Stevie Rae Posted July 25, 2012 Author Posted July 25, 2012 Niesamowity postęp ;) Aż Doyka nie poznaję - super, że się tak zaaklimatyzował zarówno w domku, jak i w stosunku do obcych ludzi, zuch chłopak ;) Murko, czy przelew za hotelik dotarł? :) Quote
FLY Posted July 25, 2012 Posted July 25, 2012 Stevie Rae napisał(a):Murko, czy przelew za hotelik dotarł? :) własnie, a moja deklaracja??:) dotarła? Quote
Murka Posted July 25, 2012 Posted July 25, 2012 Wpłata dotarła oczywiście :) A Doyek nam dzisiaj niezły numer wykręcił. Zostawiłam go na ogrodzie na chwilę, wracam za kilkanaście minut, a Doyka ni du du. Obszukałam kilka razy wszystkie zakamarki, wołam, nic. W akcie desperacji poszłam na drugi wybieg z boksami i zastałam Doyka w ulubionym miejscu w korytarzu w boksach wewnętrznych. Obszczekał mnie po staremu ;) Nie mam pojęcia jak się przedostał... chyba po płocie. Najważniejsze, że mu się nic nie stało, bo po tamtej części akurat spacerował nasz olbrzym Lorek i jak przeprowadzałam obok niego Doyka na smyczy to doskoczył do niego... Ale jak się okazuje nie taki Loruś straszny, skoro Doyek jest cały i zdrowy :) Quote
piescofajnyjest Posted July 26, 2012 Posted July 26, 2012 :))) ale Doyek jest zwinny!!! po plocie przelazl????:) hihihi fajny psiak sie nam robi z Doyka.....! Quote
Murka Posted July 26, 2012 Posted July 26, 2012 Okazało się, że na szczęście nie po płocie, tylko prześlizgnął się w szparze we wrotach przejazdu - naparł na nie i się przecisnął. Żaden psiak na to do tej pory nie wpadł... Już to zabezpieczyłam i jest ok. Doyek coraz swobodniej chodzi po ogrodzie, kręci się koło drzwi wejściowych domu, siada sobie itd. Zawołany pędzie jak strzała do domu :) Quote
piescofajnyjest Posted July 26, 2012 Posted July 26, 2012 :)) oj to dobrze!!! bo moja to po polotach lazi i mam problem:(( Quote
Murka Posted July 28, 2012 Posted July 28, 2012 Doyek przeżył dzisiaj kąpiel :) zachwycony nie był, ale po pierwszych chwilach paniki i próbach ewakuacji był już całkiem grzeczny. I nawet nie trzeba było kagańca, myślałam, że będzie dużo gorzej :) Do czesania też się powoli przyzwyczaja... no musi się przyzwyczaić do takich rzeczy jak chce mieszkać w domu :) A postęp jest spory, bo już nie krąży przy bramie, tylko przy domu i drzwiach wejściowych do domu. No i jak się coś dzieje, coś go zaniepokoi to przybiega pod drzwi. Trochę czuje dyskomfort, bo jak był w boksach to miał zawsze boks otwarty i mógł sobie wchodzić i wychodzić, a tutaj niestety dom musi być zamknięty. Ale czasami biega sobie i wygląda na całkiem rozluźnionego i radosnego. Na ogrodzie jest z 4-5 innymi psiakami i jest chyba trochę zdziwiony, że nie zaczepiają go (w większości to staruszki) ani nie ustawiają. Całkowicie go zaakceptowały i nie zwracają na niego uwagi, ale na wszelki wypadek jestem zawsze na ogrodzie i obserwuję relacje. Doykowi zaczyna się chyba powoli podobać nowy świat, bo już zdarzyło się mu szczeknąć kiedy inne psy coś zobaczyły za płotem i się rozszczekały :) Quote
Stevie Rae Posted July 28, 2012 Author Posted July 28, 2012 Zuch chłopiec ;) Super, że zaczyna uczyć się takich rzeczy, to znacznie ułatwi mu szukanie nowego domku ... Jestem zachwycona, że tak otwiera się na świat, dzieeelny chłopczyk ;) Gratulacje Murko! :) Quote
piescofajnyjest Posted July 28, 2012 Posted July 28, 2012 oj tak:) serdeczne gratulacje!!! malymi krokami idziemy do przodu:))) cudownie:loveu: Quote
zioberek87 Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 jestem pełna zachwytu dla chłopaka i dla Ciebie cioteczko:) że tak dzielnie walczysz z jego starymi przyzwyczajeniami:) Quote
Murka Posted August 1, 2012 Posted August 1, 2012 Mam filmiki i trochę fotek z dzisiaj, ale nie dam już rady wrzucić, postaram się jutro. Tymczasem rozliczenie: Stan konta na 2 lipiec wynosił -360 zł Wpłaty: +360 zł Stevie Rae Razem: 0 zł Koszty: -360 zł hotelowanie -7,5 zł odrobaczenie Razem: -367,50 zł Stan konta na 1 sierpnia wynosi -367,50 zł. A propos odrobaczenia to zastanawiam się od początku nad chudością Doyka. Myślałam na początku, że to niedojadanie w schronisku (że go np. inne psy nie dopuszczały do jedzenia), ale jest u nas już jakiś czas, apetyt ma dobry i nadal jest bardzo szczupły. Może taka jego uroda, ale wydaje mi się, że jest to nienaturalne, bo nawet troszkę się mu żebra rysują. Zastanawiam się czy nie zrobić mu jakiegoś badania kału - może pod kątem tasiemca albo analizę krwi (chyba, że miał kiedyś robioną i było wszystko ok). Pozostawiam to oczywiście do Waszej decyzji, bo prócz tej chudości wszystko jest ok, koopki ładne, apetyt itd. Tylko sierść jeszcze jest taka sobie - co też wskazywało by na jakiś problem związany z życiem wewnętrznym. Trochę się ta sierść poprawiła po kąpieli, nie jest już taka matowa, ale do błysku jeszcze daleko. Quote
