Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

haszczak , haszczak ;) mam zamiar załozyc jej galerie ;)
a z tym kontaktem to wiesz , jest coraz lepszy dzieki sportom :loveu:
Cwiczymy sobie obedience (narazie same ale niedługo bedziemy z Ula sobie cwiczyc) agility i frisbee.No i nie wolno pominac ze jak jestesmy nad woda to skki do wody tez ;) a teraz nakrecamy sie na piłeczki tenisowe do prowizorycznego flyball ;)
Wiec cały tydzien mamy zajety ;) codziennie cwiczymy w bardzo rozpraszajacych miejscach.Zazwyczaj sa to alejki gdzie jest od cholery psow strozojacych.Tam cwiczymy do mnie , rownaj = kontakt wzrokowy i rozne badziewia ;) I jeszcze podsycam atmosfere dajac jej sie powachac i pobawic przez ogrodzenie z psami i w najlpszych momentach wołam ja do siebie albo przy tym ogrodzeniu cwiczymy rownaj ;) musimy nauczyc sie cwiczyc przy najgorszych warunkach , bo nigdy nie wiadomo co sie moze zdarzyc na zawodach agility ;)
narazie pojawimy sie na zimowych fortowskich zawodach , wiec mozesz nas zobaczyc jak bedziesz ;)

Posted

[quote name='Eurasierka']
a właściwie, to wystarczyłoby mi, gdybym nareszcie mogła mieć do niej 100% zaufanie, że nie poleci gdzieś nagle samowolnie... że wówczas, gdy będę tego potrzebować, ona się posłucha.
[/quote]

Do zadnego psa nie mozna miec 100% zaufania.Ja ufałam swojemu psu bezgranicznie i przez to wiele razy cierpiałam.Teraz nauczyłam sie byc o ta 1 sekunde szybsza niz ona.Np. shelciaki sa czesto strachliwe , kiedy usłysza jakis głosny, dziwny dzwiek , potrafia niezwazajac na wołania własciciela uciec w popłochu.U mnie w bloku mieszka ON.Jak zwykle na spacerku biaga bez smyczy , zeby mogł sobie powachac tu i tam.Niewiadomo dlaczego , z jakiego powodu pewnego razu uciekł.Szukała go cała rodzina i po ok. 2-3 godzinach znalezli go.Schował sie za samochodem.Nie wiadomo jaka była tego przyczyna.Dlatego moja podstawa w szkoleniu byc o ta głupia 1 s. szybsza niz moj pies.Staram sie tego przestrzegac.Juz wiem kiedy moj pies ode mnie potrafi nawiac , rozpoznaje to po jej ułozeniu ciała (np. w siadzie).Ale wiadomo trening czyni mistrza :multi: Mam nadzieje ze za jakies dwa lata Lima bedzie jeszcze bardziej posłuszna i bedzie "olewała" obce psy i zapachy.Teraz własnie do tego daze.Do olewanie obcych psow.Chce zeby wolała cos ze mna porobic ,np. połapac frisbee niz uganiac sie za jakimis "kundelkami" ;)

Posted

[quote name='Folka']
[B]codziennie cwiczymy w bardzo rozpraszajacych miejscach.Zazwyczaj sa to alejki gdzie jest od cholery psow strozojacych.Tam cwiczymy do mnie , rownaj = kontakt wzrokowy i rozne badziewia[/B] ;) I jeszcze podsycam atmosfere dajac jej sie powachac i pobawic przez ogrodzenie z psami i w najlpszych momentach wołam ja do siebie albo przy tym ogrodzeniu cwiczymy rownaj ;) musimy nauczyc sie cwiczyc przy najgorszych warunkach , bo nigdy nie wiadomo co sie moze zdarzyc na zawodach agility ;)[/quote]Folka, jesteś geniuszem :ylsuper:

Posted

wiem :loveu: ;) to jest chyba najlepsze wyjsce , dla psow nieumiejacych skupic sie na przewodniku.Nowy pies nie moze ugrysc twojego i do tego szczeka rozpraszajac twojego psa jeszcze bardziej a z drugiej strony twoj pies nie moze go dotknac ( zachaczyc łapa do zabawy itp.).
P.S. nie ma to jakk moje wrodzona skromnosc :lol:

Posted

To bardzo dobrze działa :D
My trenujemy dokładnie tak samo, nawet zdarzyło nam się na dworcu kolejowym, czy nawet w poligrafii przy pracujących drukarkach powtarzać podstawowe komendy.
Ja mam collie, ale nie spotkałam się jeszcze z jakąś nieoczekiwaną reakcją lękową, taką która wyłącza psa na nasze polecenia. Wydaje mi się, żę ryzyko czegoś takiego w prypadku takich ras jak collie, czy sheltie zmniejsza dobra, wczesna, pożądna socjalzacja (choć genów się nie naprawi, wiadomo)
Jedyne z czym tak naprawdę uważam, to ulica. Nie roumiem ludzi, którzy prowadzają psa bez smyczy przy ruchliwej ulicy. Moją sukę choć doskonale się pilnującą (typowe dla collie) i słuchającą si, chodzącą przy nodze w życiu nie puściłabym przy ulicy. Kurde...jak to się mówi - "raz do roku kij sam strzela" i pies to nie cyborg, nie możemy przewidzieć w 100% jego zachowania.