Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Jula została interwencyjnie odebrana przez Lubelską Straż Ochrony Zwierząt.

Tak o niej pisały wolontariuszki Straży na początku stycznia:

"Otrzymaliśmy zgłoszenie o suni w wielkiej potrzebie. Podobno od co najmniej siedmiu miesięcy, psina w typie podhalana żyje w złych warunkach i mimo ciężkiej choroby nie była leczona. Osoba zgłaszająca nie wiedziała jak określić stan psa "no wie pani to suka, a wygląda jak pies ma takie strusie jaja".
Niestety treść zgłoszenia potwierdziła się. Naszym oczom ukazała się przesympatyczna sunia, z widocznymi guzami gruczołów sutkowych, dodatkowo uwiązana na łańcuchu bez obroży. Osoby znajdujące się w chwili kontroli na posesji, nie były w stanie przekazać nam informacji do kogo należy pies, byliśmy zmuszeni wezwać patrol policji. Sunia w asyście została odebrana i przetransportowana do kliniki w celu niezwłocznego wykonania operacji ratującej jej życie.
Trwają czynności ustalające kto odpowiada za odebrane zwierze.
Ne znamy nawet jej imienia, ani dokładnego wieku. Wiemy tylko tyle,że mimo problemów z poruszaniem i ogromnego bólu jest pogodną sunią pozytywnie nastawioną na człowieka.
Wczoraj została przeprowadzona operacja . Była bardzo ciężka największy guz okazał się bardzo ukrwiony i rozległy.
Liczymy na Wasze wsparcie, aby móc zapłacić za jej szansę na nowe życie."

Zdjęcia wykonane przez Lubelską Straż Ochrony Zwierząt:

21 stycznia 2012 roku sunia trafiła pod opiekę Fundacji BONO. Niestety okazało się, że sunia ma kolejne guzy- potrzebna będzie kolejna operacja.
W tej chwili przede wszystkim musimy myśleć o wzmocnieniu organizmu suni, by mogła dobrze znieść dalsze leczenie.

Jula jest grzeczna, ładnie chodzi na smyczy, przychodzi na zawołanie, jest przyjacielska. W stosunku do mężczyzn jest bardzo ostrożna, potrzebuje czasu by ich zaakceptować.

Jula jest obecnie pod opieką Fundacji BONO
Czeka ją operacja usunięcia kolejnych guzów i przepukliny.

Szacujemy, że koszt operacji i leczenia to ok. 500-600zł, do tego dochodzi koszt utrzymania suni w hotelu.

Każde wsparcie jest dla nas ważne!

Jeśli ktoś mógłby pomóc nam pomagać Juli- poniżej nasze dane:

Fundacja Pomocy Zwierzętom "BONO"
ul.Wielkie Młyny 16
80-849 Gdańsk

Nr konta: 53 1240 1268 1111 0010 3558 4567

IBAN: PL53124012681111001035584567

SWIFT: PKOPPLPW

Dopisek "darowizna" pozwoli Wam na odliczenie wpłaconej kwoty od podatku, podanie nicka ułatwi identyfikację wpłaty
;-)

KONTAKT W SPRAWIE ADOPCJI:
[email protected]
tel. 502 623 982

JULKA 8 WRZEŚNIA 2012 ROKU POJECHAŁA DO SWOJEGO WŁASNEGO DOMU- DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM, KTÓRZY SIĘ DO TEGO PRZYCZYNILI! :)

Edited by mc_mother
  • Replies 475
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Nie umiemy podać dokładnej kwoty jaka jest potrzebna by doprowadzić Julę do pełnego zdrowia- koszt samej operacji to będzie ok. 500- 600zł (może być 480 a może być 600) do tego diagnostyka przed operacją, badania, leki po operacji, suplementy itd. Koszt hotelu to 450zł miesięcznie.

WPŁATY NA DZIEŃ 1 kwietnia 2012 z dogo oraz wydarzenia na FB:

20,00 - Fochu:)
30,00 - Karolina P. -Nowa Ruda:)
80,00 - Małgorzata O.-Gorzów Wlk.:)
10,00- Agnieszka S.- Gdańsk:)
50,00 - józwa:)
50,00- Marzanna B. - Brzozówka:)
100,00 - Saphira:)
20,00 - Monika W.-Namysłów:)
50,00 - CopLand:)
20,00 - aleksandra W.-Dzierżoniów:)
30,00 - andegawenka:)
123,75 - Beatkaa (z wątku Botti

• - bardzo, bardzo dziękujemy!)
    50,00- Aida:)
    10,00- Katarzyna W-N Kraków:)
    10,00 - cyga:)
  • 10,00- Wessi :)
    40,00 Kaszka10 :)
    50,00- Aga i Bella :)
    540,03- Alexa77 :)
    50,00- Basia :)
    ---------------------------------------------------------
    Łącznie 1343,78 zł :loveu:

Bardzo, bardzo serdecznie wszystkim dziękujemy za wsparcie w imieniu Julki

WYDATKI:

