Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 320
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Świetne fotki!:lol: Tak się cieszę, że nie musi już marznąć w tą chudą dupkę!...bo pod koniec swojego pobytu w schronie miał już bardzo nieszczęśliwą minkę:-( A teraz taki wypoczęty!:loveu: :loveu:

Dzięki daga27 za tymczas!

Posted

daga_27, dostalam mail do Pani ktora szuka boksia, psa. Sama ma labka z dominujaca natura tzn wszystko jest w porzadku do czasu az drugi pies nie podskakuje ;) Labek jest wykastrowany.

Fuksio bylby super dla niej, ale opowiem o niej wiecej pozniej, teraz tylko napisz jak jego relacje z psami.

Posted

on jest bardzo ulegly. nie probuje dominowac. z psami ma dobre relacje.

juz mi go zabierzecie? :-( nie myslalam ze to stanie sie tak szybko, zwazywszy na to ile czekal w schronie. ale oczywiscie bede sie cieszyla jak znajdzie nowy dom.

Posted

To mail od tej Pani:
"Cieszę się, że sprawa się rozwija. Chcę przygotować psa do dogoterapii, ale bardziej w kierunku dorosłych osób. Zajmuję się doradztwem psychologicznym i wiem, jak dobrze obecność dobrego psa wpływa na proces zdrowienia pacjenta. Organizuję też w swojej chacie warsztaty wyjazdowe dla osób zagubionych, zmęczonych... i tu obecność psa ma ogromne znaczenie terapeutyczne. Całe życie miałam jakiegoś psa, zawsze były to przygarnięte psiaki. Wybrałam boksera z racji cech charakteru, które ta rasa prezentuje. Pies byłby w mieszkaniu w Gdańsku tylko ze mną, w chacie na wsi ja + różni ludzie (i duży ogród), w domu na wsi rodzina + Lex (mix labradora i spanielki). Lex ma wielu kumpli psich, z którymi cudownie się bawi, ale żadnemu nie pozwolił postawić łapy na schodach domu. Z powodu staczanych przez niego walk o suki niedawno wykastrowaliśmy go. Charakterek dominanta oczywiście pozostał. Pies zna swoje miejsce, bo my znamy swoje i wiemy jak postępować, ale nie nadaje się na żadne wyjazdy. Mamy duży ogród i staw do pływania. Mam nadzieję, że przy odpowiednim charakterze nowego psa i naszym postępowaniu Lex zaakceptuje nowego towarzysza (ludzi odwiedzających akceptuje) - nie wątpię kto w tej parze będzie rządził.
Ja potrzebuje psa, który mi ufa i akceptuje ludzi, których wprowadzam do domu, który nie boi się dzieci i ja akceptuje, przytulańskiego (dla ludzi starszych, zmartwionych), który uwielbia jazdę samochodem!!! – to ważne, bo będzie ze mną sporo jeździł. Z powodu Lexa psa nie dominującego, ale nie strachliwego (to niedobrze ze względu na pacjentów).
Miałam raz sukę (owczarka niemieckiego), ale przyzwyczaiłam się do psów. Nie mówię jednak nie na sukę. Jestem absolutnie za kastracją (czy to suka, czy pies – nie prowadzę hodowli).
Wiek psa – nie ma aż takiego znaczenia – bardzie cechy charakteru, które u psa w pewnym wieku już są znane.
To chyba wszystko – dziękuję za pomoc"

Myslisz ze Fuksio pasowalby do tej pani?

Posted

Pani nie chce psa strachliwego, a Fuks niestety do takich nalezy. Boi sie podniesionego glosu, podniesionej reki, niespodziewanych odglosow (gdy cos spadnie np), od razu skulony sie chowa.
Do konca tez nie wiem jak z malymi dziecmi. Musze go jeszcze pod tym wzgledem poobserwowac.