Ptysiak Posted October 16, 2012 Posted October 16, 2012 Eh :( Justyś mam nadzieję, że pojechałaś... Trzymam kciuki :* Quote
justysiek Posted October 16, 2012 Author Posted October 16, 2012 Pojechałam i zostałam :( skurcze są dość duże, mam gorączkę, boję się, zostaje na badaniach i jak się uspokoi to mnie puszcza, chce mi się płakać :( dzięki że jesteście. Jak na razie ciąża zywa ... Tak mi powiedziała. Buziaki Quote
Vectra Posted October 16, 2012 Posted October 16, 2012 Trzymaj się i myśl pozytywnie !!!!! Twój stres wcale nie pomaga. Quote
justysiek Posted October 17, 2012 Author Posted October 17, 2012 W nocy nie mogłam spać, przewracalam się z boku.na bok, w nocy ból trochę ustał a dziś znów się zaczyna :( w karcie mam wpisane poronienie zagrażające ... I mam gorączkę i niskie ciśnienie. O 8 wizyta, pisze z telefonu i czasem układa mi dziwne słowa. Quote
Patik Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 Trzymamy kciuki na pewno za niedługo będzie już dobrze . Quote
agaga21 Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 [quote name='justysiek']Pojechałam i zostałam :( skurcze są dość duże, mam gorączkę, boję się, zostaje na badaniach i jak się uspokoi to mnie puszcza, chce mi się płakać :( dzięki że jesteście. Jak na razie ciąża zywa ... Tak mi powiedziała. Buziaki[/QUOTE]justyna, nie wiem co napisać, wyobrażam sobie co przeżywasz...dobrze, że pojechałaś. pewnie teraz będziesz na lekach podtrzymujących i pewnie będziesz musiała leżeć...bardzo mocno trzymam kciuki by się wszystko uspokoiło!!! zobacz: [QUOTE][h=2]CO TO JEST PORONIENIE ZAGRAŻAJĄCE?[/h] [B]Poronienie zagrażające[/B] definiujemy jako wystąpienia krwawienia w I połowie ciąży. Pierwszym objawem poronienia zagrażającego jest zwykle krwawienie, któremu może towarzyszyć okresowo występujący ból. Krwawienia może się pojawić po upływie dowolnego czasu od momentu braku wystąpienia spodziewanej miesiączki. Krwawienie zwykle można zaobserwować po raz pierwszy w toalecie. Nasilenie krwawienia może być różne, od niewielkiego plamienia do krwotoku ze skrzepami krwi. W diagnostyce poronienia zagrażającego przydatną rolę pełni ultrasonografia (usg). W 6 tygodniu ciąży, przy użyciu sondy dopochwowej można już uwidocznić zarodek, czyli dziecko w najwcześniejszym okresie rozwoju, wraz z bijącym sercem. Niekiedy wokół pęcherzyka ciążowego można uwidocznić drugą strukturę pęcherzykowatą, która odpowiada krwiakowi podkosmówkowemu sugerując tym samym źródło krwawienia. Najczęściej jednak obraz ultrasonograficzny w poronieniu zagrażającym jest prawidłowy. Nie ma odpowiedniego i pełnego wytłumaczenia dlaczego dochodzi do krwawienia we wczesnym okresie ciąży. Najważniejsze, że w większości przypadków krwawienie nie wiąże się z zakończeniem ciąży, a jej dalszy przebieg jest zwykle prawidłowy. Krwawienie, nawet gdy jest obfite, najczęściej nie wywołuje żadnych szkód u nienarodzonego dziecka. Prawdopodobnym punktem wyjścia krwawienia we wczesnej ciąży jest: [INDENT][LEFT] • błona śluzowa macicy w miejscu zagnieżdżenia zarodka; w trakcie wnikania komórek odpowiedzialnych za tworzenie łożyska w ścianę macicy może dojść do uszkodzenia naczyń będących źródłem krwawienia • szyjka macicy; ścieńczenie tkanek tworzących strukturę szyjki macicy, charakterystyczne dla ciąży, zwiększa ryzyko krwawienia z szyjki macicy nawet przy jej niewielkim uszkodzeniu • pochwa; grzybica pochwy lub zakażenie o innej etiologii może indukować niewielkie krwawienie czy plamienie [/LEFT] [/INDENT] Czynnikiem prognostycznie korzystnym dla dalszego rozwoju ciąży jest widoczna czynność serca dziecka w badaniu usg. Obecność czynności serca zarodka wiąże się z 85-97% szansą na kontynuację ciąży. [/QUOTE] czyli możenie będzie źle! postaraj się myśleć pozytywnie. Quote
justysiek Posted October 17, 2012 Author Posted October 17, 2012 Mam torbiel na jajniku i wodę za macica, stąd ten ból, nic nie.pomogło, dostałam mocne przeciwbólowe, ale mogą szkodzić dziecku, ale mam takie bóle że szok. Quote
*Magda* Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 A nie ma jakiś zastępczych, które nie będą szkodzić Fasolce? Powiedzieli Ci lekarze czy i kiedy te bóle przejdą? Quote