Weterynarz (operacja, badania, leki, kubraczek)- 752,00zł
    Hotel (od 1.02.-1.05.) 3* 450,00zł= 1350,00 zł
    ----------------------------------------------------------
    Łącznie wydatki: 2102,00zł

Stan "konta" Juli: -758,00zł

Edited by mc_mother
    Posted

Dzisiaj o 3 w nocy:eviltong:przyjechała do nas Julka.
    Pierwsze wrażenia: super sunia, kontaktowa, przyjazna, dobrze chodzi na smyczy, przybiega na zawołanie, kojcu czysta i grzeczna, nie szczeka bez powodu.
    Na razie kwestia dystansu do mężczyzn u nas się jeszcze nie potwierdziła, ale zobaczymy jak będzie gdy sunia się zadomowi.
    Stan fiz. - we wtorek jedziemy do weta: po pierwsze: rana po operacji- coś tam się sączy- albo suka sobie rozlizała/nie wiem czy byłą dostatecznie zabezpieczona-kołnierz-kubrak??, po drugie: kwestia zszycia skóry po guzie- dawno nie widziałam takiej spieprzonej roboty-wygląda to tak jakby ktoś złapał skórę i zszył aby było- wszystko pofałdowane, nierówne:shake:, najprawdopodobniej trzeba bedzie to poprawić przy wycinaniu guzów następnych- bo to trzecia sprawa/ nawet jesli nie są groźne, to estetycznie wygląda to bardzo brzydko.
    Sunia ogólnie wygląda dośc dobrze, futro grube, wyczesane - to pewnie zasługa dt;), widać braki w dobrym karmieniu i dbania o nią przez lata-kręgosłup wygięty...
    Więcej napiszę po wizycie u weta.

Posted

Faktycznie Jula ściągała nawet kołnierz aby rozlizać ranę co skutecznie jej się udało:(
    Mogę prosić o fotkę rany? Chętnie ochrzanię doktora bo jak do tej pory działał bez zarzutu.

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):
    Postaram się zrobić.
    Skoro zrzucała kołnierz , to jasne wszystko-po prostu sobie rozlizała...bo myślałam tez , że może to uczulenie na szwy. Może kubrak byłby lepszym wyjściem u niej..zobaczymy po następnym zabiegu.

Próbowałam też z body ale z niego wyszła, może masz taki kubrak z wiązaniami i jego się nie pozbędzie?

Posted

Tak, kubrak wiązany takie pozabiegowy trzeba- u weta kupię.

Jula dobrze, strasznie się rano cieszy jak mnie zobaczy, na razie pięknie załatwia się poza kojcem.
    Nie zjadła tylko karmy suchej od wczoraj , jak jej zostawiłam wieczorem...w dt co dostawała jeść? Nie widać aby była głodna, pewnie wybrzydza;)

Posted

Aniu
    jak sie cieszy na twoj widok to raczej nie jest stres
    zreszta u mnie pierwsze 2 dni bardzo duzo jadla a potem mniej tzn normalne ilosci :)
    zeby tylko cos jej nie dolegalo...

Posted

No widać,że z chęcią zjadłaby karmę z jakimś dodatkiem;)
    Do weta jedziemy jednak w środę, bo jutro Tz ma z pracy wyjazd i do wieczora go nie ma,a z nim auta. A dziś musze po południu z bobasem moim do lekarza.

Julka biega na razie sama, Misio jest bardzo nią zainteresowany- nie wiem , może kojarzy białą sunię z Naną? Jeszcze poczekam i spróbuje ich razem na wybieg wypuścić.

Posted

Słabo widać, samemu cięzko zrobić , a mój aparat z bliska słabo.
    W każdym bądź razie widać , że to zebrane tak jakby wiązać worek w jedno miejsce...nie wiem może inaczej się nie dało-zobaczę co wet dziś powie. No i tam w środku właśnie się sączy i jest ranka.
    Czy ja dobrze kojarzę, że była wykonana sterylizacja za jednym zamachem? Bo nie ma wpisu w książeczce a wet na pewno będzie pytał.

Jak sie ja wola to idzie z głową na dole ,tak jakby mówiła-idę, ale nie bij...biedulka kochana...

Posted

Z wizyty u weta:
    - do usunięcia jest cała prawa listwa mleczna,gdyż sa tam guzy
    - brodawka przy oku od razu też zostanie usunięta
    -czekamy na wynik badania tego wyciętego guza'
    -sunia ma ok 7-8 lat

Jula była super grzeczna, w samochodzie aniołek- wsiada bez problemu,troszkę piszczała na poczatku, ale potem się położyła.
    Nie warczała na weta, dała się pogłaskać jego 5 letniej córce.
    Sunia jednak boi się dotyku nowych osób, musiała zaznać sporo złego.

Jak tylko zrobi się cieplej ,to operujemy.
    Dziewczyny,jak JUla znosi narkozę? Były jakieś problemy z wybudzaniem czy po zabiegu?