piescofajnyjest Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 moja sunia (haszczak skundlony) tez chudzinka....pani doktor kazala wiecej jedzenia dawac-a ja daje tyle, ile trzeba;) ale jestesmy bardzo aktywni-a tu wszystkie( prawie) psy grube, wiec wiecej choruja-i to jest zarobek dla weta;) ech...wiec ja bede swoja technika szla.... Quote
Stevie Rae Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 Ja mam dokładnie taki sam problem z Kapslem. Jest chudzinką, widać mu wszystkie kosteczki a żywię go dobrą jakościowo karmą, która zresztą była wielokrotnie zmieniana i efekt był taki sam. Odrobaczyliśmy psinkę i - jak się spodziewałam - żadnych zmian. Został przebadany pod kątem trzustki, sprawdzana była strawność i wszystko w normie. Po prostu do karmy zaczęłam mu raz w tygodniu dodawać biały serek, mięsko, kaszkę czy marchewkę, i chociaż waga wciąż nie jest zadowalająca, to nie wygląda już jak zagłodzony pies, bo powoli wstydziłam się na spacery z nim wychodzić ;) Poza tym jest typem psa sportowca, często coś ćwiczymy i może to wpływa na jego sylwetkę. Nam weterynarz mówiła, że widocznie taki już jest i nic na to nie poradzimy. Jeżeli natomiast chodzi o Doyka, to zaczekam na Piankę, niech ona wypowie się w tej sprawie. Quote
Pianka Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 a jaka karme dostaje? a propos błyszczącej sierści, słyszałam, że zaraz po kąpieli jeszcze w wannie mozna psa oblać rozcieńczonym olejem :D Quote
Stevie Rae Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 A jeszcze jeśli chodzi o sierść, to rzeczywiście mój pies na Bricie miał tłustą i obficie wypadającą ... teraz karmię Pro Planem i jest, jak dla mnie w porządku. Może to rzeczywiście sprawa karmy? a propos błyszczącej sierści, słyszałam, że zaraz po kąpieli jeszcze w wannie mozna psa oblać rozcieńczonym olejem :-D :D Mój by ten olej zlizał :D Quote
asia-s Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 wyslalam wczoraj dla Doyka pieniazki za lipiec, sierpien i wrzesien Quote
Murka Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Obecnie wszystkie psiaki dostają hiszpańską karmę Ortin (różne rodzaje, głównie Extrucan, Essential, Can King). Teraz w domu Doy jest trochę podkarmiany (w ramach socjalizacji a także dlatego, że inne psy "kuchenne" są za bardzo upasione i mają dietę ;) ), więc może to mu trochę pomoże się zaokrąglić... Doy zostawia karmę, więc to raczej nie jest sprawa ilości. Może taki jego urok z tą chudością... Poniżej fotki obiecane: Ekipa Doykowa, czyli część psiaków z domu: Zdjęcia (także to poniżej) robiła 4-letnia Hania :) Jak widać Doyek niespecjalnie przejmuje się obecnością "małego człowieka" Quote
Murka Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Doy obawia się Hani (jak i każdego człowieka) dopiero kiedy zachodzi zagrożenie dotknięcia go ;) Coraz częściej Doy obserwuje inne psy i podchodzi, daje się głasknąć (tylko toto czekoladowe zakochane we mnie po uszy i zawsze stara się być pomiędzy mną a Doykiem ;) ). Doyek - stoicki spokój :) A tu Doy nie wyje, tylko wydaje to swoje śmieszne hauuu, hHauuu, hauuuu :) Quote
Murka Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Poniżej filmik: Doyek akompaniuje Hani... a w tle sąsiad kosi trawę ;) [video=youtube;r7PFHu5bvYA]http://www.youtube.com/watch?v=r7PFHu5bvYA&feature=youtu.be[/video] Quote
Murka Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 A tu dowód, że Doy nie boi się samochodu, zamieszania ani gości: [video=youtube;wBXrcNAS6b4]http://www.youtube.com/watch?v=wBXrcNAS6b4&feature=youtu.be[/video] Quote
Murka Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Zwoływanie Doyka do domu :) [video=youtube;mX1yFa5ZVNk]http://www.youtube.com/watch?v=mX1yFa5ZVNk&feature=youtu.be[/video] Quote
zioberek87 Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 ha ha ha cudowne focie i filmiki uśmiałam się jak go wołałaś do domu na początku się wykłócał a potem wlazł:) Quote
piescofajnyjest Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 :))) super tez jest ten jego szczek:eviltong: Quote
zioberek87 Posted August 6, 2012 Posted August 6, 2012 piescofajnyjest napisał(a)::))) super tez jest ten jego szczek:eviltong: no taki dostojny:):):) Quote
Recommended Posts