łamAga Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 :calus::calus::calus::calus::calus::calus::calus::calus::calus::calus::calus::calus:trzymaj sie ! jesteśmy z Tobą ;) Quote
angineuuka Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 jesteśmy z Tobą, oby wszystko było dobrze! Quote
kalyna Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 [quote name='magdabroy']A nie ma jakiś zastępczych, które nie będą szkodzić Fasolce? Powiedzieli Ci lekarze czy i kiedy te bóle przejdą?[/QUOTE] dokładnie o to chciałam zapytać :) więcej informacji znasz? uczy cała ciążę będzie Cię boleć czy jakiś zabieg czy jak? no bo dawać świadomie Tobie takie lekarstwa jest ryzykowne.. a kiedy wychodzisz ze szpitala? Quote
Alicja Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 [B]Torbiel a ciąża[/B] Endometrioza i policystyczne jajniki mogą utrudniać zajście w ciążę, ale może też zdarzyć się, że lekarz odkryje [B]cystę [/B]na jajniku u kobiety w ciąży. Dopóki macica nie przejmie ciąży, czyli między 12.-14. tygodniem ciąży, [B]cysty[/B] nie wolno ruszać. Po tym czasie, można ją zoperować, jeszcze podczas trwania ciąży. Jeśli bowiem będzie rosła i ciąża, i [B]cysta[/B], to w brzuchu prędzej czy później zrobi się zbyt mało miejsca. Wskutek ucisku płodu na [B]cystę[/B], [B]cysta[/B] może pęknąć, a wtedy powstaje objaw ostrego brzucha, czyli zapalenie otrzewnej. Wówczas trzeba natychmiast otworzyć brzuch, bo zagrożone jest życie ciężarnej. Dlatego nie dopuszcza się do tak drastycznej sytuacji i odpowiednio wcześniej usuwa się [B]torbiel[/B], tak aby nie zagrażała płodowi. Jeśli jednak mała [B]torbiel [/B]wielkości 3–4 cm nie rośnie, wtedy ją się pozostawia, bowiem nie powinna pęknąć pod wpływem ciężaru płodu. Oczywiście każda torbiel u każdej pacjentki wymaga indywidualnego postępowania. - Często ciąża powoduje, że niewielkie torbiele na jajnikach się zmniejszają, resorbują. Wszystko jednak zależy od indywidualnego przypadku, od warunków anatomicznych kobiety, od tego czy [B]torbiele[/B] dają objawy bólowe, czy też nie – mówi lekarka.(...) bólu współczuję , bo wiem jak to boli z tym że ja przed ciążą mialam punkcję i w ciąży byliśmy bezpieczni Quote
agaciaaa Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 Trzymam moocno kciuki, trzymaj sie jakos, dasz rade! :calus: Quote
justysiek Posted October 17, 2012 Author Posted October 17, 2012 Dziewczyny nic nie wiem, opieprzyl mnie teraz,że po co chodzę jak mnie boli, a nie mówił.mi nikt, że nie mogę chodzić :(dostaje paracetamol w kroplówce, mam płyn w otrzewnej i on drażni stąd ból. Oni sami nie wiedzą co dalej, mam słaba hemoglobine i potas i tarczyca się waha :( boję się, żeby dziecko było zdrowe od takiej ilości leków.była u mnie mama z Sebkiem i szwagiwe kompletnie się rozkleilam :( Quote
*Magda* Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 Jak dostajesz paracetamol, to dziecku nie zaszkodzi ;) O to się nie martw ;) Mam nadzieję, że niedługo będą wiedzieli co dalej i nic nie będzie zagrażało ani Tobie ani Fasolce :glaszcze: Quote
justysiek Posted October 17, 2012 Author Posted October 17, 2012 Dziś już ten zalążek serca słabiej bił :( to już 3 usg w ciągu 3 dni więc to też ma wpływ na ciążę :( nie wiem kiedy wyjde że szpitala. Quote
łamAga Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 lepiej żebyś poleżała w nim dłużej i żeby wszystko było dobrze :glaszcze: Quote
agaga21 Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 justyna, dokładnie. paracetamol jest bezpieczny. z resztą w szpitalu nie mogliby podawać ci czegoś, co by szkodziło dziecku. pytaj lekarzy jak cie coś niepokoi. strasznie współczuję ci bólu i nerwów ale wierzę, że dacie radę - ty i twoje dziecko. trzymaj się cieplutko. usg raczej nie wpływa na ciążę negatywnie. Quote
justysiek Posted October 17, 2012 Author Posted October 17, 2012 W tak wczesnej ciąży nie powinno się robić często usg :( ehhh Quote
Alicja Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 [quote name='justysiek']W tak wczesnej ciąży nie powinno się robić często usg :( ehhh[/QUOTE] Justyś , to raczej nie ma znaczenia Koleżanki córka miała wypadek samochodowy , szpital 3x RTG kręgoslupa ,bioder i czegoś tam jeszcze .Okazało się , że nosi w sobie dzieciątko 4 tygodnie ..Wszystko skończyło się dobrze , synus zdrowy jak rydz .Głowa do góry Quote
Recommended Posts