Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

We wrocławskim schronisku po lewej stronie jest rząd dużych suk, czyli boksy od 1 do 12. Wśród nich jest sławetny boks nr 6 a w nim trzy, niezsocjalizowane, wylęknione, zdziczałe i wiele by o nich jeszcze można pisać, psy: 2 suczki, 1 samiec.
Jako, że są to psy mało obsługowe toteż opieram się na opinii ich schroniskowe opiekuna, który pracując z nimi powoli wyprowadza je "na ludzi":)
Mają małe szanse zostać adoptowane bezpośrednio ze schroniska, potrzeba dobrze działającej poczty pantoflowej, rozpuszczonych wici wśród sąsiadów i masę ogłoszeń - może to dam im szansę na wyjście zza krat!!!

Sunia nr 1 HEDA

Nr schroniskowy: 60/11
Nr na szyi: 800
W schronisku od: styczeń 2011
Imię: Heda
Opis: mix ON z husky, czarna , podpalana, niebieskie oczy

Opis ze strony schroniska, idealnie ją opisujący:

3 lata, przepiękny mieszaniec owczarka niemieckiego z syberian husky o hipnotycznym spojrzeniu. Lękliwa i płocha. Lubi dużo szczekać. Wymaga cierpliwości i wychowania. Raczej do domu z ogrodem. Dobrze będzie się czuła w towarzystwie drugiego spokojniejszego i stabilnego psa. Potrafi być bardzo miła, szuka wsparcia w swoim opiekunie.

wątek Hedy:http://www.dogomania.pl/threads/212368-kole%C5%BCanki-z-boksu-Kaja%28w-domku%29!!-i-Heda-boja%C5%BAliwa-pi%C4%99kno%C5%9B%C4%87-pom%C3%B3%C5%BCmy-jej-zaufa%C4%87.

Sunia nr 2 ŁEZKA

Boks nr 6
Nr schroniskowy 1218/11
Nr na szyi 785
W schronisku od 08.07.11(znaleziona)
Imię: Łezka
Opis: mix ON, czarna podpalana, uszy załamane,

Opis opiekuna:

Sama słodycz :) To ona jest królową na boksie i to jej wszyscy słuchają. Jak najbardziej oki do ludzi,doskonały stróż. Boi sie przestrzeni ale pojdzie za mną luzem i nawet się wyprostuje .

Opis ze strony schroniska, też dobrze pasujący:
3 lata, suczka, dość duża. Mieszaniec owczarka niemieckiego. Była znaleziona - przywiązana do drzewa. Jest zaniedbana, pewnie przeszła ciężkie życie. Miała chore oczy, jest po zabiegu. Bała się wszystkiego, nie chodziła na smyczy. Obecnie trochę powoli się oswaja, nabiera zaufania do opiekuna. Jest wtedy bardzo przyjazna i miła. Nie wykazuje żadnej agresji. Dobrze się czuje w towarzystwie innych psów.

Łezka baletnica:)

Pies nr 3, samiec MUNIEK

nr ewid: 585/10
na szyi: 1389
w schronisku od: 1.04.2010

Muniek dorastał na ogródkach działkowych, nie wiadomo czy sam dokarmiany przez ludzi czy przy jakimś swoim panu. W każdym bądź razie gdy Muniek dojrzał i uzyskał wielkość dorosłego psa ludzie zaczęli się go bać i wezwali schronisko aby go złapali. I tak Muniek trafił za kraty.

