarz Quote
Prince Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Biegunka występuje przy kokcydiozie i lambliozie. Warto przebadać kał w kierunku tych pierwotniaków w dobrym laboratorium. Quote
taks Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 to może byc też problem z trzustką.Czy te badania krwi i kału obejmowały tez analizę pod kątem zewnątrzwydzielniczej aktywności trzustki? I pamietaj że częste zmienianie karmy tez może byc przyczyną zaburzeń przyswajania i biegunek. Kazda zmiana karmy powinna przebiegać stopniowo i w okresie co najmniej 10-14 dni karmy powinny być mieszane ( w proporcji coraz więcej nowej w stosunku do starej) Quote
KAT2707 Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Mój pies miał identyczne objawy i dopiero test Giardia wykazał obecność lamblii Quote
gryf80 Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 a odrobaczany był po zabraniu z ulicy,tak porzadnie nie jdnorazowo. Quote
endurka Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 ważnym info jest biały kał - nie ma prawidłowego metabolizmu wątrobowego, młody pies... jaki to pies tak swoją drogą? jakiekolwiek inne objawy? powtórz krew, profil gastro - tu wet może coś znaleźć Quote
kaaama Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 był odrobaczany. Pies kundelek! A co to są te lambllie i czy to jest groźne ? Quote
gryf80 Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 gardia lamblia-pierwotniak ,żyje w jelicie.mozna zarazic się przez spozycie kału zanieczyszczonego.prócz lambliozy może istniec tez izosporoza.izosporoza wyjdzie tylko przy badaniu koproskopowym,lamblioze najlepiej testem sprawdzic ani na jedno ani na drugie nie działaja tablety na robaki. moim zdaniem: powinnaś pójśc do weta poprosic o pojemniczeka na kał(często lecznice posiadaja taki specjalny komplet do badania kału zwierząt-fecalyser,sa specjalne pojemniczki którymi pobiera sie próbke kału).zbadasz to przynajmniej jedno wykluczysz nie leczone pierwotniaki "ograbiaja"psa z substancji odzywczych Quote
kaaama Posted April 20, 2012 Author Posted April 20, 2012 miał robione badanie kału i nie wykazalo żadnych pasożytów ani nieprawidłowości byłam dzisiaj po wyniki trawi wszystkie składniki.Dostał specjalną karme probiotyki i ranigast na razie zobaczymy co i jak, a jeżeli to nie pomoże to będzie miał robioną gastroskopie. Mam przyjść na kontrole za 10 dni to porozmawiam jeszcze o tej lamblii Quote
gryf80 Posted April 20, 2012 Posted April 20, 2012 trzymam kciuki.mam nadzieję że to nie lamblia.ja to przerabiałam(raczej mój pies),koszmar Quote
Recommended Posts