Opis opiekuna:
Największym tchórzem jest Muniek. Przeniesiony do mnie na szóstkę,bo coś kiepsko szla mu integracja z kolegami :):). Swoje dziewczyny na boksie kocha bardzo,i to one dodają mu pewności siebie. Fajnie sprawdziłby się w roli stróża u jakiejs spokojnej osoby. Muniek boi się ludzi,nie wie jak ma sie przy nich zachowywać.Raz pełza,raz sie cieszy,czasami schowa sie do budy i tyle go swiat widział. Cieżko mu idzie przyzwyczajenie się do czegos nowego np .zmiany boksu. Kilka dni musi w sobie taka tragedię przetrawic,potem idzie z górki.
Na spacerach jego pewnosc siebie spada poniżej zera,bardzo boi się przestrzeni,łazi przerażony,ciągnie na smyczy i usilnie stara się gdzieś schować badź wrócić na boks.
Jeśli idzie z nim na spacer Łezka jest lepiej,przy niej czuje się pewniej.
Obcego pewnie by dziabnął,ja problemów z nim nie mam,dobrze strózuje na boksie.Kastrowany

Łezka i Muniek tak się ze sobą zżyli, że najlepsze by było dla nich gdyby razem trafili do jakiegoś ogrodu-lepszej pary stróży ze świecą szukać:) Groźny wygląd, groźny szczek, ozdoba ogrodu a jednocześnie dwa łagodne jak baranki psiaki:)

Edited by sunia2000
Posted

Heda przecudna, Łezka, jak to Paweł określił, sama SŁODYCZ ale za to Muniek wymiata:) Ciało 50 kilowego psa a chwilami zachowuje się mały skomlący szczeniaczek. Dziś to nie wiedział czy uciekać przede mną, czy szczekać i kłapać zębami czy się bawić:) W rezultacie bawiliśmy się w koci łapki przez kraty:)

Posted

Skoro fochu się pojawił to poproszę bardzo ładnie o jakiś banerek tudzież wydarzenie na fb?:):):):):):)
Niby ogarniam to niebieskie ustrojstwo ale jakoś moje wydarzenia nie mają wzięcia:)

Posted

banerek się zrobi,wydarzenie też
tylko powiedz zbiorcze czy każdemu z osobna?
niestety i moje wydarzenia cudów nie czynią,w sumie tylko jeden Michu znalazł dom
ale spróbować warto

Posted

Na pewno Łezka i Muniek razem, dobrze by było jakby razem coś znalazły. A Heda tak z nimi nie trzyma więc może być osobny, albo co byś za duzo pracy nie miała to zbiorczy dla całej trójki:)

Posted

podczytuję wątek, bo sama mam w domu taką strachliwą psicę. Dużo z nią problemów, przeróżnych akcji, ale nigdy nie zamieniłabym jej na żadnego innego psa:)

Aha, a weszłam na wątek, bo nasz szkoleniowiec dokładnie tak określił naszą psicę, jak jest napisane w jego tytule, czyli "pies specjalnej troski":)

Posted

[quote name='Zosia123']Zapisuję sobie :)
Ja mówię na moją Tolę "dziecko wojny" :)[/QUOTE]

U mnie jest Sunia-Schizunia:)
pierwsze spacery wyglądały tak że próbowala się wszędzie chować, mogla być ławka, śmietnik, nawet większy głaz jej wystarczył, teraz ewentualnie ciągnie jak parowóz:)

Posted

ja jutro ogarnę te wydarzenia
jak myślisz Patrycja same opisy wystarczą te co podałaś?
coś by się przydało dosztukować chyba jeszcze coby ludzi za serce chwytało

Posted

Ja nie jestem dobra w tekstach chwytających za serce:/ Zresztą oprócz Łezki to żaden nie ma jakiejś strasznej przeszlości żeby było z czego lzy wyciskać:)
Może na dobry początek wystarczy te opisy:)

Posted

[quote name='brzośka']jak Muniek zza krat nie chwyci kogoś za serce, to ten ktoś nie jest go wart :p[/QUOTE]

Przydałoby się wyciągnąć go zza tych krat do zdjęć, ale podejrzewam, że efekt będzie gorszy:)

Posted

[quote name='Basia1244']i nawet nie ma co próbować focić w taką pogodę - trzeba kilka dni poczekać, aż obeschnie, zaświeci słońce i zazieleni trawa[/QUOTE]
....i Muniek zmądrzeje, bo już to widzę jego pozowanie do zdjęć - pełzając po trawie:(